RECENZE: Sony VAIO B3VP - inovovaný základ

25. 8. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Elegantní notebook výjimečného designu, malých rozměrů i hmotnosti - to je VAIO řady B. V bytelném těle notebooku postaveném na základě Centrino se schovává veškerý potřebný základ k práci včetně dvouvrstvé DVD vypalovačky. B3 momentálně tvoří základ nabídky notebooků SONY, který lze pořídit v ceně cca 36 tisíc bez DPH.

Sony VAIO B3VP - inovovaný základ

SONY VAIO VGN-B3VP vychází ze svého předchůdce s označením B1 (viz naše recenze Sony VAIO B1XP - malý elegán). Proto bude recenze v mnoha částech podobná. Vzhledově se oba notebooky liší jen v drobnostech konstrukce (B3 získalo pro PCMCIA slot dvířka namísto nepraktické záslepky u B1. B3 má nově také mechanickou pojistku pro zajištění zavřeného víka). Další drobné rozdíly jsou uvnitř notebooku (jiný pevný disk a DVD vypalovačka). Testovaný B1 měl větší rozlišení displeje, ale zato byl dražší než dnešní B3. Dále tedy článek pokračuje již samotným popisem, dnes notebooku Sony VAIO B3VP.

Základní popis
Tělo notebooku je z velmi pevných a bytelných plastů v kombinaci tmavě a světle šedé barvy. V uzavřeném stavu tvarem profilu připomíná klín - tak moc se směrem dozadu rozšiřuje, což ve výsledku přináší příjemné naklonění klávesnice směrem k uživateli. Nejvýrazněji působí veliké výřezy v bocích notebooku, ve kterých se nachází většina konektorů i výstup chlazení. Všechny hrany jsou pečlivě zaobleny a čelo i zadní strana notebooku jsou zkoseny, takže má opravdu nepřehlédnutelný a zajímavý design, který stále upoutá.

Při práci jsem ocenil příjemně umístěné audiokonektory (na levém boku, blíže k zadní části notebooku), které jsou dobře "po ruce", ale přitom nepřekáží kabely od reproduktorů nebo sluchátek. PCMCIA slot na levém boku nově dostal dvířka, která se na rozdíl od dříve používané záslepky nedají ztratit. Další klasickou "muškou" je umístění optické mechaniky na pravý bok, kde pravákům při otevírání koliduje s případnou externí myší. Kladem optické mechaniky je naopak to, že v otevřeném stavu se šuplíček opírá o desku stolu (samozřejmě pokud nepracujete na klíně :-) ) takže je lépe chráněna proti poškození. Poněkud nešťastné je umístění obou USB portů do levého výřezu, kde jeden ze slotů je tak blízko k okraji (okraj výřezu v těle notebooku viz foto galerie), že do něj nelze vložit např. malinko širší USB klíčenku bez prodlužovacího kabelu.

Skvěle jsou naopak vyřešeny hlavní systémové indikační diody (stav systému, baterie a bezdrátové sítě). Ty jsou totiž v pravém kloubu displeje, takže jsou perfektně vidět jak při otevřeném, tak při zavřeném notebooku. Jejich světlo přitom není tak silné, aby rušilo při sledování displeje v šeru nebo tmě. Indikátory klávesnice a práce disku/optické mechaniky jsou příjemně poblíž, na pracovní ploše. Díky tomu, že jsou dostatečně daleko od sebe a velké tak akorát, jsou dobře rozeznatelné a viditelné.

Příjemnou stránkou Vaia jsou jeho nízké rozměry (321 x 255 x 29-43 mm) a především velmi nízká hmotnost - pouhých 2,3 kg. Díky tomu je notebook velmi vhodný na časté přenášení i cestování.

Klávesnice a ovládací prvky
Příjemně bytelná klávesnice je klasicky černé barvy s bílými popiskami hlavních funkcí; popisky funkcí přístupných s Fn jsou světle modré. České popisky jsou opět u SONY pořizovány dodatečně v ČR laserovou technologií (vypalování znaků do plastu), která ovšem nezaručuje tak dobrou viditelnost jako klasické popisky tištěné barvou. Klávesnice má i přes malé rozměry notebooku standardní velikost a velmi dobré rozložení. Funkční klávesa Fn je v levém rohu až druhá po standardně umístěném Ctrl, mezerník je dostatečně veliký. Kurzorové šipky jsou trochu více stranou od ostatních kláves, což zpříjemňuje jejich ovládání. Stejně tak jsem ocenil veliký dvouřádkový Enter a rozměrný Backspace; při rychlém psaní tedy nezdržuje jejich "hledání". Za největší nedostatek považuji absenci samostatných kláves PageUp/Down, Home a End. Ty jsou přístupné pouze pomocí kombinace klávesy Fn a kurzorových šipek.

