RECENZE: Acer Ferrari 1000 - žhavé srdce

7. 9. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Martin Mihulka

Exkluzivita a vysoký výkon se skrývá pod slovem Ferrari. A není to tak jen ve světě aut, ale již nějaký čas i ve světě výpočetní techniky. Díky marketingové spolupráci Aceru a Ferrari nese nejvýkonnější a exkluzivní řada notebooků společnosti Acer jméno Ferrari. S příchodem nového procesoru AMD Turion 64 X2 prochází u Aceru obměnou právě řada Ferrari. Po recenzi většího Ferrari 5000 přinášíme i recenzi 12,1palcového Ferrari 1000.

Acer Ferrari 1000 - žhavé srdce

(NOTEBOOK.cz opět jako první v ČR přináší exkluzivní recenzi nového notebooku).

Nemá cenu zapírat, že Acer Ferrari je pro majetnější kupce. Tato modelová řada byla vždy spojena s exkluzivitou a výjimečností a majitel dává jejím výběrem tuto skutečnost světu najevo. Ač se jedná o 12,1 palcový notebook s velikostí 302.3 x 221.28 x 20.8/34.5 mm a váhou 1,7 kg, Acer Ferrari 1000 nepatří mezi ultralighty a spíš by měl být členem Thin-and-Light kategorie. V této kategorii najdeme i 13,3palcové nebo výjimečně i 14palcové počítače s téměř srovnatelnými vnějšími rozměry a podobnou hmotností. Na druhou stranu, Ferrari v této kategorii vyniká velmi vysokým výkonem.

Základní popis

Vzhled je vysoce subjektivní vlastnost, nicméně si troufnu tvrdit, že tento Acer se zřejmě nebude líbit každému. Acer se snaží využít jména Ferrari (logo Ferrari je skoro všude), a proto na notebooku nalezneme několik prvků, které připomínají auto. Tím prvním je kryt displeje z uhlíkových vláken - tvarem jasně evokující kapotu. Červený pruh vedený na víku jako vždy symbolizuje rychlost a agresivitu. Tento pruh je i na bočních stranách displeje. Vnitřek notebooku je převážně černý s kovovými doplňky. Okolí displeje je pro efekt potaženo průsvitným plastem, a v důsledku toho je leskle černé. Naproti tomu okolí kláves se nachází několik různě leštěných, pochopitelně černých částí. Horní část klávesnice je ohraničena kovovými prvky, v nichž jsou ukryta tlačítka a indikační diody, a navíc jsou protkané efektně červeně svítícími ornamenty. Musím se přiznat, že po prvním otevření notebooku jsem hledal důmyslně skryté tlačítko Power. Pod opěrkami zápěstí jsou černou mřížkou překryté stereo reproduktory a uprostřed je touchpad s kovovými pedály - pardon, klikacími tlačítky.

Nejdříve k levé straně: jako téměř ve všech noteboocích, tak i zde je PCMCIA slot. Tady je kryt jen záslepkou, ale s notebookem je dodáván i VoIP Bluetooth telefon nabíjející se právě z PCMCIA slotu, a možná tak bude slot zaplňovat nejčastěji on. Hned vedle je USB 2.0 následovaný FireWire portem. Ten je tu ve své větší 6pinové variantě. Ostatně, dodávaná externí DVD optická mechanika jej využívá. Vedle je za mřížkou výdech horkého vzduchu a těsně před koncem je slot pro zámek Kensington.

Na zadní straně, z větší části zabrané baterií s vroubky (design evokující pneumatiky?), je vstup napájení a také Acer ezDock port.

Pravá strana obsahuje VGA port, konektory RJ-45 a RJ-11 (LAN a modem) a na závěr dva vedle sebe umístěné porty USB 2.0.

A ještě něco najdeme vepředu. Je tu 5-in-1 čtečka paměťových karet (SD, MMC, MS, xD, MS Pro) dokonce s plastovou kartou sloužící jako záslepka. Uprostřed jsou tři audio konektory (Line In, mikrofonový vstup, sluchátkový výstup) a možnosti připojení rozšiřuje infra konektor.

Pokud někomu nějaké rozhraní chybí či ho má nedostatek, není problém využít dokovací stanice připojitelné přes ezDock port. Dokovací stanice ovšem není v ceně.

Extrémně pevné víko je u těla notebooku přidržováno magnetickým zámkem, žádné mechanické jištění tu není. Notebook by šlo otevřít jednou rukou, pokud by se notebook v závěrečné fázi nezačal převažovat dozadu. Do víka je zapuštěna otočná kamera.

