RECENZE: ASUS G2 - navrženo pro gamery

30. 1. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zahrádka

Asus to s herními notebooky myslí opravdu vážně, a tak nedlouho po recenzi na 15,4'' G1 přinášíme test jeho většího sourozence. Nese označení G2 a jedná se o 17'' DTR. Na testy dorazil v našlápnuté konfiguraci s nejvýkonnějším Core 2 Duo procesorem a 2 GB RAM. Těm sekunduje ještě výkonná grafika ATI. Kromě nezaměnitelného designu a rozsáhlé výbavy nabízí i duální optickou mechaniku s technologií LightScribe a TV tuner.

ASUS G2 - navrženo pro gamery

Testovaný notebook byl předprodejní sample s anglickou klávesnicí, jiné odlišnosti kromě softwarových jsem v porovnání testovaného kusu s oficiálními informacemi výrobce nezaznamenal.

Základní popis

ASUS G2 se snaží plně nahradit klasické desktopy a většině z nich ukázat při výkonnostních testech záda. Svojí špičkovou hardwarovou konfiguraci podporuje i originálním designem, díky kterému si ho s ostatními notebooky určitě nespletete a málokoho nechá chladným. Na první pohled je ASUS G2 mohutný notebook - není to dáno pouze rozměry jeho 17“ displeje, ale i provedením samotného těla. V zavřeném stavu upoutá stříbrný plastový povrch víka povedeně imitující kov, pro vyšší odolnost proti škrábancům a dodání lesku překrytý pevnou slídou. K surovosti vzhledu přispívají i čtyři „šrouby“ v rozích přinášející mezi case-moddery oblíbený industriální design a silné rámování po bocích víka z tvrdého černého plastu, který při přepravě vydržel překvapivě mnoho nárazů. V rámu jsou umístěna i červená světla, jejichž „funkce“ a ovládání je popsáno v dalším odstavci.

Kromě kovových koncovek kloubu u displeje již další designové prvky nenajdeme, můžeme se tedy vrhnout do odklopení víka. To je k šasi jištěno dvojicí plastových zámků, otevření pak probíhá nezvykle stisknutím černého tlačítka na rámu displeje. Po otevření se naskytne pohled na originální design, kterým se ASUS snaží odlišit od ostatních a vyvolat "gamer look". Tomu má posloužit černo-rudá barevná kombinace, mohutně dimenzované prvky a v přední části též velký obdélníkový díl z hliníkového plechu, ukrývající ovladače přehrávání a některé stavové kontrolky. Černý plast okolo celé klávesnice imitující uhlíková vlákna je i přes svojí vizáž naprosto hladký, efektní je i stejně provedený touchpad (opět s hliníkovými tlačítky). U touchpadu se též nachází umělecky ztvárněné logo, které kromě červeného podsvícení nemá žádnou funkci, pouze „dobře vypadá“. Po stranách od klávesnice, taktéž s některými rudě popsanými klávesami, zaujmou rudá sítka reproduktorů (další 2 reproduktory se nachází na spodní straně notebooku), a to se již dostáváme k poslednímu designovému výstřelku, a sice dlouhé černé lince z lesklého plastu pod displejem. Ta ukrývá některé stavové diody a především pak modrý OLED displej, zobrazující čas v analogové a digitální podobě. V kombinaci s přiloženým softwarem ASUS Direct Console je pak možné nastavit libovolnou hlášku doprovázenou předdefinovanými smajlíky, která na displeji rotuje. Díky stejné aplikaci lze ovládat i již zmíněné postranní červené diody, jenž v běžném režimu blikají s frekvencí 1 Hz. Během práce díky svému zasazení do víka neruší, ale i tak někteří uživatelé přivítají, že lze blikání vypnout. Ve finálních noteboocích by měly diody reagovat na některé činnosti v DirectX 9.0 hrách, v námi testovaném kusu ještě tato funkce nebyla aktivní.

