RECENZE: HP omnibook 6100

20. 12. 2001 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Jako další v řadě notebooků se k nám dostal opět vrcholný model z nabídky výrobce. Tentokráte se jedná o notebook značky HewlettPackard s označením omnibook 6100 jehož srdce tepe frekvencí 1.13GHz. Pojďme se tedy nyní blíže podívat co tento notebook nabízí a jak se s ním pracuje.

HP omnibook 6100

Vzhled a vnější popis

Omnibook 6100 na první pohled působí ladným uhlazeným dojmem v moderním mladistvém stylu. Víko notebooku je rozděleno na dvě části z nichž větší je v moderní stříbrné barvě a menší, stejně jako celý notebook, v barvě tmavě šedé a kopíruje liniemi vnitřní pracovní plochu pro opírání dlaní. v přední části pracovní opěrné plochy je umístěn TouchPad a 5 tlačítek podporujících funkce pro ovládání kurzoru. Levé a pravé tlačítko "myši" je umístěno jak pod plochou TouchPadu tak nad ní. Mezi horní dvojicí tlačítek je umístěno malé rolovací tlačítko což je obdoba rolovacího kolečka z klasické myši. Pro ovládání kurzoru "myši" je zde také TrackPoint s funkcí levého tlačítka myši. Nad klávesnicí jsou 4 indikační diody funkcí klávesnice a mikrofon. Nad diodami na úpatí LCD displeje je zleva hlavní spínač notebooku a vedle něj uprostřed 4 menší definovatelná tlačítka a jedno větší tlačítko pro režim "spánku". Kolem funkčních tlačítek jsou otvory pro výstup zvuku ze zabudovaných reproduktorů. Zepředu notebooku jsou umístěny indikační diody zapnutí, harddisku a dobíjení baterií. Vpravo zepředu je vstup pro různé rozšiřující moduly kde je v našem případě umístěna DVD mechanika zaměnitelná za FDD či další zřízení. Na levém boku je rozhraní pro PCMCIA karty a 2 konektory z nichž jeden je pro telefonní vstup a druhý TP pro připojení do lokální sítě. Na pravém boku naleznete mechanickou pojistku pro snadnou výměnu modulárních zařízení, ovládání hlasitosti, 3 audio konektory, tlačítko resetu, infrared rozhraní, S-Video výstup, výdech od chladiče procesoru a Kensingtonský zámek. Zezadu jsou umístěny standardní IO porty, externí monitor, 2x USB, konektor pro dokování, PS2 a napájecí konektor. Baterie jsou přístupné ze spodní strany notebooku.

Ergonomie a práce s notebookem

Procesor Pentium III 1.13GHz podporovaný pamětí 256MB poskytuje dostatečný výkon pro rychlou práci s běžným kancelářským softwarem i pro složitější aplikace náročnější na výkon. 15" TFT display s rozlišením 1400x1050 poskytuje dostatek plochy pro práci s Windows. V tesovaném notebooku byly nainstalovány Windows 98, ale podle současných ceníku se již dodávají Windows 2000. Klávesnice v rámci maximální úspory plochy tvoří kompaktní celek a obsahuje všechna důležitá tlačítka z "velké" klávesnice. Odpor kláves na stisk bych uvítal malinko menší, ale celkově se s klávesnicí pracuje dobře v mezích možností notebooku. Definovatelná funkční tlačítka nad klávesnicí lze pomocí nainstalované utility nastavit pro spuštění libovolných programů. Standardně jsou nastavena pro rychlé spuštění WWW prohlížeče, poštovního klienta, prezentační program podporující projektory a poslední z nich je určeno pro spuštění průzkumníka nebo-li FileManagera. Funkce levého tlačítka myši při poklepání na TrackPoint (počeštěno jako ovládací tyčinka) je nastavena poměrně citlivě takže občas může dojít i k nechtěné aktivaci, ale naštěstí je zde TouchPad. U TouchPadu lze ocenit přítomnost dvou párů tlačítek myši (nad a pod) takže si můžete pro práci vybrat pozici, která je Vám příjemnější. Rolovací tlačítko usnadní práci zejména při prohlížení WWW stránek či rozsáhlých dokumentů.