Notebook samotný váží 1,7 kg, s kabely a zdrojem 2,1 kg, pokud budete přenášet i externí DVD mechaniku, pak celková hmotnost stoupne na 2,55 kg, a když ještě budete mít v záloze druhou, více kapacitní baterii, stane se z lehkého notebooku již 2,8 kg vážící souprava.

Klávesnice a ovládací prvky

Šestiřadá černá klávesnice má klasicky bílé popisky pro znaky (bez češtiny, jednalo se o předprodejní vzorek) a světle modré pro funkce spojené s klávesou Fn. Všechny popisky jsou dobře čitelné. Klávesnice nikde nevrže ani se neprohýbá, ostatně touto ctností se vyznačuje celý notebooku.

Klávesa Fn je druhá zleva a na klávesnici jsou i obě Windows klávesy. Kurzorové šipky jsou lehce vysunuty z bloku ostatních kláves, nicméně vedle nich není volné místo, ale klávesy PgUp a PgDn (s druhou funkcí přístupny Home a End). Enter je nepříjemně malý (je možné, že klávesnice pro ČR bude obsahovat velký, ale tato informace není potvrzena), naproti tomu obě klávesy Shift jsou příjemně dlouhé.

A kde bychom našli klávesy Ins a Del? Ty jsou v pravém horním rohu a přímo mezi nimi je velká mezera (způsobeno umístěním závlačky pro uvolnění klávesnice). Klávesy F1-F12 jsou rozděleny do bloků po čtyřech, ovšem toto rozdělení je takřka nepatrné.

U malých notebooků občas nezbude místo pro opěry pod ruce. To se u recenzovaného notebooku nestalo, opěrky jsou dostatečně velké, nakonec se přeci jen nejedná o nejmenší notebook.

Na Aceru Ferrari 1000 jsou umístěny samozřejmě i speciální klávesy, například na přední straně najdeme šoupátka (vracejí se do své výchozí pozice) sloužící k aktivaci Bluetooth a Wi-Fi. Nad klávesnicí v pravém horním rohu jsou uživatelsky definovatelná kovová tlačítka rychlého startu.

Indikační diody jsou na třech místech, Power On dioda je vlevo nad klávesnicí zabudovaná v kovovém tlačítku, vpravo nad klávesnicí jsou podsvětlená tlačítka rychlého přístupu a několik indikačních diod (práce harddisku, indikátor Scroll a Caps Locku) a posledním místem je plastový pruh pod touchpadem. Ten je viditelný i pokud je notebook zavřený. Rozsvícením diody nám zde o sobě dává vědět baterie, zdroj napájení, Bluetooth a Wi-Fi.

Touchpad umístěný uprostřed je pravděpodobně potažen teflonem, čímž se stává velmi hladkým, ale také i velmi tepelně vodivým. Na jeho pravé straně je vyznačena část pro vertikální rolování v dokumentech a přítomna je i nevyznačená část pro horizontální rolování.

Jsou lidé mezi námi, kteří práci s touchpadem považují za příliš nepohodlnou, a ti zajisté uvítají dodávanou malou mobilní Bluetooth myšku. Ladné tvary myši nejvíce připomínají styl Ferrari. Na její zadní části občas efektně bliká červená dioda, připomínající brzdová světla. Rolovací kolečko má v sobě vytlačen nápis Ferrari. Myš se Aceru skutečně povedla.

Hlavní HW parametry

Čipset, který zde najdeme, je ATI Mobility Radeon Xpress 200M (RS482M) a jižní můstek má na starost ATI SB450. Je tu tedy kompletní ATI & AMD spolupráce - teď, po akvizici firmy ATI společností AMD, už vlastně jen AMD.

Instalovaný procesor se celým svým jménem nazývá AMD Turion 64 X2 Mobile Technology TL-60, který patří mezi současné nejvýkonnější procesory na trhu. Současně se však spolu s Intel Core 2 Duo jedná s TDP 35W i o "nejžravější" čistě mobilní CPU - dvoujádrové Turiony ve většině případů disponují spotřebou jako Core Duo (31W). Maximální frekvence procesoru činí rovné 2 GHz a každé z jader disponuje 512 kB separátní cache. Data do procesoru putují po sběrnici HyperTransport s frekvencí až 1,6 GHz a nebo přes integrovaný DualChannel paměťový řadič podporující DDR2-667 paměti.

Naměřené hodnoty z testovacího programu HWiNFO32 jasně potvrzují brutální výkon tohoto CPU:

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 23 816
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 31 074

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 47 812 (2. místo)
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 62 325 (2. místo)

Jedná se o špičkové hodnoty, dokonce nepatrně lepší, než ty v nedávno testovaném Aceru Ferrari 5000. Výkon procesoru je v notebooku této velikostní kategorie zcela bez konkurence.

