RECENZE: Asus W1V - digitální TV v notebooku

18. 8. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Asus W1V je multimediální centrum se vším všudy včetně integrované TV a rádia s dálkovým ovladačem. Navíc má notebook elegantní hliníkový case s nevšedním a jedinečným designem. Jedinou vadou na kráse pro někoho může být cena.

Asus W1V - digitální TV v notebooku

Asus začínající označením W1 je na trhu od roku 2004, ale tak jako většina ostatních výrobců i Asus některé své osvědčené modely omladí uvnitř a pokračuje v jejich produkci s nejmodernější výbavou.

Základní popis
Asus W1 je unikátní notebook již na první pohled - což je v době mas podobných prefabrikátů z Tchaiwanu velice neobvyklé. Notebook je vybaven velikým širokoúhlým displejem, čemuž odpovídají i jeho obvodové rozměry - výška je však pouhých 32 mm, což se zmíněnými rozměry zajímavě kontrastuje; v zavřeném stavu tak připomíná tvarem spíše desku než "cihlu" - jak jsme tomu zvyklí u jiných výkonných multimediálních notebooků. Tělo je navíc tvořeno hliníkovou slitinou, díky níž je na první pohled vidět, že se jedná o vyšší třídu. Hliník také určuje barvu notebooku - stříbřitě šedá barva kontrastuje s černými plastovými doplňky (klávesnice, boky s periferiemi). Celkový design notebooku se mně osobně velmi líbí.

Díky použití kovu na hlavních částech těla je také notebook podstatně odolnější a chladnější, než je tomu u plastových šasi. To sice působí opticky dobře, ale opěry pro ruce mohou být při prvním použití v chladnějších dnech až nepříjemně studené.

Při bližším pohledu zaujme rozložení portů - téměř všechny periferie (2 USB porty, čtečka paměťových karet, PCMCIA, FireWire, modem, LAN, TV anténa, S-Video, VGA a infra port) jsou totiž na levém boku, kryté dlouhými vyklápěcími dvířky. Pokud nejsou tyto porty potřeba, tak jsou dvířka zavřená a notebook působí velice kompaktním dojmem. Po otevření jsou na dvířkách poblíž konektorů jejich přehledné popisky. Pouze třetí USB port se nachází osamocený na pravém boku, což je velmi praktické - pokud jste praváci, tak si do něj můžete pohodlně připojit USB myš bez nutnosti otevírání zmíněných dvířek. Naopak jeden z USB portů schovaný pod dvířky (ten, který je blíže ke konci dvířek) je příliš blízko hrany a větší periferie jako např. USB klíčenky do něj nejdou zapojit. V PCMCIA slotu není potřeba žádná záslepka - do něj se totiž odkládá dálkové ovládání, právě pro tento účel tvarované jako PCMCIA karta. Optická mechanika DVD+/-RW je umístěna na pravém boku, ale protože je typu slot-in (nemá výsuvný šuplík, médium se zasouvá do štěrbiny na boku notebooku), nemusí překážet ani pravákům používajícím externí myš. Naopak pokud používáte externí reproduktory, tak nepříjemně mohou překážet jejich kabely - audio konektory (s podporou S/PDif u výstupních) se totiž nacházejí přímo uprostřed čela notebooku.

Povedenou zajímavostí notebooku jsou (ve všech případech oranžově svítící) indikační diody. Stav systému, baterie a bezdrátové sítě totiž oznamují diody „ukryté“ pod mřížkou čelního panelu - při nečinnosti nejsou viditelné. Diody oznamující práci spindlů (pevného disku a optické mechaniky) a stav klávesnice jsou malé, přesto viditelně umístěné na pravém boku. Vedle nich leží kulaté vypínací tlačítko notebooku, které také indikuje jeho stav podsvícením. Nejzajímavější však je informační panel skrytě umístěný na čele notebooku, který (stejně jako systémové diody) není při nečinnosti vidět. Ten spolupracuje s multimediálním ovládáním a oznamuje velikým písmem číslo právě zobrazovaného kanálu TV, přehrávání DVD a pod.

