RECENZE: Asus A6VM - nVidia GeForce Go 7300

19. 1. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Michal Hron

Série A6 od známého výrobce Asus spadá do business kategorie notebooků, ve které lze volit mezi pestrou paletou variací. Na výběr jsou modely s procesory Pentium M a sadou Centrino či konkurenčním Turionem. Zvolit lze i mezi řadou externích grafických karet od nVidie a ATI a nebo mezi běžným a širokoúhlým displejem.

Asus A6VM - nVidia GeForce Go 7300

Základní popis
Nový Asus je klasicky střídmý notebook. Jeho šasi je vyrobeno z plastu a kombinuje antracitově šedou metalickou barvu s matnou černou. Celkový vzhled evokuje spíše respekt z technologického pokroku nežli stylovost. Neobvyklý je pouze jeho tvar - notebook má malý půdorys, který se do boků znatelně rozšiřuje. Boční strany jsou díky tomu značně zkosené.

Víko displeje je celé z plastu a ke spodnímu dílu je uchyceno pomocí dvou zámků. Každý z nich je potřeba uvolnit zvlášť, což znemožňuje jeho otevírání jednou rukou. Po otevření je víko pevně drženo ve zvolené poloze a tuhost i pevnost kloubu je velmi dobrá. V zavřeném stavu nepřekrývá celou spodní část notebooku, vepředu zůstává viditelný pruh. Ten ukrývá pětici multimediálních kláves pro přehrávání hudebního CD i bez zapnutého systému. Vedle kláves najdeme i čtyři kontrolní diody informující o stavu napájení, nové příchozí poště a zapnutých bezdrátových technologiích.

Asus A6Vm nepatří mezi ryze mobilní notebooky, což je dáno především širokoúhlým displejem s úhlopříčkou 15.4". Jeho rozměry jsou 354 x 284 x 35,2 mm. Hmotnost potom dle typu baterie činí 2,7 – 2,85 kg, což na 15.4" notebook není špatné, a notebook je tak použitelný i pro každodenní přenášení. V našem případě se jedná o druhý případ atakující hranici tří kilogramů.

Ergonomie notebooku je na první pohled velmi dobrá. Zamlouvá se mi především umístění optické mechaniky na levé straně notebooku a chválím i baterii umístěnou vespod notebooku v přední části, čímž nezasahuje do míst vhodných k umístění portů. Naopak reproduktory mohly najít své místo zcela jinde, pozice na zkosených hranách notebooku je příčinou jejich směřování dolů pod notebook, což není příliš vhodné pro dobré podání zvuku. Také je velká škoda nevyužití přední strany například portem USB a nebo třeba posuvným hardwarovým ovladačem pro rychlé spuštění bezdrátové karty – ten bohužel chybí úplně, jste tak odkázání pouze na softwarovou utilitu.

Zadní strana notebooku ukrývá hlavní výdech chlazení, nenápadnou zdířku pro zámek Kensington, VGA výstup pro připojení externího monitoru, paralelní port LPT a především čtveřici portů USB 2.0, jejichž rozmístění zamezuje vzájemnému překrytí jen částečně, ale pro většinu praktického použití zcela dostatečně. Na pravé straně pak nabídka pokračuje dvojicí zdířek analogového modelu a karty LAN, výstupem S-Video a trojicí audio vstupů/výstupů s podporou S/PDIF. Dále nabídku doplňuje port FireWire, rychlý infraport FIR a slot PCMCIA karty, který používá pouhou záslepku místo dvířek. Posledním rozhraním je čtečka paměťových karet SD/MMC/MS, jejíž umístění mi připadá velmi ergonomické.

Klávesnice a ovládací prvky
Po otevření notebooku na vás čeká rozměrná černá klávesnice s dnes obvyklým rozložením a barvou. Klávesy určené k pohybu v dokumentech (Home, PgUp, PgDn, End) jsou umístěny ve sloupečku vedle Enteru, který je ale bohužel jen jednořádkový. Pochválit musím ale plnou velikost obou Shift. Tím ale s pozitivními reakcemi u klávesnice skončím. Negativní hodnocení si vysloužilo umístění funkční klávesy Fn do levého spodního rohu namísto Ctrl, dále jmenujme zbytečné obsazení volných pozic kolem kurzorového kříže klávesami menu a Fn (může diocházet k nechtěným přehmatům) a do třetice jednolitost horní řady funkčních kláves – alespoň malý náznak rozdělení pro snazší orientaci by neuškodil. Popisky jsou v bílé barvě, a díky kontrastu s černou klávesnicí jsou tak velice dobře čitelné, funkce dostupné přes funkční klávesu Fn jsou jak jinak než modré.

