RECENZE: VBI - Compal HGL30I - výkon za rozumnou cenu

25. 10. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Pomazal

A máme zde další konfigurovatelný notebook standardu CBB (Common Building Blocks) verifikovaný firmou Intel. Notebook dorazil na testy v sestavě s procesorem Intel Core Duo T2300E (1,66 GHz), 1 GB DDR2 paměti, 40GB diskem, 14,1" WXGA glare displejem a GeForce Go 7600 s 256 MB VRAM! Vzhledem k výše uvedenému je vskutku zajímavá i doporučená cena, kterou se díky politice CBB podařilo dostat na 28 000 Kč bez DPH.

VBI - Compal HGL30I - výkon za rozumnou cenu

Základní popis

Na designu šasi na první pohled nic příliš nezaujme. Kombinuje klasické barvy v odstínech světle šedé a černé. Jednotlivé díly šasi jsou vyrobeny z tvrzených plastů. Při prvním uchopení notebooku do ruky ale veškeré obavy ze zpracování berou za své. Plasty se nikde neprohýbají a pro dosažení alespoň lehce patrného vrzání je už třeba notebook potrápit opravdu důkladně.

Rozměrově i hmotnostně se jedná o malý a relativně přenosný notebook, o čemž ostatně vypovídají i následující údaje, tedy rozměry šasi 340 x 255 x 28,7 - 38 mm (dosaženo především použitím 14,1" displeje) a hmotnost lehce nad 2,5 kg. Jeho byť i častější přenášení tedy není žádný problém.

Víko je k tělu uchyceno na dvou poměrně malých kloubech. Ve zvolené pozici však drží příkladně a nerozhází ho ani silnější otřesy. Otevírání víka je řešeno posuvným mechanismem s jedinou západkou. Víko je tak možné otevřít jednou rukou.

Na rozmístění konektorů nelze najít větších chyb. Počínaje levým bokem najdeme ve výbavě slot pro karty PCMCIA II a hned nad ním další pro karty Express Card 34/54 (obě jsou však kryty pouze záslepkami). Umístění slotů těsně nad sebou může bránit v zasunutí některých karet s větší hlavou (typicky TV tunery), ale využití pro oba sloty najednou v současnosti příliš není (především co se týká Express Card). Levý bok pokračuje konektorem RJ-45 a jedním USB 2.0 portem. Zbytek místa zabírá výdech chlazení.

Pravý bok patří konektorům jack pro vstup/výstup audia a zbylým dvěma USB 2.0 portům (umístěny jsou vedle sebe). Nejvíce místa zde okupuje optická mechanika. Zcela vzadu pak najdeme video výstup v podobě D-Sub (externí monitor).

Zadní část krom nezbytného konektoru napájení nabízí dále výstup S-Video a konektor RJ-11 pro analogový modem. Přední část nabízí pohodlně přístupnou čtečku karet (není opatřena žádnou záslepkou).

Většina indikačních diod, jmenovitě Power ON, nabíjení, HDD a činnost bezdrátových zařízení (pokud jsou instalovány) se nachází na levé části čelního panelu notebooku. Po většinu času práce jsou tedy zakryty levou rukou. Trojice diod indikujících Caps Lock, Num Lock, Scrol Lock je umístěna nad klávesnicí a nelze ji tedy při práci přehlédnout.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je jedním z míst, kde tentokráte nalezneme poněkud více nedostatků. Její celkové dobré konstrukční zpracování kazí drnčení kláves při při psaní, poklepání na šasi nebo touchpad. Barevně je věrná osvědčenému vzoru, tedy bílé popisky na černých klávesách. Funkce klávesy Fn jsou tradičně modré. Viditelnost je tedy vždy dobrá.

Samotnému rozložení kláves asi nejvíce ubírá body pozice klávesy Fn zcela vlevo. Je tedy třeba si zvyknout, že Ctrl se nachází hned vedle a veškeré často prováděné operace pozici klávesy Ctrl přizpůsobit. Přestěhovala se nám i klávesa Del. V obvyklém pravém horním rohu ji vystřídala klávesa Pause. Pro uživatele navyklé na původní rozmístění to opět znamená nutnost si na změnu zvyknout. Co do velikosti jsou klávesy vyhovující, škoda jen pouze jednořádkového Enteru.