Dalším unikátem, který má snad jen ještě SONY u některých svých modelů, jsou panty displeje. Protože dle Asusu prý hyzdí vzhled, jsou u W1 zahnuté do pravého úhlu a ukotvené ve vertikálním středu výšky těla notebooku - ne na vrchu, na pracovní ploše (jak je to obvyklé). Po otevření víka tedy nejsou zepředu vůbec vidět. Víko samotné je proti samovolnému otevření jištěno magnetem - není tedy třeba otevírání žádných zámečků. Displej ale stejně jednou rukou neotevřete, protože magnet je příliš silný, a je třeba vyvinout poměrně nezvyklé úsilí k jeho překonání. Panty se otevírají poměrně ztuha, ale bezpečně drží displej v požadované poloze.

Přestože se jedná o domácí multimediální notebook, díky úspornému procesoru Pentium M váží Asus W1 přijatelných 3,2 kg. To je pořád na hranici únosnosti pro častější přenášení, i když pro každodenní transport je tato hmotnost již nepříjemně vysoká. Rozměry 364 x 264 x 32 mm odpovídají 15.4" širokoúhlému displeji a díky procesoru Pentium M je notebook dost nízký, což zajímavě kontrastuje s jeho rozlohou.

Klávesnice a ovládací prvky
Bytelná klávesnice černé barvy zajímavě kontrastuje se stříbrným tělem notebooku. Popisky kláves jsou bílé, popisky funkcí dostupných pomocí Fn mají barvu oranžovou - celkově tedy klávesnice i s popiskami ladí se zbytkem notebooku a indikačními diodami.
K rozložení klávesnice bych měl pouze dvě výtky: nevyhovuje mi přehozené pořadí levého Ctrl a Fn (první vlevo) a také pouze jednořádkový Enter. Vše ostatní je perfektní: klávesy mají plnou velikost, a to i v případě obou Shiftů a BackSpace.

Na pravé části pracovní plochy najdeme řadu tlačítek pro rychlé spuštění webového prohlížeče, aktivaci WiFi a Bluetooth atp. Neobvyklý a velice pohodlný je také fakt, že tato tlačítka jsou umístěna na samém kraji pracovní plochy a mačkají se ze strany (ne shora, jak tomu většinou bývá). Jejich stisknutí potom nedělá potíže ani lidem s velkými prsty. Funkce příslušného tlačítka je přehledně znázorněna malým symbolem na pracovní ploše poblíž příslušného tlačítka. Při určitém úhlu pohledu se ale bílé popisky na hliníkové ploše lesknou a jsou špatně čitelné.

Pro polohování slouží veliký širokoúhlý touchpad se dvěma tlačítky (tlačítko na rolování zde nenajdeme). Touchpad je překrytý stříbrným plastem a designově ladí se vzhledem notebooku.

Hlavní HW parametry
Pro úsporu hmotnosti a tichý provoz při zachování obstojného výkonu je Asus W1 postaven podle "standardu" Centrino poslední generace (Sonoma). Základem systému, dohlížejícího na chod dat, je tedy nejnovější čipset Intel 915 PM. Ten je určen pro spolupráci s procesory Pentium M (FSB 533) a podporuje DDR-II-533 paměti, SATA diskové rozhraní a samostatnou grafickou kartu na rozhraní PCI Express.

Procesorem použitým v testovaném notebooku je momentálně nejsilnější Pentium M 770 (2.13 GHz, 2MB L2, FSB 533, 90 nm, Dothan). Ten se v našich testech již několikrát objevil a tentokrát dosáhl velmi dobrých výsledků. Jeho výkon stačí jak na běžnou práci, tak pro náročnější pracovní aplikace nebo hry.

Výkonnému procesoru dobře sekunduje operační paměť s kapacitou 1 GB (2x 512 MB) a standardu DDR-II-533. V testu výkonu dokázala paměť přenést 1332 MB/s, což je hodnota řadící tento notebook mezi nejlepší stroje (s mobilním procesorem) doposud měřené v naší redakci.

