RECENZE: Acer TravelMate 435LMi - dva procesory v jednom

19. 6. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Tomáš Daliman

Vrcholná konfigurace modelové řady TM 430 je stavěna především na vysoký výkon. Srdcem notebooku je desktopový procesor s technologií HyperThreading podporovaný velkou pamětí. Za desktopový výkon u notebooků se ovšem platí nejen penězi, ale také nižší výdrží baterie a vyšší váhou notebooku. K přednostem vedle výkonu patří slušná multimediální výbava.

Acer TravelMate 435LMi - dva procesory v jednom

Také u modelu 430 jsou k vidění klasické designerské prvky, které Acer uplatňuje u většiny svých modelů. Stříbrné víko s displejem nese uprostřed logo Aceru. Zbytek těla notebooku je laděn do kombinace tmavě šedé a černé barvy. Rozměry 327 x 269 x 39,9 mm a váha 3,12 kg řadí tento model do kategorie velkých notebooků.

Přední straně notebooku dominuje multimediální panel pro ovládání hlasitosti reproduktorů a provozu optické mechaniky, což v našem případě byla DVD vypalovačka, umístěná ve výměnném slotu a pracující s formátem DVD-R/RW. Vedle mechaniky napravo je IrDA rozhraní a velké svítící tlačítko pro zapnutí/vypnutí WiFi. Na pravé straně jsou tři konektory USB 2.0, sluchátkový výstup, mikrofonní vstup, konektor modemu, FireWire, dva sloty pro paměťové karty (SD, MMC, MemoryStick), jeden PCMCIA slot typu II a rozhraní pro LAN 10/100. Na levé straně notebooku je jen otvor Kensingtonského zámku a konektor pro napájení. Na zadní straně je umístěn S-Video výstup, paralelní port, VGA konektor a rozšiřující port. Dále jsou vzadu dva velké výstupy chlazení. Vespod notebooku je baterie, pouzdro na vizitky a dva kruhové vstupy chlazení, kopírující velikostí chladicí větráčky, takže je třeba si dávat pozor při práci na klíně či měkké podložce, aby nedošlo k jejich zakrytí.

Výrazným poznávacím prvkem Aceru je ergonomicky zahnutá klávesnice, která má za úkol ulehčit pisatelovu zápěstí zejména při delší tvorbě textů. Šipky, které jsou umístěny klasicky na pravé straně dole, mají u sebe také klávesy PgUp a PgDn, které slouží také jako klávesy Home a End, ovšem pouze za současného držení klávesy Fn, což je jediným "škraloupem" na jinak dobře řešené klávesnici. Insert a Delete nalezneme v pravém horním rohu. Klávesnice obsahuje také obě Win klávesy. Přes klávesu Fn lze ovládat např. napájecí schéma, funkci touchpadu, přepínání monitorů a další běžné funkce. Pod klávesnicí je touchpad s dvěma běžnými tlačítky a jedním kruhovým tlačítkem pro rolování dokumentů do čtyř směrů. Pod touchpadem je první sada indikačních diod, která je umístěna na hraně notebooku tak, aby byla viditelná i při sklopeném víku. Další sada indikačních diod je umístěna nad klávesnicí, kde je zabudován také interní mikrofon, a především je zde tlačítko hlavního vypínače a čtyři uživatelsky definovatelná tlačítka, z nichž dvě jsou předurčena pro spuštění e-mailového klienta a prohlížeče internetových stránek.

Displej o velikosti 15" má slušné rozlišení 1400x1050 obrazových bodů a je ovládán grafickým chipem ATI Radeon 7500 s vlastní velkou pamětí o velikosti 64MB. I když by notebooku s takovou výbavou slušela i výkonnější grafika, je osazená varianta stále o několik kroků napřed oproti grafickým chipům používajícím ke své práci sdílenou operační paměť. Testovaná konfigurace bez problému zvládne jak běžnou agendu a internet, tak středně náročná multimédia s 3D grafikou. Rovněž přehrávání DVD-video filmů je bezproblémové, k čemuž jistě přispívá i HW podpora MPEG-2 kódování.