Nad klávesnicovým blokem nalezneme černý pruh plastu, který svou povrchovou úpravou imituje strukturu broušeného kovu. Na něm je kromě nápisů upozorňujících na výbavu notebooku i čtveřice „hot“ kláves společně s hlavním vypínačem systému. Pod tímto shlukem se pak krčí malý průhledný proužek ukrývající kontrolní diody. Ty informují o zapnutých zámcích (Caps a Num Lock) klávesnice a také o činnosti pevného disku.

Jako polohovací zařízení je použit povedený širokoúhlý touchpad. Je vybaven rolovací ploškou a jeho citlivost je velmi dobrá i při vlhčí pokožce prstů. Tlačítka k němu přidružená jsou tvořena hliníkovým výliskem, který sice není tím pravým řešením pro jednoduchou orientaci prstu, zato je efektní a k jeho ovládání nemám sebemenších výhrad. Odezva na stisknutí je zcela dostatečná a plocha, na které lze tlačítko stisknout, skutečně velkorysá.

Hlavní HW parametry
Asus A6Km se v ČR dodává s procesorem Pentium M 740 (1.73 GHz), testovací model byl ale vybaven velmi svižným Pentiem M 770 s taktem 2,13 GHz. Samozřejmě jde o jádro Dothan s 2MB L2 cache. Spolupracuje s čipsetem Intel 915GM ze sady Centrino. V redakčním testu se toto Pentium řadí získaným bodovým hodnocením 20914 bodů do druhé desítky testovaných procesorů.

Testovaný Asus je vybaven po všech stránkách - rychlému procesoru sekunduje rovný 1GB paměti RAM rozdělený po 512 MB. Jde o paměti typu DDR2-533 od Nanya Technology, které se v redakčním testu s naměřenou hodnotou přenosu dat 1295 MB/s umístily v současném průměru. Běžně prodávaný A6Vm se dodává s 512MB RAM.

Kapacita pevného disku je také velkorysá a činí 120 GB. Jedná se o IDE disk od firmy Fujitsu s označením MHV2120AT s 8 MB bufferem, avšak pouze s rychlostí 4200 ot./min. V redakčním testu se především díky nízkému počtu otáček vůbec nepředvedl: přenosová rychlost 80.74 MB/s je pouze podprůměrná, ale klíčová vlastnost - průměrná přístupová doba - dosáhla v nejlepším případě na 21.95 ms, což je naprosto katastrofální výsledek znamenající poslední místo naší tabulky. Optimistické však je, že prodejní model disponuje sice menším, ale rychlejším pevným diskem (s kapacitou 60GB a 5400 ot.).

Optickou mechaniku dodala firma TSST corp. a nese označení TS-L532U. Tato mechanika je typu DVD+/-RW DL a dokáže tedy zapisovat na všechna CD a DVD média včetně dvouvrstvých disků s kapacitou 8.5GB vyjma DVD-RAM.

Pro spojení s okolím je testovaný Asus vybaven perfektně - disponuje vestavěným analogovým modemem, gigabitovou LAN kartou a bezdrátovou kartou Intel 2200BG ze sady Centrino. Periferní zařízení připojíte jak pomocí Bluetooth technologie, tak díky staršímu infraportu typu FIR.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Širokoúhlé notebooky mají stále větší podíl trhu a Asus se tomu samozřejmě přizpůsobil. V testovaném vzorku tak nalezneme širokoúhlý displej s úhlopříčkou 15,4“ a technologií Color Shine zajišťující věrnější podání barev. Nominální rozlišení je pak 1280 x 800 obrazových bodů. V nabídce řady A6 lze zvolit i běžný 15“ displej XGA.

Jako grafický čip bylo použito nové řešení v podobě karty od nVidia, model GeForce Go 7300. Jedná se o nástupce lowendové Go 6200, který disponuje čtveřicí pixel pipeline a hardwarovou podporou Shader Model 3.0. V testovaném modelu disponuje 64 MB vlastní videopaměti s pouhým 64-bit rozhraním, pomocí technologie TurboCache si může navíc namapovat část volné operační paměti až do celkové hodnoty 256MB. Jiné modely A6 disponují jinými grafickými kartami - od integrovaných až po ATI Mobility Radeon X700.

Nová Go 7300 se v testech ale na lowendovou grafiku s 64-bit sběrnicí předvedla velmi dobře: v 3D Mark 2001 dosáhla na skóre 12398 bodů, 03 pak 3846 bodů a v 3D Mark 05 uhrál tento čip 1640 bodů. Tímto skóre překonala i notebooky s postarším mainstreamovým ATI Mobility Radeon X600!

