RECENZE: IBM ThinkPad A30p - obrázek jako z pohádky

15. 5. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

"A" je sice na konci řady počátečních písmen X T R A, která označují jednotlivé modely, ale ve skutečnosti se ThinkPad A30p řadí právě na pomyslný vrchol současné nabídky notebooků nejen značky IBM. K hlavním přednostem této přenosné pracovní stanice patří vedle modularity především brilantní displej.

IBM ThinkPad A30p - obrázek jako z pohádky

Tělo notebook je podle zvyklostí IBM celé v černém. Konstrukce je tvořena spojením plastu a titanového kompozitu, který má za úkol zvýšit odolnost vůči hrubé síle a zároveň zachovat co nejnižší hmotnost. Víko displeje je z vnější strany ploché bez jakýchkoliv ozdůbek a záhybů jen v pravém dolním rohu je barevné logo IBM a nahoře dva podsvícené symboly pro indikaci stavu dobíjení baterie a stavu spánku. Z bezpečnostních důvodů (vyšší pevnost při přepravě) je zavřené víko displeje přichyceno k notebooku na čtyřech bodech (2x kovový kloub a 2x aretační pojistka). Přítomnost dvou aretačních pojistek by normálně působila jisté potíže při otevírání notebooku vestoje kdy jednou rukou notebook držíte a druhou jen těžko uvolníte dvě pojistky najednou. Aby se dalo víko jednoduše otevřít i jednou rukou, jsou pojistky takzvaně inteligentní, jinými slovy se při otevírání posunem prstu zablokují v odemknuté poloze až do doby dokud není víko otevřeno.

Displej 15" TFT - active matrix je bez nadsázky opravdovou lahůdkou. Základní modely A30p se dodávají s rozlišením 1400x1050. Zapůjčená konfigurace dosahovala v současnosti nejvyššího možného rozlišení 1600x1200 pixelů. Nejzajímavější vlastností displeje je však kvalita obrazu při pohledu z různých úhlů. Současné, běžně montované TFT displeje jsou sice o mnoho lepší než jejich barevní předchůdci s označením DSTN, ale i tak se při naklánění víka či při pohledu z boku mění jas a kontrast obrazu. U A30p je obraz stejně dobrý při pohledu ze všech úhlů takže není třeba "lovit" správné naklonění víka při práci a případně přihlížející osoby nemají obraz zkreslený ani při pohledu z boku. Za tuto vlastnost, která posunuje laťku o další stupeň nahoru, dostal ThinkPad A30p v našem testu velké plus. Grafická karta ATI Mobility RADEON s pamětí 32MB už není tak ojedinělým jevem, ale jistě patří k tomu lepšímu a k uvedenému displeji se dobře hodí pro svůj poměrně vysoký výkon v klasických kancelářských operacích, v náročnější 3D grafice i v přehrávání DVD-videa.

Při pohledu na hlavní pracovní plochu na první pohled zaujme rozsáhlá klávesnice. 88 kláves je včetně sady funkčních kláves rozloženo velmi podobně jako na klasické PC klávesnici což je velmi příjemné, protože není třeba si zvykat na jiné rozložení jak tomu u notebooků často bývá. Tlačítko Fn je tedy zapotřebí jen zřídka kdy pro ovládání pomocných funkcí notebooku jako je nastavení jasu, přepínání do režimu spánku, rychlé přepínání rozlišení obrazu atp. Přestože hlavním operačním systémem dodávaným do notebooků ThinkPad jsou Microsoft Windows tak byste na klávesnici u A30p marně hledaly takzvané Win klávesy Start a Setup. Dalším, pro někoho problémem, může být absence dvojitých popisků pro rozložení kláves Z a Y, potože chybí kombinace pro kalsické (anglické) rozložení tzv. QWERTY. Po mechanické stránce je klávesnice velmi příjemná pro použití. Pro usnadnění práce v šeru či ve tmě je na horní části vnitřní strany víka umístěno malé praktické světýlko, které klávesnici osvítí mnohem lépe než světlo vycházející z displeje. Nad klávesnicí jsou, vedle hlavního vypínače a pěti indikačních diod, 3 tlačítka pro ovládání hlasitosti a jedno tlačítko pro spuštění pomocné aplikace IBM s nápovědou a přístupem do nejrůznějších nastavení notebooku. Vedle klávesnice nalevo je 6 nepřehlédnutelných tlačítek nazvaných WebNavigatorKey. 2 tlačítka z šesti fungují jako rychlý start internetového prohlížeče a poštovního klienta. Zbylá čtyři tlačítka podporují funkce internetového prohlížeče (Hledat, Oblíbené, Obnovit, Zastavit). Definice WebNavigatorKey je pevná respektive změnit lze jen nastavení poštovního klienta. Škoda, že nelze tlačítka úplně předefinovat podle vlastní volby jako tomu bývá zvykem u podobných tlačítek rychlého startu programů na jiných noteboocích. Polohovacím zařízením je pro IBM tradiční TrackPoint doplněný o dvě tlačítka myši a jedno rolovací tlačítko po jehož stisknutí lze TrackPointem ovládat posun dokumentů nahoru a dolů. Reproduktory s poměrně dobrou akustikou naleznete na skoseném čele notebooku.

