RECENZE: DELL Latitude C610

21. 3. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Elegantní DELL Latitude s označením C610 patří do střední řady notebooků. Obsahuje všechna důležitá rozhraní. Práci zpříjemňuje plnohodnotná klávesnice vycházející maximálně z klasického rozložení stolních PC. Osazované procesory Mobile Intel Pentium III-M, v našem případě nejvýkonnější o frekvenci 1.2GHz, zajišťuje vysoký výkon, který je díky technologii Enhanced SpeedStep při chodu na baterie dostupný o mnoho déle než u desktopových procesorů.

DELL Latitude C610

Celý notebook je oděn v elegantním černém obalu z plastu s ladnými křivkami po obou bocích. Při pohledu na zavřený notebook z vrchu je jasně vidět, že se jedná o notebook DELL což nám dává najevo velké logo ve stříbrném kolečku zapuštěném do víka notebooku. Testovaný model byl vybaven TFT displejem o velikosti 14.1" s rozlišením 1024x768. Zakoupit lze také verzi s rozlišením 1400x1050. O zobrazování grafiky se stará karta ATI Mobility RADEON s pamětí 16MB DDR SDRAM. Grafická karta je osazena na sběrnici 4x AGP a poskytuje dostatek výkonu jak pro kancelářské aplikace tak pro multimedia s 3D grafikou. Pokud je v notebooku osazen modul s DVD mechanikou jako i v našem případě je možno přehrávat také DVD-video filmy v celoobrazovkovém režimu pomocí přiloženého programu WinDWD.

Při pohledu na pracovní plochu otevřeného notebooku nejvíce zaujme příkladná klávesnice s rozložením kláves maximálně podobným klasické PC klávesnici. Takovou klávesnicí se může pochlubit jen málokterý konkurent. Klávesnice má 87 kláves a tlačítko Fn v praxi využijete jen pro doplňující funkce jako je ovládání jasu a kontrastu obrazu, ovládání hlasitosti či vysunutí CD či DVD mechaniky. Nad klávesnicí je umístěno kulaté tlačítko spínače napájení notebooku, po jeho boku malé tlačítko rychlého startu nápovědy pro notebook a pod ním 3 indikační diody Num, Caps a Scroll Lock. Jako polohovací zařízení je zde použit TouchPad i TrackPoint takže vybrat si může každý. Pro skalní příznivce myši je zde samozřejmě i možnost připojení externí myši. Za zmínku stojí také dva páry tlačítek myši z nichž jeden je nad a jeden pod TouchPadem což je opět prvek pro usnadnění práce. Vedle klávesnice napravo jsou další 3 indikační diody viditelné i z boku při zavřeném víku, které indikují stav zapnutí, práci HD a nabíjení baterie.

Řada notebooků DELL Latitude C610 je v současnosti osazována mobilními Pentii III-M o frekvencích 866, 1000 a 1200MHz. V našem případě nejdražší možná varianta 1.2GHz navíc doplněná 256MB RAM (standard 128) dosahuje tedy nejvyšších výkonů, ale i přes to se při běžné práci ozýval tichý větráček procesoru jen zřídka kdy. Celkově tichý chod notebooku byl jen občas přerušen cvaknutím pevného disku. Kapacita plně nabité Li-Ion baterie při našem testu průměrného zatížení vystačila na dobré tři a půl hodiny přesněji 3hod 34min.

Notebook je v základu vybaven sériovým a paralelním portem, konektorem pro externí monitor, PS2 konektorem pro připojení externí myši či klávesnice, jedním USB rozhraním a dvěma konektory pro PCMCIA kartu typu I nebo II či pro jednu kartu typu III. V základu jsou také 2 audio konektory, konektor pro připojení dokovací stanice, integrovaný modem a také výstup S-video. Na čele notebooku je prostor pro dva výměnné moduly z nichž jeden je určen pouze pro baterii naproti tomu ten druhý umožňuje připojit všechna myslitelná zařízení pro ukládání dat nebo další baterii pro ještě delší provoz bez elektrické sítě. Testovaný notebook byl vybaven i příplatkovou integrovanou LAN kartou 10/100 a bezdrátovou sítí nebo-li WireLess standardu 802.11b. Bezdrátová síť ještě umocňuje dojem z mobility kdy v rámci dosahu AccessPointu neboli přístupového bodu do lokální sítě můžete notebook používat bez omezujících drátů kdekoliv a přitom mít přístup k firemním datům či internetu.

Testovaný notebook lze hodnotit velmi kladně po stránce výkonu, ergonomie práce, vybavení a modularity. Základní cena s PIII 866, 128MB, s CD mechanikou a bez sítě činí 69.900 Kč. Za cenu 113.000,- bez DPH v testované konfiguraci (bez Wireless Access Pointu) by si ale zasloužil tvrdší materiál pro pevnější víko displeje pro zajištění lepší ochrany před náhodným mechanickým poškozením.

+ klávesnice
- "měkké" víko displeje

Technická data

  • Instalovaný procesor: Mobile Intel Pentium III-M 1200
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 30
  • Disketová jednotka: 1.44" externí
  • CD/DVD: DVD (8)
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: ATI Mobility RADEONTM 128bit 16MB DDR SDRAM
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN, wireless 802.11b
  • Zvuková karta: Cirrus Logic SC4205, Sound Blaster software emulation
  • Polohovací zařízení: TouchPad + rolovací tlačítko, TrackPoint
  • Software: Win XP Professional
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 1s, 1p, VGA, USB, PS2, 2x PCMCIA, Fast IrDA, port pro docking station
  • Rozměry: 319.5mm x 253.6mm x 36.8mm
  • Hmotnost (kg): 2,6
  • Cena v Kč bez DPH: 113.200,-
  • Délka záruky: 3 roky
Recenze

Diskuse