Takto veliký notebook je samozřejmě vybaven množstvím portů - na levé straně nalezneme Express Card slot (bez dvířek, se záslepkou), dosluhující IrDa, čtečku 4v1 (MMC, SD, MS, MS-Pro), FireWire (IEEE 1394), trojici audio konektorů (Mic, Line-In a S/PDIF out), konektory pro vestavěný TV tuner (externí anténa a AV-IN), nezbytný síťový konektor RJ-45 pro gigabitový ethernet a RJ-11 pro klasický modem a jeden z pětice USB 2.0 portů. Trošku zastrčeně na této straně působí posuvný přepínač pro zapnutí/vypnutí bezdrátové sítě, co do ergonomie jeho umístění nepovažuji za šťastné.

Na zadní straně nalezneme poslední čtveřici USB 2.0 portů umístěných vždy po dvojici nad sebou (větší rozestup by vzhledem k přístupnosti nebyl na škodu), v noteboocích dlouho nezvyklý DVI-D (digitální výstup pro externí monitor), jeden VGA konektor a TV-Out. Více než zámek Kensington a mohutný výdech chladiče na zadní straně již nenalezneme, zbývá již jen napevno zabudovaná optická DVD Super Multi mechanika s technologií LightScribe a konektor pro síťový adaptér, jehož umístění jen pár centimetrů od mechaniky někdy zbytečně překáželo.

Posledním rozhraním komunikujícím s notebookem je vestavěný infra přijímač na přední straně, který komunikuje s externím dálkovým ovládáním.

Zajímavostí je množství indikačních diod, na které jsou ovšem majitelé notebooků ASUS zvyklí - čtveřice nejdůležitějších je umístěna pod touchpadem a je viditelná i při zavřeném víku (nabíjení, běh notebooku/sleep, zapnutí bezdrátového adaptéru a především pak upozornění na příchozí email), zbytek diod je umístěn pod lesklou plastovou lištou pod displejem (běh disku, NumLock a CapsLock, Bluetooth).

Vzhledem k zaměření notebooku by bylo nešťastné ubírat „géčku“ body za váhu a obrovské rozměry (4,4 kg a 410 x 315 x 46,6 mm)- tento notebook má především nahradit stolní počítač a na nošení do školy nebo do práce není určený. Při cestách autem nebo občasné cesty na LAN párty je ale určitě vhodnější než celkové skládání stolního počítače. Majitel se nemusí o notebook bát, konstrukčně je skvěle provedený - velice pevné šasi nikde nepovrzává a neprohýbá se, pokus o příčné prohnutí dopadne, jako bychom zkoušeli ohnout cihlu, kladem jsou i rohy a hrany z černého tvrdého plastu, na kterém nejsou vidět škrábance. K notebooku bude k dispozici stylový batoh, který bude možno zatížit ještě síťovým adaptérem taktéž větších rozměrů (130 x 45 x 30 mm).

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice si přes větší rozměry šasi zachovala standardní rozměry - bohužel. Nenajdeme zde plnohodnotnou numerickou klávesnici, což je v řadě her na škodu (např. ovládání pohledů apod.), stejně tak klávesy F1 až F12 nejsou odděleny mezerami (což je u her podstatné pro rychlou orientaci). Klávesy Ins, Del, Home, End, PgUp a PgDn jsou na notebook klasicky nahuštěny podél levé části. Uživatelé notebooků si dlouho zvykat nebudou, pro ty „desktopové“ by to však mohlo být jisté rozčarování. Důvodem jsou vcelku veliké reproduktory umístěné podél boků, na druhou stranu je dobře, že na nich výrobce nešetřil a mají dobrý zvuk.

Popisky kláves jsou dělány ve standardním provedení: bílá barva pro písmena, bleděmodrá pro jejich druhou funkci. Duch herního notebooku se na klávesnici projevuje rudými popisky kláves F1-F12, kurzorových kláves a dále pak písmenek W, A, S, D, které ve většině her slouží k pohybu. Klávesy mají nízký zdvih a jistý stisk, klávesnice se v žádné své části neprohýbá a působí velice robustně - ve hrách také bude vystavena veliké zátěži, takže za dílenské zpracování jí patří plus.