Všechny ostatní klávesy jsou ale již více méně na svých zaběhlých pozicích. Po bloku funkčních kláves následuje čtveřice Num Lck, Ins, Del a Pause. Kolmo na tuto čtveřici pak v duchu tradice Home, PgUp, PgDn a End.

Směrové šipky těsně sousedí z okolními klávesami. To sice šetří místo, zároveň však alespoň zpočátku dochází k přehmatům, než si prsty na velikost a pozici šipek zvyknou.

Polohovací zařízení zastupuje touchpad se dvěma tlačítky, mezi nimiž je čtečka otisků prstů. Ta i navzdory své poloze NEslouží k rolování v dokumentech. Navíc je dost zapuštěná do těla notebooku, což znesnadňuje její použití.

V pravém rohu nad klávesnicí najdeme sadu multimediálních tlačítek sdružených pod názvem Media Office (více o jejich funkci viz odstavec multimédia).
V těsném sousedství těchto tlačítek se dále nachází tlačítka pro rychlé spuštění internetového prohlížeče a emailového klienta.

Poslední ovládací prvek se nachází na spodním čelním panelu a je jím posuvný vypínač bezdrátových technologií. Ten má samo sebou smysl jen pokud máte v notebooku rozšiřující Wi-Fi kartu.

Hlavní HW parametry

Základem systému je osvědčená čipová sada Intel 945PM s podporou procesorů Core Duo a Core 2 Duo. Do testované konfigurace byl zvolen procesor Core Duo T2300E (1,66 GHz, 2 MB L2 a 667 MHZ FSB). Písmenko "E" na konci označení prozrazuje, že se jedná o verzi procesoru bez Intel Virtualization technology. Absence této technologie konečný výkon procesoru v běžných aplikacích neovlivní, zato však příznivě ovlivňuje cenu procesoru.

Svůj notebook si samozřejmě v rámci CBB můžete nechat vybavit libovolným silnějším nebo i slabším procesorem v závislosti na Vašich požadavcích. V nabídce jsou procesory počínaje modelem Celeron M 410 přes Core Solo, široký výběr Core Duo čipů až po nejvýkonnější a pochopitelně i nejdražší Core 2 Duo T7600 běžící na efektivní frekvenci 2,33 GHz.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 17 470
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 13 126

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 34 871 (21. místo)
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 26 221 (31. místo)

S naměřenými hodnotami v testech se zatížením obou jader dosáhl procesor velice pěkných výsledků a v našem žebříčku dokonce překonal některá stejně taktovaná "plnohodnotná" Core Duo T2300. Procesor tedy poskytuje přebytek výkonu pro běžnou práci a dostatek pro provozování multimediálních a jiných výkonově náročných aplikací.

Procesoru sekunduje 1024 MB DDR2 pamětí Kingston rozdělených po dvou 512 MB modulech s efektivní frekvencí 667 MHz. Zapojení tedy těží z aktivního Dual Channel řadiče. Maximálně lze notebook osadit 2 GB operační paměti (dva sloty).

S přenosovou rychlostí 1964 MB/s se paměťový subsystém umístil na velice pěkném 16. místě našeho srovnávacího žebříčku.

Kvůli ceně byl v notebooku použit jen 40GB disk. Jedná se o model FUJITSU MHT2040BH s jinak standardními parametry. Rychlost otáčení ploten je 5400 ot./min. Obsahuje 8 MB vyrovnávací paměti a připojen je přes rozhraní SATA. Zákazník má však možnost si svůj notebook nechat opatřit větším diskem dle vlastního výběru. V nabídce jsou disky Fujitsu a SEAGATE Momentus (vše připojení SATA) až do kapacity 120 GB.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 101.78 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 28,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17.45 ms

Disk má velice pěknou rychlost při přenosu dat z paměti cache, kdy dosáhl na slušnou 17. pozici v naší tabulce testovaných disků. Podobně je na tom i průměrná přístupová doba, která patří k těm lepším hodnotám a umístila se lehce nad středem naší srovnávací tabulky. Naměřená průměrná přístupová doba je ale oproti tomu skutečně průměrná. Pro načítání běžných, ale i větších aplikací však dostačuje.

