RECENZE: HP Compaq nc4010 - inovace po roce

19. 8. 2004 06:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Téměř přesně po jednom roce přinášíme výsledky testů poslední inovované varianty ultralehkého notebooku od HP. Inovace se dotkly vnitřní výbavy notebooku. Hlavní devizou tohoto modelu stále zůstávají malé rozměry a nízká hmotnost.

HP Compaq nc4010 - inovace po roce

Základní popis
I přesto, že tento model je přes rok starý (původně s označením 4000), jsou tím hlavním, čím stále na první pohled zaujme, malé rozměry přístroje: 233,7 x 279,4 mm půdorys a pouhých 27,9 mm na výšku a také velice nízká hmotnost 1,58 kg. Uvedené parametry jej předurčují pro každodenní práci kdekoliv jeho majitel potřebuje. Celý korpus je proveden v elegantní kombinaci černé a stříbrné barvy. Všechny větší plochy i celá klávesnice jsou matně černé, podél vnějších hran víka i spodní části přístroje a také kolem klávesnice se táhnou ozdobné stříbrné lišty. Ergonomie rozložení prvků a konektorů je vcelku dobrá. Většina konektorů je umístěna na zadní straně přístroje. Jediné, co nc4010 v sobě nemá, je optická mechanika, kterou lze dokoupit jako externí modul.

Klávesnice a ovládací prvky
Téměř polovinu pracovní plochy notebooku zabírá komfortní klávesnice s měkkým, ale velice příjemným stiskem kláves. Notebook ve fotogalerii nebyl lokalizován, a proto klávesy na obrázcích nemají české popisky, ale prodávané notebooky českou lokalizaci mají. Kláves je celkem 84, z nichž většina má plnohodnotnou velikost, tj. rozměrově je klávesnice srovnatelná s klasickou PC-klávesnicí. Pouze speciální klávesy Esc, F1 až F12, PgUp, PgDn, Home, End, Insert a Del jsou oproti ostatním klávesám zmenšeny a všechny jsou v uvedeném pořadí umístěny v horní řadě. Po zkušenostech s rozmanitými způsoby rozmístění kláves na notebooku musím přiznat, že tento způsob se mi jeví jako velice přirozený a pohodlný.

Funkční klávesa Fn sloužící pro přístup k dalším speciálním funkcím (např. úprava jasu, zapnutí numerické klávesnice, přechod do spánkového režimu apod.) se nachází v dolní řadě jako druhá zleva, takže nedochází k nechtěné záměně s klávesou Ctrl, která je na okraji jako u "velké" PC klávesnice.

V ozdobné liště nad klávesnicí jsou umístěny další ovládací prvky: tlačítko Power pro zapnutí notebooku, tlačítka pro ovládání hlasitosti +/-/mute a další tři určená pro odhlášení uživatele, zapnutí bezdrátové sítě a tlačítko "prezentace". Také zde nacházíme čtyři indikační diody pro indikaci aktivitu disku a Caps, Num a Scroll Lock. Další tři diody mají své místo v přední hraně notebooku, aby byly vidět i při zaklopeném víku, a slouží pro signalizaci zapnutého notebooku, stavu dobíjení baterie a zapnuté bezdrátové sítě (je-li integrována).
Polohovací zařízení má nc4010 dvě - jednak TouchPad, ale i TrackPoint, takže si každý uživatel může vybrat, co mu zrovna lépe vyhovuje. Ke každému z obou zařízení přísluší dvě tlačítka myši.

Hlavní HW parametry
První varianta nc4000 byla založena na chipsetu ATi IGP 340M, který byl začátkem tohoto roku inovován na variantu 350M a zároveň došlo i k přejmenování modelu na nc4010. Jedná se již o starší variantu čipsetu s integrovaným grafickým jádrem; tomu odpovídají i naměřené výkony, které nepatří zrovna k oslnivým. Čipset podporuje maximálně DDR-266 paměti do kapacity 1GB a AGP 4x grafický adaptér.

V nabídce je nc4010 s procesory Pentium M až do 1.8GHz; v testu je zastoupena 1.7GHz varianta s jádrem Dothan obsahujícím 2MB L2 cache. Tyto úsporné procesory disponují i při relativně nízké frekvenci (ve srovnání např. s Pentiem 4) velmi vysokých výkonů; v našich benchmarcích se umisťují kolem desáté příčky. Výkony naměřené u nc4010 byly nepatrně nižší než u ostatních 1.7GHz Pentií M; na vině je pravděpodobně zmíněná starší čipová sada. Kombinace nejnovějšího mobilního procesoru Intelu se starou čipovou sadou jej tedy poněkud degraduje.

Operační paměť má kapacitu 512MB a pracuje na efektivní frekvenci 266 MHz. K disposici jsou dva paměťové sloty a instalovatelné maximum je rovný 1GB. Z operační paměti si ještě svůj díl odebere grafická karta. Přestože jsme tu již měli mnoho notebooků s 266MHz pamětí, jen u mála z nich jsme naměřili tak nízké hodnoty propustnosti dat: většinou se pohybovala těsně nad 400MB/s, vyjímečně až 495MB/s. Tento její nejlepší výkon je desátým nejhorším v dlouhém žebříčku našeho serveru. Opět zřejmě problém čipové sady.