Kladem jsou i Win klávesy Start (hned dvakrát) a Kontextové menu, při testování jsem ocenil i umístění Ctrl v levém rohu - klávesa Fn je vpravo od ní. I přes jistou stísněnost se vešel velký Enter, naopak levý Shift je hodně malý a krom běžných uživatelů to neocení asi ani hráči.

Díky rozměrům displeje zbylo před klávesnicí hodně místa, ASUS proto umístil v přední části hliníkovou desku, čímž se mu podařilo opticky rozbít velkou plochu černého plastu. Deska však nezasahuje do části, kde se uživatel dotýká notebooku zápěstím, za což patří konstruktérům dík - hliník by zbytečně studil. Část pro opření zápěstí je naopak z tvrdého lesklého plastu, který je pro opření příjemný a navíc při častějším hraní jeho povrchová úprava brání vydření jakýchkoli stop, což je častý nedostatek u některých stříkaných povrchů.

Nad klávesnicí nechybí ani čtyři tlačítka rychlého spuštění (přepnutí napájecího profilu, email, webový prohlížeč a hráči hodně ceněné tlačítko pro povolení/zakázání funkce touchpadu). Poslední páté tlačítko slouží pro zapnutí a vypnutí celého notebooku.

Aktivace bezdrátového adaptéru probíhá pomocí druhé funkce klávesy F2, tlačítko pro hardwarové zapnutí/vypnutí sítě je poněkud nešťastně na levém boku realizované malým přepínačem. O aktivaci sítě informuje kontrolka u ovladačů Audio DJ pod touchpadem, zapnutí Bluetooth je signalizováno modrou kontrolkou pod displejem.

Právě Audio DJ je tradiční funkcí některých řad notebooků ASUS, dovoluje pouštět audio CD i při vypnutém počítači, při zapnutém notebooku pak slouží tlačítka k ovládání Windows Media Playeru.

Hlavní HW parametry

Po všech detailech se dostáváme konečně k tomu, co bude hráče zajímat nejvíce - hardwaru. V současné době není moc jiných notebooků, které by dokázaly ASUSu G2 konkurovat - špičkový čipset Mobile Intel 945 PM má na starosti nejvyšší variantu procesoru Intel Core 2 Duo T7600 taktovanou na 2,33 GHz, se 4 MB L2 cache a s taktem sběrnice 667 MHz. Standardně je notebook osazen 2 GB paměti, v našem případě DDR2 s taktem 667 MHz (což je také maximální velikost paměti) zapojené v Dual Channel režimu:

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 27 906
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 299

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 56 415
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 34 910

Naměřené hodnoty doslova berou dech :-) Ve výpočtech s pevnou řádovou čárkou při multi-thread režimu obsadil jasné 1. místo našich testů. Pří výpočtech s pohyblivou řádovou čárkou se umístil o něco níže, neboť byl předehnán procesory na platformě AMD, které jsou tradičně v této disciplíně úspěšnější. Sečteno a podtrženo - Intelu se Core 2 Duové procesory opravdu povedly a je jen dobře, že je výrobci notebooků začali uvádět ve svých modelech, výkon je na opravdu špičkové úrovni a zaměření tohoto notebooku - tedy být herním notebookem a náhradou stolního počítače - naprosto vyhovuje.

2 GB DDR2 paměti taktované na 667 MHz v Dual Channel režimu si také nevedly špatně, s naměřenou hodnotou 2212 MB/s patří k tomu nejlepšímu.

