RECENZE: Compaq Evo N115 aneb i procesory AMD umějí být mobilní

20. 6. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Compaq Evo N115 je zástupcem cenově nejdostupnějších notebooků od tohoto výrobce. Jeho hlavním rozdílem oproti konkurenci je použití procesorů AMD Mobile Duron 1 GHz nebo Mobile Athlon 4 1.2GHz což byl také příklad testované konfigurace. Mezi hlavní přednosti patří celkově pěkný design.

Compaq Evo N115 aneb i procesory AMD umějí být mobilní

I přesto, že se jedná o notebook z nižší cenové kategorie je jeho černo stříbrný vzhled na první pohled elegantní. Naproti tomu tloušťka 4.2cm a váha necelé 3 kg už dává znát že se nejedná o hi-tech notebook. Tělo notebooku je vyrobeno z plastu s převahou černé barvy. Stříbrná barva je použita po obvodu celého notebooku, nejvíce na bocích, čele a vnitřní straně víka. Na vnější straně víka je efektně umístěno logo COMPAQ. Víko notebooku se otevírá na čele stisknutím velkého tlačítka díky němuž se notebook otevírá mnohem snadněji a příjemněji za což N115 dostává ergonomické plus. Mezi další vylepšení patří výklopné nožičky umožňující nastavení notebooku do většího sklonu což už není tak neobvyklé. Ergonomicky zklamalo plastové víčko zakrývající na zadní straně většinu komunikačních portů. Víčko má zřejmě estetický účel, ale po praktické stránce je nepříjemné především díky své tuhosti, která znepříjemňuje přístup např. k USB portům.

TFT displej o velikosti 14.1" poskytuje dnes běžné rozlišení 1024x768 bodů. Obrazovka poskytuje kvalitu zobrazení srovnatelnou s konkurencí. Jas obrazu lze nepatrně měnit z klávesnice. Displej je umístěn na dvou kloubech, které mají znatelně větší vůli než je obvyklé. Další možnosti nastavení obrazu poskytuje utilita, která je součástí ovladačů integrované grafické karty S3 Twister. Paměť grafické karty s možností ručního nastavení na 16 nebo 32MB je sdílena s operační pamětí RAM. Grafika s přehledem zvládne jak běžnou práci tak multimedia i středně náročnou 3D grafiku s překvapivě dobrým výsledkem. Přehrávání videa z DVD funguje bez problémů v celoobrazovkovém rozlišení a jen občas se lehce rozmazávají rychle se pohybující předměty a lidé ;) v rychlých akčních scénkách což je u většiny notebooků běžné a patrné spíše když se na tuto věc pozorovatel soustředí. Přehrávání videa podkresluje na poměry notebooků velmi dobrý zvuk ze značkových reproduktorů JBL na čele notebooku. Hlasitost reproduktorů lze ovládat i dvěma tlačítky nad klávesnicí.

Hlavní pracovní plocha notebooku začíná skupinou stříbrných tlačítek nad klávesnicí. 4 tlačítka lze libovolně definovat pro spuštění programů či dokumentů. Dvě tlačítka jsou pro již uvedené ovládání hlasitosti reproduktorů a poslední tlačítko je hlavní vypínač notebooku. Po stranách ovládacích multimediálních tlačítek je čtveřice indikačních diod rozdělená do dvou dvojic. Diody zleva indikují připojení napájecího adaptéru, NumLock, CapsLock a poslední práci HDD. Dvě větší diody pro indikaci zapnutí notebooku a napájení baterie jsou umístěné na spodní části víka a jsou viditelné zevnitř i zvenku.

Klávesnice obsahuje 88 kláves. Popisky včetně českých jsou bílé a dobře kontrastují s černým podkladem. Modré jsou jen popisky numerické klávesnice. Klávesnice obsahuje i 2x Win tlačítko Start a 1x Setup. Klávesa Fn je zde jen pro doprovodné funkce notebooku protože všechny základní funkční klávesy jsou samostatné, ale jejich rozložení se zcela nepodobá klasické klávesnici a je třeba si na něj zvykat. Pod klávesnicí je uložen TouchPad s dvojicí tlačítek myši a pod nimi rolovací tlačítko s možností posunu dokumentů do čtyř směrů.

