RECENZE: HP Compaq nc2400 - stvořen k cestování

30. 11. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Michal Hausner

nc2400 je velmi mobilním přístrojem situovaným do firemní sféry. Skvělá mobilita je přitom dosažena i při vestavěné optické mechanice. To vše při rozměrech přesně kopírujících list papíru A4 a váze 1,49 kg. Ve výbavě tohoto 12'' notebooku najdeme nízkonapěťový procesor Core Solo a integrovanou grafickou kartu. Doporučená koncová cena pro nc2400 začíná na 48 000 Kč bez DPH.

HP Compaq nc2400 - stvořen k cestování

Základní popis

Na první pohled se jedná o klasický notebook od HP. Nabízí však několik novinek a chytrých řešení. Co však hned upoutá vaši pozornost, jsou doopravdy miniaturní rozměry. Displej má úhlopříčku 12,1“, a ještě se do notebooku vešla optická mechanika!

Design ničím nevybočuje ze zavedené firemní řady notebooků HP. Hlavní slovo mají tmavé barvy a technický vzhled. Uprostřed šedého víka najdeme logo společnosti. Zbylá část notebooku je tmavě černá. O design však v těchto vodách asi nepůjde. U notebooků tohoto zaměření je na prvním místě kvalita. A právě tady HP nenechalo nic náhodě. Šasi je postaveno na zesíleném hořčíkovém rámu a z hořčíkové slitiny je taky vyrobeno víko displeje. Kvalita je příkladná po všech stránkách a notebook samotný působí opravdu velice solidním dojmem.

Použité plasty jsou kvalitní a nemají problém s promačkáváním. To platí i o víku displeje, na tom má ale hlavní zásluhu hořčík. Víko samotné je přidržováno dvěma zámečky a odjistit je můžete jedním posuvníkem. Panty kladou patřičný odpor a zavírání nebo otvírání je prosto jakýchkoliv rušivých zvuků.

Konektorů je dostatek a nutno dodat, že bylo využito doslova každé volné místo po bocích notebooku. Na pravém boku najdeme zleva PCMCIA slot krytý nepraktickou záslepkou. Pod ním si našel místo port FireWire. Dále tu máme výstup na sluchátka a vstup z mikrofonu, následuje jeden USB 2.0 a výstup na externí monitor (analogový D-Sub). Vše zakončuje dokovací konektor.

Zadní stranu zabírá rozměrnější baterie, a tak zbylo místo pouze na konektor RJ-51 (pro LAN). Ten je po levé straně baterie, po pravé straně je umístěna zásuvka zámku Kensington. Na levém boku najdeme už jen konektor na napájení a RJ-11, dále druhé USB 2.0 a většinu místa zabírající optickou mechaniku.

Compaq nc2400 však nabízí něco netradičního. Tím je stylové ovládání hlasitosti a přístupu k některým aplikacím. A proč stylové? Ať budete hledat jakkoliv, tlačítka pro regulaci zvuku prostě nenajdete. Ovládání je totiž vyřešeno dotykově, přes lesklý plastový proužek nad klávesnicí.

Vzhledem k rozměrům a přítomnosti optické mechaniky nejde mít k počtu konektorů nějaké výhrady. I rozmístění je logické, a tak snad jediné, co mohu vytknout, jsou pouze dvě USB.

Mobilita je doopravdy skvělá a problém není ani každodenní přenášení. Výsledné rozměry jsou 282 x 213 x 25 mm s váhou 1,49 kg. Ta jde ještě o 200 gramů snížit, pokud zvolíte cestování bez optické mechaniky. Vše podtrhuje doopravdy miniaturní zdroj. Co se týče mobility, mám jen jednu výtku. Použitá šestičlánková baterie totiž výrazně přesahuje tělo notebooku. Pak ale nezbývá nic jiného, než se spolehnout na menší baterii.

Čtyři indikační diody jsou po vzoru ostatních modelů HP umístěny na přední hranu. Najdeme zde indikátory zapnutí bezdrátových sítí, dále diodu signalizující zapnutí notebooku nebo stav napájení a poslední signalizuje činnost pevného disku.

Klávesnice a ovládací prvky

U této řady HP vsadilo na co největší klávesnici, což je po ergonomické stránce potěšující. Stalo se tak na úkor touchpadu, který zcela chybí - a zastupuje ho trackpoint.