ASUS G2 je osazen na notebook obrovským diskem Hitachi HTS541616J9SA00 o kapacitě 160 GB, překvapivě však pouze o 5400 otáčkách za minutu. Nutno podotknout, že disk patří k tomu novějšímu na trhu a ukládání dat probíhá pomocí kolmého zápisu, díky čemuž je možné umístit fyzicky na stejnou plochu více dat. Vybaven je dále technologií NCQ, která zkracuje trasu čtecích hlaviček na základě přicházejících požadavků, které si umisťuje do bufferu. Díky tomu a fluidním ložiskům byl překvapivě tichý, pravděpodobně byl dobře utlumen i v samotném šasi, čímž se bohužel dle naměřených hodnot více zahříval. Disk připojený přes rozhraní SATA 150 dosáhnul v testech těchto hodnot:

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 107,15 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 36,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,31 ms

I přes na notebook pěknou přenosovou rychlost a slušnou přístupovou dobu disk celou konfiguraci poměrně brzdil. Při volbě rychlejšího disku o 7200 otáčkách za minutu by se přístupová doba zlepšila, na takto velký notebook by se spíše ale hodily dva disky zapojené do RAID. Po dobu testování je disk vystaven extrémní námaze - tedy režimu, ve kterém se notebook bude pohybovat při hraní her nejčastěji, a to pak dosahoval teploty 52°C, což považuji za vyšší hodnotu a životnosti to rozhodně nepřidá.

Optická mechanika HL-DL-ST GMA 4084N je na trhu úplnou novinkou. Jisté je, že se jedná o mechaniku typu Super Multi Dual Layer DVD, která dokáže nedatovou stranu LightScribových DVD medií „potiskovat“ informacemi popř. obrázky. Její parametry jsou následující - čtení CD probíhá 24x, DVD- pak 8mi násobnou rychlostí, zápisy jednotlivých typů médií jsou pak pro CD-R 24x, CD-RW 10x, DVD +/- R 8x, DVD-RAM 5x, DVD +/- RW 4x a DVD +RW DL 2,4x. Během testování bez problémů přečetla všechna média, jedno i poměrně dosti poškrábané. Za její zápor považuji vyšší hlučnost, v porovnání s utlumením větráku chlazení i dobře utlumeného disku byla slyšet až přespříliš.

Po stránce komunikace se světem je na tom ASUS G2 nejlépe, jak si můžeme představit - gigabitovou síťovou kartu doprovází bezdrátový adaptér 802.11 a/b/g (s poměrně slušným signálem) a v naší výbavě nechybělo ani Bluetooth V2.0. Kompletní sortiment konektivity doplňuje ještě již zmíněný IrDa port a nechybí ani analogový modem.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Již nezvykle vysoký profil víka naznačuje, že se na displeji nešetřilo. Jedná se 17“ WXGA+ (1440x900) ColorShine TFT s poměrem stran 16:10, vynikajícím podsvícením a skvělými barvami - "bílá barva je skutečně bílá" (žádný šedý nádech), černá barva je na LCD nezvykle tmavá. V noci jsem podsvícení musel několikrát ztlumovat, neboť bylo až příliš ostré - práce na denním světle tedy není problémem, i když leštěný povrch vyžaduje určité natočení displeje pro omezení odlesků. Náhledové úhly jsou opět na notebookové LCD nadprůměrné, spokojenost vládla i nad kontrastem a celkovou živostí barev, které jdou ještě přizpůsobit utilitou ASUS Splendid Video Intelligent Technology. Odezva byla rychlá, při hraní akčních her nebylo zaznamenáno překrývání obrazu popř. tvoření duchů. Celkově lze displej pouze chválit, přičteme-li 30ti denní garanci výměny v případě objevení byť i jediného jasného bodu (program ZBD-Zero Brigit Dot), nelze mu nic vytknout.

