RECENZE: Asus S1300 - tenký elegán na cesty i do kanceláře

26. 6. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Asus S1300 je malý lehký ultralight ladných tvarů vyrobený ze slitiny magnesia a hliníku. V černo-stříbrném obalu se skrývá plnohodnotný počítač, který je určen pro každodenní práci jak v kanceláři tak v terénu. Svým elegantním vzhledem dokáže důstojně reprezentovat svého majitele.

Asus S1300 - tenký elegán na cesty i do kanceláře

Stříbrný vzhled s decentně umístěným logem ASUS na víku společně s rozměry a především "tenkostí" upoutá okamžitě pozornost každého kdo tento notebook spatří. Stejně poutavý pohled se naskytne také při pohledu na pracovní plochu otevřeného notebooku kde převládá černá barva doplněná ladnými stříbrnými linkami. Celkově pěkný design doplňují také také kulatá tlačítka stříbrné barvy nad klávesnicí.

TFT 13,3" displej se otevírá na spodní čísti notebooku stiskem tlačítka stavěného pro palec, kterým lze zároveň víko nejlépe otevřít. Rozlišení 1024x768 poskytuje dostatečnou jemnost pro každodenní práci i pro chvíle zábavy. Grafiku zajišťuje integrovaný chip Intel 830-M, který používá ke své práci část operační paměti RAM. Potřebnou paměť si chipset automaticky alokuje dle potřeby což sice dává maximální prostor pro CPU, ale zároveň je s tím spojeno riziko kolize u některých multimedií používajících vlastní celoobrazovkový režim. Jedná se o problém právě chipsetu 830M a zatím se projevil u všech testovaných notebooků, které tento chipset obsahovaly. Výkon grafiky je koncipován především pro běžnou práci s tzv. kancelářským softwarem. Velmi svižně pracuje i s internetovými multimedii jako je FLASH, ale stále náročnější 3D grafiku jakou nabízejí současná zábavní multimedia si s tímto notebookem užijete jen v malém rozlišení s využitím jen základních 3D možností. Notebook ale nemá možnost nastavení roztažení obrazu přes celý LCD takže při nastaveném menším rozlišení není využita celá plocha. Multimedia na plný plyn ochuzuje také pouze jeden mono reproduktorek pro integrovanou zvukovou kartu.

Pracovní plocha obsahuje 7 indikačních diod. První sada 3 diod na klávesnicí indikuje práci datového média a nastavení klávesnice. Další trojice na spodní hraně pod klávesnicí je viditelná i při zavřeném víku a signalizuje zapnutí notebooku (zeleně), dobíjení baterie (oranžově) a nepřečtenou poštu (modře) v zapnutém poštovním programu. Poslední sedmá dioda je umístěna napravo a je funkční pouze je?li v notebooku integrována volitelná bezdrátová 802.11b síťová karta. První ze sady kulatých tlačítek nad klávesnicí slouží k zapnutí/vypnutí notebooku. Další trojice tlačítek slouží pro spuštění předem nadefinovaných programů/složek bez možnosti vlastního nastavení (poštovní program, internetový prohlížeč, složka Dokumenty). Poslední z řady kulatých tlačítek slouží k přepínání režimu spotřeby notebooku a spolupracuje s programem PowerGear, který umožňuje nastavit 4 režimy spotřeby. U každého z režimů lze nastavit mimo standardních hodnot jako je vypnutí HDD atp. také jas displeje.

Klávesnice obsahuje 86 kláves z nichž většina je standardních rozměrů. Aby výrobce vměstnal na notebook šestici hlavních funkční kláves (Ins, Del, Home, End, Pg Up/Down) použil pro horní řadu kláves menší rozměry. Menší jsou také kurzorové klávesy a vedle nich na S1300 nalezneme dokonce druhou dvojici kláves Pg Up/Dn což není obvyklé ani u klasických klávesnic natož u notebooků a možnost výběru mile potěší. Všechny klávesy jsou tmavé lehce průhledné (plast s efektem tmavého kouřového skla). Základní popisky kláves jsou bílé a dobře kontrastují. Popisky pro tlačítko Fn jsou světle modré. Pomocí přiložené programové utility lze definovat nejrůznější funkce (spuštění programů či složek, funkce napájení, funkce práce s okny Windows atp.) pro kombinace kláves 1-5 s klávesou Fn. Klávesnice obsahuje také Win klávesu Start a Setup. S klávesnicí se pracuje celkově dobře, ale sada menších kláves může být pro někoho až příliš "titěrná" a je třeba si na to chvilku zvykat. Pod klávesnicí je z ergonomických důvodů excentricky doleva uložen TouchPad s dvojicí tlačítek myši a uprostřed umístěným rolovacím tlačítkem. Povrch notebooku kolem TouchPadu je pokryt tenkou vrstvou jemného měkkého plastu takže působí jakoby sametově. Stejným dojmem působí také trojice tlačítek pod TouchPadem.

