RECENZE: Premio 4020N - s jednoduchým designem.

8. 1. 2004 00:00    Rubrika: Recenze    Autor: import starších článků

Tentokrát jsme v redakci NOTEBOOK.cz měli možnost testovat notebook střední třídy značky Premio s modelovým označením 4020N, který je vybavený technologií Centrino a 15" TFT displejem. Jeho výjimečnost spočívá hlavně v tom, že je vybaven staršími porty (sériový, paralelní a PS/2), mimoto si získává body příznivou cenou.

Premio 4020N - s jednoduchým designem.

Premio 4020 je poměrně velký notebook, svými rozměry 330 x 268 x 34 mm a hmotností 3,1 kg stojí na hranici lehce přenosných zařízení. Rozměry mu však umožňují implementaci velkého 15" displeje. Design je velice střídmý, notebooku dominují rovné hrany a pravé úhly. Korpus přístroje je vyroben z plastu v matně černé barvě se stříbrnými lištami okolo klávesnice a Touchpadu, a s velkým stříbrným pruhem na víku displeje, uprostřed nějž je umístěno logo Premio. V čelním panelu se nacházejí dva stereoreproduktory, na levém boku konektory síťového LAN kabelu a modemu, dva audiokonektory, dva sloty pro PCMCIA karty typu II a čtečka 4in1 paměťových karet SD, SMC, MMC a MS. Na pravém boku je pouze optická mechanika, zbytek portů je umístěn na zadní straně notebooku. Jedná se o dva USB porty verze 2.0, port IEEE 1394 (FireWire), infračervený IrDA port, výstup na externí monitor a pak ještě tři dnes již mnohými zapomenuté, ale stále ještě využitelné porty - sériový, paralelní a PS/2 - které ocení především ti uživatelé, kteří potřebují komunikovat se staršími zařízeními.

Pracovní plocha je - stejně jako celý notebook - velmi jednoduše a přehledně uspořádána. Samotná klávesnice sestává z 86 kláves s anglickými i českými popisky, oboje jsou v bílé barvě. Celkové uspořádání kláves je jako u každého notebooku odlišné od PC a vyžaduje trochu času, než si uživatel zvykne. Num Lock, Insert, Delete a Pause se nacházejí v pravém horním rohu, tedy zhruba tam, kde jsme zvyklí je mít, polohovací klávesy Home, End, PgUp a PgDn jsou ve sloupci nad sebou na pravé straně klávesnice. Pro přístup k speciálním funkcím (např. úprava jasu nebo hlasitosti, zapnutí bezdrátového připojení k LAN, ovládání přehrávače CD/DVD apod.) slouží kombinace klávesy Fn s odpovídajícími klávesami vyznačenými modrým popiskem. Klávesa Fn je v levém dolním rohu a odsunula tak Ctrl doprava. Součástí klávesnice jsou i Win-klávesy na obvyklých místech.

Polohovacím zařízením u 4020N je zabudovaný TouchPad se dvěma tlačítky myši a rolovacím dvoutlačítkem. Při delším vytížení notebooku a práci s pevným diskem se touchpad zahřívá, protože disk je umístěn právě pod touchpadem. Ostatní ovládací prvky jsou umístěny v liště nad klávesnicí. Patří mezi ně tlačítko Power pro zapnutí notebooku, 4 tlačítka pro rychlé spouštění aplikací a 6 indikačních diod. Z tlačítek pro rychlou volbu jsou dvě označena a přednastavena výrobcem pro start e-mailového klienta a webbrowseru, ale všechna čtyři lze libovolně předefinovat. Indikační diody slouží pro signalizaci stavu Caps, Num a Scroll Lock a nezvyklé jsou tři samostatné diody pro indikaci aktivity jednotlivých datových médií: pevného disku, optické mechaniky a disketové mechaniky (která však v notebooku obsažena nebyla). Další dvě diody pro informaci o zapnutí notebooku a stavu dobíjení baterie nalezneme v přední hraně notebooku, jsou tedy viditelné při otevřeném i zavřeném notebooku.

Významným rysem Premia 4020N je implementace technologie Centrino, která se příznivě projevila na celkovém výkonu i provozní době. Testovaný notebook byl osazen procesorem Intel Pentium-M s taktovací frekvencí 1,4 GHz, alternativně lze pořídit i procesory s frekvencí až do 1,7 GHz. Spolu s operační pamětí 256 MB RAM (na přání rozšiřitelnou až do 2 GB) zvládala tato konfigurace v prostředí Windows XP běžné kancelářské aplikace i přístup k Internetu bez nejmenších potíží. Grafická karta představovala spíše skromnější řešení - o provoz grafiky se stará chip integrovaný na desce Intel 855 GM se sdílenou pamětí (8/16/32 MB, lze nastavit v BIOSu), ale pro běžnou práci bohatě postačuje a i středně náročné multimediální aplikace běžely na notebooku celkem plynule a bez trhání obrazu, stejně tak bylo uspokojivé přehrávání DVD filmů na integrované optické CD-RW/DVD combo mechanice, pouze s mírným rozmazáváním displeje v rychlejších scénách. Pro ukládání dat slouží pevný disk s kapacitou 40 GB nebo lze využít i čtečky paměťových karet 4in1 a nesmíme zapomenout ani na integrovanou kartu bezdrátové sítě WiFi.

Díky Centrinu se procesor příliš nezahříval, a tak se při normálním provozu ventilátor téměř nespouštěl a když už ano, tak jen na nízké otáčky, při kterých byl téměř neslyšitelný. Ke slovu se doopravdy dostal až při zvýšených nárocích na výkon, pak už ovšem slyšet byl dost a stával se dosti rušivým. Klasický problém s nadměrným hlukem byl i u optické mechaniky, tam si však lze pomoci snížením otáček (např. s pomocí utility softwaru Ahaed Nero dodávaného spolu s notebookem).

Interní Li-Ion akumulátor s udanou kapacitou 4400 mAh udržel v našem standardním* testu notebook v provozu po dobu 5 hodin a 31 minut bez připojení k elektrické síti, což je i u Centrina výborná reálná hodnota. V době recenze tak 4020N obsadilo druhou nejlepší příčku v našich testech výdrže baterie.

Na Premiu 4020N je předinstalován operační systém Microsoft Windows XP Professional v české verzi a uživatel navíc k notebooku dostane CD s recovery systému, doplňkový software a další utility, uživatelskou příručku a telefonní kabel. Recovery systém, zvaný u Premia SPASITEL, na testovaném kusu nebyl zprovozněn, protože v době zápůjčky nespolupracoval s BIOSem notebooku. To by však podle zástupce výrobce mělo být v dohledné době vyřešeno a na požádání bude zdarma doplněno zákazníkům, kteří si notebook koupí dříve. Na notebook je poskytována 2-letá záruka, za příplatek rozšiřitelná až na 3 roky.

Pro uživatele bude Premio 4020N přitažlivé především spojením technologie Centrino s velkým displejem za příznivou cenou. Velkou roli může hrát i sériový port a také nadstandardní výdrž na baterie, která je ovšem poněkud handicapována vyšší hmotností, a nelze tedy počítat s vysokou mobilitou zařízení. V současné době lze námi testovanou konfiguraci s P-M 1,4 GHz pořídit za doporučenou koncovou cenu 38.530 Kč bez DPH.

Klady: výdrž na baterie
Zápory: hmotnost nad 3kg

- Radek Pavlis -

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Recenze

Diskuse