Grafická sekce G2 může pro někoho být mírným zklamáním. Nadupanému procesoru a maximu RAM totiž sekunduje "pouze" nejlepší střední třída mobilní grafiky, nikoliv však hi-end - což je u vysloveně herního notebooku škoda. O zobrazování se totiž stará grafická karta ATI Mobility Radeon X1700 s vlastními 512 MB operační paměti. Její GPU je tvořen 157 miliony tranzistorů a je vyráběn 90nm technologií, disponuje 128bitovou sběrnicí a 12 pixel a 5 vertex shadery. Jádro je taktované na 475 MHz, paměť pak na 400 MHz, i přes vyšší hodnoty než jsme u notebooků zvyklí karta zbytečně „netopila“ (nutno podotknout, že notebook má dostatek prostoru pro její uchlazení ;-). Nechybí podpora novějšího DirextX 9.0c, o komunikaci a nastavení některých parametrů grafiky se stará utilita Catalyst Control Center. Naměřené hodnoty patří k těm nejlepším, které se kdy v našich recenzích vyskytly:

  • 3DMark 2001: 22 271
  • 3DMark 03: 7873
  • 3DMark 05: 4617
  • 3DMark 06: 2336

Testy nejsou odrazem výkonnosti celého systému, ale především výkonu dané grafické karty. Špičkovým desktopovým sestavám se výkonově karta rovnat nemůže (také díky spotřebě, která je u mnohých desktopových grafik vyšší než spotřeba celého notebooku), před mobilními stroji ale získává velký náskok. Lepších výsledků v našem žebříčku dosáhly notebooky s hi-endovými kartami a především pak daleko vyšší cenou, celkově se pohybuje ASUS G2 okolo 5. místa.

Testování grafiky a především výkonu celé konfigurace samozřejmě proběhlo i ve hrách - od méně náročných Age of Empires III přes Call of Duty 1 / 2, Counter Strike Source a Juiced až po náročné hry jako Doom 3 a Microsoft Flight Simulator 2004: Century of Flight. Ve všech případech bylo možné hrát na nejvyšší detaily bez stop jakéhokoli zadrhávání a lagů. Hráči, popřípadě multimediálně zaměření uživatelé se tak nemusí bát nedostatku výkonu, navíc v kombinaci s perfektním displejem a pevným šasi je hraní více než příjemným zážitkem.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Multimediální výbava je na velmi dobré úrovni, nechybí TV hybridní tuner s přijímačem FM, dálkové ovládání s IR přijímačem vestavěným na čelní straně, notebook oplývá též množstvím multimediálních tlačítek (přehrávání i při vypnutém počítači přes ovladače Audio DJ, několik tlačítek rychlého spuštění pod displejem). Drobným (avšak běžným) negativem je ovladač hlasitosti, kterou je nutno regulovat pomocí druhé funkce tlačítek F10-F12, samostatný regulátor by byl praktičtější.

S hlasitostí souvisí i vestavěné reproduktory, které se sešly v celkovém počtu čtyř - dva se nacházejí za rudou mřížkou vedle klávesnice, další dva jsou umístěny vepředu na spodní straně. Jejich zvuk byl na notebook vynikající, po dlouhé době se v notebooku objevily kvalitní reproduktorky - samozřejmě jako vždy chybí basy, jejich zvuk je však čistý a plný, navíc mají vysoký výkon. Plnou hlasitost však není rozumné nastavovat, neboť zhruba od 70% výše začíná jejich mřížka nepříjemně rezonovat. Majiteli tedy přijde vhod S/PDIF konektor pro externí sluchátka, umístěný na levé straně v dobře přístupných místech.

Hráči určitě ocení vestavěný mikrofon, sice nepříliš kvalitní, zato však umístěný v rámu displeje, takže se stisky kláves nepřenáší ke kolegům do sluchátek. Integrovaná kamera začíná být dnes již pomalu samozřejmostí, tato měla rozlišení 1,3 Mpix a velice dobré výsledky (viz. Silvestrovské zátiší). V rámu displeje je napevno umístěna a nelze jí samostatně natáčet. Veškeré ovládání je pak provedeno pomocí přiloženého softwaru ASUS Life Frame 2, který kromě nahrávání a pořizování fotek umí i výsledky jednoduše editovat.

