RECENZE: Toshiba Satellite A50 - značkový základ

27. 10. 2004 06:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Základním modelem značky Toshiba pro český trh je momentálně Satellite A50. Jde o takzvaný Centrino notebook s procesorem Pentium M nebo i levnější variantou Celeron M. Za cenu pod 30tis bez DPH od něj můžete očekávat základní funkce v tradičně solidním balení značkového notebooku.

Toshiba Satellite A50 - značkový základ

(NOTEBOOK.cz byl opět první redakcí v ČR, která měla možnost otestovat zcela nový model notebooku.)

Základní popis
Jak je pro notebooky Toshiba obvyklé, je na první pohled vidět, že se jedná o značkový výrobek. Kombinace černé a stříbrné barvy opět udělala své a vzhledově na mě notebook působil nevtíravě a solidně. Kvalita konstrukce o celkových rozměech 338 x 274 x 27-38 mm je poměrně bytelná. Díky rozměrům i hmotnosti cca 2,8 kg notebook působil poměrně mobilně. Na každodenní práci v terénu to není, ale rozhodně nebude problém s notebookem každý den cestovat např. mezi kanceláří a domovem a občas i za klientem. K mobilitě přispívá i zdroj příjemných rozměrů cca 110 x 48 x 28 mm.

Rozložení prvků po obvodu notebooku je v celku příjemné. Celkem 3 USB 2.0 konektory byly umístěny po jednom na oba boky a také na zadní stranu notebooku, takže by měl být za všech okolností bez problému dostupný vždy ten pravý. Napravo jsou audio konektory a pohotově na dosah ruky i kolečkový potenciometr pro ovládání hlasitosti. Rovněž oceňuji vlevo umístěný mechanický přepínač WiFiI On/Off. Zadek notebooku zabírá podlouhlá baterie, je tam tedy málo místa, z čehož plyne, dle mého soudu, jediný neduh v rozložení portů, a tím je umístění konektoru pro externí monitor na levém boku.

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesnice je technicky provedena dobře. Černá barva kláves dobře kontrastuje s bílými popiskami (včetně českých znaků). Horší je to s kontrastem doprovodných popisek (pro klávesu Fn), které jsou šedé a navíc malé, takže je třeba na ně více zaostřit, a v určitých světelných podmínkách i splynou s barvou kláves (například večer při práci s umělým osvětlením). Samotná klávesa Fn je umístěna příkladně až jako druhá zleva vedle levého Ctrl,tudíž nedochází k nechtěným přehmatům. Klávesy Ins a Del jsou poměrně příjemně umístěny vpravo vedle mezerníku. Sloupek Home, End, PgUp, PgDn je na pravém okraji klávesnice, s čímž nemám problém. Kurzorové šipky mají vyhrazený svůj prostor vpravo dole. Netradiční (mezi notebooky), ale pro Toshiba notebook obvyklé, je umístění Win kláves vpravo nahoře, což mi znesnadňuje jejich pohotové použití, navíc klávesa Start je druhá zkraje. Ocenil bych větší Enter na výšku dvou řad kláves. Netradičně a vtipně Toshiba nabízí indikaci CapsLock rozsvícením zelené diody přímo v klávese. Klávesy F1-F12 jsou v úhledném řádku, prostorově oddělené nad hlavní částí klávesnice.

Multimediální tlačítka nad klávesnicí slouží "jen" pro ovládání audio a video přehrávání, ale nenašel jsem jejich možnost pro přiřazení rychlému startu jiných aplikací než multimediálního přehrávače. Bílý touchpad se dvěma tlačítky je umístěn přesně pod mezerníkem, tedy trochu více doleva, což usnadňuje práci pravákům.