V horní části pracovní plochy, esteticky zarovnané s diodamy klávesnice, se nacházejí 2 programovatelná tlačítka pro rychlé spuštění předdefinovaných programů a vypínač bezdrátové síťové karty.

Jako polohovací zařízení slouží klasický touchpad se dvěma tlačítky bez jakýchkoliv dalších funkcí (rolovací tlačítko). Pro větší pohodlí praváků je touchpad umístěn více vlevo. Kolem touchpadu je tak akorát místo pro opření rukou při psaní.

Hlavní HW parametry
SONY VAIO B3 je klasický Centrino notebook se vším všudy. Základní desce tedy vévodí známá (již poněkud postarší, ale stále kvalitní) čipová sada Intel 855GME podporující procesory Pentium M s 400 MHz systémovou sběrnicí (FSB), DDR-333 paměti a AGP 4x integrovanou grafickou kartu.

Testovaný model byl osazen procesorem Pentium M 725, tedy s jádrem Dothan (2MB L2 cache) a pracujícím na 1.6 GHz. Jak jsme již mnohokrát psali, Pentium M je jeden z nejlepších současných mobilních procesorů vůbec. Díky své povedené architektuře a úsporným funkcím (především Enhanced SpeedStep) patří k nejúspornějším procesorům vůbec, při tom však disponuje solidním výkonem, který plně dostačuje většině myslitelných použití - od běžné práce s dokumenty až po náročnější multimédia. 1.6 GHz Dothan byl v našem testu již mnohokrát a vždy podával stabilní a (na svou poměrně nízkou taktovací frekvenci) slušné výkony.

Operační paměť s kapacitou 512 MB a efektivní frekvencí 333 MHz poněkud odráží jistou „lowendovost“ celého notebooku, neboť byly použity neznačkové moduly. Ty potom v testu přenosu dat podávaly výkony do 870 MB/s. To již v dnešní době není nijak oslnivá hodnota, i když na běžnou práci s dokumenty a internetem stačí. Maximální kapacita instalované paměti je 1 GB (2x 512 MB). Standardně je jeden 512 MB modul umístěn napevno na základní desce a druhý lze vložit do volného slotu umístěného pod klávesnicí. Co udělá druhý modul s teplotou klávesnice, jsme neměli možnost ověřit.

Pevný disk Hitachi DK23FA-60 ze série 4K80 má kapacitu 60 GB, rychlost 4200 ot/min a je připojen pomocí klasického rozhraní ATA-5 (UDMA-100). Přes lehce nadprůměrný buffer (8192 kB) oproti "běžným" 8 MB (nejčastěji mívá velikost 7884 kB) je naměřený výkon nižší - maximálně 82,01 MB/s a přístupová doba 19,89 ms ho řadí na spodní příčky v našem velmi těsném žebříčku pořadí.

Optická mechanika s označením MATSHITA UJ-840D podporuje nejen základní média CD-R/RW, DVD +/- R/RW, ale také DVD+R DL (DL = Double Layer = zápis do dvou vrstev čili kapacita až 7,96 GB).

Jako dnes již u každého notebooku, ani u nového Vaia nemůže chybět klasický základ pro komunikaci - 56 kb/s modem a 10/100 Mb/s síťový adaptér standardu FastEthernet. Jelikož se jedná o model splňující standard Centrino, tak je přítomen i modul bezdrátové síťové karty Wi-Fi od Intelu. Ta pracuje v sítích 802.11b/g (do 54 Mb/s).

Komu by výčet zařízení a portů nestačil, ten má možnost přikoupit k notebooku port replikátor, který se k notebooku pohotově připojuje pomocí konektoru umístěnému na spodku notebooku.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Displej s dnes již méně častou úhlopříčku (14.1") nabízí základní rozlišení 1024x768 pixelů (obrazových bodů) Ostrost a kvalita obrazu jsou na dobré úrovni. Celkově displej hodnotím jako lepší průměr v současné nabídce.

