RECENZE: UMAX VisionBook 835CX - s líbivějším designem

12. 6. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Tomáš Daliman

Společnost UMAX klade stále vetší důraz také na design. Důkazem toho je tento multimediální notebook, na první pohled moderního vzhledu, s integrovanou technologií Centrino a čtečkou paměťových karet. Příznivé rozměry a hmotnost z něj dělají kandidáta na každodenní nošení a práci kdekoliv je třeba.

UMAX VisionBook 835CX - s líbivějším designem

Rozměry notebooku jsou 312 x 281 x 29 mm a váha 2,5 kg. Při celkovém pohledu na notebook je patrné, že snahou konstruktérů byly co nejmenší rozměry a váha. Proto je zajímavě navržena pracovní poloha baterie, která vlastně tvoří část těla notebooku a po jejím vyjmutí vznikne pod displejem díra.

Na přední straně notebooku je šestice tlačítek a dvoupolohový přepínač. V první poloze přepínače slouží pět tlačítek pro uživatelsky definovatelné spuštění aplikací, dokumentů či složek a šesté je určeno pro aktivaci Wi-Fi. V druhé poloze přepínače slouží šestice tlačítek k ovládání CD. Napravo od multimediálních tlačítek je umístěna čtečka paměťových karet, která podporuje formáty MS, MMC, SM a SD. Vedle čtečky je mikrofonní vstup a sluchátkový výstup. Na levé straně notebooku je PCMCIA slot typu II.. Vedle něj je LAN 10/100 konektor, dvojice USB 2.0 konektorů, S-Video výstup a výstup na externí monitor. Na pravé straně je combo DVD/CD-RW (8/24/10/24) mechanika umístěná v zásuvce s možností snadné výměny. Na konci pravého boku je další USB 2.0 konektor, Firewire a IrDA. Vzadu je pouze konektor modemu, protože většina zadní "hmoty" těla notebooku je tvořena výměnnou baterií.

Víko je jištěno jedním zámkem a jeho přední část je vytvarována do oblouku a lemována lesklým pruhem. Tvarování víka notebooku není náhodné. Vlevo dole na pracovní ploše je šest kontrolek (indikátor optické mechaniky, HDD, Num Lock, Caps Lock a Scroll Lock, WiFi), které se přiklopením víka díky jeho tvaru nezakryjí. Kontrolky svítí modře, což ještě přidává notebooku na kráse. Nad kontrolkami je zabudovaný mikrofon. Další kontrolka je nad čtečkou paměťových karet informující o připojené paměti. 3 kontrolky pod displejem jsou viditelné z obou stran víka a informují o režimu napájení (síť/baterie a dobíjení). Klávesnice má šedivá, průhledná tlačítka. Směrové šipky jsou umístěny vpravo dole a jsou trochu vysunuty oproti zbytku klávesnice. Po pravé straně jsou klávesy Home, PgUp, PgDn a End umístěné ve sloupku nad sebou. Ins a Del jsou v pravém horním rohu. Win klávesy nalezneme klasicky mezi Ctrl a Alt. Fn klávesa leží v levém spodním rohu klávesnice a v kombinaci s dalšími ovládá hlasitost, blokování touchpadu, jas displeje, vypnutí zvukového signálu při nízké kapacitě baterie, vypnutí LCD displeje a režim spánku. Za klávesnicí je tlačítko pro zapnutí notebooku a dvojice reproduktorů. Pro ovládání kurzoru je zde touchpad a na rolování dokumentů čtyřsměrové tlačítko.

Displej má velikost 14,1" s rozlišením 1024x768. Grafická karta je integrovaná i855 se sdílenou RAM pamětí, maximálně 32 MB, nastavit ji lze na hodnoty 4, 8, 16 a 32 MB. Karta podporuje OpenGL, ale jako většina videokaret se sdílenou pamětí nedosahuje v 3D aplikacích oslnivých výkonů. Grafický výkon je stavěn na běžnou práci s dokumenty a internetem, čemuž zcela postačuje. Funkce DualView umožňuje rozdělení plochy na dva monitory (LCD notebooku + externí monitor). U testovaného notebooku byl použit procesor Intel Pentium M 1,3 GHz s 1 MB L2 cache. Nabízena je také varianta s taktem procesoru 1.5 GHz. Paměti RAM je celkem 256 MB s DDR technologií a rozšířit jde maximálně na 1 GB. K dispozici jsou dva paměťové sloty, z nichž jeden je použit pro základní paměť a druhý je volný pro rozšíření. Pevný disk má velikost 40 GB a komu by nestačil, může si pořídit do výsuvného šuplíku druhý, který vloží místo optické mechaniky. Šuplík pro druhý HD je součástí dodávky.

Notebook je při běžné práci celkem tichý a hluk větráčku se projeví až při velkém aplikačním zatížení. Příznivé rozměry a váha spolu s výdrží baterií ho předurčují k častému nošení a použití kdekoliv. Při našem standardním* testu vydržela baterie s udanou kapacitou 4400 mAh pracovat 4 hodiny a 47 minut.

K notebooku je přibalena brašna na přenášení, která by ovšem mohla být o něco větší, šuplík na druhý pevný disk, software Win XP, OpenOffice (jsou sice zdarma, ale předinstalace výrobcem může mnohému uživateli ušetřit čas i peníze potřebné pro stažení z internetu), B's Rocorder gold 5 na vypalování CD, WinDVD 4 na přehrávání DVD videodisků, CD s ovladači a manuál v angličtině. Doporučená koncová cena testovaného notebooku je 46.990,-Kč bez DPH. U vyšší konfigurace se cena vyšplhá téměř na 60 tisíc, ovšem nabízí výkonnější procesor, 2x tolik operační paměti a 60GB pevný disk. Poskytována je dvouletá záruka.

Klady: design ve srovnání se staršími modely
Zápory: výkon grafické karty

Technická data

  • Instalovaný procesor: Pnetium M 1.3 GHz
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 40
  • Disketová jednotka: příplatek
  • CD/DVD: DVD+CD-RW
  • LCD: TFT 14,1"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: Intel 82855GM GMCH, sdílená RAM max 32MB
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: 10/100
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97 Audio Controller
  • Polohovací zařízení: TouchPad, čtyřsměrné rolovací tlačítko
  • Software: Win XP Pro
  • Baterie / výdrž: Li-Ion 4400 mAh / 4 hod 47 min
  • Porty: 3x USB 2.0, 1x PCMCIA, 1x IrDA, 1x FireWire, 1x externí monitor, 1x S-video out, 2x audio, S/PDIF, Card Reader (MS,SM,SD,MMC)
  • Rozměry: 312 x 281 x 29 mm
  • Hmotnost (kg): 2,5
  • Záruka: 2 roky
  • Doporučená koncová cena: 46.990,- Kč bez DPH (12.06.2003)
Recenze

Diskuse