RECENZE: Fujitsu Siemens Amilo Si1520 - ze světa nejmenších

20. 7. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Vladimír Dutka

Na zoubek se dnes podíváme nejmenšímu členu z rodiny Amilo od Fujitsu Siemens Computers, a to ultrapřenosnému Si1520. Disponuje 12'' glare widescreen LCD, procesorem Core Duo a velkou porcí rozhraní včetně interní optické mechaniky. Kompaktní rozměry a velká výdrž na baterie z něj dělají adepta i na cestovatele.

Fujitsu Siemens Amilo Si1520 - ze světa nejmenších

Základní popis
Jeho malé tělo je vyrobeno z kombinace černého a stříbrného plastu. V zavřeném stavu se drží zaoblených linek, zatímco uvnitř jde o nekompromisně ostré hrany. Dílenské zpracování odpovídá levnější řadě Amilo a zdaleka tak nedosahuje kvalit Lifebooků. Na pravé straně těla se v jednom místě plast zlehka prohýbá, stejně tak i pod levým zápěstím. Tento malý neduh kazí jinak docela povedený design tohoto drobečka.

Si1520 je z těch počítačů, které teplý vzduch odvádí na pravou stranu, kde také najdeme převážnou část rozhraní. Jde o jacky pro sluchátka a mikrofon, 2 USB porty, modem, DVI-I výstup pro monitor / TV / projektor a IEEE 1394 neboli FireWire. Na čelní straně je kromě LED informujících o stavu notebooku, jeho napájení, práci disku a Wi-Fi pouze čtečka karet 4v1. Na levé najdeme dvířka DVD mechaniky, USB port, LAN konektor a slot pro Kensington zámeček proti odcizení. Zezadu lze do notebooku zasunout ještě jedno USB, S-Video a adaptér napájení.

Nutno podotknout, že výbava porty je na takto malý přístroj vskutku nadstandardní a zaslouží si kladné body. Nemusely by se za ni stydět ani o mnoho větší notebooky. Nenajdeme zde připojení replikátoru portů nebo dokovací stanice (možnost připojit universální pomocí USB), což je trochu škoda, ale odpovídá to kategorii notebooku - přenosný model pro domácí uživatele.

Osobně velmi kladně hodnotím USB port na zadní straně, který je jako stvořen pro externí myš. Díky umístění konektoru napájení tamtéž nebudou při práci oba dva kabely vidět ani překážet. Taktéž jack pro sluchátka na přední straně boku je příjemným kompromisem mezi použitelností se sluchátky i externími reproduktory. Zásadní negativum jsem v tomto rozložení rozhraní nenašel.

Informační LED jsou vyřešeny zajímavě. Jednak je tu již zmíněná skupina na čelní straně a ostatní, jako Num lock a Caps lock, svítí přímo u kláves je ovládající. V případě těchto dvou je to dioda nad/vedle jejich kláves, u bezdrátové sítě a napájení jde o samostatná tlačítka vpravo nad klávesnicí. Diody svítí modře a jsou bezvadně viditelné. Při větším počtu rozsvícených diod by až byla příjemná spíše větší nenápadnost - při sledování filmu diody na čele notebooku vyloženě vadí. LEDky napájení v případě vypnutého počítače zapojeného do elektrické sítě svítí oranžově.

Kryt displeje nemá klasické zámečky, ale je na svém místě držen pomocí mechanismu v pantech, který víko tiskne k tělu, pokud ho sklopíte. Toto zajištění je dostačující, pouze by síla potřebná k prvotnímu překonání odporu mohla být menší, takto se zvedá celé tělo a je tedy potřeba obou rukou. Samotný kryt je relativně pevný a na promáčknutí je třeba vyvinutí větší síly.

Rozměry jsou 299 x 220 x 23,9-32 mm a hmotnost udávaná výrobcem 1,7 kg v závislosti na konfiguraci. Námi testovaný exemplář však s optickou mechanikou a baterií podle našeho měření vážil 1970 gramů. Ani tak ale nebude problém s ním cestovat třeba i každodenně.