Testovaný notebook byl osazen mobilním Celeronem o frekvenci 1.06GHz, ale v současnosti je v základu nabízen již s procesorem o frekvenci 1.2GHz. Přestože Celeron i když mobilní neobsahuje technologii SpeedStep tak se při běžné práci příliš nezahříval a malý tichý větráček pro chladič procesoru se spouštěl jen zřídka kdy. Standardně osazená operační paměť RAM 128MB je dobrým minimem pro každodenní práci s Windows XP a lze ji dále rozšířit až na hodnotu 640MB. Celková naměřená výdrž baterie podle našeho standardního testu zatížení* dosáhla dobré hodnoty 2 hodin a 45 minut při 30% jasu displeje což je přijatelná hodnota pro běžnou práci i přes den v místnosti či v noci při běžném osvětlení.

Protože se jedná o ultratenký notebook jsou FDD i CD mechaniky dodávány jako externí moduly. FDD se připojuje pomocí USB konektoru, ze kterého je také napájena elektrickou energií. CD mechanika je umístěna v externím tzv. Ai-Box modulu, který umožňuje snadnou výměnu příplatkových zařízení (DVD, CD-RW, atp.) podobně jako tomu bývá u all-in-one modulárních notebooků přímo v těle přístroje. Ai-Box modul se k notebooku připojuje speciálním konektorem, přes který protékají jak data tak elektrická energie. Externí datová zařízení, tedy jak Ai-Box tak FDD mechaniku, lze připojovat i odpojovat za chodu notebooku.

K notebooku je dodáváno také drobné příslušenství z něhož je asi nejzajímavější externí optická myš s podložkou a koženková taška, která spíše než běžnou brašnu na notebook vzhledově připomíná klasickou diplomatickou tašku jejíž funkci také může plnit.

ASUS S1300 je především velmi pěkně vzhledově navrženým notebookem a svého majitele bude jistě dobře reprezentovat. Krása není vše a S1300 dokáže i plnohodnotně pracovat jak v kanceláři či doma tak v terénu. Výkonově je navržen především pro běžnou práci s dokumenty a internetem, ale lze jej příležitostně využít i ve volných chvílích k zábavě. Současná doporučená cena základního modelu 43.280,- bez DPH je za tento notebook poměrně zajímavá.

+ vzhled
- menší funkční klávesy

Technická data

  • Instalovaný procesor: Mobile Celeron 1.06GHz
  • RAM (MB): 128
  • HDD (GB): 20
  • Disketová jednotka: 1.44MB externí USB
  • CD/DVD : CD (24) externí
  • LCD : TFT 13,3"
  • LCD rozlišení : 1024x768
  • Video : Integrovaná grafika Intel 830-M se sdílenou pamětí
  • Modem : 56k
  • LAN : 10/100
  • Zvuková karta : Intel AC '97 audio controller, 1x repro
  • Polohovací zařízení : TouchPad + rolovací tlačítko
  • Software : Win XP CZ
  • Baterie : Li-Ion
  • Rozhraní : 3x USB, 1x PCMCIA, 1x IrDA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 2x audio, 1x Ai-Box (pro externí optickou mechaniku), 1x LPT redukce
  • Rozměry : 296 x 240 x 17-27 mm
  • Hmotnost (kg) : 1,8
  • Cena v Kč bez DPH : 43.280,- (s CPU Mobile Celeron 1.2GHz)
  • Délka záruky : 2 roky
Recenze

Diskuse