Pevný disk FUJITSU MHV2100AH disponuje kapacitou 100 GB. Pracuje na sběrnici ATA-100 (ATA-6), otáčí se rychlostí 5400 ot/min a disponuje bufferem o velikosti 8 MB. Naměřená přenosová rychlost 80,48 MB/s nepatří k oslnivým, naproti tomu 17,87 ms přístupová doba patří k tomu lepšímu. Subjektivně při běžné práci disk výkonem nijak nevybočuje z průměru. Jeho hlavním kladem je velká kapacita u notebooků zatím spíše exkluzivní.

Optická mechanika MATSHITA DVD-RAM UJ-845S podporuje všechny myslitelné formáty, tedy DVD+/-RW, DVD-RAM i DVD+R DL. Samozřejmostí je pak i podpora starších formátů CD-R/RW. Jak bylo již uvedeno výše, jedná se o tzv. slot-in mechaniku, která nemá běžný šuplíček pro vložení média, ale disky se do notebooku zasouvají malou štěrbinkou, která je zároveň opatřena záklopkami proti prachu (brání vstupu nečistot do mechaniky a zároveň čistí vkládaná média).

Pro připojení k různým sítím je k disposici běžná výbava: 56kb/s modem pro připojení přes telefonní linku, Gigabit Ethernet (10/100/1000Mb/s) adaptér pro standardní LAN a bezdrátová síťová karta ze sady Centrino (Intel PRO/Wireless 2915ABG Network Adapter) podporující formáty a/b/g. Potěšující je i implementace Bluetooth adaptéru.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
TFT displej má příjemně vysoké rozlišení WSXGA+ (širokoúhlé, 1680 x 1050 bodů) při úhlopříčce 15.4“. Krom nadstandardního rozlišení je i kvalita obrazu vysoká. Jas, kontrast i viditelnost z úhlů jsou lepší než u průměrných notebooků. Navíc Asus pro tento model garantuje výměnu, pokud byste do 30 dnů po koupi nalezli na displeji vadný jasný bod. Pozor na slovo "jasný" - podle definice uvedené Asusem to znamená, že záruka se vztahuje jen na stále svítící body. Na černé pixely se záruka nevztahuje.

V novém W1 modelu je samozřejmě novější grafická karta od ATi. Oproti staršímu modelu pracuje nyní grafika na sběrnici PCI Express. Grafický čip ATi X700 se 128 MB prošel naším testem již několikrát a opět prokázal své kvality. Také díky nejvýkonnější variantě procesoru Pentium M, s hodnotami naměřenými v 3D mark 2001: 17559 bodů, 3D mark 03: 6288 bodů a 3D mark 05. 2495 bodů obsadil přední příčky v našich dosavadních testech grafických karet. Výkon grafické karty stačí jak na běžnou práci s dokumenty, internetem, FOTO, video, ale zahrajete si na takovém notebooku i nejednu náročnější 3D hru.

Více o grafických katách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia
Jakožto správné "domácí multimediální centrum" disponuje Asus W1 širokou paletou multimediálních periferií - od dnes již běžného FireWire pro připojení digitální videokamery přes 3 USB 2.0 porty, S-Video out a infračervený port až po takové lahůdky, jakými jsou čtečka paměťových karet (SD, MMC a různé varianty MS), audiokonektory s S/PDIF, integrovaný radiopřijímač a hlavně analogový i digitální televizní tuner se dvěma dálkovými ovladači (menší velikosti PCMCIA karty s možností uložení do PCMCIA slotu a větší velikosti standardního ovladače). Ten je spravován pomocí multimediálního software (s volbami přehrávání CD, DVD, TV apod.), který je ovladatelný (a lze ho i spouštět) pomocí zmíněného dálkového ovládání. Pro připojení televizní antény je na levém boku umístěn mini konektor na koaxiální kabel (přiloženy jsou i redukce na různé přípojky). V dohledu televizní věže na Žižkově TV tuner bez problému naladil všechny 4 základní programy (ČT 1/2, Nova, Prima) i s použitím kancelářské svorky jakožto nouzové antény. Bez problémů šlo také sledovat programy prostřednictvím kabelové TV - tuner tedy podporuje jak východní zvukovou normu PAL:DK, tak i západní PAL:BG - to je více než sympatické zjištění, protože ne všechny počítačové TV tunery to dokážou. U kabelové TV s podporou BG kanálu jen budete muset nastavit v obslužném programu jinou zemi, protože pro ČR je standardně nastaveno právě DK. Digitální příjem je zajištěn díky malé anténce s magnetovou základnou, takže ji lze snadno připevnit například na střechu automobilu bez obav, že by spadla. Obraz z digitálního vysílání je znatelně čistší, ale často zadrhával. Televizní software umí samozřejmě také "grabování" videa na disk, takže nic nebrání možnosti vytváření vlastní digitální videotéky. Podporován je i TELETEXT (včetně české diakritiky; v digitálním vysílání nefunguje). Nepříjemná byla jen nemožnost vlastní správy programů. Funkce AutoScan naladí dostupné programy a "nasází" je v nalezeném pořadí bez možnosti ruční změny. Ovládací program by zcela jistě snesl několik užitečných úprav pro usnadnění použití, například i možnost sledování TV ve vlastním okně vedle otevřených programů atp.