I zdroj se řadí do kategorie těch menších s rozměry 107 x 45 x 30 mm.

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesnice je uzpůsobena rozměrům notebooku, a tak je o necelé 4 centimetry užší. Klávesy s písmeny jsou standardních rozměrů, jiné je však uspořádání kláves okolo, a některé jsou zmenšeny. Popisky jsou bílé a funkční označení modré. Písmena na potisku kláves jsou větší a silnější než je obvyklé, což by asi mělo zvyšovat přehlednost, ale na mě to působilo opačně, a k tomu jsem se nemohl ubránit pocitu komičnosti takto velkých písmenek na takto malém notebooku. Nicméně to berte jen jako můj subjektivní dojem.

Zmenšování se dotklo hned několika kláves. O několik mm jsou menší F klávesy, ale u těch to v podstatě nevadí. Velikost šipek už ale širším prstům docela komplikuje život; jsou zde totiž nejmenší a navíc obklopené dalšími tlačítky. Co dokonce zmizelo úplně, jsou klávesy PgUp a PgDn, Home a End, které jsou nahrazeny kombinací funkční klávesy a šipek. To je nepříjemné, ale musím uznat, že místa tu nazbyt prostě není a jiné klávesy by se vynechat nedaly. Co je naopak lehce překvapivé a o to více potěší, je dvouřádkový Enter a standardní Backspace. Klávesa Fn (tzv. funkční) je zde dokonce dvakrát, jedna je (bohužel) v levém dolním rohu, tedy tam, kde bývá Ctrl, a druhá, maličká, pod Enterem.

Příjemný na použitých klávesách je nízký zdvih, bohužel ale celkový dojem z klávesnice shazuje fakt, že se ochotně a výrazně prohýbá. Nicméně jde o vadu spíše estetickou, protože akustický projev je normální a pocit z psaní to také zásadním způsobem nekazí.

Vlevo nad klávesnicí najdeme tlačítka Power on/off, rychlé spuštění webového a poštovního klienta, programu na přehrávání multimédií a funkce Silent Mode (omezení výkonu procesoru a grafiky za účelem nižších otáček chladiče a tedy vyšší tichosti). Ještě je tu tlačítko pro ovládání bezdrátové komunikace, a to dohromady pro WLAN i Bluetooth. Obě technologie mají ještě k tomu svou vlastní kombinaci funkčních kláves, jejich ovládání je tedy bezvadné.

Z důvodu rozměrů notebooku je nutno mu odpustit lehké obtíže při psaní na klávesnici, protože se zápěstí opírají v podstatě jen o přední hranu.

Hlavní HW parametry
Dvoujádrové procesory už si našly cestu naštěstí i do segmentu malých a dobře přenosných notebooků, a tak i tady najdeme Intel Core Duo T2300E. Obě jádra tedy běží na frekvenci 1,66GHz a mají společnou 2MB L2 cache. HWiNFO32 jej ohodnotil takto:

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 17 446
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 13 060

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 34 993
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 26 181

Výkony odpovídají těm naměřeným u T2300, jelikož mají stejnou frekvenci. Rozdíl oproti běžnému T2300 je v absenci Intel Virtualization Technology a ceně. Jde tedy o nejslabšího počtáře z rodiny Core Duo (s FSB 667MHz), nicméně proti procesorům s jedním jádrem si (nejen) v syntetických benchmarcích vede lépe. Na běžnou práci, přehrávání videa a pod. procesor samozřejmě stačí s velikou rezervou.

Paměť je typu DDR2 na efektivní frekvenci 533 MHz. Její velikost je 512 MB v jediném modulu, k dispozici je tedy ještě jeden volný slot. Test programu HWiNFO32 naměřil propustnost 1658 MB/s, což je dnes lehce horší průměr.

Pevný disk pochází z dílny Fujitsu a nese označení MHV2080BH. Výsledky benchmarku programu HWiNFO32 a HD Tach jsou:

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 106,79 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 28,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,8 ms

Přístupová doba je tedy lehce podprůměrná, rychlostí čtení se řadí do dnešního průměru.