Otestován nebyl pouze hybridní TV tuner, neboť se samplem nebyla k disposici externí anténa a dálkový ovladač.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Jak již bylo naznačeno, chlazení a především provozní hluk je u ASUSu G2 silnou stránkou. Při prvním zapnutí jsem čekal roztočení všech možných větráků a s tím související hlučnost, kromě probliknutí loga výrobce na displeji a zahrání úvodní melodie však žádný jiný zvuk z notebooku nevyšel. Větrání se pomalu rozbíhá až po několika desítkách minut provozu, utlumení je však na dobré úrovni a notebook je tak velice tichý. Více o sobě dával větráček vědět až při skutečné zátěži, jeho otáčky však nedosahovaly extrémních rychlostí a hlučnost tak byla na herní notebook na velice slušné úrovni.

Samotné chlazení je provedeno klasicky pomocí nasávání studeného vzduchu na spodní straně notebooku, přičemž za pomoci větráčku je teplý vzduch vyfukován mohutným chladičem na zadní straně. Navzdory rychlému procesoru, výkonné grafice a rozvážně se otáčejícímu větráčku se šasi na povrchu prakticky nezahřívalo, oblast kolem klávesnice byla subjektivně vždy spíše chladná a výraznější teplo bylo cítit jen kolem výdechu teplého vzduchu. Radost tedy zkazila až naměřená teplota disku, rozmezí 49-52°C k jeho zdraví určitě nepřispívá.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 34
  • levá strana pod klávesnicí = 35
  • pravá strana pod klávesnicí = 35
  • klávesnice vlevo = 39
  • klávesnice vpravo = 37
  • spodek maximum = 42 (CPU + RAM)
  • výdech chlazení 53

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 34
  • levá strana pod klávesnicí = 37
  • pravá strana pod klávesnicí = 36
  • klávesnice vlevo = 42
  • klávesnice vpravo = 40
  • spodek maximum = 48 (CPU)
  • výdech chlazení = 61

Teplota adaptéru po třech hodinách provozu: 50,5

Teplota okolí při měření: 25

Baterie

U tohoto typu notebooku, který většinu svého času zůstane na stejném místě, není výdrž baterie tím nejdůležitějším kritériem. ASUS G2 však překvapil, s baterií o slušné kapacitě 4800 mAh při 14,8 V dokázal v našem standardním testu výdrže běžet 2 hodiny 21 minut. Hodnota je to solidní, zaručuje alespoň shlédnutí filmu. Baterie je umístěna na spodní straně notebooku, netypicky vepředu, jištění je provedeno dvěma zámky. Informace o jiných kapacitách baterie výrobce neudává.

BIOS a zabezpečení

Přístup do BIOSu se širokými možnostmi nastavení probíhá při bootování, přístup z prostředí OS není možný. V operačním systému nalezneme pouze utilitu WinFlash II, která umožňuje upgrade verze BIOSu. V něm samotném pak kromě běžných položek jako nastavení systémového času a data, bootovací sekvence anebo nastavení supervisor password nalezneme i povolení/zakázání touchpadu a všech důležitých portů, nastavení normy PAL/NTSC pro externí TV, povolení/zakázání probuzení počítače přes síť (wake on LAN), spuštění kalibrace baterie a především pak Primary master HD password. Tato dvě hesla jsou také to jediné zabezpečení počítače proti krádeži dat, dalším prvkem bezpečnosti je již pouze kontrola boot sektoru disku při startu počítače. Prvky jako TPM modul, popřípadě čtečku otisků prstů nelze očekávat, nejedná se o firemní notebook.
Vzhledem k určení notebooku - tedy přenosný počítač především pro hráče - je dobré poznamenat, že samotný BIOS nenabízí žádné možnosti přetaktování.

Příslušenství

Příslušenství se tentokrát neomezuje pouze na software, kterého dodává ASUS požehnaně - od Symantec's Norton Internet Security 2005, Adobe Acrobat Reader 7.0, NERO Express V6.0 přes multimediální ASUSDVD XP 6.0, Power Director V3.0 DE, Medi@Show V2.0 SE až po utility ASUS Direct a Wireless Console a k hybridnímu tuneru dodávaná ASUS Mobile Theatre 4.0. Dalšími doplňky jsou totiž optická herní myš (s kablíkem) a originální ASUS batoh vyvedený ve stejných barvách jako celý notebook. Testovaný vzorek byl však předprodejní, takže se k nám taška ani myš nedostaly.

