RECENZE: HP Compaq nx9030 - levné Centrino

13. 1. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: import starších článků

Model nx90 je na trhu již od roku 2003, ale stále nabízí pěkný design s dobrou ergonomií. Patří do cenově nejpříznivější kategorie notebooků od HP i celkově na trhu. Pod označením nx9020 se momentálně prodává s procesorem Celeron M a pod označením nx9030 s energeticky úspornějším procesorem Pentium M.

HP Compaq nx9030 - levné Centrino

Základní popis
Notebook s tímto vzhledem se v naší redakci objevil již dvakrát pod označením nx9000 a nx9005, takže se chvílemi budu opakovat. Na první pohled je celkem robustní, ale designově příjemný. Šasi o rozměrech 329.2 x 272.3 x 41.9 mm váží 3,08 kg, což na notebook s procesorem Pentium M není málo, na druhou stranu jsou zde i těžší konkurenti, většinou z oblasti multimediálních notebooků s velkým displejem. Každopádně tato hmotnost ještě umožňuje relativně časté přenášení notebooku např. mezi domovem a prací, ale na každodenní používání v "terénu" to není.

Víko je šedé, po stranách stříbrné. Uprostřed víka dominuje velké logo HP. Na přední straně jsou čtyři LED diody. Dvě z nich svítí modře a indikují zapnutý stav a činnost pevného disku. Třetí svítí zeleně a signalizuje napájení z elektrické sítě a dobíjení baterie. Čtvrtá dioda slouží k signalizaci připojení k síti prostřednictvím WiFi. Na pravé straně je optická mechanika, v našem případě combo DVD+RW. Na levé straně jsou dvě tlačítka na ovládání hlasitosti zvuku a třetí pro jeho úplné vypnutí. Vedle tlačítek je sluchátkový výstup, mikrofonový vstup a FireWire rozhraní. Dále zde je 2x PCMCIA typu II, neboli 1x typu III a konektor pro 56k modem. Na zadní straně je výstup chlazení, VGA výstup, S-Video výstup, LAN 10/100 konektor, 2x USB v2.0 a konektor pro napájení.

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesnici nelze v podstatě nic vytknout. Svým rozložením se snaží maximálně kopírovat tradiční PC klávesnici. Vadil mi jen malý Enter na výšku jedné řady kláves. Šipky jsou umístěny klasicky vpravo dole a mají vymezený vlastní prostor. Klávesa Fn je umístěna jako druhá zleva dole hned vedle Ctrl. Šestice kláves Del, Ins, Home, End a PgUp/Dn je umístěna klasicky vpravo nahoře. Hlavní popisky kláves (bílé) i doprovodné funkce pro klávesu Fn (světle modré) dobře kontrastují s černým plastem kláves. Nad klávesnicí je tlačítko hlavního vypínače, tři modře svítící indikační diody a o kus dále je pět multimediálních uživatelsky definovatelných tlačítek.

Pro ovládání kurzoru je zde touchpad, který má po pravé straně místo pro rolování ohraničené vystouplým pruhem, což se v praxi osvědčilo jako příjemná věc. Nastavit rolování na okraji touchpadu sice umožňuje leckterý notebook, ale plastické oddělení této plochy jasně definuje prostor a při práci nemůže dojít k tomu, že prstem zabloudíte do oblasti, kam právě nechcete. Pod touchpadem jsou dvě kurzorová tlačítka a nad ním jedno pro pohotové vypnutí touchpadu, což se může osvědčit těm, kteří často a hodně píší text a nechtějí být rušeni občasným přeskočením kurzoru při náhodném položení palce na touchpad. Zapnutý stav touchpadu indikuje pruh pod tlačítkem, který svítí modře. Pohotově lze ovládat i funkci WiFi tlačítkem umístěným na čele notebooku.

Hlavní HW parametry
HP Compaq nx9030 je po hardwarové stránce podobné většině současných notebooků - jedná se totiž o „běžné Centrino“. Čipovou sadou je stará Intel 855 s integrovaným grafickým jádrem určená pro procesory Pentium M s 400MHz systémovou sběrnicí a operační paměti o maximální efektivní frekvenci 333MHz.

