RECENZE: Fujitsu Siemens Amilo M7400 – levnější varianta

26. 8. 2004 06:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Středně velké Amilo M obsahuje kompletní sadu Centrino. Váhově se ještě těsně vejde do pomyslné hranice snadno přenositelných notebooků. Při testu baterie vydržel notebook nadprůměrně dlouho a nezklamal ani při testu zahřívání na povrchu podobně jako varianta Pro V2000, ze které vychází.

Fujitsu Siemens Amilo M7400 – levnější varianta

Základní popis
Amilo M7400 je z vnějšku téměř na chlup stejné jako Amilo Pro V2000, ale dnes uvedený model má na svém těle více moderní stříbrné barvy. Konstrukce se zdá být dostatečně bytelná pro každodenní práci, jen při opření rukou na pravé straně pod klávesnicí (nad optickou mechanikou) plasty trochu skřípaly a měl jsem obavy, aby nedošlo k prasknutí. Při rozměrech 326 x 270 x 34 mm působí příjemně tenkým a kompaktním dojmem. Nezdá se, ale váží téměř 3 kg (2.9 kg), což se pozná při přenosu v ruce na delší vzdálenost. Pro cestování v autě, a tedy při přenosu z budovy do auta a naopak, je váha snesitelná. K mobilitě přispívá i malý napájecí zdroj.

Víko notebooku se otevírá pohodlně stiskem jednoho velkého tlačítka. K základnímu rozložení prvků na vnější straně notebooku nemám připomínek, až na malou výtku k optické mechanice. Ta je umístěna na čele notebooku, a tak při práci na klíně musíte notebook naklonit, když chcete vyměnit médium.

Pracovní plocha a ovládací prvky
Celkové rozložení pracovní plochy je vcelku příjemné. Všechny indikační diody jsou v dolní části víka s displejem, takže jsou vždy rychle na dohled. 2 napájecí a jedna dioda pro WiFi jsou vidět i z vnější strany víka. Notebook se zapíná čtvercovým tlačítkem jasně odděleným od dalších ovládacích prvků. Po pravé straně klávesnice je dalších 5 kulatých tlačítek (WiFi, e-mail klient, web klient, a 2 volná … 4 poslední lze libovolně nadefinovat pro spouštění programů, souborů či složek).

Klávesnice má bílé popisky (včetně českých), které dobře kontrastují s tmavým povrchem. Počeštění klávesnice je dohnáno do krajnosti, takže horní řada písmen začíná QWERTZ. Kdo má raději QWERTY, může Z a Y klávesy prohodit, ale opatrně, aby nedošlo k jejich poškození. Fn je dobře umístěno až jako druhé zleva v dolním rohu. Fn se nejčastěji používá pro funkce Home a End, které mají společné klávesy s PgUp/Dn, a toto řešení mně osobně nevyhovuje. Ve spojení s Fn lze ovládat i další běžné funkce, ale chyběla mi možnost rychlého zablokování touchpadu, což se hodí při psaní delších textů (aby nedošlo k přesunutí kurzoru při nechtěném poklepu na touchpad). Ins a Del jsou v pravém horním rohu v uvedeném pořadí, což je dobře. Líbil se mi i velký Enter a Backspace. Levý Shift má jen velikost běžné klávesy a uvítal bych větší. Klávesnice obsahuje i obě Win klávesy na obvyklých místech.

Touchpad pod klávesnicí má dvě běžná a jedno kulaté rolovací tlačítko, pracující ve čtyřech směrech. Opěrná plocha vedle touchpadu je dostatečně velká. Touchpad je posunut lehce doleva, aby se lépe pracovalo pravákům.