Optická mechanika je typu DVD-RAM (Slimtype DVDRW SSM-8515S). Poradí si prakticky se všemi dnes používanými médii. Zvládá čtení a zápis CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW, DVD-RAM, DVD+R DL. Bez problémů si poradila se čtením referenčního CD a DVD, která už na sobě nesou nějaký ten škrábanec. Při čtení datových nosičů se vykazuje lehce zvýšenou hlučností. Při přehrávání video DVD nebo audio CD se ale otáčky automaticky zkorigují a mechanika již hlukem neruší. Bohužel se nepodařilo najít výrobcem udávané hodnoty rychlosti čtení a zápisu na jednotlivá média.

V základní výbavě lze notebook se světem propojit pomocí gigabitové síťové karty a 56k modemu. Za příplatek 685,- Kč bez DPH lze notebook vybavit bezdrátovou kartou Intel ProWireless 3945AG ve formátu mini PCI Express a využívat tak sítí Wi-Fi. Stejně tak lze dokoupit i Bluetooth modul (367,- Kč bez DPH).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Použitý displej má úhlopříčku velikosti 14.1", poměr stran 16:10 a širokoúhlé maximální rozlišení WXGA (1280 x 800). Jeho povrh je typu glare, tedy lesklý. Takovýto typ povrchu se velmi hodí na sledování videí či práci s grafikou, kdy poskytne živé podání barev a ostrý obraz. Naopak nevýhodou je vyšší odrážení okolního světla.

Displej vykazuje kvalitní a homogenní podsvícení po celé své ploše, které by ale mohlo být nastavitelné v širším rozpětí. O pozorovacích úhlech displeje nejvíce vypovídají obrázky, které naleznete pod článkem ve fotogalerii.

Obrovským tahákem tohoto notebooku (vzhledem k ceně) je bezesporu instalovaná grafická karta NVIDIA GeForce Go 7600 s 256 MB video paměti. V jejím GPU dřímá síla 8 pixel pipelines a 5 vertex pipelines. Samotné jádro tiká na frekvenci 450 MHz, paměti jsou pak efektivně taktovány na 1000 MHz a připojeny jsou přes 128bit sběrnici. I přesto však karta podává velice zajímavé výsledky. Podrobnější informace o této řadě grafických akcelerátorů od společnosti NVIDIA jsme Vám již na našem serveru přinesli zde.

  • 3DMark 2001: 18 378
  • 3DMark 03: 8423
  • 3DMark 05: 3562
  • 3DMark 06: 2205

Ačkoli je karta svým parametry zařazována do středního segmentu, práce se rozhodně nebojí. Směle si dokáže poradit i s náročnými DX 9.0 aplikacemi. Lze ji tedy doporučit i ke hraní dnešních moderních her, stejně tak i k práci s multimédii, kde se uplatní HW akcelerace videa ve formátech MPEG-2, WMV, VC-1 i H.265. K výkonu pro kancelářské aplikace a běžnou práci se ani není třeba vyjadřovat.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Nejednoho uživatele jistě zaujme sada podélných multimediálních tlačítek v pravém rohu nad klávesnicí hned vedle tlačítka Power ON. Nachází se zde tlačítko Mode (On/OFF), REC, a trojice pro ovládání přehrávání (vpřed, vzad, play/pause). Tato tlačítka jsou souhrnně spojena názvem Media Office, a to je také bohužel jediná výrobcem dodávaná aplikace, kde je lze využít. V jiných multimediálních aplikacích (Media player, BS player etc.) jsou bohužel nefunkční.