Nx9030 můžete zakoupit s procesory Pentium M o frekvencích 1.5 - 1.7 GHz. V redakci jsme testovali nejvýkonnější, 1.7 GHz model. Procesor je novější verze „Dothan“, vybavená větší 2MB vyrovnávací pamětí L2. 1.7 GHz Dothan byl v našich testech již mnohokrát; i tentokrát dokázal, že výkon nezávisí pouze na frekvenci (jedná se o čtrnáctý procesor našich žebříčků, disponuje tedy nadprůměrným výkonem a nechává za sebou celou řadu podstatně výše taktovaných Pentií 4).

Notebook v testované konfigurace je vybaven 512 MB paměti RAM, což je dnešní lepší standard, a i přes fakt, že si nějakou paměť „ukradne“ integrovaná grafická karta, je její kapacita plně dostačující pro většinu běžně používaných aplikací. Levnější konfigurace modelu nx9030 nabízejí 256 MB. Jako většina současných notebooků, i nx9030 disponuje dvěma sloty pro paměťové moduly. Dalšímu rozšiřování (až na teoretické maximum 2GB) však brání nepříliš vhodně (ale levně) zvolená konfigurace 2x256MB, takže oba sloty jsou již obsazeny. Paměti běží na efektivní frekvenci 333 MHz (PC-2700), v našem testu výkonu dokázaly za vteřinu přenést 772 MB; to je ve srovnání s ostatními notebooky podprůměrná hodnota. V praxi se pomalá paměť projeví hlavně u her a podobných náročných aplikací, na které stejně notebook (a jeho integrovaná grafická karta) není stavěn.

Pevný disk TOSHIBA MK4025GAS testovaného nx9030 má kapacitu 40GB, což dnes není zrovna mnoho; na kancelářské aplikace a běžnou práci s internetem však pohodlně vystačí. Slabší je to s jeho výkonem (disky Toshiba v našich testech nikdy příliš nebodovaly). Na vině je především nižší otáčecí rychlost (4200 ot/min), kterou nezachrání ani 8MB veliká vyrovnávací paměť. S přenosovou rychlostí 83.63 MB/s patří k horšímu průměru a u přístupové doby k nejhorším: 19.95 ms je jedna z nejhorších hodnot. V běžné praxi si toho naštěstí tolik nevšimnete.

K práci s optickými médii slouží mechanika NEC DVD+RW ND-5100A; zvládá zápis na disky CD-R, DVD+R a přepis CD-RW a DVD+RW disků. Levnější varianty HP - Compaq nc9030 disponují pouze mechanikou DVD/CD-RW.

Již z loga Centrino a třídy notebooku je v podstatě jasné, jak je na tom notebook s komunikací: poskytuje běžný standard (56kb/s modem, 100Mb/s LAN a Wi-Fi b/g, tedy do 54 Mb/s). Bluetooth by jste zde hledali marně.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Všechny modely nx9030 jsou vybaveny „klasickým“ 15“ displejem s rozlišením XGA (1024 x 768 bodů). Jako jeden z mála prodejců uvádí HP alespoň nějaké další parametry LCD použitého v tomto notebooku. V tomto případě se jedná o jas 150 cd/m2, kontrast 250:1 a pozorovatelné úhly +/- 40st horizontálně a +20/-40st vertikálně. V porovnání s různými notebooky testovanými v redakci se subjektivně jedná o průměrný displej, ale opět jsem zde zpozoroval jednu nepříjemnost. Vertikálně nepasuje vykreslování pixelů do rastru displeje příliš dobře. Nejvíce je to vidět na písmech v menu s tloušťkou právě 1 pixel. Subjektivně to na mě působilo, jakoby byl text rozmazán. Na větších fontech a obrázcích to není vidět. Této nepřesnosti jsem si již v minulosti všiml u dvou notebooků zapůjčených od HP a viděl jsem to i u příbuzného modelu nx9020. Není to pravidlem, ale zřejmě častou chybou tohoto modelu. Oficiální vyjádření od HP jsem prozatím neobdržel.

porovnání zobrazení pixelů

Jak již bylo zmíněno, grafickou kartou je drtivě nejrozšířenější notebookové řešení současnosti: Intel Extreme Graphics 2. Jedná se o grafické jádro, které je integrované v čipsetu Intel 855 a nevlastní žádnou videopaměť. Kvůli práci s grafickými kartami tedy sdílí část systémové paměti (8 - 64MB, dle potřeby). Výkonnostní testy ukázaly o něco nižší výkon, než u jiných obdobných notebooků - 1946 bodů v 3D Mark 2001 (běžné bývají hodnoty kolem 2400 bodů) a 95 bodů v 3D Mark 03 (110 bodů). Na vině je pravděpodobně nízký výkon pamětí viz výše.