Zřejmě nejzajímavější částí testovaného notebooku je instalovaný procesor Pentium 4-HT s taktovací frekvenci 3,06 GHz. Písmenka HT naznačují, že bylo použito technologie HyperThreading, se kterou se notebook chová, jako by měl dva procesory, což je znatelné především při potřebě současného spuštění několika náročných aplikací najednou. S technologií HT můžete na pozadí nechat běžet výpočetně náročnou aplikaci (např. kódování zvuku či obrazu) a přitom lze pracovat s dalšími aplikacemi bez dlouhého čekání na otevírání nových oken atp. Ovšem je třeba HT povolit v Miosu (pro Win XP a LINUX) což od výrobce nebylo přednastaveno, proto stanete-li se majitelem takového notebooku, překontrolujte si raději správné nastavení. Přestože je v notebooku výkonný desktopový procesor, větráčky chlazení při běžném provozu běžely jen zlehka a bez většího hluku. Při delším zatížení větráčky zrychlí svou práci, ale i tak lze díky celkově dobře řešenému chlazení na vyluzovaný zvuk snadno zapomenout. Součástí testovaného notebooku bylo také 512MB DDR SDRAM paměti, kterou lze rozšířit až na 2GB. Pevný disk o velikost 60GB pracuje na sběrnici ATA/100. Přestože notebook nenese označení Centrino, je vybaven i WiFi rozhraním, které Acer označuje jako InviLink.

Kromě této konfigurace, která byla v době testu nejvyšší, je možné si vybrat také levnější varianty. Displej je možné mít i v rozlišení XGA neboli 1024x768, frekvence procesoru může být i 2.53 nebo 2.66GHz, paměť 256MB RAM, pevný disk může mít velikost 30GB nebo 40GB a optická mechanika může někomu postačit v provedení combo DVD/CD-RW (nižší variantu Acer pro TM430 nenabízí). U nejnižších konfigurací není integrováno WiFi.

Výkon desktopového procesoru se projevil také při našem standardním* testu baterie. Přestože udaná kapacita dosahuje hodnoty 6300 mAh, byl naměřen provozní čas 1 hodina a 33 minuty.

Acer TM 430 je zaměřen na uživatele, kteří kladou hlavní důraz na výpočetní výkon. Dobře je na tom také grafika a rozlišení 15-ti palcového displeje. Uvedenému ovšem odpovídají i rozměry a hmotnost, patřící do vyšší kategorie, a naopak nižší výdrž baterie. Proto se modelová řada TM430 hodí především k použití v kanceláři či doma, jako mobilní náhrada stolního PC. V době recenze je doporučená koncová cena nejnižší konfigurace 45.990,-Kč a nejvyšší (testovaná) konfigurace až 64.990,-Kč bez DPH. Záruka je poskytována na 2 roky a za příplatek ji lze rozšířit až na tři.

Klady: výpočetní výkon
Zápory: malá výdrž baterie

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer TravelMate 435LMi
  • Instalovaný procesor: Pentium 4 HT 3.06 GHz
  • RAM (MB): 512
  • HDD (GB): 60
  • Disketová jednotka: příplatek
  • CD/DVD: DVD-R/RW
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1400x1050
  • Video: ATI Radeon 7500 64MB
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: 10/100
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97 Audio Controller
  • Polohovací zařízení: TouchPad, čtyřsměrné rolovací tlačítko
  • Software: Win XP Pro
  • Baterie / výdrž: Li-Ion 6300 mAh / 1 hod 33 min
  • Porty: 3x USB 2.0, 1x LPT, 1x PCMCIA, 1x IrDA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 2x audio, 1x SD/MMC, 1x Memory stick, dokovací konektor
  • Rozměry: 327 (š) x 269 (h) x 35,9-39,9 (v) mm
  • Hmotnost (kg): 3,12
  • Záruka: 2 roky
  • Doporučená koncová cena: 64.990,- Kč bez DPH (19.06.2003)
Recenze

Diskuse