DVD mechanika dělá z tohoto notebooku malé domácí nebo spíše cestovní kino. K ovládání DVD-video disků a přehrávání filmů je přiloženo CD s programem InterVideo WinDVD. O dobrý obraz se stará grafická karta ATI Mobility Radeon s 16MB RAM a HW akcelerací MPEG-2.

Výměna baterií je poněkud krkolomná. Chybí zde funkční vykrojení pro snazší vyjmutí baterie. Mechanická pojistka pro uchycení baterie je sice uzpůsobena tak aby baterii povystrčila, ale její ovládání jde ztuha. Naštěstí baterii není třeba často vyměňovat. Naproti tomu pojistka pro výměnu modulu DVD, FDD či jiných modulů je vymyšlena dobře a vložený modul vždy vyjede jako po másle ;). Vložení jiného modulu je věc mžiku musíte však kvůli tomu notebook vypnout a znovu zapnout. Je-li v notebooku vložen DVD a potřebujete FDD mechaniku použít ihned je možno ji připojit prostřednictvím přiloženého kabelu k LPT portu a tak ji okamžitě aktivovat. Přes LPT port lze FDD mechaniku použít i pro nabootování notebooku.

Tlačítka hlasitosti umožní ovládat hlasitost také při zavřeném notebooku i když v této poloze tomu malinko brání lehce přesahující víko displeje. Hudba je dobře slyšitelná i se sklopeným víkem. Nad tlačítkem MUTE (vypnout zvuk) je indikační dioda vypnutého zvuku. Tlačítko resetu, které je umístěno hned vedle audio tlačítek neresetuje, ale notebook vypne a zapnout jej znovu musíte hlavním spínacím tlačítkem.

Díky všem hlavním komunikačním rozhraním připojíte notebook v případě potřeby v okolí téměř k čemukoli a kdekoli. Notebook obsahuje jak modem tak síťovou kartu pro přístup k internetu či lokální síti a souborům. Infračervený port umožňuje komunikovat s mobilním telefonem či PDA zařízením. Snadno a rychle díky LPT nebo dnes spíše USB připojíte také tiskárnu a další zařízení.

Sečteno a podtrženo

HP omnibook 6100 je určen pro náročnou klientelu. Zapůsobí vzhledem i výkonem a díky DVD dokáže příjemně zkrátit dlouhé chvíle na cestách. Současná cena testované konfigurace činí 125.900,- Kč a podle stránek HP by měla zahrnovat také DV kameru Thomson VDM 120.

Základní technická specifikace:

o Mobile Pentium III 1.13GHz
o 256 MB RAM
o 30 GB HDD
o 15" TFT display s rozlišením 1400x1050
o video karta ATI Mobility Radeon M6-P, 4X AGP, 16 MB
o 8 rychlostní DVD mechanika
o TouchPad + TrackPoint s funkcí Press-to-Select
o PCMCIA Type III slot
o 16-bit Sound Blaster Pro-kompatibilní stereo sound
o (IrDA) IR data link 4 Mbps.
o ostatní porty: S-Video výstup, LPT, COM, 2xUSB, PS2, 3x audio
o Dock konektor
o vyměnitelná 8-cell lithium-ion (LiIon) baterie

Součásti dodávky:
o AC adapter
o telefonní kabel + konektor-redukce pro starší typ telefonní zásuvky
o FDD modul + kabel pro externí připojení
o "záslepka" vstupu pro moduly
o CD pro reinstalaci Windows98
o CD s DVD softwarem
o náhradní "čepička" TrackPointu
o HP manuál pro rychlý start (německy)
o základní příručka (česky)
o začínáme s Win98 (česky)

Software:
o Microsoft Windows 98 SE
o HP utility

Recenze

Diskuse