Hlavní HW parametry
Amilo M7400 je klasický Centrino notebook. Základem systému je často používaný čipset Intel 855GM s integrovaným grafickým jádrem, podporujícím DDR-333 paměti a 400 MHz sběrnici procesoru (FSB). Procesor Pentium M v testovaném modelu pracoval na frekvenci 1400 MHz (starší jádro Banias s 1 MB L2 cache), v nabídce jsou však CPU až po 1.7 GHz Pentium M Dothan. I přes svou nižší frekvenci všechna Pentia M disponují solidním výkonem, 1400 MHz varianta se v různých testech umístila okolo 20. příčky našeho žebříčku, podobně jako např. 3.4 GHz Pentium 4. Podstatná je však velmi nízká spotřeba a z ní vyplývající nadprůměrná výdrž notebooku při běhu z baterie.

Operační paměť má kapacitu 256 MB a je typu DDR-266. K dispozici jsou dva sloty (jeden volný) k rozšíření až na kapacitu 2 GB. Naměřená, pamětí přenesená data (787 MB/s) patří i přes nižší frekvenci k průměru, mezi Centrino notebooky se jedná o slušnou hodnotu - v závislosti na použitých RAM modulech se pohybují v rozmezí od 600 do 900 MB/s.

Pevný disk FUJITSU MHT2040AT svými parametry nikterak neoslní: kapacita 40 GB, 4200 ot/min a 2 MB cache. Přesto si v testech nepočínal nejhůře – přenosová rychlost 80,13 MB/s, průměrná přístupová doba 19.26 ms patří sice do spodní třetiny žebříčku, avšak i některé 5400 ot disky s 8 MB cache dopadly hůř. Na výběr jsou disky až do kapacity 80 GB.

Optická combo mechanika DVD/CD-RW od LG nese děsivé označení HL-DT-ST RW/DVD GCC-4241N a umí vypalovat na disky CD-R (rychlostí 24x) i CD-RW (10x) a číst DVD (8x). Dražší varianty Amila mohou být vybaveny mechanikou DVD+RW.

Pro komunikaci se světem disponuje testované Amilo běžným 56kb modemem, Fast Ethernetovou síťovou kartou (10/100Mb/s) a postarší 11 Mb/s bezdrátovou síťovou kartou Intel PRO/Wireless LAN 2100 ze sady Centrino (ačkoliv je v materiálech uváděna novější b/g varianta).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
LCD je standardní 15” XGA (1024x768 bodů), v případě zakázky nad 10.000 kusů je možné zvolit i nadstandardní rozlišení SXGA+ (1400x1050). Trochu zklamáním pro mne byla kvalita obrazu. Displej je třeba naklonit dozadu, aby byl kontrast dobrý. Při pohledu zpříma byl obraz příliš světlý. Ostrost obrazu a podsvícení je dobré.

O grafická data se stará již zmíněný grafický akcelerátor Intel Extreme Graphics 2 (neboli Intel 82852GM), integrovaný v čipsetu. Paměť pro grafická data si dynamicky “ukusuje” z operační paměti, a to až do 64 MB, při běžném provozu vystačí s 8 MB. Jedná se o grafický adaptér nekoncipovaný pro výkon, ale především pro nízkou cenu a snadnou integraci do systému; tomu odpovídají naměřené hodnoty v benchmarcích 3D Mark 2001 (1892 bodů) i 3D Mark 2003 (91 bodů). Novější 3D hry si tedy zde nezahrajete, na hry starší anebo kancelářskou práci je však plně postačující.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia
Projev dvou reproduktorů umístěných blízko u sebe není nijak výrazný. Oceňuji kolečko pro ovládání hlasitosti, které nebývá u notebooků časté, ale je pohotovější než tlačítka, která jsou závislá na SW.

Uživatele digitálních fotoaparátů potěší integrovaná čtečka paměťových karet tří formátů (MS. SD. MMC). Umístěna je vzadu na levém boku těsně před ovladačem hlasitosti.