Díky téměř bezvýhradnému osazování většiny notebooků procesory z řady Intel byl na N115 zřejmě nejzajímavějším prvkem použitý procesor AMD Athlon 4 1.2 GHz s označením Mobile navržený pro notebooky. Mobilní Athlon je při zapnuté maximální frekvenci výkonově srovnatelný s desktopovým o stejné frekvenci. Při běžné práci se příliš nezahřívá a větráček chladiče se točí pomalu a velmi tiše. Se stoupajícím zatížením procesoru se otáčky větráčku zvyšují a stoupá také hlučnost. I mobilní procesory AMD mají vlastní technologii, která zajišťuje automatické přepínání frekvence procesoru v závislosti na potřebě spuštěných programů. Subjektivně bych řekl, že přepínání frekvencí u AMD se projevuje znatelněji. Uvedená technologie se u AMD nazývá PowerNow! a notebook s ní vydržel při našem testu průměrného zatížení* pracovat na minutu přesně 2 hodiny. Vyměnitelné Li-Ion baterie mají, pro notebooky Compaq běžný, vlastní LED indikátor stavu nabití. Notebook v této konfiguraci obsahuje 256 MB operační paměti RAM což více než dobře postačuje k běžné práci i když je část paměti vyhrazena pro grafiku. Také HDD s kapacitou 20GB plně postačí většině běžných uživatelů k práci s pracovními dokumenty i s multimedii. K práci i zábavě slouží již zmíněná integrovaná DVD mechanika. Integrována je také 1.44MB 3.5" disketová mechanika.

Mezi základní rozhraní notebooku Evo N115 patří 1x PCMCIA kam lze například umístit příplatkovou kartu bezdrátové sítě. Integrován je samozřejmě modem a LAN karta 10/100. Na zadní straně pod uvedeným "estetickým" víčkem je 2x USB (v1.1), PS2 pro externí myš či klávesnici, LPT port pro tiskárny, VGA konektor pro externí monitor a S-video out konektor pro připojení notebooku k televizi čí spíše k datovému projektoru. Poslední 2 konektory jsou určené k připojení externího mikrofonu a sluchátek. Z dnes běžně dostupných rozhraní chybí snad jen infrared port a IEEE1394 FireWire.

Evo N115 je sice nejlevnějším notebookem v nabídce Compaq , ale vzhledově patří spíše k tomu lepšímu co trh nabízí. Na českém trhu je téměř unikátem díky vybavení mobilním procesorem AMD. Ostatní výbava i výkon je srovnatelná s konkurencí v této třídě. Notebook je určen i k častému přenášení, ale spíše než při každodenní práci v terénu nalezne své uplatnění na pracovní desce stolu v kanceláři, doma či na prezentaci u klienta.

+ celkově pěkný design
- víčko zakrývající porty

Technická data

  • Instalovaný procesor: Mobile AMD Athlon 4 1.2GHz
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 20
  • Disketová jednotka: 1.44MB
  • CD/DVD: DVD
  • LCD: TFT 14.1"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: S3 Twister, 16 nebo 32 MB sdílená s RAM
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN
  • Zvuková karta: 16bit stereo zvukový systém, kompatibilní se Sound Blaster Pro, s integrovanými reproduktory a mikrofonem
  • Polohovací zařízení: TouchPad + rolovací tlačítko
  • Software: Win XP Pro CZ
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 2x USB, 1x LPT, 1x PS2, 1x PCMCIA, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 2x audio
  • Rozměry: 31.5x26.9x4.2cm
  • Hmotnost (kg): 2,9
  • Cena v Kč bez DPH: 54.980,-
  • Délka záruky: 1 roky
Recenze

Diskuse