Standardním operačním systémem jsou WinXP Home, volitelně lze pořídit i WinXP Professional a Media Center Edition.

Závěr

Celkový dojem z notebooku je pozitivní a majitel si s ASUSem G2 zajisté užije hodně zábavy. Vyzdvihnout musím originální design, dobrý nápad s některými optickými doplňky (OLED displej, Direct Console), špičkový 17“ displej, který se jen tak mezi notebooky nevidí, a dobrý poměr výkon/cena. Ta někomu na první pohled přijde vysoká, oproti konkurenci má však bohaté příslušenství a prakticky veškerou možnou nabídku moderních rozhraní včetně LightScribové mechaniky. Negativa se však také našla, mezi ty největší bych zařadil horší rozložení klávesnice a dále pak disk, který by si zasloužil více otáček a lepší chlazení. Klady však nakonec převážily a ASUS G2 mile překvapil, jako náhrada stolního počítače určitě nezklame a navíc bude přitahovat pozornost návštěv.

Kromě různých variant procesorů, pamětí a disků (Intel Core 2 Duo T7600/ T7400/ T7200/ T5600/ T5500; DDR2 533/667 MHz SDRAM; 80/100/120/160 GB (všechny 5400 ot/min)) se na trh začal již dříve chystat ještě menší kolega s názvem ASUS G1. Ten se odlišuje od modelu G2 15,4“ displejem, grafickou kartou NVIDIA GeForce Go7700 512 MB VRAM a barevným provedením, které je děláno do křiklavě zelené.

Pro náš trh bude k disposici konfigurace G2PC-7R004M s procesorem Intel Core 2 Duo T7200 (2GHz), 2GB DDR2-667 RAM, 160GB 5400rpm SATA HD, DVD SuperMulti LightScribe, Wi-Fi abg i BT, hybridním TV tunerem, Win XP Pro, batohem a myší za doporučenou koncovou cenu 60 990 Kč bez DPH (72 578 Kč s DPH), případně o 2 500 Kč bez DPH levněji bez OS.

Celá řada G, ať se jedná o G1 nebo G2, nese za svým označením ještě jedno ze tří písmen - P,b nebo c. Všechny tři typy se liší pouze typem TV tuneru; model P tunerem vybaven vůbec není, model b je vybaven analogovým přijímačem a nejvyšší model c má ve své výbavě hybridní analog/DVB-T tuner.

Klady a zápory

+ vynikající displej
+ vysoký výkon
+ originální design

- pouze střední třída grafiky u notebooku určeného ke hrám
- z hlediska her nepropracovaná klávesnice (chybějící numerická část, neoddělené F klávesy)
- horší chlazení disku

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie ASUS G2

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS G2
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T7600 (2.33 GHz, 4 MB L2)
  • RAM (MB): 2GB DDR2-667 (2x 1024MB)
  • HDD (GB): 160 (Hitachi HTS541616J9SA00, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: HL-DL-ST GMA-4084N
  • LCD: 17" TFT
  • LCD rozliąení: WXGA+ (1440 x 900)
  • Video: ATI X1700 512MB vlastní paměti
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Professional
  • Baterie/výdrľ: Li-Ion 4800 mAh / 2h 21min
  • Rozhraní: 3x audio- Line IN/ Mic/ S/PDIF OUT, 1x SD, 1x MMC, 1x MS/Pro, 1x VGA, 1x DVI, 1x TV-Out, 5xUSB, 1x FireWire, 1x IrDa, 1x Express Card, 1x AV-IN, 1x IrDa pro DO k tuneru
  • Rozměry: 410 x 315 x 46,6 mm
  • Hmotnost (kg): 4,4
Recenze

Diskuse