Klávesnice samotná je černé barvy s tradičně velkými a přehlednými bílými popisky. Klávesy s funkcemi tlačítka Fn mají ještě jasně modré značení. Jeho viditelnost je podtržena modrým orámováním. Co se týče barevné přehlednosti a velikosti tlačítek, můžete být spokojeni.

Rozmístění kláves je na danou třídu perfektní. Jen některé klávesy bohužel nemohou mít standardní rozměry. ESC, F1 až F12 a dále Pg Up, Pg Dn, Home, End, Insert a Delete jsou umístěny do jedné řady. Nepotěší jejich vskutku miniaturní velikost, naopak pochválit musím alespoň náznakové rozdělení funkčních kláves do skupin po čtyřech. Zkrácení se nejvíce týká levé klávesy Shift a mezerníku. Naopak Enter je dvouřádkový a příjemně velký.

Použitým polohovacím zařízením je z prostorových důvodů trackpoint (u HP ho nazývají Poinstick). Ovládá se na výbornou, k čemuž přispívají i rozměrná potvrzovací tlačítka. Ty jsou, jak je u HP zvykem, gumová.

Z dalších ovládacích prvků nalezneme nalevo nad klávesnici tlačítko Power On s indikační zelenou diodou. Napravo od něj je lesklý pruh integrující několik ikonek. Při dotyku na první ikonku se otevře centrum nápovědy. Další ikonka spouští bezdrátové sítě a poslední spouští utilitu pro nastavení prezentací. Na pravém konci jsou už jen ovladače hlasitosti. Nechybí i možnost úplného vypnutí zvuku. Samotná regulace se pak provádí posunováním prstu mezi ikonkami zvuku.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na čipsetu Intel Mobile 945GM Express. To naznačuje přítomnost procesoru Intel Core Duo nebo Solo a integrované grafiky ze stáje Intel. Testovaná konfigurace, byla osazena nízkonapěťovým jednojádrovým procesorem Intel Core Solo U1400. Jeho maximální frekvence je 1,2 GHz, disponuje 2 MB L2 cache, FSB je na frekvenci 533 MHz a TDP je pouhých 5,5 W. V testech programu HWiNFO32 si vedl takto:

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 12 614
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 9433

Procesor je pro současné ultrapřenosné notebooky typický a naměřené hodnoty nikoho nenechají na pochybách, že je zaměřen na nízkou spotřebu a ne na hrubý výkon.

Notebook je osazen jedním 1GB DDR2 RAM modulem. Upgrade je ale možný pouze záměnou, druhý SO-DIMM modul totiž chybí. Paměť pracuje na efektivní frekvenci 533 MHz. Její propustnost je průměrných 1651 MB/s.

Použitý disk je od společnosti Toshiba a nese označení MK6008GAH. Jde o typ 1,8'', má kapacitu 60 GB a jeho plotny se otáčejí maximální rychlostí 4200 otáček za minutu. Vyrovnávací paměť je pouze 2 MB, ale na druhou stranu má při průměrném zatížení spotřebu pouze 1,4 W. Připojen je přes ATA-100 (starší typ Parallel ATA), výkony tedy rozhodně neoslní.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 78,75 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 17,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,78 ms

Jak jde vidět jde o jeden z nejpomalejších testovaných disků. Na druhou stranu, miniaturní disk se chlubí technologií ochrany dat (nazývaná HP Mobile Data Protection System 3D).

V době, kdy přichází na trh technologie Blu-Ray, působí DVD/CD-RW mechanika velmi zastarale. Naštěstí vyšší modely již obsahují DVD vypalovačku. V testovaném kousku byla tedy DVD/CD-RW mechanika s označením UJDA775 DVD/CDRW. Zapisovat tak můžete pouze na CD nebo CD-RW. Na druhou stranu většinu DVD můžete alespoň číst (kromě DVD+R DL). Mechanika je při provozu tichá a během testování jsem nezaznamenal větší zvýšení teploty.

Spojení s okolním světem zajišťuje Wi-Fi 802.11 a/b/g s označením Intel PRO/Wireless 3945ABG Network Adapter a Bluetooth. Pro drátové spojení tu nechybí archaický 56k modem a nejrychlejší GLAN.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej disponuje úhlopříčkou 12,1“ a díky velmi úzkým okrajům působí velice kompaktně. Použité rozlišení WXGA (1280 x 800) je na danou úhlopříčku doslova ideální. Ačkoliv se nejedná o displej typu glare, je příkladně ostrý, barevné podání je dobré a podsvícení rovnoměrné. Snad jen pozorovací úhly by mohly být lepší.