Pro běžnou práci a i nadcházející Windows Vista tedy Asus A6Vm postačuje. U současných 3D her je potřeba počítat s decentním grafickým nastavením, avšak starší a méně náročné 3D hry zvládne bez potíží.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Multimédia jsou tomuto notebooku vlastní. Příjemná je přítomnost ovládacího panelu pro přehrávání CD i při vypnutém notebooku. Potěší i ve víku displeje vestavěná kamera, která se může pochlubit rozlišením 1,3 Mpix. Té sekunduje vestavěný mikrofon, který mne svou citlivostí příjemně překvapil – při IP telefonii slyšela druhá strana i hlasitější řeč při pohybu po místnosti, což není úplně obvyklé.

Vestavěné reproduktory svým umístěním a natočením směrem dopředu / pod notebook (viz výše) sice částečně eliminují zpětnou vazbu s mikrofonem, pro poslech hudby a jiné vyšší nároky však jejich pozice není nejvhodnější. Přitom se nejedná o žádné nekvalitní reproduktory a jejich přednes je poměrně věrný a čistý. Ovládání hlasitosti je řešeno opět pouze softwarově, což se skutečně za výhodu považovat nedá - krom horšího komfortu je při vyšším výkonovém zatížení potřeba u změn hlasitosti počítat s prodlevami.

Z pohledu nabídky portů je dobré zmínit rychlý FireWire, hned čtyři USB 2.0 a výstup S-Video. Mnohým usnadní život i velmi dobře řešená čtečka paměťových karet SD/MMC/MS.

Chlazení a provozní hluk
Chlazení Asusu je provedeno zcela standardním způsobem, kdy studený vzduch je do těla přiváděn pomocí několika mřížek vespod notebooku a po ohřátí odváděn větráčkem, jehož výdech je na zadní straně. Práce s notebookem na klíně není zcela vyloučena, bohužel tím (jako u většiny současných notebooků) zakryjete část otvorů pro přívod vzduchu a notebook bude zapínat větráček mnohem častěji, než by musel. Při běžné práci na stole se ale větráček ozývá jen sporadicky a Asus se zahřívá pouze mírně. Tradičně vyšší teplotu má spodní část notebooku zakrývající výkonové součástky, avšak teplo není nikterak nesnesitelné.

Pokud notebook pracuje delší dobu při velké zátěži, větráček se rozezvučí a i hodně dlouhou dobu poté nepřestane. Jeho hlasitost ale není obtěžující, více je slyšitelná optická mechanika. Většího tepla se při výkonové zátěži dočkáte na spodní části notebooku a nad klávesnicí v místech výdechu teplého vzduchu. Vyzařované teplo vás ale nebude nikterak omezovat v práci.

Baterie
Testovaný Asus používá osmičlánovou Li-Ion baterii s kapacitou 4800 mAh o jmenovitém napětí 14,8 V. V našem standardním* redakčním testu dokázala systém napájet po dobu 3h 24min, což je průměrná hodnota u Centrino notebooků.

Závěr
Asus A6Vm je notebook, který si i přes svou poměrně bohatou výbavu a velký širokoúhlý displej zachovává přiměřenou dávku mobility. Nabídka řady A6 zahrnuje pestrou paletu konfigurací, takže si zde vyberou jak uživatelé shánějící notebook pro běžnou práci, tak i méně nároční mobilní hráči. Konfigurace A6Vm se v ČR prodává s procesorem Intel Pentium M 740 (1.73GHz), 512MB RAM, 60GB diskem, Bluetooth, Wi-Fi a bez operačního systému. Jeho doporučená koncová cena činí 30.614 Kč bez DPH (36.431 Kč s DPH) a vztahuje se na něj dvouletá záruční lhůta. V ceně notebooku dostanete brašnu a optickou myš.

Klady a zápory:
+ rozmístění portů
+ kvalitní displej

- umístění reproduktorů

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie Asus A6VM

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Asus A6Vm
  • Instalovaný procesor: Intel Pentium M 770 (2.13GHz, 533 MHz FSB, 2 MB L2)
  • RAM (MB): 1024 DDR2-533 (2x 513)
  • HDD (GB): 120 (FUJITSU MHV2120AT, ATA 100, 4200 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD+/-RW DL (TSSTcorp CD/DVDW TS-L532U)
  • LCD: 15.4" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (širokoúhlé, 1280 x 800)
  • Video: nVidia GeForce Go 7300 64 MB (256 MB s TurboCache)
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801FB ICH6 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad, rolování
  • Software: Windows XP Professional SP2
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 7800 mAh / 3:24
  • Rozhraní: 3x audio IN/OUT, 1x Bluetooth, 1x externí monitor, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x IrDA, 1x LPT, 1x Modem, 1x PCMCIA, 1x SPDIF, 1x S-Video out, 4x USB 2.0, 1x (MS) Memory Stick, 1x (MS Pro) Memory Stick Pro, 1x (MMC) MultiMedia Card, 1x (SD) Secure Digital
  • Rozměry: 354 x 284 x 35,2 mm
  • Hmotnost (kg): 2.85
Recenze

Diskuse