Chlazení a provozní hluk
Jak jsem naznačil již v úvodu, AMILO M7400 zde potvrdilo dobrou pověst Fujitsu Siemens Computers. U většiny notebooků tohoto výrobce, které jsem v poslední době testoval, bylo chlazení velmi dobře vyřešeno (mimo velkého multimediálního modelu Amilo D1840W s P4 procesorem). Při běžné práci nebylo po větráčku ani slechu. Roztočil se až při konstantním výkonovém zatížení (DEMO 3Dmark 2001), kdy šuměl jen zlehka díky procesoru s nízkou pracovní frekvencí. Vyšší teplota byla cítit jen na proužku plastu vpravo vedle klávesnice nad výdechem chladicího vzduchu. Klávesnice se zahřívala jen opravdu málo po celé délce, ale ostatní části pracovní plochy zůstaly teplem víceméně nedotčeny i po výkonovém zatížení delším než jedna hodina. Více tepla bylo samozřejmě cítit zespodu v oblasti pamětí a CPU, ale i tam bylo snesitelné i pro práci na klíně. Při práci na klíně na plný výkon je lepší si dávat pozor, aby nebyl zakryt přístup pro chladicí vzduch, ale i na to vývojáři mysleli a umístili ještě jeden vstupní otvor na zadní stranu notebooku.

Baterie
Práce s notebookem na baterie byla další silnou stránkou modelu Amilo M7400. Li-Ion baterie s běžnou udanou kapacitou 4400 mAh dosáhla ve standardním* redakčním testu hodnoty přesně 5 hodin a 30 minut. 5 hodin výdrže udává u notebooků s technologií Centrino leckterý výrobce, ale v reálném testu redakce NOTEBOOK.cz ji dosáhlo zatím jen 8 notebooků, z nichž 3 měly silnější baterii. Přes hranici 6 hodin se v našem testu přehoupl zatím jen jeden konkurent.

V případě potřeby lze baterii snadno vyměnit. Přítomnost dvou jisticích pojistek mi sice připadá zbytečná, ale není těžké je překonat.

Závěr
Fujitsu Siemens AMILO M7400 je určen pro domácí použití, a proto nabízí oproti modelu Amilo Pro V2000 jen Home verzi operačního systému Windows XP. Nabízí solidní výkon procesoru Pentium M a slušnou výbavu konektorů. Více než pro hraní nových 3D her je vhodným pomocníkem pro zpracování dokumentům, e-mailů a procházení internetových stránek. Rozměrově a hmotností patří mezi stroje, které lze snadno a často přenášet z místa na místo a občas pracovat i v terénu. Jeho hlavní přednosti vidím v dobře řešeném chlazení a dlouhé výdrži na baterie. V době uvedení recenze byla k dispozici referenční konfigurace s CPU Pentium M 1,5 GHz, 512 MB RAM, 40 GB HDD a DVD+RW mechanikou za doporučenou koncovou cenu 36.970,- Kč bez DPH, respektive 43.990,- včetně DPH. Záruka je 2 roky.

Klady a zápory:
+ chlazení
+ výdrž baterie

- kontrast LCD / úhel pohledu
- slabé integrované repro


Autoři recenze: Viktor Péder, Josef Šonka

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Fotogalerie Fujitsu Siemens Amilo M7400

Podrobnější parametry naleznete zde: Výkonové testy

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu Siemens Amilo M7400
  • Instalovaný procesor: Pentrium M 1400
  • RAM (MB): 256 DDR-266
  • HDD (GB): 40 (FUJITSU MHT2040AT, ATA-100, 4200 otáček)
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1024 x 768
  • Video: Intel i852GM, do 64MB (sdílená)
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, WiFi 802.11b
  • Zvuková karta: Intel 82801DB ICH4 AC'97
  • Polohovací zařízení: touchpad + rolovací tlačítko čtyřsměrné
  • Software: Windows XP Home
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh / 5 hod 30 min
  • Rozhraní: 3x USB 2.0, 1x LPT, 1x PCMCIA, 1x IrDA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 2x audio
  • Rozměry: 326 x 270 x 34 mm
  • Hmotnost (kg): 2,9
Recenze

Diskuse