RECENZE: Asus R2H - první UMPC u nás

5. 1. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Vladimír Dutka

Společnost Asus před nedávnem uvedla nové UMPC (Ultra Mobile PC) - kombinaci kompaktních rozměrů, výbavy standardního notebooku a jako třešničku přidala na dort GPS navigaci. S procesorem Celeron ULV 900 MHz, 512 MB RAM a běžnými rozhraními se cenu podařilo udržet v rozumných mezích, konkrétně na 23 090 Kč bez DPH.

Asus R2H - první UMPC u nás

Základní popis

Základem je 7-mi palcový dotykový displej umístěný ve středu přístroje. Vývojáři měli nápad ovládat tento počítač tak, jak jsou zvyklí například uživatelé Sony PSP, tedy držet zařízení po stranách a ovládat vše jen palci. S tímto návrhem vlastně přišla u PC firma Microsoft, která vytvořila koncept Origami PC. R2H je prvním z těchto konceptů uvedený do praxe u nás.

Tělo je především z plastu, pouze horní panel je z kovové slitiny a tlačítka jsou taktéž kovová. Tmavé zbarvení horní strany je v kontrastu se stříbřitě šedou barvou spodní části. Boky jsou černé, avšak s elegantní stříbrnou lištou po celém obvodu.

Většina rozhraní je umístěna na pravou stranu, při větším množství zasunutých kabelů tak již nelze pohodlně držet počítač oběma rukama. Konkrétně zde najdeme (odshora dolů) konektor napájení, jacky pro sluchátka a mikrofon, USB 2.0 port a širokou záslepku. Pod ní už je jen konektor pro připojení externího monitoru a LAN konektor.

Přední strana obsahuje pouze posuvné pojistky zámku baterie. Ta zabírá většinu spodní části, ale díky technologii Li-Pol může být výrazně tenčí než klasické Li-Ion typy. Na spodní straně se ještě schovává výklopná anténa GPS modulu a šachta pro dotykové pero, tzv. Stylus.

Na levé straně je pouze konektor mini-USB zamýšlený především pro připojení klávesnice. Na „zadní“ straně jsou soustředěny ovládací prvky, konkrétně posuvný ovladač zapínání, tlačítko s popiskem Login, které simuluje stisk kláves Ctrl+Alt+Del, a tlačítko ovládající bezdrátové funkce. Vedle této skupinky je ještě čtečka SD karet a výdech chlazení. Výčet prvků na zadní straně dokončí USB port, AV-Out konektor a přepínač funkce Hold. Ta se vztahuje pouze na klávesy na zadní straně a zamezí jejich nechtěnému stisknutí při manipulaci s počítačem. Displej ani tlačítka na vrchní straně ale nechrání.

Kromě ovládacích prvků, o kterých budu mluvit v další části, je na horní straně ještě čtečka otisků prstů, skupina pěti informativních LED, reproduktor, webkamera a mikrofon.

Rozměry 234,2 x 133 x 28 mm a hmotnost 830 gramů (s větší baterií dokonce 960 gramů) nejsou zrovna chloubou a dle mého by rozhodně prospěla dieta. Zařízení působí masivněji, než by bylo příjemné. Ovšem uvážíme-li, že jde o zařízení s plnohodnotnými Windows XP, vezmeme-li v úvahu fakt, že UMPC jsou relativně nové druhy počítačů a v neposlední řadě cenu, snadno můžeme nad hmotností přivřít oči.

Ovládání

K přístroji je standardně dodávána rozkládací klávesnice připojitelná přes USB, ovšem s naším zkušebním vzorkem dodána bohužel nebyla. Nezbylo tedy, než vyzkoušet ovládat počítač jen a pouze ostatními způsoby. Nutno říct, že pokud není naším prvořadým cílem na počítači psát, dá se s Asusem R2H pohodlně pracovat i bez klávesnice.

Displej, na rozdíl například od Asus R1F, reaguje na dotyk a lze ho tedy ovládat čímkoliv. Díky jeho necitlivosti však stejně nakonec skončíme u dodávaného pera nebo jiného relativně ostrého předmětu. Pokud bychom chtěli používat například prst, pak pouze hrotem nehtu a pořádně přitlačit. Nicméně tato necitlivost je asi na místě kvůli opření ruky při psaní. Ovládání stylusem je však pohodlné a rychle si zvykneme.

Kromě dotykového displeje nabízí R2H ještě celou řadu kláves k jeho ovládání. Pravá ruka (respektive její palec) ovládá TrackPoint a určuje tedy polohu ukazatele. Pod ním jsou ještě klávesy PgUp a PgDn a spuštění utility pro nastavení. V té lze snadno zvolit jas displeje, rozlišení, hlasitost, barevný profil nebo všechny tyto možnosti ovládat pomocí energetických profilů.