Hlavní HW parametry
Toshiba Satellite A50 je postavena dle osvědčeného setu Centrino: kombinaci spolehlivé, ale již postarší a průměrně výkonné čipová sady Intel 855GME (s podporou DDR-333 pamětí a 400MHz FSB) s bezdrátovou síťovou kartou od Intelu a hlavně s procesorem Pentium M. Ten u modelu A50 pracuje na 1.5GHz a jedná se o novější jádro Dothan - obsahuje tedy větší L2 cache (2MB) a je vyroben 90nm technologií. Díky ní a pokročilým úsporným mechanismům je procesor (a s ním celý notebook) úsporný a vyzařuje jen málo odpadního tepla. I přes to však díky své promyšlené architektuře a přes relativně nízkou taktovací frekvenci poskytuje relativně slušný výkon, dostatečný pro většinu myslitelných použití. Ve všech výkonnostních žebříčcích (CPU, FPU a MMX) se s ním A50 umístil do třetí desítky; v podstatném benchmarku FPU přitom například významně (téměř dvojnásobně) předstihl více než dvakrát výše taktovaná Pentia 4 (jejich frekvence a optimalizace se však projevují v testech MMX, kde porážku Pentiu M vrátili).
V nejlevnější variantě disponuje Toshiba A50 procesorem Celeron M s taktem 1.4GHz; jedná se o levnější, ale plně funkční variantou Pentia M s menší pamětí cache a bez mechanismů úspory energie.

Operační paměť testovaného modelu má zákaldní kapacitu 256MB; jedná se o jeden modul (tedy konfiguraci 1x256MB a druhý slot v notebooku je volný pro případné rozšíření), který pracuje na frekvenci 166MHz (DDR-333). Nejdražší konfigurace nového Satellite A50 disponuje již v základu 512MB RAM. V testech paměť dokázala přenést 954MB/s, což je lepší průměr mezi Centrino notebooky. Sympatické je, že se v případě opakovaných testů neobjevily žádné odchylky v naměřených hodnotách; to svědčí o kvalitě použité kombinace pamětí a čipové sady. Maximální velikost instalovatelné paměti činí 2048MB.

Pro uložení dat má Satellite A50 40GB pevný disk "z vlastní stáje" - TOSHIBA MK4025GAS. Ten sice disponuje v současnosti nejnižšími tech. parametry (jeho rychlost je 4200 ot/m a vyrovnávací buffer bohužel jen 2MB), avšak i tak je disk překvapivě výkonný. Přenosová rychlost 83.67 MB/s a průměrná přístupová doba 19.15 ms ho řadí k lepšímu průměru našeho žebříčku.

Optická mechanika je combo, tedy DVD/CD-RW. Jedná se o velmi hojně používanou mechaniku UJDA750 DVD/CDRW od firmy Matshita, která umí číst disky DVD (maximální rychlostí 8x) a CD (24x) + zapisovat na disky CD-R (24x) a přepisovat CD-RW (10x). Kdo by chtěl vypalovat i na disky DVD, ten si musí připlatit za nejlepší variantu A50.

Po stránce síťové komunikace disponuje Satellite A50 běžným standardem, tedy 56kb faxmodemem a adaptérem FastEthernet (10/100Mb/s síťovou kartou) doplněnými již zmíněným bezdrátovým adaptérem ze sady Centrino. Konkrétně se jedná o novější revizi, Intel PRO/Wireless 2200BG, která komunikuje dle standardů IEEE 802.11 b (11Mb/s) a g (54Mb/s).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Všechny verze Satellite A50 mají společný 15" TFT displej s rozlišením XGA (1024x768 bodů). Kvalita obrazu je tradičně pro notebooky Toshiba dobrá. Ostrý a kontrastní obraz nabízí i dobré podsvícení, jehož intenzitu lze samozřejmě korigovat.

Pro výpočet obrazových dat byla použita levná, spolehlivá a úsporná grafická karta Intel Extreme Graphics 2 integrovná v severním mostu čipsetu. Karta si pro grafická data dynamicky "ukusuje" potřebné množství paměti ze systémové RAM, a to až do 64MB. Pro 2D zobrazení (běžné aplikace, práce s dokumenty a interentem a některé, především starší, 3D hry) naprosto postačuje, pro nové 3D aplikace (hry a pod.) jsou však její výkon (2322 bodů v 3D Mark 2001 a 115 bodů v 3D Mark 03) a technologie (hardwarová podpora pouze do standardu DirectX 7 a absence Transform & Lightning jednotky) nedostatečné. Nutno podotknout, že toto grafické řešení však na hry ani určeno není. Sledování videa či fotografií a práce s nimi není žádný problém. Více se o použité grafice dočtete v článku Intel - grafické karty pro notebooky (3).

