RECENZE: IBM ThinkPad A22p

12. 12. 2001 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

ThinkPad A22p není sice žhavou novinkou, ale díky svým parametrům toho má stále hodně co nabídnout. Pojďme se s ním blíže seznámit.

IBM ThinkPad A22p

Vnější popis

Elegán v černém saku, to byla asi moje první myšlenka při pohledu na tento notebook z vrcholné nabídky IBM. Povrch černého obalu jen tu a tam doplní jiná barva v podobě barevně odlišeného funkčního prvku či loga výrobce. Celý notebook je zjevně řešen v duchu funkčnosti, a proto mu snad ani nelze vytknou místy "zvláštní" design v podobě různých hran a výstupků, které však mají svou funkci a dodávají celkovému vzhledu jistý nádech extravagance.

Po obvodu notebooku naleznete zleva IrDA port, FDD mechaniku a audio konektory. Na zadní straně je umístěn napájecí vstup, PS2, USB, výstup pro externí monitor, konektor pro telefonní kabel, sériové a paralelní rozhraní. Vzadu je také výdech teplého vzduchu od chladiče procesoru. Zprava jsou 2 S-Video konektory, CD-RW mechanika a PCMCIA sloty. Zespodu je přístupný konektor pro docking station.

Funkčnost

Zřejmě největší perlou je impozantní 15" LCD display s rozlišením plných 1600x1200. Pro představu uvádím, že 15" LCD se plochou přibližně rovná velikosti obrazovky 17" monitoru. Takovým parametrem se dnes může pochlubit jen málokterý z konkurentů. Díky ostrému obrazu je i při tak jemném rozlišení vše dobře čitelné a možnost umístění více prvků na ploše monitoru jistě řada uživatelů ocení. O chod obrazu se stará grafická karta ATI Rage Mobility 128. Zajímavou součástí víka displeje je malá lampička, která při práci v noci a ve tmě výrazně přispěje k osvětlení klávesnice.

Klávesnice se snaží maximálně podobat klasické klávesnic stolního počítače. Funkční klávesy jsou rozděleny do malých skupinek podobně jako u velké klávesnice. Dokonce i funkční klávesy F1-F12 jsou rozděleny do bloků po čtyřech což není u notebooků pravidlem a usnadňuje to orientaci. Dvě věci bych však klávesnici vytkl. Jde o drobnosti, které někdo ocení, jiný si jich ani nevšimne. První z jmenovaných výtek je popis kláves Y a Z kdy na klávesách naleznete pouze české rozložení. Další výtkou je absence tzv. Win kláves jako je Start a Menu. Pokud na počítači chcete provozovat jiný operační systém tak to nevadí, ale vzhledem k tomu, že Windows 98 je součástí dodávky mohou zmíněná tlačítka někomu scházet. Klávesy, které naopak na stolním počítači většinou nenaleznete, ovládají hlasitost. Pomocí dvou kláves lze hlasitost ovládat směrem nahoru a dolů, třetí klávesa zvuk vypne úplně. Navíc je zde také tlačítko pro rychlý start předdefinované aplikace.

Polohovacím zařízením notebooku je TrackPoint doplněn o 3 tlačítka (2 pro myš a jedno rolovací) umístěná klasicky pod mezerníkem. I když se dá na práci s tímto zařízením po chvilce přivyknout, já osobně preferuji TouchPad. Pro komfort nejvyšší je zde samozřejmě možnost připojení externí myši.

Notebook obsahuje také CD-RW mechaniku. Pro vypalování je použit software od renomované společnosti Adaptec. Vypalovačka je jistě dobrá věc pro ukládání dat za účelem přenosu či zálohy. Při vypalování samotném si jen dejte pozor aby kapacita baterie byla dostatečná a nedošlo k předčasnému ukončení zápisu. Protože je notebook osazen Li-Ion baterií, kterou lze dobíjet kdykoliv bez neblahých důsledků na její kapacitu, doporučuji při vypalování zapojit notebook do elektrické sítě je-li zásuvka v dosahu.

Sečteno a podtrženo

Thinkpad A22p může být dobrým pomocníkem na cestách i v kanceláři. I přes drobné výtky se jedná o plnohodnotný notebook s nadstandardním výkonem určeným pro náročné klienty. Mezi jeho hlavní zbraně patří především 15" LCD a CD-RW mechanika. Za výkon je třeba také náležitě zaplatit. Současná cena tohoto notebooku činí 98.000,- Kč bez DPH.

Technická specifikace:

o Mobile Pentium III 1GHz
o 128 MB RAM
o 32 GB high speed (5400 rpm) HDD
o 15.0-in active matrix TFT display at 1600 x 1200 resolution
o video karta ATI Rage Mobility 128
o CD-RW mechanika
o TrackPoint s funkcí Press-to-Select
o PCMCIA Type III slot
o 16-bit stereo audio kompatibilní se Sound Blaster Pro, interní stereo reproduktory.
o (IrDA) IR data link 4 Mbps.
o ostatní porty: Enhanced parallel, SVGA (external display), pointer-keyboard-keypad, serial and universal serial bus (USB).
o ThinkPad Dock konektor.

Součásti dodávky:
Worldwide AC adapter
Telephone cable
Wall telephone connector
TrackPoint caps
Video out cable
Publications Shipment Group
ThinkPad A22p User Reference
ThinkPad A22p Setup Guide
Flyer for Lotus SmartSuite/Notes LOU (License to Use)

Software:
o Microsoft Windows 98 Second Edition
o ThinkPad Utilities
o ThinkPad Assistant
o Easy Keys Utility
o ConfigSafe
o IBM Update Connector
o Access ThinkPad II
o PC-Doctor Windows
o PC-Doctor DOS - English only
o Lotus SmartSuite Millennium and Notes LOU (flyer)

Recenze

Diskuse