Po stisku tlačítka Mode dojde ke startu výše zmíněné aplikace Media Office, kde lze pomocí ve víku integrované 1,3 Mpix web kamery pořizovat fotografie, nahrávat video (max. rozlišeni 640 x 480) nebo přes taktéž ve víku integrovaný mikrofon nahrávat zvuk. To vše ovladatelné pomocí sady speciálních tlačítek.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Ostatní multimediální funkce jako je přepínaní video výstupů, kontrola hlasitosti atd. se provádějí klasicky přes klávesu Fn a funkční klávesy.

Multimediální výbavu dále rozšiřují dva výstupy na video (D-Sub a S-Video), dále standardní dvojice konektorů jack a především pak čtečka paměťových karet formátů MS, MS-PRO, MMC a SD.

Notebook není zaměřen jako multimediální, a tak musíme oželet absenci některých rozhraní jako FireWire, S/PDIF nebo výstup DVI.

Integrované reproduktory jsou bohužel jedny z nejslabších, jaké jsem za poslední dobu slyšel. I při nízké hlasitosti je slyšet značné plastové zkreslení, zvuk je nevýrazný a bez hloubek.

Zabezpečení

Se zabezpečením je na tom tento kousek velice dobře. Setkáme se tu se silnou kombinací čipu TPM, čtečky utisků prstů a pokročilým softwarem na správu hesel a uživatelských účtů.

Předně je třeba v systému BIOS čip TPM povolit. Krom tohoto kroku zde dále lze nastavit heslo do samotného BIOSu, stejně tak jako zamknout pevný disk populární technologií drivelock.

Konfigurace čtečky otisků prstů se provádí přímo ve Windows aplikací Softex Omnipas, která je zde v úloze hlavního centra zabezpečení. Po úspěšném vytvoření profilu je již přístup do Windows jen záležitostí vašeho prstu, nebo raději prstů (obecně velmi doporučuji nasnímat minimálně dva prsty pro případ, že by náhodou došlo na některém z nich k poranění, které by vyžadovalo obvaz. Stejně tak je dobré zachovat spolu s otisky i klasické přístupové heslo, jelikož člověk nikdy neví :-)

Jediný nedostatek lze vidět v nemožnosti zabezpečit otiskem prstu také přístup do BIOSu potažmo do celého počítače.

Chlazení a provozní hluk

Vzduch pro chlazení je nasáván vespodu přístroje a odváděn je hned dvěma výdechy. První je určen pro odvod tepla z CPU a ústí na levém boku. To potěší zejména praváky, kteří často používají externí myš. Druhý výdech najdeme na zadní straně a slouží pro odvod tepla z výkonné grafické karty. Proudění vzduchu je tak rovnoměrně rozděleno.

Chlazení notebooku se vyznačuje poněkud vyšší hlučností, a to i při relativním klidu, kdy je notebook zatížen jen běžnou kancelářskou prací a prohlížením webu. Při zátěži jde hladina hluku ještě výše a notebook je i v běžném ruchu domácnosti (pokud sedíte nad ním) nepřeslechnutelný. Rozhodně se však nejedná o hluk, který při zátěži produkují velké, i když podobně výkonné DTR notebooky.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 37,4
  • levá strana pod klávesnicí = 34,8
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,1
  • klávesnice vlevo = 30,5
  • klávesnice vpravo = 28,5
  • spodek maximum = 36,2 (levá strana)
  • výdech chlazení = 36,6

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 40,6
  • levá strana pod klávesnicí = 35,8
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,3
  • klávesnice vlevo = 31,4
  • klávesnice vpravo = 30,1
  • spodek maximum = 42,7 (levá strana)
  • výdech chlazení = 41,1

teplota okolí při měření: 23,8

Naměřené teploty nejsou nikterak extrémní a chlazení, ačkoli na poměry hlučnější, odvádí svou práci. Dlouhodobá zátěž se největším teplotním nárůstem projeví na touchpadu a spodku přístroje. Komfort používání však ale není ohrožen a notebook lze doporučit i pro práci na klíně (při běžné práci). Při vysokém zatížení notebooku je lepší najít mu místo na stole, kde nebude nic bránit chlazení.