Hlasitost a zvukový projev dvojice reproduktorů, umístěných v čele notebooku, je na notebook velice slušná - tomu napomáhá také integrovaný subwoofer (jedná se tedy o reproduktory 2.1). Zajímavá je také možnost emulace zvuku 4.1, kdy se po připojení externích reproduktorů do digitálního line-out konektoru nevypnou interní reproduktory notebooku a připojené externí zařízení může sloužit jako surround (zadní) reproduktory. Na ozvučení větší místnosti však integrované reproduktory přes veškerou snahu a vysoce nadprůměrnou kvalitu nestačí.

Chlazení a provozní hluk
Chladící vzduch je nasáván do notebooku otvory na jeho spodní časti a nově se objevil zamřížkovaný otvor i na levém boku. Výstup ohřátého vzduchu je realizován jedním malým otvorem vpravo na boku notebooku. Notebook se na pracovní ploše při běžném provozu ani větší výkonové zátěži příliš nezahřívá (kromě výrazněji se zahřívající části vpravo dole kolem ventilátoru). Trochu tepla je cítit jen na plastové klávesnici a po delším provozu se malinko zahřeje i touchpad. Příjemná je i tichost notebooku: ventilátor totiž při běžné práci s dokumenty a internetem není slyšet téměř vůbec. Při výkonovém zatížení sice pracuje neustále, ale hlučnost je na přijatelné úrovni, navíc při dlouhodobém zatížení procesoru jde většinou o hry a ty zvukový projev větráčku snadno překonají zvukovým doprovodem linoucím se z reproduktorů..

Baterie
Akumulátor má udanou kapacitu 4800mAh a ve standardním* redakčním testu udržel notebook v provozu po dobu 3h a 15min (průměrná hodnota s ohledem na velký displej uspokojující). Vyjmutí baterie v případě potřeby výměny je snadné, po odemknutí dvou zámečků.

Závěr
Asus W1 je předurčen především pro multimediálně náročné uživatele. Zahrajete si na něm náročnější 3D hry, podíváte se na video v širokoúhlém rozlišení a díky integrovaným zařízením si lze pouštět i rádio a především TV včetně digitálního vysílání. Notebook působí relativně tenkým dojmem v poměru k celkovým rozměrům, ale váha 3,2 kg již dává jasně najevo, že své místo najde především na stole, ať již doma, nebo v kanceláři. Otrlejší povahy jej mohou i denně převážet mezi domovem a prací/školou, ale spíše půjde o občasné převážení na chalupu nebo ke známému, kde si zahrajete hru po síti. Celkově velmi dobře vyhlížející notebook lze s dvouletou zárukou pořídit v doporučených koncových cenách kolem 50tis Kč bez DPH.

Klady a zápory:
+ integrovaný radio a TV analog/digital tuner s dálkovým ovládáním
+ design, odolný Alu case
+ tichý provoz

- přístup chladícího vzduchu pouze zespodu
- "nedotažený" SW pro ovládání TV

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30 sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie Asus W1V

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Recenze

Diskuse