V počítači nalezneme rovné 2 GB (rozšiřitelné na 4 GB!) operační paměti. Osazeny jsou dva sloty, každý 1GB modulem DDR2 pracujícím na efektivní frekvenci 667 MHz (PC5300). I paměťovou propustnost měříme v programu HWiNFO32. Jím si ostatně můžete změřit výkon svého počítače a porovnat ho s databází všech našich výsledků. Paměťová propustnost testovaného počítače činí 2171 MB/s, což je srovnatelné s konkurenčními Core Duo systémy se stejnou konfigurací RAM. Tato hodnota také malé Ferrari řadí na 7. místo našich tabulek. Na většího bratříčka Ferrari 5000 a jedničku našich tabulek ztrácí zhruba 10%. Dva gigabyty RAM nejsou běžnou součástí malých notebooků, však Ferrari 1000 není běžný notebook. Za rychlost i kapacitu paměti dávám notebooku plný počet bodů.

Na řadu přichází harddisk. A stejně jako procesor a paměť i harddisk v Aceru Ferrari 1000 patří k tomu nejlepšímu. Začněme s Read Burst hodnotou z HWiNFO32, která měří především rychlost práce s cache disku. A jak si tedy vede 160GB SATA 5400rpm disk Seagate ST9160821AS s 8MB pamětí cache? Přenosová rychlost při práci s cache je 100,59 MB/s, a to disk řadí na slušné 15. místo.

Skutečnou přenosovou rychlost měříme programem HDTach a hodnota 36,0 MB/s patří ve sféře mobilních disků na špičku - z druhého místa ztrácí vedoucí disk jen zanedbatelné 0,3 MB/s.

Jako poslední na pevném disku testujeme přístupovou dobu pomocí HWiNFO32 a naměřená hodnota 15,57 ms je opět výborný výsledek a 8. místo v naší databázi. Na absolutní špičku však ztrácí 3 ms.

Shrnuté výsledky:

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 100,59 MB/s (15. místo)
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 36,0 MB/s (2. místo)
  • Průměrná přístupová doba: 15,57 ms (8. místo)

K pevnému disku mám ještě jednu pochvalu. Acer do svého Ferrari 1000 totiž implementoval ochranu disku proti otřesům, kterou u Aceru nazývají GraviSense. Chválíme každou technologii chránící naše drahá data.

Optická mechanika dodávaná s notebookem je typu Super Multi DVD, zvládne tedy přečíst i zapsat všechny druhy dnes běžných disků. Mechanika je typu slot-in, tedy štěrbinová. Bohužel, DVD mechanika se Aceru nevešla do nitra počítače, a proto si externí mechaniku bude muset majitel nosit sebou. Připojitelná je přes rozhraní FireWire ve své větší 6pinové variantě.

Bezdrátovou konektivitu notebooku zajišťuje Bluetooth a Wi-Fi 802.11 a/b/g s označením Broadcom 802.11n Network Adapter. Adaptér podporuje technologii MIMO (Mutltiple In, Multiple Out) pro zvýšení přenosové rychlosti nad běžné standardy, konkrétně až na 300 Mb/s oproti běžným 54 Mb/s. Dráty vyžadující spojení pokrývá 56k modem a gigabitová LAN.

Displej a grafika

Leštěný CrystalBrite displej má nativní WXGA s rozlišením 1280 x 800 pixelů, tedy širokoúhlý poměr 16:10. Intenzita podsvícení je regulovatelná v dostatečně velkém množství stupňů a ty nejjasnější umožňují kvalitní práci i na slunečním světle.

Přítomná integrovaná grafická karta ATI Radeon Xpress 1150 (využívající HyperMemory) pro sběrnici PCI Express má dle nastavení BIOSu možnost použít až 256MB sdílené operační paměti. Podívejme se, jakých dosáhla výsledků v testech pomocí programů 3DMark.

  • 3DMark 2001: 5571
  • 3DMark 03: 1391
  • 3DMark 05: 622
  • 3DMark 06: neprošlo grafickým testem

Je vidět, že grafická karta netrhá absolutní rekordy, a je tedy asi nejslabší částí jinak výkonného systému. Nicméně na notebook s integrovanou kartu dosáhla poměrně slušných výsledků a v subkategorii karet jen se sdílenou pamětí obsadila dvě třetí místa a v 3DMark 05 byla dokonce z integrovaných řešení nejlepší. Pro objektivnost zbývá dodat, že na výsledek testu mají pochopitelně vliv i ostatní části systému a nikoliv jen samotná grafická karta.