Při výběru grafické karty se u Sony spolehli na levné a bezproblémové řešení - v čipsetu integrovaný grafický akcelerátor Intel Extreme Graphics 2. Ten sdílí paměť pro grafická data se systémem a pomocí technologie DVMT (dynamické přidělování velikosti paměti) si "ubírá" až 64 MB pro své potřeby. Tomu odpovídá nízký výkon v 3D aplikacích (2435 bodů v 3D Mark 2001 a 116 bodů v 3D Mark 03), avšak na hraní náročných 3D her tato grafická karta určena stejně není. Při běžné práci se spíše cení její spolehlivost nebo schopnost současného zobrazení na interním displeji a externím monitoru. Nenáročným hráčům 2D a starších či méně náročných 3D her postačí také. Bez problému zvládne i prohlížení videa a úpravu fotografií z digitálního fotoaparátu.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia
Po multimediální stránce disponuje VAIO základním standardem, který běžnému uživateli zcela postačí. Pro připojení externích audio zařízení jsou k dispozici 2 klasické jacky Line-out a mikrofon, dále je zde jeden port FireWire a slot na paměťové karty Memory Stick Pro. USB 2.0 porty pro připojení běžných periferií jsou jen dva.

O stereofonní zvuk se starají dva reproduktory, umístěné v pásu před displejem; jejich zvuk patří k lepšímu průměru, bez rušivých efektů. Ovládání hlasitosti je sice "jen" z klávesnice (nebo i programově z OS), ale přesto reaguje spolehlivě i v některých programech, kde jiné notebooky mají problémy (hry, 3Dmarky a další programy běžící ve vlastním módu, ne v okně Windows).

Chlazení a provozní hluk
Vstup chladícího vzduchu má VAIO B3 jediný, bohužel na spodku notebooku - při práci na měkké podložce tak hrozí jeho překrytí. Výstup je v prolisu na pravém boku. Jediné místo, kde se notebook výrazněji zahřívá, je spodní část mezi vstupními a výstupními otvory pro chladící vzduch; za to je však zde teplota dosti vysoká (ne však natolik, že by se kvůli tomu např. nedalo pracovat s notebookem na klíně). Na zbytku celého povrchu je při běžné práci cítit teplo téměř neznatelně a i ventilátor je v klidu. Ozve se tichým, avšak celkem výrazným zvukem až při delším výkonovém zatížení.

Baterie
Podlouhlá Li-Ion baterie o běžné kapacitě 4400 mAh je umístěna v zadní části notebooku. Vyjmout se dá relativně snadno, ač je k odemčení třeba překonání dvou zámečků, z čehož jeden zůstává v dané poloze a druhý se pružinkou vrací do polohy zamčeno. V našem standardním* redakčním testu udržela baterie notebook „na živu“ po dobu 5h a 22min. Lepší hodnotu jsme v redakci se stejně silnou baterií naměřili zatím jen 2x (celkem měřeno již téměř 200 notebooků). SONY VAIO B3 tak po dlouhé době zahýbalo s žebříčkem nejlepších 10.

Závěr
Sony VAIO VGN-B3VP je lehký notebook relativně malých rozměrů s neobvyklým a pěkným designem, slušným výkonem a veškerým základním rozhraním včetně bezdrátové síťové karty. B3VP je dobrým a elegantním společníkem pro časté cesty a obchodní jednání. V České Republice má v době uvedení recenze doporučenou koncovou cenu cca 36.200,- Kč bez DPH. Základní záruka činí 2 roky, ale SONY momentálně nabízí třetí rok záruky zdrama až do vyprodání zásob tohoto modelu.

Klady a zápory:
+ rozměry a hmotnost = příjemná mobilita
+ neobvyklý a solidní design značkového notebooku
+ výdrž na baterii

- špatně čitelné české popisky
- klávesy Home, End a Pg Up/Dn jen s pomocí klávesy Fn
- málo prostoru kolem USB konektorů

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30 sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie Sony VAIO B3VP (B1)

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: SONY VAIO B3VP
  • Instalovaný procesor: Pentium M 725 1.6 GHz (Dothan, 2MB L2, FSB 400)
  • Chipset: Intel 855GME
  • RAM (MB): 512 DDR-333
  • HDD (GB): 60 (Hitachi 4K80 DK23FA-60, ATA-100, 4200 otáček)
  • DVD: DVD+/-RW DL (MATSHITA UJ-840D, podpora i DVD+R DL)
  • LCD: TFT 14"
  • LCD rozlišení: 1024 x 768
  • Video: Intel i852GM, do 64MB (sdílená)
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, WiFi 802.11 b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Pro
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh / 5 hod 22 min
  • Rozhraní: 2x USB 2.0, 1x PCMCIA, IEEE 1394 FireWire, externí monitor, dokovací konektor, 2x audio, Memory Stick Pro
  • Rozměry: 321 x 255 x 29-43 mm
  • Hmotnost (kg): 2,3
Recenze

Diskuse