RECENZE: Fujitsu-Siemens Celsius mobile A

27. 3. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

CELSIUS mobile A se řadí na vrchol nabídky Fujitsu-Siemens a je určen pro náročné zákazníky. Vyznačuje se vysokým užitným výkonem, nadstandardní modularitou a vysokou úrovní ochrany před mechanickým poškozením.

Fujitsu-Siemens Celsius mobile A

Obal notebooku je vyroben z vysokopevnostní slitiny magnesia ve stříbrné barvě, která chrání displej i tělo notebooku před náhodným mechanickým poškozením. Tato slitina kovu je v dnešním chladnějším období často studená při dotyku rukou na pracovní ploše a to nejen po návratu z cesty, ale i po delší nečinnosti na pracovní desce stolu. Čelo, zadní část a boční vykrojení s komunikačními rozhraními jsou ohraničeny tmavějším pastelově modrým plastem. Stejnou barvu má i klávesnice. Celý notebook působí kompaktním robustním dojmem s rozumnou velikostí. Vykrojení s porty po obou bocích notebooku je tvarováno tak, že jej lze použít jako vhodné místo pro uchopení při zvedání notebooku z pracovní desky.

15.1" TFT displej s rozlišením 1400x1050 poskytuje dostatek zobrazovací plochy i rozlišení pro uživatele, kteří mají rádi přehled. Grafická karta ATI Mobility-M6 na sběrnici 4xAGP s pamětí 32 DDR RAM poskytuje dostatek výkonu jak pro kancelářské operace tak pro náročnější 3D grafické animace. Na úpatí displeje na hlavní části notebooku nad klávesnicí je umístěn, pro notebooky Fujitsu-Siemens, tradiční černobílý LCD se symboly, které jsou na ostatních noteboocích indikovány diodami. CELSIUS zde navíc ukazuje i číselné vyjádření kapacity nabití v procentech pro obě možné baterie, připojení karty v PCMCIA slotu atp. Nad klávesnicí je také dvojice reproduktorů, hlavní spínač napájení a především snímač otisků prstů neboli fingerprint sensor. Ovládání snímače otisku prstu je ovládáno z BIOSu. Zklamáním je však skutečnost, že má jen jedinou funkci, která blokuje neautorizovaný vstup právě do nastavení BIOSu. Druhá úroveň ochrany, kterou by leckdo logicky očekával, tedy blokace neautorizovaného spuštění respektive neoprávněného nabootování počítače z disku zde chybí. Do paměti počítače lze uložit v podstatě neomezený počet otisků prstů pro autorizaci jednoho či více uživatelů. Pro eliminaci nechtěného zablokování BIOSu například při poranění prstu je třeba i při používání notebooku jen jedním uživatelem zadat nejméně 3 různé otisky.

Klávesnice obsahuje 87 kláves. Všechny klávesy jsou tmavě modré pastelové barvy stejné jako na těle notebooku. Hlavní popisky kláves jsou bíle. Na klávesnici budete marně hledat české popisky, které se standardně nedodávají, ale za příplatek cca 300 Kč je lze laserovou technologií dodělat. Popisky rozšířených funkcí přístupných přes klávesu Fn jsou světle modré, ale i tak je jejich kontrast s barvou kláves uspokojující. Všechny hlavní funkční klávesy jsou přístupné bez nutnosti použití tlačítka Fn a jejich rozložení je netradiční (viz obrázek dole) ve srovnání s klasickou PC klávesnicí a je třeba si na něj zvyknout. Pod klávesnicí je umístěn TouchPad s dvojicí tlačítek myši a uprostřed umístěným rolovacím tlačítkem.

CELSIUS mobile A je osazen procesorem Mobile Intel Pentium III s frekvencí 1GHz s technologií SpeedStep, která zajišťuje nižší zahřívání procesoru, méně časté spínání chladicího větráčku a celkově nižší spotřebu energie z Li-Ion baterie. Při testu průměrného zatížení vydržel notebook s jednou baterií pracovat 4hod a 5min. Operační paměť RAM dosahuje v základu kapacity 512MB a lze ji rozšířit až na 1GB. Hard disk o kapacitě 30GB poskytuje dostatek místa pro uložení dat. Komu nestačí 30GB může ukládat data na CD-R nebo CD-RW média prostřednictvím combo DVD+CD-RW modulu. V základní ceně je zahrnut také modul LS-240 s kapacitou 240MB a zpětně kompatibilní s 3.5" disketami 1.44MB. Moduly s mechanikami se zasunují do čela notebooku kde jsou umístěny dvě totožné pozice. Do obou pozic lze vložit všechny dostupné moduly s datovými mechanikami či 2x baterie pro delší provoz bez dosahu elektrické sítě. Notebooku samozřejmě nechybí ani základní komunikační rozhraní, modem, síťová karta či možnost připojení dokovací stanice.

Za současnou doporučenou koncovou cenu 106.960,- Kč bez DPH lze v notebooku CELSIUS mobile A získat všestranného výkonného pomocníka na cesty i do kanceláře. Svým všestranným vybavením komunikačních rozhraní i možností ukládání dat se řadí k vrcholu nabídky. Díky DVD mechanice může sloužit i jako společník na dlouhé chvíle. Mimo bezdrátové sítě, kterou lze samozřejmě dokoupit má prostě všechno. Jediné co se mu dá vytknout je ne zcela moderní vzhled, ale to je spíše věcí vkusu a preferencí potřeb.

+ všestrannost
- cena

Technická data

  • Instalovaný procesor: Mobile Intel Pentium III 1000
  • RAM (MB): 512
  • HDD (GB): 30
  • Disketová jednotka: LS 240 - kompatibilní s 1.44MB
  • CD/DVD: DVD+CD-RW
  • LCD: TFT 15.1"
  • LCD rozlišení: 1400x1050
  • Video: ATI Mobility-M6 na sběrnici 4xAGP s pamětí 32 DDR RAM
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN
  • Zvuková karta: ESS Allegro ES 1988, integrovaný mikrofon a reproduktory
  • Polohovací zařízení: TouchPad + rolovací tlačítko
  • Software: Win 2000 Pro
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: Fast IrDa, 2 USB, serial, parallel, PS/2, DVI-I, S-Video out, line in, microphone in, combo headphone out / SPDIF out, docking connector, PCMCIA pro 2 x type II nebo 1 x type III, SmardCard, Kensington Lock
  • Rozměry: 39,5x340x278 mm
  • Hmotnost (kg): 3,1
  • Cena v Kč bez DPH: 106.690,-
  • Délka záruky: 1 roky
Recenze

Diskuse