O výpočet obrazových dat se stará integrovaná grafická karta Intel Graphics Media Accelerator 950 sdílející prostředky se systémovou pamětí (až 224 MB). Výkony v testech 3DMark jsou zde:

  • 3DMark 2001: 4143
  • 3DMark 03: 1087
  • 3DMark 05: 344
  • 3DMark 06: 92

O jakémkoliv grafickém výkonu ve 3D tomto případě nemůže být ani řeč. Práce ve 2D je samozřejmě bez jakýchkoliv problémů, stejně tak přehrávání videa a provoz základních multimediálních aplikací. Tady jasně vytušíme zaměření na kancelářský stůl, kde ani není více grafického výkonu potřeba.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Z multimédií obsahuje Compaq nc2400 nepsaný základ. Nejdříve se podíváme na možnosti připojení externích zařízení. Na boku najdeme dva audio konektory - Line-Out a Line-In. Dále konektor IEEE 1394 (FireWire) pro přímé připojení např. digitální videokamery. Při volbě výstupu na externí monitor máte pouze jednu možnost. Tou je klasický analogový D-Sub.

U nc2400 nenajdeme žádná multimediální tlačítka. Jediné co upoutá vaši pozornost je dotykové ovládání hlasitosti. To je vyřešeno velmi efektně a naštěstí také funkčně. Poslech jakékoliv hudby přes integrovaný reproduktor nedoporučuji. Je pouze jeden a nachází se vespod notebooku. Zvuk je výrazně plastový a sotva stačí na primární zvuky Windows.

Zabezpečení

Zde se dostáváme k silné stránce testovaného notebooku. Tento HP Compaq totiž standardně obsahuje TPM čip, čtečku otisků prstů, rozsáhlou správu hesel přes BIOS a nakonec (jako volitelnou část výbavy) možnost zabezpečení přes Smart Card. Všechny bezpečností nastavení jsou pak ve Windows dostupná přes aplikaci HP ProtectTools Security Manager.

V BIOSu pod složkou Security nastavíte hesla potřebná k spuštění celého systému nebo samotných Windows. Přes BIOS můžete také zaheslovat data na vašem pevném disku, povolit používání Smart Card nebo zapnutí funkce čipu TPM.

Chlazení a provozní hluk

Vstup chlazení je řešen dvěma otvory vespod notebooku. Otvory nejsou nějak velké a málem byste je přehlédli. To samé platí i o výstupu chlazení, vespod u pravého boku. Systém se totiž tak málo zahřívá, že vlastně ani "není co chladit". Při běžné kancelářské práci je větráček permanentně vypnutý a zapíná se pouze po nějaké době a to na malou chvíli. Při větší zátěži už běží neustále.

Podobné je to s hlukem (v tomto případě spíše s tichostí). Jak již bylo řečeno, při běžné práci je větráček vypnut = absolutní ticho. Při větší zátěži se větráček sice zapne, ale i tak máte problém něco slyšet. Chlazení je prostě vyvedeno na výbornou, samozřejmě je to dáno v ruku v ruce s úspornými komponentami. Tady jsou naměřené hodnoty:

hodina provozu - mírná zátěž

  • levá strana pod klávesnicí = 26,4 °C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,3 °C
  • klávesnice vpravo = 30,6 °C
  • klávesnice vlevo = 27,7 °C
  • spodek maximum = 34,2 °C (+u výdechu chlazení)
  • výdech chlazení = 38,1 °C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • levá strana pod klávesnicí = 28,1 °C
  • pravá strana pod klávesnicí = 34,2 °C
  • klávesnice vpravo = 35,3 °C
  • klávesnice vlevo = 30,2 °C
  • spodek maximum = 40,9 °C (+u výdechu chlazení)
  • výdech chlazení = 46,7 °C

teplota okolí při měření: 22 °C

S notebookem je tedy bezproblémová práce i na klíně. Při běžné práci se prakticky nezahřívá. Při běhu náročnějších aplikací se více zahřeje především spodek notebooku. Ale nejedná se o nějaké závratné hodnoty.

Baterie

Dodávaná šestičlánková baterie má standardní kapacitu 4800 mAh. Jedná se o typ Li-Ion a dodává napětí 10,8 V. V našem standardním* redakčním testu vydržela napájet notebook celých 6 hod. a 3 min. To posouvá tento model do první desítky (konkrétně 9. místo) testovaných notebooků co se výdrže týče. A nutno dodat, že před ním jsou jen dva notebooky s menší kapacitou baterie, shodně však vydrží o pouhé 2 minuty déle.

