RECENZE: Asus L4800H - notebook s rolovacím válečkem

5. 6. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Tomáš Daliman

Do testu jsme dostali notebook z dílen výrobce Asus. Jedná se o notebook, který může směle nahradit stolní PC a přitom je mobilní. Tento model nabízí solidní výkon mobilního procesoru Pentium 4-M a nadstandardní grafické rozlišení, které by sneslo i výkonnější grafický chip. Práci s internetem a dokumenty zpříjemňuje pohodlné rolovací kolečko či spíše váleček.

Asus L4800H - notebook s rolovacím válečkem

Rozměry notebooku jsou 345 x 275 x 32,8 mm s váhou přesně 3 kg. Víko je stříbrné, stejně tak jeho spodní a boční strany. Na přední straně je dvojice reproduktorů, dva vstupy zvukové karty (linkový a mikrofonový) a jeden výstup. Dále je zde čtveřice multimediálních ovládacích tlačítek pro přehrávání CD i při vypnutém notebooku. Ta se aktivují posuvným tlačítkem, které je umístěno o kousek vlevo. Škoda ovšem je, že hlasitost se může ovládat jen přes kombinace použití tlačítka Fn, tedy při odklopeném displeji. Na levé straně je PCMCIA slot typu II, trojice USB 2.0 konektorů, IrDA a vstup pro napájení. Zhruba uprostřed levého boku je dvojice Firewire konektorů, což je u notebooků počet nadstandardní a leckomu se může hodit. Může se tak připojit současně např. videokamera a DVD vypalovačka, či jiné externí zařízení. Na pravé straně je optická mechanika, která je pevně zabudována, a ještě jeden USB 2.0 konektor. Ten slouží například k připojení myši, což je celkem praktické, neboť kromě leváků všichni mívají myš na pravé straně klávesnice. Vzadu jsou LAN a modem konektory, TV výstup před S-Video, PS/2 a VGA konektor, paralelní port a slot pro Kensingtonský zámek. U spodní strany notebooku stojí za zmínku fólie, pod kterou můžete vložit svou vizitku. Dole je bohužel i vstup ventilátoru pro chlazení procesoru. Při práci na stole je spodní část zdvižena nožičkami, avšak při práci na klíně se stává, že větrací otvor zakryjete, což vede k přehřívání procesoru (tento neduh mívají i notebooky jiných výrobců a je třeba si vždy dávat pozor na dostatečný přísun vzduchu k chlazení) .

Po odklopení víka, které je zajištěno jedním zámkem, se objeví černý vnitřek notebooku. Na první pohled rozhodně upoutá touchpad, pod kterým je další specialita tohoto notebooku - stříbrný rolovací váleček, se kterým se celkem příjemně pracuje při posouvání dokumentů nahoru a dolů. Hot keys zde jsou celkem čtyři - Internet, e-mail a jedno programovatelné. Čtvrté je určeno pro aplikaci Power4 Gear (SW aplikace dodávaná k notebookům Asus), pomocí které lze měnit energetické schéma podle aktuální potřeby (např. maximální výkon či maximální výdrž baterií). Klávesnice sleduje novátorský trend umístění polohovacích kláves do pravého sloupku na pravém okraji. Jsou zde přítomny obě Win klávesy Start i Setup. Standardní popisky kláves včetně českých znaků jsou bílé a na černém povrchu dobře kontrastují. Klávesa Fn je v levém dolním rohu kde obvykle sídlí Ctrl, takže než si uživatel zvykne, může občas dojít k přehmatu. Přes Fn klávesy můžete ovládat režim spánku, Wi-Fi (pokud si dokoupíte), hlasitost reproduktorů a jas displeje.

Velikost displeje testovaného notebooku byla 15" s rozlišením 1400x1050, vyrábí se i model se 14" a rozlišením 1024x768. Videokarta je SiS M650 se sdílenou RAM. Ta jde nastavit na hodnoty 16, 32, 64 MB. Sdílená RAM pro grafiku již tradičně předznamenává, že grafický výkon v multimediích a náročnější 3D grafice není nijak oslnivý nicméně pro běžnou práci s dokumenty a internetem vyhovuje bez výhrady. Notebook je poháněn procesorem Intel Pentium 4-M s 512 KB L2 cache. Nabízeny jsou frekvence v rozmezí od 1.4GHz do 2.0GHz což byl i případ testovaného stroje. Zvolit lze i Celeron s 256K L2 cache až do 1.5GHz. Na základní desce je pevně nainstalováno 256 MB DDR266 RAM, vybrat si můžete i model se 128 MB. K dispozici je také jeden slot na rozšíření až do 768 MB. Pevný disk má velikost 30 GB. Optická mechanika byla instalována combo DVD/CD-RW 24/10/8/24x. Možné jsou i konfigurace s CD-ROM či DVD-ROM.

Dodávaná Li-Ion baterie s udanou kapacitou 4400mAh vydržela v našem standardním* testu dodávat energii pro dobu 2 hodin a 46 minut.

K notebooku dostanete celkem kvalitní plátěnou tašku na přenášení, optickou myš, software Windows XP, Windows XP Recovery CD, ASUS PC Probe, ASUS Power4 Gear, Adobe Akrobat Reader v5.0, PC-Cillin 2002, Email Lamp Program, Instant Key Utility. Cena testované konfigurace je 46.400,- Kč bez DPH. Poskytována je dvouletá záruční doba.

Klady: rolovací váleček
Zápory: přístup chladicího vzduchu vespod

Technická data

  • Instalovaný procesor: Pnetium 4-M 2GHz
  • RAM (MB): 512
  • HDD (GB): 40
  • Disketová jednotka: příplatek (externí)
  • CD/DVD: DVD+CD-RW
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1400x1050
  • Video: integrovaná 3D SiS 650 se sdílenou pamětí, max. 64 MB
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: 10/100
  • Zvuková karta: SoundBlaster Pro Compatible (SiS 7012 Audio Device)
  • Polohovací zařízení: TouchPad + rolovací váleček
  • Software: Win XP Pro
  • Baterie / výdrž: Li-Ion 4400 mAh / 2 hod 46 min
  • Porty: 4x USB 2.0, 1x LPT, 1x PS2, 1x PCMCIA, 1x IrDA, 2x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 1x S-video out, 3x audio
  • Rozměry: 345 x 275 x 32,8 mm
  • Hmotnost (kg): 3
  • Záruka: 2 roky
  • Doporučená koncová cena: 46.400,- Kč bez DPH (05.06.2003)
Recenze

Diskuse