Vlastnosti TrackPointu se naštěstí dají upravit v nastavení ukazatele a po čase si na něj lze zvyknout. Kromě směrové funkce jej lze i stisknout jakožto levé tlačítko myši.

Levá ruka má k dispozici obě „tlačítka“ myši, směrovou klávesu fungující jako šipky uprostřed s Enterem, čtečku otisků a klávesu spouštějící aplikaci Touch Pack. Ta slouží jako rozcestník, který nabídne uživateli aplikace podle toho, co chtějí zrovna dělat. Jejich výčet lze samozřejmě upravit v nastavení.

Pro vložení textu je samozřejmě k dispozici softwarová klávesnice, která funguje v režimech rozpoznávání psaného textu nebo stisknutí tlačítka na grafickém vypodobnění klávesnice.

Bez klávesnice se nám však nepodaří ani vstoupit do BIOSu, ani používat F1-F12 klávesy.

Hlavní HW parametry

Základem přístroje je čipset Intel 910GML optimalizovaný pro Celeron M. Charakteristická je pro něj frekvence FSB 400 MHz, DDR 333 MHz a DDRII paměťová sběrnice a SATA připojení pevného disku.

Zvolen byl procesor Celeron M ULV 353 (Ultra-low voltage) 900 MHz (400 MHz FSB, 512kB L2 cache). Použití procesoru Celeron M, byť verze ULV, je pro mě osobně trochu záhadou. Nenapadá mě jiný důvod než cena, proč nebyl použit například Core Solo U1400 1,2GHz, který již prokázal menší spotřebu i vyšší výkon (při spotřebě 5,5 W a ceně 262 USD oproti 5 W a 161 USD u Celeronu 353 ULV). O tom svědčí výsledky testů i výdrž na baterie. Program HWiNFO32 došel k těmto výsledkům:

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 8902
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 7390

V obou testech se tak usadil na chvostu našeho žebříčku. Při napájení ze zásuvky výkon na kancelářské aplikace stačí, ale na baterie je to mnohem horší. Defaultní nastavení profilu „Battery Life“ nastaví frekvenci procesoru na 200 MHz a to je opravdu hodně málo. Osvědčilo se mi používat profil Quiet Office, nebo jiný, kde si nastavíme frekvenci na 400 MHz. Počítač je sice stále pomalý, stačí to leda na nenáročné surfování, ovšem už mě tolik nerozčilovalo, jak dlouho vše trvá. Frekvence procesoru je ovladatelná i přes nepřítomnost funkce SpeedStep díky utilitě Asus Power4Gear, která využívá neuzamčeného násobiče procesoru.

RAM paměť je řešena 256 MB integrovanými na základní desce a jedním DDRII slotem pro rozšíření. U nás prodávaná verze má dohromady 512 MB, námi testovaný vzorek měl 768 MB. Maximální velikost paměti ve volném slotu je 1 GB. Propustnost, naměřená stejným programem, byla 541 MB/s, což je rozhodně jedna z nejnižších hodnot, které jsme kdy naměřili.

Pevný disk nese označení HTC426060G8CE00, je tedy od firmy Hitachi a připojen je přes SATA rozhraní. Má kapacitu 60 GB (v prodeji jen verze s 40 GB), 2 MB vyrovnávací cache a 1,8'' plotny se točí rychlostí 4200 ot./min. Ani u pevného disku nejsou výkony nikterak oslnivé (ale očekávané vzhledem k jeho formátu):

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 71,77 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 19,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 19,2 ms

Všechny tyto parametry spadají do podprůměru, ovšem vzhledem k omezeným možnostem procesoru a pamětí to není moc podstatné.

Výkon tedy není zrovna silnou stránkou Asusu R2H, ovšem to se od počítače z třídy UMPC dá očekávat. Každopádně při napájení ze sítě výkon na kancelářskou práci stačí.

Výrobci se pochopitelně nepodařilo do těla počítače vtěsnat optickou mechaniku. Ta je samozřejmě k mání v externím provedení, my jsme mohli vyzkoušet mechaniku Asus SDRW 0806T-D, která zaujme především elegantním, kovově lesklým provedením a hmotností 360 gramů. Nevýhodou je ale nutnost externího napájení a tudíž dalšího adaptéru na cesty. Lze ji připojit přes USB nebo FireWire.

O konektivitu se stará dostatečná porce rozhraní, tedy jak LAN (10/100 Mbps) konektor, tak Wi-Fi technologie 802.11a/b/g a Bluetooth. Ne všem bude absence infraportu a modemu vadit stejně, dle mého se ale bez nich dnes už obejdeme.