U notebooku, který se s Vámi nejspíš hodně nacestuje, se jistě očekává, že bude snadné připojit se na mnoha místech k mnoha rozhraním. Toho je zde dosaženo jednak bezdrátovými funkcemi Wi-Fi a Bluetooth 2.0 a pomocí kabelu se připojíte k LAN (bohužel ale maximální rychlostí 100 Mbps) nebo FireWire zařízení.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
12,1'' LCD je typu glare a díky tomu s ostrým obrazem. Ani jeho pozorovací úhly nejsou špatné, pokud se však například na film bude dívat víc osob najednou, tak ani zde nebudou mít všichni stejný požitek.

Displej disponuje rozlišením WXGA (1280x800 bodů), které je dle mého soudu optimální. Větší by již bylo obtížně čitelné. Zajímavým doplňkem se může zdát Ambient Light Senzor, což je čidlo, s jehož pomocí lze automaticky nastavit podsvícení monitoru. Osobně jsem mu na chuť ale nepřišel, protože monitor byl vždy o něco jasnější, než bych si sám nastavil, a navíc mě rušilo jeho občasné měnění jasu.

O grafické výpočty se stará Intel GMA 950, což se v této třídě vzhledem k požadované výdrži na baterie dá očekávat. Toto grafické řešení samozřejmě nedovoluje hrát náročné hry a problém bude mít i s těmi staršími. Ostatně výsledky 3D Marků mluví za vše:

3D Mark 01 SE: 4818 bodů
3D Mark 03: 1257 bodů
3D Mark 05: 413 bodů
3D Mark 06: 103 bodů

Na hraní her ani jiné graficky náročné aplikace ovšem tento model určen není a jelikož vše ostatní zvládá a kancelářský SW či přehrávání videa mu problém nedělají, nemusíme se na něj za tyto výsledky zlobit.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia
Zvuk je servírován dvěma reproduktory vepředu, jeho kvalita je ovšem podprůměrná. Jednak trpí klasickým neduhem notebooků, kterým je mizerné podání hlubokých tónů a k tomu, zejména při vyšší hlasitosti, lehce zkresluje ty vysoké. Maximální úroveň je v porovnání s jinými notebooky odhadem tak o 10-15% nižší.

Ovládání hlasitosti není bohužel vyřešeno nejlépe. Jde o klasickou kombinaci funkční klávesy, ale narozdíl od jiných notebooků zde není žádná vizuální kontrola, což je nepříjemné.

Funkční klávesa v kombinaci s klávesami F9-F11 fungují ve spojení s přehrávači zvuku či videa. Konkrétně jde o klávesy FFWD, REW, STOP a PLAY / PAUSE.

Najdeme zde integrovaný mikrofon ale webovou kameru, tak oblíbený to doplněk nejnovějších notebooků, už ne.

Optická mechanika neměla problém se čtením čehokoliv, co jsem ji nabídl a vypálení noname DVD-R bylo taktéž bezproblémové. Její chod při sledování filmů na DVD rušit nebude. Jde o typ Super Multi DL, takže by si měla poradit se všemi druhy DVD na trhu, a to jak se čtením, tak i zápisem na ně.

Zabezpečení
V podstatě jediná možnost zabezpečení je zde v podobě hesla správce a uživatele nastavitelná v BIOSu. Chybí tu jak čip TPM, tak heslo HDD, tudíž pro cestování s důvěrnými daty bude potřeba větší obezřetnosti ze strany uživatele. Důvodem je opět výrobcem dané zaměření notebooku na domácí uživatele.