Použitým procesorem je Mobile Intel Pentium III-M o frekvenci 1.2GHz, která se automaticky přepíná podle aktuální potřeby výkonu k výpočetním operacím. 128MB operační paměti pro běžné použití s kancelářskými aplikace plně postačuje, ale notebooku v takovéto výbavě by více slušela větší operační paměť hlavně pro rychlejší práci s větším množstvím aplikací a dokumentů najednou. Kapacita pevného disku 48GB je naopak nadmíru postačující. Baterie při našem tradičním testu průměrného zatížení vydržely pracovat přesně 2 hodiny a 8 minut. Notebook je koncipován spíše jako přenosná pracovní stanice, proto nijak závratná výdrž baterie pro občasné potřeby postačí. Pokud by však někomu uvedená časová hodnota nestačila tak zde má možnost využití dvou modulárních doků Ultra Bay které mimo další baterie mohou pojmout především celou škálu optických mechanik (v našem případě kombinovaná mechanika DVD+CD-RW), další pevný disk či jinou datovou mechaniku. V nabídce IBM je také například numerická klávesnice zapojitelná a uschovatelná v UltraBay. UltraBay mají velmi pěkně a prakticky vyřešeno mechanické vyjímání vložených modulů. Dalším prvkem pro rozšíření je UltraPort umístěný v čelní části víka displeje kam lze připojit například videokonferenční kameru. Na spodní straně notebooku naleznete také konektor pro možnost dokování. Mezi další běžná rozhraní obsažená v této konfiguraci patří 2x USB, sériový a paralelní port, 2x PCMCIA konektor, FireWire IEEE 1394, konektor pro externí monitor, 3x audio a také 2 S-Video konektory z nichž jeden slouží pro vstup a jeden pro výstup signálu. Co chybí je PS2 a IrDA. Nedílnou součástí notebooku je samozřejmě také integrovaná síťová karta 10/100 Mbps a 56kbps modem. Rozšířit lze i o bezdrátové technologie pro připojení do sítě. Pro ochranu před krádeží na statickém pracovišti slouží otvor pro Kensingtonský zámek.

Zajímavou pomůckou od IBM je možnost spuštění přeinstalace systému stisknutím tlačítka F11 před spuštěním operačního systému. Tato funkce Vás přenese do vyhrazeného místa na disku kde jsou umístěny všechny potřebné instalační soubory systému a ovladačů. Instalace je samozřejmě uzpůsobena pro aktuální konfiguraci notebooku a ve spolupráci s IBM ji lze dále upravit pro individuální potřeby klienta. Pokud tedy dojde k nejhoršímu a je třeba OS přeinstalovat, stačí jen obnovit vlastní data ze zálohy a znovu začít pracovat bez nutnosti dalšího nastavování systému.

IBM ThinkPad A30p je vyspělým all-in-one notebookem skýtajícím široké možnosti modularity jehož stoprocentní dokonalost narušují jen drobné nedostatky jinak "vychytaného" notebooku. Jeho rozměry ho předurčují především pro práci na statických pracovištích než pro opravdovou mobilitu do každého terénu. A30p poskytuje především vysoký výpočetní i grafický výkon, pestrou užitnou hodnotu v podobě možností mnoha rozšíření a přitom všem můžete svůj pracovní nástroj snadno přenášet z místa na místo a mít tak svoje data při sobě. Za takový komfort je třeba také náležitě zaplatit. Současná cena zapůjčené konfigurace činí 129.400,- Kč bez DPH.

+ displej
- baterie

Technická data

  • Instalovaný procesor: Mobile Pentium III-M 1200
  • RAM (MB): 128
  • HDD (GB): 48
  • Disketová jednotka: příplatek
  • CD/DVD: DVD+CD-RW
  • LCD: TFT 15,1"
  • LCD rozlišení: 1600x1200
  • Video: ATI Mobility Radeon M6-P 32MB DDR
  • Modem: Interní Faxmodem 56k (nehomologovaný)
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN
  • Zvuková karta: podpora SoundBlasteru Pro, stereo repro ovládání hlasitosti a mute funkce, interní mikrofon
  • Polohovací zařízení: TrackPoint + rolovací tlačítko
  • Software: Win 2000 Profesional CZ
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 2x USB, 1x COM, 1x LPT, 2x PCMCIA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 1x S-Video in, dokovací konektor, Ultra Port
  • Rozměry: 329x272x44mm
  • Hmotnost (kg): 3,4
  • Cena v Kč bez DPH: 129.400,-
  • Délka záruky: 3 roky
Recenze

Diskuse