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Ač nejde primárně o multimediální notebook, je v modelu Satellite A50 mnoho příjemných multimediálních prvků. Dva reproduktory nad klávesnicí vydávají kvalitní zvuk bez rušivých "efektů" (praskání, drnčení atp.), navíc je notebook vybaven funkcí SRS (TruSurround XT), která na dvou reproduktorech simuluje prostorový zvuk. Ovládání hlasitosti je zde řešeno kolečkovým potenciometrem (tradice u notebooků Toshiba), což oceňuji především díky praktické pohotovosti, kterou leckdy "pouhá" tlačítka u konkurence nenabízejí. Pro ovládání audia i videa, přesněji řečeno pro ovládání multiemdiálních přehrávacích programů, je nad klávesnicí samostatná řada multimediálních tlačítek.

Chlazení a provozní hluk
Při dlouhém výkonovém zatížení se zahřívá levá část klávesnice, ale jen na snesitelnou teplotu, levý okraj (úzký proužek) vedle klávesnice může být až horký, protože na levém boku je vyústění výdechu chladícího vzduchu. Běžící větráček pracuje snesitelně hlasitě, spíše jen tak šumí. Při běžné práci se spuštěnou funkcí Intel SpeedStep procesor hřeje méně, teploty na povrchu jsou nižší a větráček téměř neběží. Celkově lze říci, že notebook je při běžné práci nehlučný.

Baterie
Běžná kapacita 4400 mAh Li-Ion baterie umožnila v našem standardním* testu zatížení pracovat s notebookem po reálnou dobu 3 hodin a 29 minut (průměrná hodnota z našeho žebříčku testů). V případě potřeby výměny baterie tak lze učinit po překonání dvou snadno uvolnitelných posuvných pojistek.

BIOS
Přístup do BIOSu je před uživatelem ukryt, ale lze se tam dostat po stisku klávesy Esc (po zapnutí notebooku), následuje výzva ke stisku F1. BIOS nabízí tradiční funkce, ale našel jsem i jednu netradiční s názvem Auto Power On. Jde o možnost nastavení funkce POWER UP, která v určitý čas a datum automaticky spustí notebook.

SW utilitky
Satellite A50, ostatně jako i další notebooky Toshiba, je vybaven několik příjemnými utilitkami jako je např. možnost rozšířeného nastavení spotřeby (výkon CPU, jas displeje atp. podle aktualního stavu baterie), rozšířené funkce touchpadu a automatické přenastavení sítě podle aktuálních možností síťových připojení (modem, LAN, WiFi).

Závěr
Toshiba Satellite A50 je postaven na pomyslný výkonový i cenový začátek spektra notebooků tohoto výrobce, ale i tak nabízí mnohé, co běžný uživatel potřebuje. Solidní výkon tzv. Centrino notebooku bohatě postačí na většinu aplikací, práci s dokumenty a internetem i multimediální zábavu. Výkonem grafické karty je omezeno jen hraní nových a náročných 3D her. Ačkoli není stavěn primárně jako multimediální, má tento model i několik nadstandardních multimediálních prvků zpříjemňujících život. Nedílnou součástí notebooku Satellite A50 je i příjemný design a solidní míra mobility. S cenou začínající pod hranicí 30 tis a končící těsně na 40tis Kč bez DPH (včetně brašny) Satellite A50 nalezne uplatnění jak u domácích uživatelů, tak u malých a středních firem.

Klady a zápory:
+ solidní značkové provedení
+ kvalitní LCD

- rozložení některých prvků na klávesnici


Autoři recenze: Viktor Péder, Josef Šonka

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci serveru NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Toshiba Satellite A50

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Satellite A50-101
  • Instalovaný procesor: Pentium M (Dothan) 1.5 GHz
  • RAM (MB): 256 DDR-333
  • HDD (GB): 40 (TOSHIBA MK4025GAS, ATA-100, 4200 otáček)
  • DVD: DVD/CD-RW (UJDA750 DVD/CDRW)
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1024 x 768
  • Video: Intel 82852GM, sdílená paměť do 64MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, WiFi 802.11 b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Home
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh / 3 hod 29 min
  • Rozhraní: 3x USB 2.0, PCMCIA, IEEE 1394 FireWire, externí monitor, 2x audio, S-video OUT
  • Rozměry: 338 x 274 x 27-38mm
  • Hmotnost (kg): 2.8
Recenze

Diskuse