RECENZE: UMAX ActionBook 240T

10. 1. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

ActionBook 240T je v současnosti nejlevnější notebook na trhu za cenu 27.990,- Kč bez DPH. Přestože cena je nízká výbava tohoto notebooku je poměrně bohatá a to především v oblasti možností komunikace.

UMAX ActionBook 240T

Vnější popis

Velikost notebooku je na první pohled o něco menší než u modelů se 14" až 15" displeji. Hlavní barvou notebooku je stříbrná s lehce modro/zeleným nádechem. Spodní polovina těla notebooku je tmavě stříbrná až šedá.

Na víku notebooku je tradičně umístěno logo značky UMAX. Při zavřeném víku jsou vidět 2 klouby pro spojení LCD s tělem notebooku. Na větším kloubu vpravo jsou umístěny 2 diody indikující stav napájení notebooku a dobíjení baterií. Obě uvedené diody jsou dobře viditelné jak při zavřeném notebooku tak při otevřené pracovní pozici. TFT displej má úhlopříčku 12.1" a disponuje rozlišením 800x600 bodů. Pod displejem na víku je ještě umístěno několik malých otvorů podobných otvorům nad reproduktorky. Popis funkce otvorů na víku není v poměrně rozsáhlém anglickém manuálu popsán, ale podle tepla, které se v uvedeném místě vyskytuje lze usoudit, že se jedná o větrací průduchy.

Uprostřed těla notebooku na úpatí s víkem je umístěn malý otvor se zabudovaným mikrofonem. Poměr pracovní plochy je horizontálně rozdělen mezi klávesnici a ostatní na 2 poloviny. Vpravo vedle klávesnice je umístěno 5 indikačních diod pro režim spánku, indikaci práce s HDD, NumberLock, CapsLock a ScrollLock. Pod klávesnicí uprostřed je umístěn TouchPad a pod ním 2 stříbrná tlačítka myši. Na spodních rozích prostoru pro opírání rukou jsou umístěny integrované reproduktory. Jednolitá klávesnice má 88 kláves. Funkční klávesy PgUp, PgDn, Home a End jejichž funkce je přístupná přes tlačítko Fn jsou společné se šipkami. Klávesnice obsahuje také funkční Win klávesy Start a Menu.

Zepředu notebooku na víku je umístěna pouze pojistka pro otevření notebooku. Zleva odpředu je 1x konektor pro PCMCIA kartu, FDD mechanika, kolečko pro ovládání hlasitosti, IrDA, 2x audio konektor (sluchátka a mikrofon) a Kensingtonský zámek. Zprava je přístupná CD-ROM mechanika, tlačítko pro zapnutí notebooku a pod ním je vyústění větráčku chladiče procesoru. Na zadní straně notebooku jsou konektory pro napájení, telefonní linky, TP připojení do sítě, 1s, 1p, VGA 1x USB a PS2. A konečně zespodu naleznete podlouhlé Li-Ion baterie, velký vstup pro větrák chladiče procesoru, pojistku pro výměnu HDD a modulu s CD-ROMem.

Práce s notebookem

O dostatečný výkon potřebný k běžné práci se stará procesor Celeron 750MHz. Na disku 10GB je dostatek místa pro ukládání dat. Operační paměť RAM 128MB je sdílena pro potřeby grafické karty SIS 630. Standardně je sdíleno 8MB. V BIOSu lze nastavit ještě 16, 32 nebo 64. Standardně je tedy k dispozici 120MB paměti pro operační systém v tomto případě předinstalovaných Windows ME. 8MB ubraných pro VGA se při běžné práci, pro kterou je tento notebook určen, nijak neprojeví na výkonu a pro rozlišení LCD 800x600 bohatě postačuje. Kontrast displeje je opět vysoký jako u předchozího testovaného notebooku což se projevuje tím že velmi světlé barvy jsou špatně rozeznatelné v kontrastu s bílou. Jas a kontrast lze donastavit pomocí funkčních kláves nebo nastavení grafické karty SIS, ale na LCD to nemá přílišný vliv respektive jas se zvýší či sníží, ale kontrast zůstává stejný. Nejlepší korekcí tedy opět zůstává naklopení LCD do většího úhlu k tělu notebooku.

Klávesnice odpovídá rozložením funkcí počtu 88 kláves, ale to je řešeno poměrně dobře a lze si na něj rychle zvyknout. Ne příliš dobře byla zvolena barva potisku českých znaků na klávesy. Tmavě červená barva špatně kontrastuje s šedými klávesami, na světle se leskne a potisk je tak někdy hůře viditelný.

U testovaného notebooku se bohužel objevila závada v napájení, která se projevila tím, že notebook špatně detekoval stav napájení baterie versus elektrická síť. S tím zřejmě bylo spojeno i to že větráček chladiče procesoru se stále točil a natropil mnoho hluku. Podle slov servisních techniků se v normálním stavu o větráček stará teplotní čidlo, které jeho chod reguluje v závislosti na zahřátí procesoru. I přesto, že si notebook stále myslel, že je napojen na elektrickou síť a CPU s větráčkem a vlastně celý notebook běžel stále na plný výkon, lze pochválit Li-Ion baterie, které zvládali chod notebooku téměř stejně tak dlouho jako by vše bylo v pořádku. Na notebook je samozřejmě poskytována záruka a závada by měla být bez problému odstraněna.

ActionBook 240T je velmi dobře vybaven pro komunikaci s okolím. Vedle standardních IO portů, USB, interního modemu je v ceně již obsazena také 10/100 interní síťová karta s TP konektorem a IrDA za což je třeba u mnoha dražších notebooků připlácet.

Sečteno a podtrženo

V současnosti nejmenší nabízené rozlišení 800x600 nenabídne příliš prostoru pro multimedia. Za cenu 27.990,- bez OS či 30.990,- včetně Win ME CZ lze však získat mobilního pomocníka, který bez odmlouvání splní požadavky na práci s běžným "kancelářským" softwarem. K mobilitě bez dalších investic přispěje také brašna, která je již zahrnuta v dodávce.

Pro a proti:

+ cena, výbava
- LCD rozlišení, české popisky kláves

Konfigurace testovaného notebooku:

Procesor Intel Celeron 750MHz
Cache L2 128 kB
Operační paměť 128 MB (max. 512 MB)
Video paměť 8-64 MB sdílená
Pevný disk 10 GB
12,1 " TFT displej 800x600
Audio systém včetně stereo reproduktorů
interní 3,5" floppy mechanika
interní 24xCD-ROM
Interní Faxmodem 56k (nehomologovaný)
Interní 10/100 Mbps LAN
1xP,1xS,1xUSB,Infra port,PS/2
PCMCIA slot (1xtyp II,ZV)
Polohovací zařízení TouchPad
Li-Ion baterie
Rozměry 285 x 238 x 42 mm
Hmotnost 2,9 kg

Příslušenství:
o napájecí adaptér
o telefonní kabel
o CD s Win ME (CZ)
o CD s drivery
o rozsáhlá uživateleslká příručka EN
o základní uživatelská příručka CZ
o brašna

Software:
Windows ME

Recenze

Diskuse