K tomuto modelu můžete zakoupit i cestovní tříčlánkovou baterii nebo dokonce 9-ti článkovou baterii pro výdrž až 10 hodin. Jediná nevýhoda je, že ani standardní šestičlánková baterie nekopíruje přesně tvar notebooku a mírně vyčnívá. Naopak výhodou jsou na ní umístěné 4 stavové diody, které při vypnutém notebooku signalizují zbylou kapacitu baterie.

BIOS

BIOS je přístupný po stisku klávesy F10 při Bootu systému. Pod položkou Security nastavíte hesla a různé možnosti zabezpečení (více viz Zabezpečení). Pod názvem Diagnostics najdete testovací programy na zjištění chyb pevného disku nebo pamětí. Konečně složka System Configuration nabízí možnost nastavení zdrojů a pořadí bootování a nastavení ostatních zařízení.

Příslušenství

V testovaném modelu byl nainstalován Microsoft Windows XP Professional SP2. Dále jsou předinstalovány aplikace od firmy HP usnadňující správu systému a provoz notebooku.

Jsou to především HP Wireless Assistant, HP Mobile Printing Driver, HP Backup and Recovery Manager, HP ProtectTools Security Manager, HP Help and Support Center, HP One-Touch Button Software a HP OpenView Radia Management Solutions. Po případě můžete stáhnout z webu aplikace HP Client Manager Interface a Smart Card Security pro nástroj HP ProtectTools.

Následují utility druhých stran jako Sonic Digital Media Plus (u vybraných modelů), Intervideo WinDVD 5, Adobe Acrobat Reader a Symantec Norton Internet Security. Tímto je dodávaný software kompletní a jediné, co ještě najdete v příslušenství, je nabíječka s kabelem.

Dokoupit můžete dokovací stanici, kde najdete základní rozšiřující porty. Nutno dodat, že dokovací stanice je velmi kompaktní a nebude vám tak zabírat moc místa na stole.

Závěr

HP Compaq nc2400 je zamířen do firemní sféry. Tam vyhoví hlavně těm, kteří požadují kvalitu a mobilitu místo nadčasového designu. Důležité je, že se HP spoléhá na osvědčené a zavedené technologie, které neposouvají cenu do závratných výšin. Vyzdvihnout pak musím nízké zahřívání, dlouhou výdrž na baterii, kvalitní a pevné šasi nebo integrovanou optickou mechaniku. To vše činí z HP Compaq nc 2400 velmi mobilní a flexibilní zařízení.

Testovaná sestava nabídne nízkonapěťový Intel Core Solo procesor, 1 GB DDR2 pamětí, 60GB disk, 12“ displej a pouze DVD/CD-RW mechaniku. S operačním systémem Windows XP Professional je na našem trhu k mání za doporučenou cenu 47 980 Kč bez DPH (57 096 Kč s DPH). V prodeji jsou ještě varianty lišící se použitým procesorem, velikostí disku nebo typem optické mechaniky.

Na notebook je poskytována tříletá záruka na opravu včetně vyzvednutí a vrácení (dostupné rozšíření, lze je zakoupit samostatně) a jednoletá záruka na primární baterii.

Klady a zápory

+ kvalitní zpracování
+ dlouhá výdrž na baterii
+ integrovaná optická mechanika
+ mobilita

- pomalý disk
- vyčnívající baterie

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie HP Compaq nc2400

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Compaq nc2400 - EZ126AW
  • Instalovaný procesor: Intel Core Solo U1400 (1,2 GHz, 2 MB L2, 533 MHz)
  • RAM (MB): 1024 DDR2-533 (1x 1024)
  • HDD (GB): 60 (Toshiba MK6008GAH, ultra ATA, 4200 rpm, 2 MB cache)
  • DVD: DVD/CD-RW (UJDA775 DVD/CDRW)
  • LCD: 12,1" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA 950, max 224 MB sdílené paměti
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi a/b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: trackpoint
  • Software: Windows XP Professional SP2
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 mAh / 6 h 3 min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x Bluetooth, 1x dokovací konektor, 1x externí monitor, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x Modem, 1x PCMCIA, 2x USB 2.0, 1x Smart Card (volitelně), 1x TPM chip, 1x čtečka otisku prstu
  • Rozměry: 282 x 213 x 25 mm
  • Hmotnost (kg): 1.49
Recenze

Diskuse