Verbatim Store 'n' Go Executive

20. 10. 2011 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jaroslav Šíma

Možnosti rozšíření úložné kapacity u notebooků nejsou tak široké jako u desktopových počítačů a uživatelé jsou zpravidla odkázáni na použití externích disků v různých podobách. Většina modelů je ale osazena dnes už nedostačujícím rozhraním USB 2.0 a externí HDD většinou výkonem za svými sourozenci pro interní použití zaostávají. Dnes si proto představíme 2,5'' externí disk od společnosti Verbatim, který díky novému USB 3.0 slibuje výrazně vyšší rychlosti.

Verbatim Store 'n' Go Executive

Výkon externích disků je omezen limity nejčastěji používaného rozhraní USB 2.0 už poměrně dlouho. Díky postupnému vývoji se sice už v minulosti začala objevovat alternativa v podobě rychlejšího rozhraní eSATA, nicméně výrobci přenosných počítačů i disků se do rozšiřování jeho podpory mezi svými produkty tolik nehrnuli. Jedním z důvodů slabého rozšíření byla určitě i absence vlastního napájení prostřednictvím eSATA portu, které komplikuje používání tohoto rozhraní u malých přenosných disků (to se postupně vyřešilo zavedením kombinovaných eSATA/USB portů). Jiným problémem byla nutnost připojit nativní SATA zařízení (či zařízení s dodaným SATA můstkem), což ve světě zařízení sjednocených na standardu USB Mass Storage znamenalo změnu, navíc nekompatibilní se stroji bez eSATA.

Nové rozhraní USB 3.0 odstraňuje výše zmíněné neduhy, ve srovnání s předchozí verzí se výrazně zvýšila datová propustnost (jako teoretické maximum se uvádí 5 Gbit/s, tedy více než desetinásobné zvýšení oproti USB 2.0), na rozdíl od eSATA umí poskytnout dostatečně výkonné napájení i pro provoz náročnějších periferií a je kompatibilní s běžným Mass Storage zařízením.

Obsah balení, instalace a software

Zařízení se dodává v nevelké krabičce z papíru překryté průhledným plastem, aby šlo vidět dovnitř. Najdete v ní samotný disk, nezbytný propojovací kabel, textilní obal na přenášení disku a krátký návod k instalaci.

Vzhled je poměrně jednoduchý, horní rovnou stranu z lesklého plastu zdobí logo výrobce a kruhové dotykové tlačítko s modře podsvětleným okrajem, zbývající části jsou vyrobeny z matného materiálu. Lesklá úprava není v případě, že budete disk často přenášet, příliš praktická, na povrchu se rychle objeví škrábance.

Instalace nemůže být jednodušší, disk stačí připojit dodávaným kabelem do USB portu počítače. Disk je z výroby naformátovaný a výrobce na něj uložil nezbytné manuály a podpůrné utility. Připojení je signalizováno rozsvícením modrého kruhu, při přenosu dat světlo pomalu pulzuje.

Pro využití plné rychlosti musí uživatel připojit zařízení k USB 3.0 portu, pokud ho nemá k dispozici, zařízení bude fungovat i s předchozí generací rozhraní, ale pochopitelně nižší přenosovou rychlostí. Nové rozhraní přineslo i odlišný propojovací kabel, konektor je na straně zařízení rozšířený o další piny, ale zároveň zpětně kompatibilní. Pokud si tedy kabel zapomenete, vystačí si disk pro pomalejší USB 2.0 přenos i s běžným micro USB(2.0) kabelem. Na druhou stranu kabel dodávaný k disku nelze použít pro jiná zařízení se starší verzí portu.

Výbavu disku doplnil výrobce praktickým softwarem. Pro zálohování lze využít Nero BackItUp a Burn Essentials, dále lze díky utilitě Verbatim Drive Protection data ukládat i na šifrovaný oddíl (AES 256 bit). Na disku se vytvoří druhý skrytý oddíl a aplikace jej zpřístupní až po zadání nastaveného hesla. Na každém počítači, kde chcete mít přístup k zabezpečeným souborům, musí být aplikace nainstalována. Samotné šifrování je velmi rychlé a přenosový výkon se po jeho zapnutí nesníží. Zbývají ještě další dvě utility, Verbatim Executive, která nastavuje funkci dotykového tlačítka na disku, a GreenPower vypínající plotny disku při nečinnosti. Rozhraní je vždy v češtině, z pohledu uživatele by možná bylo vhodnější shrnout funkce do jednoho společného programu, než ho nutit provozovat na pozadí tři samostatné aplikace.

funkce dot. tlačítka

konfigurace funkce tlačítka

nastavení šifrování

nastavení šifrovaného oddílu

Výkon a testy

Uvnitř zařízení se skrývá standardní 2,5" SATA disk s kapacitou 750 GB od společnosti Samsung, konkrétně model Spinpoint M8 s rychlostí ploten 5400 ot./min. a 8 MB vyrovnávací paměti. Předchozí USB ve verzi 2.0 omezovalo maximální přenosovou rychlost přibližně na 35 MB/s, pokud tedy využijete starší verzi rozhraní, dočkáte se stejně nízkého výkonu i u testovaného disku. Razantní změna ovšem nastane po připojení k modernímu USB 3.0.

rychlost v závislosti na velikosti bloku dat (připojeno přes USB 2.0)
ATTO USB 2.0

rychlost v závislosti na velikosti bloku dat (připojeno přes USB 3.0)
ATTO USB 3.0

  • HD Tach (průměrná rychlost sekvenčního čtení): 89,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,5 ms

Po připojení k nejnovější verzi USB už externí rozhraní disk ničím neomezuje a výkon je tak zcela srovnatelný s interními 2,5" disky používanými v noteboocích. Při srovnání se starší verzí tak jde o více než dvou a půl násobný růst přenosové rychlosti. Navíc i při srovnání s interními disky je mezi modely s nižší rychlostí otáčení ploten (5400 ot./min) jeho výkon rozhodně nadprůměrný.

Přijatelná je také provozní hlučnost, pokud nevlastníte notebook s bezhlučným větráčkem a SSD, nepostřehnete zapnutý disk ani v tiché místnosti. Problémy nejsou ani se zahříváním, disk zůstává i po delším provozu maximálně lehce vlažný.

Závěr

Externí disk Verbatim Store 'n' Go Executive je určitě zajímavou alternativou pro všechny uživatele, kteří potřebují rozšířit úložný prostor svého přenosného počítače a nechtějí jít cestou výměny primárního disku v notebooku (například kvůli používání menšího, ale rychlého SSD). Použití moderního rozhraní USB 3.0 konečně srovnalo výkon zařízení na úroveň obvyklou u interních 2,5 " disků klasické konstrukce. Nezpochybnitelnou výhodou je rovněž možnost rychlého integrovaného šifrovaní pro zabezpečení citlivých dat.

Verbatim Store 'n' Go Executive se na českém trhu prodává za ceny okolo 1917 Kč bez DPH (2300 Kč s DPH).

Foto galerie Verbatim Store 'n' Go Executive

Příslušenství

Diskuse