Všechny současné grafické karty, včetně té v testovaném notebooku, plně postačují na kancelářskou práci, a do příchodu Windows Vista s Aerem rozhodně stačit budou. Acer Ferrari 1000 má i certifikaci Windows Vista Capable. Pro neprofesionální 2D grafiku a přehrávání filmů a videa bohatě stačí.

Výsledky grafických výkonových testů těžko potěší hráče počítačových her. Na hraní tento notebook rozhodně není, plynule a v plné kvalitě detailů poběží jen několik let staré tituly. To platí bez výjimky pro všechny notebooky s integrovanou grafickou kartou.

Multimedia

Konektory pro připojení audia (Microphone In, Line In, Speaker Out - S/PDIF) najdeme jen na přední straně notebooku a jejich připojení je signalizováno systémem. Kromě mini-jacku na mikrofonový vstup je pro jednoduchou práci do přístroje integrován i mikrofon samotný. Tento integrovaný najdeme na spodní straně víka displeje.

Ovládání hlasitosti je, bohužel, řešeno pouze přes tlačítko Fn a kurzorové šipky. Jednou rukou na takovou vzdálenost dokáže ovládat hlasitost asi jen některý klavírista. Samotný zvuk se line z integrovaných stereo reproduktorů umístěných na spodní straně opěrek pod ruce. Ty hrají na malý notebook překvapivě solidně, stačí jak na filmy, tak i na poslechově nenáročnou hudbu. Pro kvalitnější poslech zůstanu u doporučení použít externí reproduktory nebo sluchátka.

Ve víku je integrovaná o 225° otočná kamera, se kterou je tak možno snímat i ku příkladu zasedací místnost a přednášku. Kamera vyžaduje dobré světelné podmínky. HW rozlišení 1,3 MPix vítám, automaticky lze interpolací obrázky upravit až do velikosti 4 MPix. Acer má software umožňující pro potřeby internetového messagingu najít a vycentrovat obličej z obrazu snímaného kamerou.

Zabezpečení

Se zabezpečením je na tom recenzovaný notebook průměrně. Pomocí eDataSecurity lze vytvořit zašifrovaný disk, přístupný jen po zadání zvoleného hesla. Vyšší bezpečnost podporuje zabezpečení z BIOSu, umožňuje nastavit Supervisor a User heslo a v neposlední řadě i heslo pro SATA Port 0 HDD.

Zasloužil by si TPM čip a hodila by se i čtečka otisků prstů, která se pomalu stává běžnou součástí notebooků pro náročné uživatele.

Co má naopak Acer Ferrari 1000 navíc, je integrovaný alarm, který využívá technologie GraviSense. Můžete aktivovat funkci AntiTheft, které vyhodnocuje, zda není s notebookem hýbáno, a v případě zjištění změny polohy spouští hlasitý poplach.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení notebooku nasává chladný vzduch ze spodní strany, kde jsou za mřížkou skryty dva vstupy. Výstup chlazení najdeme na levém boku počítače. Za normálních okolností je notebook poměrně tichý, chlazení neruší a notebook nevyzařuje ani příliš ztrátového tepla. Podívejme se na naměřené teploty:

  • teplota okolí při měření: 25°C

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 39°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31°C
  • klávesnice vpravo = 33°C
  • klávesnice vlevo = 36°C
  • spodek maximum = 42°C (vlevo uprostřed při pohledu shora)
  • výdech chlazení = 48°C

Výsledky ukazují jen vyšší teplotu na touchpadu, kde 39°C už může být někomu nepříjemných. Na výkon nenáročná práce na klíně je však možná a pohodlná.

Situace se rychle mění při vysoké zátěži.

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 42°C
  • levá strana pod klávesnicí = 35-41°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32°C
  • klávesnice vpravo = 36°C
  • klávesnice vlevo = 45°C
  • klávesnice uprostřed = 43°C
  • spodek maximum = 56°C (vlevo dole při pohledu shora)
  • výdech chlazení = 68°C

Takovéto teploty již znesnadňují práci s notebookem na klíně. Ruce při psaní se začínají potit a osobně mi nejvíc vadil touchpad. V tu chvíli jsem oceňoval dodávanou myš. Hladina hluku z chladícího systému se při zátěži zvýší, přesto mi nijak zvlášť nevadila, hlavním problémem byly dosahované teploty.

Baterie

S notebookem jsou dodávány dvě baterie, ta menší a lehčí má kapacitu 2000 mAh a v našem standardním* redakčním testu udržela počítač v běhu 1 hodinu a 48 minut. Druhá baterie je větší (přesahuje půdorys notebooku) a těžší, a její kapacita činí 5200 mAh. Změřená výdrž je 3 hodiny 35 minut. Pokud sebou budete nosit nabité obě baterie, můžete dosáhnout až celkové výdrže 5h:23min.