Pevný disk FUJITSU MHT2040AH má kapacitu 40GB a rychlost 5400 ot/min, vyrovnávací paměť činí 8MB. Ve výkonových testech však příliš nezářil: přenosová rychlost 79.36 MB/s patří do spodní čtvrtiny našich žebříčků, průměrná přístupová doba 18.17ms potom k průměru. V nabídce jsou také disky o kapacitě 30GB s 4200 ot/min a nebo 60GB s 5400 ot/min.

Konektivitu zajišťují 56kb/s modem a gigabitová síťová karta Broadcom BCM5705M NetXtreme; volitelně je zde možnost volby integrované bezdrátové síťové karty Wi-Fi (v nabídce jsou 3 varianty s podporovanými standardy 802.11b, b/g a nebo a/b/g) a adaptéru Bluetooth. Testovaná varianta obsahovala známou Wi-Fi kartu Intel PRO/Wireless 2200BG i Bluetooth modul..

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Daní za malé rozměry a snadnou mobilitu je malá velikost displeje, který v případě nc4000 má pouze 12,1 palcovou úhlopříčku, ale slušné rozlišení 1024 x 768 pixelů. O grafiku pečuje gafický čip integrovaný v čipsetu ATI. Grafika k práci používá 32 MB sdílené operační paměti RAM. Pro práci v prostředí operačního systému Windows a pro standardní aplikace grafický výkon bohatě postačuje. Pro náročnější 3D aplikace a hry však stavěn není.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Po multimediální stránce si s tímto notebookem příliš neužijete. Největším hendykepem je jediný monoreproduktor na boku přístroje, který na dobrý dojem z hudby nestačí. Zde pomohou jen sluchátka nebo externí repro. Vzhledem k absenci prostoru pro optickou mechaniku je ztíženo i přehrávání DVD filmů.

Chlazení a provozní hluk
I přes malé rozměry je chlazení notebooku na velmi slušné úrovni hlavně díky procesoru s nízkou spotřebou. Při běžné práci se notebook zahříval jen zlehka v levé části klávesnice a na opěrné ploše pod klávesnicí. Při dlouhodobé výkonové zátěži teplota stoupla, ale stále byla na snesitelné úrovní. Větráček chlazení je během normálního zatížení většinou zticha a roztočí se hlavně při větším zatížení, ale i tak je jeho hučení snesitelné.

Baterie
Použitá Li-Ion baterie s udanou kapacitou 3600 mAh vydržela notebook zásobovat energií při našem standardním* redakčním testu po dobu 2 hod a 48 min. To není na vysoce mobilní notebook mnoho, a bohužel to často bývá neduhem i mnoha konkurentů z této velikostní kategorie. Stav baterie lze kdykoliv kontrolovat bez nutnosti jejího vyjmutí. Pomocí tlačítka umístěného na vnější straně baterie lze po jeho stisknutí indikovat dostupnou kapacitu znázorněnou pomocí 4 diod.

Závěr
HP-Compaq nc4010 i přes starší čipovou sadu, která lehce degraduje výkon, nabídne slušný výkon pro většinu aplikací, které může cestovatel potřebovat. Hlavní devizou, kterou nabídne svému uživateli jsou tak stále především malé rozměry a malá hmotnost, takže notebook může být snadno používán kdekoliv na cestách, kde zřejmě nalezne své největší uplatnění. Na cestách je však třeba dávat pozor na kapacitu baterie a případně vozit jednu záložní. Na českém trhu byl v době recenze podle konfigurace nabízen za doporučenou koncovou cenu od 54.980 Kč bez DPH.

Klady a zápory:
+ malé rozměry a hmotnost
- starší čipová sada


Autoři recenze: Viktor Péder, Josef Šonka, Radek Pavlis

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Fotogalerie HP Compaq nc4010

Podrobnější parametry naleznete zde: Výkonové testy

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Compaq nc5010
  • Instalovaný procesor: Pentium M 735 1,7 GHz (Dothan)
  • RAM (MB): 512 DDR-266
  • HDD (GB): 40 (FUJITSU MHT2040AH, ATA-100, 5400 otáček)
  • LCD: TFT 12,1"
  • LCD rozliąení: 1024 x 768
  • Video: ATI Mobility Radeon, 64MB (sdílená)
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, WiFi 802.11 g, Bluetooth
  • Polohovací zařízení: touchpad, trackpoint
  • Software: Windows XP Pro
  • Baterie/výdrľ: Li-Ion 3600 mAh / 2 hod 48 min
  • Rozhraní: 2x USB 2.0, 1x PCMCIA, 1x IrDA, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 2x audio, dokovací konektor, čtečka paměťových karet SD
  • Rozměry: 28 x 279 x 234 mm
  • Hmotnost (kg): 1,58
Recenze

Diskuse