Baterie

Testovaný notebook byl vybaven baterií typu Li-Ion s kapacitou 4800 mAh (napětí 11,1 V). V našem standardním* redakčním testu dosáhl akumulátor na čas 3 hodiny 18 minut 35 sekund, což je při použitém HW (především "žravější" grafické kartě) a kapacitě baterie průměrný výsledek. Akumulátor lze samozřejmě v rámci CBB nahradit libovolným s vyšší kapacitou a prodloužit tak dobu práce bez elektrické sítě.

Samotná jednotka akumulátoru je umístěna v zadní části notebooku, kde ji na místě drží dva posuvníky, z nichž jeden plní funkci zámku. Baterii lze vysunout bez větších potíží.

BIOS

Základní nastavení počítače lze zpřístupnit během POST stiskem klávesy F2. Pokud během POST stisknete F12, zobrazí se vám nabídka médií, ze kterých lze zavést operační systém (DVD, HDD, USB disk, LAN).

Samotný BIOS je na systémová nastavení, jak už to u notebooků bývá, skoupý a nabídne především řízení technologie SpeedStep a nastavení priority bootování z jednotlivých médií. Ostatní nastavení se již týkají výhradně bezpečnosti a najdete je ve vyhrazeném odstavci.

Příslušenství

Operačním systémem testovaného kusu byly Windows XP Professional. Dalším dodávaným softwarem je OEM Nero 7, Power DVD 5 a samozřejmě CD se systémovými ovladači.

Notebook je možné rozšířit o řadu funkcí pomocí přídavných karet a modulů, které je možné si v rámci CBB přikoupit. Především se jedná o bezdrátovou síťovou kartu Intel ProWireless 3945AG, která umožní počítač připojit prostřednictvím Wi-Fi. Z dalších možností pak jistě někoho může zaujmout například USB Bluetooth adaptér nebo PCMCIA hybridní TV tuner.

Závěr

VBI-Compal HGL30I je notebook, který díky své konfiguraci a HW výbavě najde široké spektrum využití. Pro jeho nasazení v kanceláři a na cestách hovoří široké možnosti zabezpečení, stejně tak jako příznivá hmotnost a rozměry. V domácnosti se zas uplatní díky výkonné grafické kartě a širokoúhlému glare displeji, který je velice vhodný na multimédia. Testovaná konfigurace s procesorem Core Duo T2300E, 1024 MB DDR2 667 MHZ pamětí (Kingston), 40GB diskem a operačním systémem Windows XP Professional přijde na 28 213,92,- Kč bez DPH (34 832,- Kč s DPH). Na notebook je poskytována záruka 2 roky.

Klady a zápory

+ konfigurovatelnost
+ výkonná grafika
+ zabezpečení

- drnčící klávesnice

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie VBI-Compal HGL30I

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: VBI-COMPAL HGL30I
  • Instalovaný procesor: Intel Core Duo T2300E (1.66 GHz, 2 MB L2, 667 MHZ FSB)
  • RAM (MB): 1024MB DDR2 667MHz (2x 512MB)
  • HDD (GB): 40 (FUJITSU MHT2040BH, SATA, 5400rpm, 8MB cache)
  • DVD: Slimtype DVDRW SSM-8515S
  • LCD: 14.1" (16:10), glare
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: nVIDIA GeForce Go 7600 s 256 MB VRAM
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Professional
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 mAh / 3hodiny:18min:35sekund
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 3x USB, 2x video out (D-sub, S-video), 1x LAN, 1x modem, 1x Express Card, 1x PCMCIA II, 1x (MS) Memory Stick, 1x MS-PRO, 1x (MMC) MultiMedia Card, 1x (SD) Secure Digital
  • Rozměry: 340mm x 255mm x 28.7 - 38mm
  • Hmotnost (kg): 2.5
Recenze

Diskuse