Levné integrované řešení grafické karty bez problémů postačí pro běžnou práci s dokumenty, internetem i fotografiemi a není problém sledovat video. Není stavěné pro provoz náročnějších 3D her, ale méně náročné starší a 3D a běžné 2D hry nejsou problémem.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Projev reproduktorů patřil k průměru dnešních notebooků. Kvalita projevu byla dobrá, bez rušivých projevů, drnčení atp. Příjemné je, že hlasitost lze ovládat pohotově tlačítky na levém boku notebooku (včetně možnosti okamžitého ztišení). Škoda, že tlačítka jsou funkční jen pod Windows (podobně jako u některých konkurentů), a tak například v některých hrách nereagují na stisk tak, jak by měla. Mezi další prvky patří FireWire konektor (možno připojit např. DV kameru) a S-video OUT konektor (např. pro připojení notebooku na TV nebo projektor).

Chlazení a provozní hluk
Soustava chlazení je na vysoké úrovni. Při běžné práci s dokumenty je větrák tichý a na klávesnici je cítit jen málo tepla. Při výkonové zátěži (např. 3Dmark 2001) chvílemi větrák zahučí, ale stále na snesitelné úrovni, která příliš neruší. Klávesnice se při delším zatížením prohřeje o něco více, ale i zde jde o velmi snesitelnou teplotu.

Baterie
Baterie s běžnou udanou kapacitou 4400 mAh a běžnou technologií Li-Ion vydržela v našem standardním* redakčním testu dodávat energii přesně po dobu 3 hodin a 10 minut. Se slabší variantou procesoru bychom zřejmě dosáhli lepšího výkonu. Uživatel si zde musí vybrat, zda-li preferuje výkon procesoru nebo baterie. Naštěstí lze baterii pohotově vyměnit za jinou (vysunutím z pravého boku).

Závěr
HP Compaq nx9030 nabízí technologii Centrino za příznivou cenu. Notebook je určen pro běžnou práci s dokumenty, internetem nebo pro zpracování účetnictví. Problémem není ani zpracování fotografií nebo sledování videa. Zahrát si lze i starší a méně náročné 3D hry nebo běžné 2D hry. Pokud chcete ušetřit ještě více, můžete si vybrat model nx9020 s méně úsporným procesorem Celeron M bez integrované WiFi sítě. Notebook má slušivý design a dobře řešenou klávesnici. U testovaného kusu mi nejvíce vadila chba grafiky viz výše, proto doporučuji si před koupí notebook zkontrolovat. Od 1.1.2005 je záruka 1 rok pro firmy a 2 roky pro koncové uživatele (nepodnikatele). Záruku lze i pro firmy rozšířit za příplatek.

Klady a zápory:
+ design a ergonomie
+ klávesnice

- problémy s vykreslením pixelů (u testovaného notebooku viz výše)

- Viktor Péder, Josef Šonka -

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Compaq nx9030
  • Instalovaný procesor: Pentium M 735 1.7 GHz (Dothan, 2 MB L2, FSB 400 MHz)
  • RAM (MB): 512 DDR-333 (2x 256 MB)
  • HDD (GB): 40 (TOSHIBA MK4025GAS, ATA-100, 4200 otáček, 8MB buffer)
  • DVD: DVD+RW (NEC DVD+RW ND-5100A)
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1024 x 768
  • Video: Intel i855GM, do 64MB (sdílená)
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, WiFi 802.11 b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97
  • Polohovací zařízení: touchpad, rolovací ploška
  • Software: Windows XP Pro
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh / 3 hod 10 min
  • Rozhraní: 2x USB 2.0, 2x PCMCIA, IEEE 1394 FireWire, externí monitor, S-Video out, 2x audio
  • Rozměry: 329,2 x 272,3 x 41,9 mm
  • Hmotnost (kg): 3,08
Recenze

Diskuse