Chlazení a provozní hluk
Rozhodně musím kladně ohodnotit hluk, který Si1520 vydává, respektive nevydává. Je totiž velmi tichý a jen při delší výkonové zátěži se dostane větráček na slyšitelnou úroveň. Jedním dechem ale musím dodat, že účinnost jeho chlazení je nevalná a i při kancelářské práci se pravá část horní strany zahřívá až ke čtyřiceti stupňům. Levá přitom nepřekročí 35°C. Při dlouhodobém výkonu se teplota na horní straně zvýší jen nepatrně, o něco více se ohřeje dolní strana, tam pravá část dosahuje až 51°C a levá 40°C.

Další nevýhodou řešení chlazení je nasávání chladného vzduchu pouze zespodu, otvory jsou kolem větráčku, HDD a pamětí. U takto malého notebooku se předpokládá, ba to přímo svádí, s ním pracovat kdekoli jinde než u stolu. To bohužel není právě díky tomuto faktu dost možné. Například když po 15-ti minutách psaní ve Wordu na klíně vzrostla teplota o čtyři stupně, tak jsem jej raději dál netrápil a vrátil se ke stolu.

Funkce Silent Run, jež má vlastní tlačítko pro snadné spuštění, slibuje snížení otáček větráčku stejně jako výkonu procesoru a grafické karty. Bohužel jsem ale opakovanými pokusy při různé zátěži systému nepozoroval žádný účinek. Možná na ntestovacím vzorku chyběla nějaká SW utilita.

Baterie
Je typu Li-Ion s kapacitou 4800mAh, dodává napětí 11,1 V a jejím výrobcem je samo FSC. Na místě ji drží dva zámečky. Při vyndávání je nutno jeden z nich dát do odemčené polohy, kde zůstane, a druhý v této poloze držet, zatímco druhou rukou baterii vytlačíte.

V našem standardním* redakčním testu udržela notebook při životě 5 hodin a 38 minut, což je moc hezký čas, který toto Amilo řadí na přední příčky našeho žebříčku. Sympatické je, že samotný výrobce skromně uvádí výdrž podstatně nižší (asi 4 hodiny). Od malých notebooků jsou časy kolem pěti hodin v podstatě vyžadovány, ale jde o první Core Duo (ne ULV) v našem testu, které dosáhlo takovéhoto času.

Příslušenství
Kromě adaptéru a kablíku s RJ-11 konektory (modem) najdete v krabici už jen redukci DVI-->VGA, manuál a sbírku CD a DVD. Jde o OS Win XP Home, MS Works 8 Suite, Win DVD, Norton Internet Security Suite, Nero a DVD s ovladači a utilitami, které už ale budou předinstalovány.

Závěr
FSC Amilo Si1520 nabízí kompaktní rozměry, širokou konektivitu a vynikající výdrž na baterie. Má množství malých chybiček, ale žádnou, která by ho srážela na kolena. Cena testovaného modelu činí 29.403,- Kč bez DPH (34.990,- Kč s DPH), což v kategorii 12'' notebooků patří k levnějším. Záruka je dvouletá.

Klady a Zápory
+ výdrž baterie
+ tichý chod
+ množství rozhraní

- zahřívání
- kvalita zpracování

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie FSC Amilo Si1520

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu-Siemens Amilo Si1520
  • Instalovaný procesor: Intel Core Duo T2300E (1,66 GHz, 2 MB L2)
  • RAM (MB): 512 DDR2-533 (1x 512)
  • HDD (GB): 80 (MHV2120BH PL, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD-Super Multi DL (Philips)
  • LCD: 12" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA+ (1280 x 800) CrystalView
  • Video: Intel Graphics Media Accelerator 950 (max. 128MB sdílené paměti)
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, Wi-Fi a/b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: MS WinXP Home
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 mAh / 5h 38min
  • Rozhraní: 1x MIC (line in), 1x S/PDIF (line out), 1x IEEE1394, 4x USB 2.0, 1x S-Video out, 1x DVI-I, 1x modem, 1x LAN, 1x ExpressCard slot (34/54mm), 1x 4-in-1 card reader SD/MS/MMC/MS pro
  • Rozměry: 299 x 220 x 23,9-32 mm
  • Hmotnost (kg): 2
Recenze

Diskuse