Osobně ale považuji za velikou škodu fakt, že zařízení, jakým je R2H, nemá WWAN modul. UMTS technologie by mu byla jako šitá ne míru. Přeci právě takovéto lehce přenosné přístroje by měly být těmi skauty, kteří se zasadí o masovější rozšíření podobných technologií.

Co však tento počítač nabízí navíc, je GPS modul. Ten je sice nutné před každým použitím zapínat, ovšem to je nutné opatření kvůli spotřebě energie baterií, když se GPS nepoužívá. Za příplatek lze přímo u Asusu přikoupit navigační SW, pro Evropu je to Microsoft Auto Route.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafická karta

Širokoúhlý displej má velikost 7 palců, tedy zhruba 178 mm, a nativní rozlišení 800x480. Počítač ale naštěstí umí pomocí interpolace simulovat vyšší rozlišení. Bohužel ale umí jen 800x600 nebo (trochu extrémních) 1024x768, což jsou ovšem formáty pro displeje s poměrem stran 4:3. Text je pak lehce „zmáčknutý“, ovšem je to nutná daň za malý displej. Pokud například chceme prohlížet webovou stránku s rozlišením 800x480 a přitom mít na displeji zobrazenou klávesnici, zbývá nám na samotný obsah stránky jen úzký proužek. Přijatelným kompromisem potom je rozlišení 800x600.

Nastavení jasu má dostatečně širokou škálu a v obou jeho extrémech není co vyčítat. Při přímém pohledu na displej je obraz v pořádku, živé barvy, jen ostrost není dokonalá, nejspíš kvůli dotykové úpravě povrchu. Pozorovací úhly jsou, jak již jsme dnes ostatně u drtivé většiny notebooků bohužel zvyklí, špatné.

Grafická data zpracovává Intel GMA 910, levnější ("Celeron-optimized") varianta starší verze integrovaného řešení od Intelu. Subsystém může využívat až 128 MB z celkové paměti.

  • 3DMark 2001: 882 bodů
  • 3DMark 03: 360 bodů
  • 3DMark 05: 140 bodů
  • 3DMark 06: 43 bodů

3D výkony jsou vskutku tristní, ovšem to nás v této třídě nemusí vůbec trápit. Spíše je potěšitelné, že systém dokončil i nejnovější 3D Mark. Přehrávání videa zvládal bez problému – mluvíme-li o napájení ze sítě. Při přehrávání filmu na baterie se občas zadýchal, zde už záleželo na formátu a komprimaci daného souboru.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

R2H není určen pro multimediální hrátky. Napovídá tomu například i jediný reproduktor umístěný na levé části horního panelu. Po mnoha letech se tak vracíme zpět k mono zvuku. Ovládání hlasitosti je možné pouze softwarově, její rozsah je ale dostatečný.

K multimediální výbavě však musíme započítat integrovanou digitální kameru a mikrofon, dvojkombinaci nutnou pro video konference. Mikrofon je standardní, s mono záznamem, a webkamera má nativní rozlišení 1,3MPix. Zvládá ale i video ve formátu VGA.

Zabezpečení

Čím častěji opouští notebook bezpečí domova či kanceláře, tím lepší ochranu musíme poskytnout našim datům. U Asusu toto ví, a tak své UMPC vybavili dostatečnou dávkou příslušných technologií. Kromě standardních metod, jakými jsou hesla uživatele, správce nebo zaheslování HDD, tu tak najdeme TPM 1.2 čip spojený se čtečkou otisků prstů.

TPM (Trusted Platform Module) nabízí v současnosti nejvyšší úroveň zabezpečení. Je tomu tak díky široké paletě možností a funkcí, které nabízí, a potom nezávislost na operačním systému. Tento čip si opravdu žije tak trochu vlastním životem, pro více informací doporučuji článek o TPM technologii.

Chlazení a provozní hluk

Vzduch je do těla přístroje nasáván na mnoha místech, především otvorem na spodní straně a podstatnou částí předního strany, která je tvořena jen mřížkou. Horký vzduch je vydechován na zadní straně. Bohužel se ale jedná o opravdu horký vzduch, protože chlazení není vyřešeno úplně ideálně. To vadí především u displeje, který se umí zahřát na nepříjemně vysoké teploty.