Příslušenství

S notebookem je dodávána myš a VoIP telefon (ve stylu Ferrari) pro PCMCIA slot, druhá baterie a k tomu kožená taška na notebook, na myš, na optickou mechaniku a PCMCIA kartu.

SW: Windows XP Professional a softwarový balík Aceru eMpowering Technology, GraviSense, GridVista, OrbiCam, Cyberlink Power DVD, NTI CD&DVD Maker 7, NTI Backup Now! 4 a Adobe Reader 7.

Závěr

Notebook Acer Ferrari 1000 je velmi výkonný stroj postavený na mobilním procesoru AMD Turion 64 X2 TL-60. Na úplnou výkonnostní špici ztrácí jen kvůli integrované grafické kartě. Kromě vysokého výkonu je jeho hlavní charakteristikou i exkluzivní nezaměnitelný vzhled a výborné mechanické provedení. Vzhled možná neosloví každého, ale kvalitní provedení rozhodně uvítá každý.

Přestože se jedná o malý notebook s 12,1palcovou obrazovku (a WXGA rozlišením), notebook není ultramobilní a se všemi doplňky - včetně externí slot-in DVD mechaniky - se už trochu pronese. Naštěstí na přenášení z auta do kanceláře je notebook dodáván s lehkou elegantní koženou taškou.

Po notebooku zajisté sáhne každý věrný fanda Ferrari, toužící potvrdit svoji příslušnost ke značce. Nemluvě o majitelích automobilů Ferrari toužících barevně sladit auto nejen s oblečením, ale i s notebookem. Co Ferrari 1000, krom výjimečného vzhledu a výkonného procesoru, nabízí? Nezanedbatelné 2 GB paměti, 160GB disk, 2 baterie, externí slot-in Super Multi DVD optickou mechaniku, dostatek konektorů všeho druhu, otočnou integrovanou kameru a také nemalou cenu. Zákazníci musí být připravení za Acer Ferrari 1000 zaplatit doporučenou koncovou cenu 54 990,- Kč bez DPH (cca 65 440,- Kč s DPH). Ferrari totiž není pro každého, ale pro vyvolené. Na notebook je poskytována jednoletá mezinárodní záruka ITW, která může být prodloužena až na tři roky.

Klady a zápory

+ vysoký výpočetní výkon
+ výborné mechanické provedení
+ výjimečnost
+ příslušenství

- není integrovaná mechanika
- vysoké provozní teploty při zátěži
- v této kategorii by se hodila čtečka otisku prstu a TPM čip

Pod čarou

Protože se jednalo o předprodejní verzi notebooku, vyskytly se při testování dva problémy. Pokud byl k USB připojen flashdisk, nepodařilo se úspěšně zapnout počítač, notebook zůstal stát na úvodní obrazovce a bootování dál nepokračovalo. A to i přesto, že v BIOSu nebylo bootování z USB v pořadí.

Druhým problémem bylo, že se občas po výměně baterií nová baterie odmítala dobíjet. Musela být vyjmuta a znovu zapojena do notebooku a až po té nabíjení probíhalo v pořádku.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Ferrari 1000
  • Instalovaný procesor: AMD Turion64 X2 TL-60 (2.0 GHz, 2 jádra, 1 MB L2)
  • RAM (MB): 2048 DDR2 PC5300 (2x 1048)
  • HDD (GB): 160 (Seagate ST9160821AS, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: Super Multi DVD (external slot-in)
  • LCD: 12,1" TFT, širokoúhlý
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: ATI Mobility Radeon X1150, 512MB HyperMemory
  • Modem: analog
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi n (finální verze snad jen a/b/g)
  • Zvuková karta: ATI SB450 HDA
  • Polohovací zařízení: Touchpad
  • Software: Windows XP Professional
  • Baterie: Li-Ion 5200 mAh + Li-Ion 2000mAh
  • Rozhraní: 1x Line IN, Microphone-in, Speakers-out, 1x Bluetooth, 1x IEEE 1394 (6pin), 3xUSB, 1x PCMCIA, 1x Wi-Fi (a/b/g), VGA, FIR, Acer ezDock
  • Rozměry: 302.3 (W) x 221.28 (D) x20.8/34.5 (H) mm
  • Hmotnost (kg): 1,75 kg; s kabely a zdrojem 2,1 kg; s DVD 2,55kg; i s baterií 5200mAh 2,8kg
Recenze

Diskuse