Hluk větráčku není nikterak ohlušující, ale slyšet je i při nižších otáčkách. Při vysokých potom hučí srovnatelně s klasickým laptopem, ale stále přijatelně. Jinak se přístroj zvukově neprojevuje.

hodina provozu - mírná zátěž

  • displej = 37,9 °C
  • vlevo od displeje = 35,8 °C
  • vpravo od displeje = 30,1 °C
  • nad displejem = 38,6 °C
  • spodek maximum = 35,1 °C
  • výdech chlazení = 41,8 °C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • displej = 41,7 °C
  • vlevo od displeje = 36,1 °C
  • vpravo od displeje = 36,9 °C
  • nad displejem = 39,4 °C
  • spodek maximum = 36,7 °C
  • výdech chlazení = 43,6 °C

teplota okolí při měření: 23,1 °C

Teplota při nízké zátěži byla měřena v chodu na baterie, abych ukázal, že i tak přístroj relativně topí. Při nízké zátěži a napájení ze sítě byly teploty jen o několik málo desetin nižší než ty naměřené při vysokém vytížení.

Baterie

Standardně dodávaná baterie je typu Li-Pol, což ji umožňuje dosahovat menších rozměrů. Má dva články, kapacitu 3430 mAh a dodává napětí 7,4 V. Dokoupit se ale naštěstí dá baterie s dvojnásobným počtem článků a dvakrát tak velkou kapacitou. 3430 mAh totiž tomuto počítači stačí na pouhé 2 hodiny a 7 minut, a to v našem standardním redakčním testu*. V podmínkách například zapnutého GPS modulu by byla výdrž ještě menší.

Právě krátká životnost na baterie je pro mě asi největším negativem tohoto přístroje. Výrazně totiž ubírá na jeho mobilitě, na níž si tolik zakládá.

Příslušenství

Ke standardnímu příslušenství patří adaptér, rozkládací klávesnice, dotykové pero, celkem kvalitní obal, manuál a samozřejmě mnoho CD a DVD. Zapomenout nemohu ani na VGA kabel/adaptér do speciálního úzkého konektoru na pravé straně.

Do SW výbavy patří například Microsoft Touch Pack, Symantec Norton AntiVirus 2006, Adobe Acrobat Reader 7.0, NERO Express V6.0 a samozřejmě utility od Asusu. Předinstalovány jsou MS Windows XP Tablet PC Edition.

Dokoupit lze kromě SW pro GPS navigaci i dvojnásobná baterie a samozřejmě externí DVD mechaniku.

Ceny a záruka

V ČR je k mání pouze konfigurace s označením R2H-BH067T s ULV Celeronem M 900 MHz / 512 MB RAM / 40 GB HDD (4200rpm) / GPS. Doporučená koncová cena této varianty je 23 090 Kč bez DPH (27 477 Kč s DPH), případně lze za 19 890 Kč bez DPH koupit R2H bez OS. Záruka je dvouletá na přístroj a jednoletá na baterii.

Závěr

Asus R2H je jakožto zástupce nově vznikající kategorie UMPC někde na pomezí Tablet PC a PDA. Ze světa notebooků si bere výbavu rozhraními a zabezpečení, ovládáním se ale podobá PDA. Velikostí je přesně uprostřed. Není pro něj potřeba speciální zavazadlo, ale do kapsy jej taktéž nedáte. Každopádně nabízí dobrý poměr mezi výbavou a funkcemi k velikosti a ceně.

Pokud by se podařilo snížit spotřebu a vylepšit detaily, jako třeba absenci uchycení v automobilu, šlo by dle mého o tvrdou ránu konkurenci. Takto se ovšem nemohu ubránit pocitu, že R2H zcela nenaplnil potenciál třídy UMPC a i když má co nabídnout, stále je co zlepšovat.

Klady a zápory

+ integrovaný GPS modul
+ jeden z prvních počítačů relativně nové třídy

- zahřívání
- životnost na baterie

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Asus R2H

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Asus R2H
  • Instalovaný procesor: ULV Celeron M (900 MHz, 512kB L2)
  • RAM (MB): 768 (1x 256MB DDRI + 512MB DDR2-533)
  • HDD (GB): 60 (HTC426060G8CE00, SATA 150, 4200 rpm, 2 MB cache)
  • DVD: -
  • LCD: 7" TFT, dotykový
  • LCD rozlišení: 800 x 480 (maximální 1024 x 768)
  • Video: GMA900, až 128MB sdílených
  • Modem: -
  • LAN: 10/100, Wi-Fi a/b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801FB ICH6 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: TrackPoint
  • Software: Windows XP Tablet Edition
  • Baterie/výdrž: Li-Pol 3430 mAh / 2h 7min
  • Rozhraní: 1x sluchátka, 1x MIC, 1x Bluetooth, 3xUSB, 1x Wi-Fi, čtečka SD karet, 1x RJ45 (Ethernet LAN), 1x VGA kon., 1x A/V-Out, čtečka otisků
  • Rozměry: 234,2 x 133 x 28 mm
  • Hmotnost (kg): 0,83
Recenze

Diskuse