RECENZE: Acer Aspire 3690 - levný nástroj do domácností

12. 4. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Janeček

Aspire 3690 nabízí široké pole konfigurací s cenou od 12 700 Kč bez DPH. Všem je společný mobilní Celeron, lowendový čipset s integrovanou grafikou, 15,4'' displej s leštěným povrchem a nebo třeba bezdrátový adaptér. My jsme pro Vás otestovali zbrusu novou konfiguraci s 1 GB RAM a Windows Vista za 18 400 Kč bez DPH.

Acer Aspire 3690 - levný nástroj do domácností

Šasi testovaného stroje je až na pár drobností shodné s již testovaným Acer TravelMate 2493WLMi, v jehož recenzi si můžete přečíst základní popis notebooku. Určité odlišnosti vycházejí z rozdílného zaměření řad Aspire a TravelMate. Rozdílné tak je pracovní plocha (klávesnice, touchpad a multimediální tlačítka), která je stejná jako např. u dříve testovaného Acer Aspire 5680.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na lowendovém čipsetu 940GML, což se projevuje zejména na grafickém výkonu (viz níže). Chod notebooku řídí procesor Celeron M 430 s frekvencí 1,73 GHz (533 MHz FSB, 1 MB L2 cache) a jedním jádrem - toto je nejsilnější procesor, se kterým lze notebook koupit, dále je možno zakoupit konfigurace s o něco málo slabším procesorem Celeron M 420 (1,6 GHz). Bodový zisk procesoru je na očekávané úrovni Pentia M o stejné frekvenci. Domácím uživatelům bezproblémově umožní nenáročnou práci (internet, dokumenty). Jeho hlavní nevýhodou je absence technologie SpeedStep, takže oproti procesorům Pentium M či Core Duo pracuje pořád na maximální frekvenci – což se projeví na výdrži baterie a zahřívání.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 18 275
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 13 568

Operační paměť je zastoupena dvěma 512MB moduly DDR2 RAM o efektivní frekvenci 533 MHz. Paměť lze rozšířit až na 2 GB, ale to by u této konfigurace znamenalo náhradu stávajících modulů za 1 GB moduly, protože na základní desce jsou dva paměťové sloty. V testu výkonu dosáhl notebook přenosové rychlosti 1837 MB/s, což je vzhledem k použitému čipsetu dobrý výsledek, ve srovnání s konkurencí znamená průměr.

O úschovu dat se stará pevný disk Hitachi o kapacitě 120 GB (HTS541612J9SA00). Jeho plotny rotují rychlostí 5400 ot./min., k dispozici má 8 MB vyrovnávací paměti a data jsou přenášena po novější Serial ATA sběrnici. Toto je největší disk, který se do Aspire 3690 instaluje (nejmenší má 60 GB). Harddisk ve výkonových testech dosáhl dobré přístupové doby a průměrné přenosové rychlosti.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 102,1 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 30,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,1 ms

Optická mechanika je typu DVD-Super Multi double layer (Slimtype DVDRW SSM-8515S, 2 MB cache). Podporuje všechny typy CD a DVD médií. CD vypaluje rychlostí 24x a DVD až 8x.

Spojení se světem je zajištěno standardním 56kbps modemem, 100Mb/s síťovou kartou a bezdrátovou síťovou kartou Wi-Fi podporující režimy b/g. Gigabit Etherenet či Bluetooth Aspire nenabízí.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

O zobrazení dat se stará širokoúhlý 15,4" displej s rozlišením 1280 x 800 (poměr stran 16:10). Jde o lesklou (Acer CrystalBrite) variantu panelu, která je pro domácí uživatele vhodnější – barvy jsou sytější a obraz (fotografie, video) tak vypadá lépe. Pozorovací úhly nejsou špatné (zejména ze stran) a nenacházely se na něm žádné mrtvé body. Tento panel je jediný, který se do tohoto modelu instaluje.

Obraz zpracovává integrovaný grafický čip GMA 950 od Intelu, jehož výkon je degradován použitou čipovou sadou. Výsledky výkonových testů dokazují fakt, že grafická karta pracuje na nižší frekvenci. K dispozici má až 224 MB sdílené paměti RAM. Výkon grafické karty je sice nízký, nicméně pro běžnou práci je dostatečný.

  • 3DMark 2001: 3199
  • 3DMark 03: 844
  • 3DMark 05: 382
  • 3DMark 06: 149

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Na notebooku naleznete standardní sadu konektorů. Na levé hraně se nachází port síťové karty, dva vysokorychlostní USB porty, čtečka paměťových karet a slot PCMCIA. Na zadní hraně jsou další dva USB porty, konektor modemu a dva grafické výstupy (D-Sub na externí monitor a S-Video na televizi). Na pravé hraně nejsou žádné porty a na přední hraně jsou z konektorů pouze tři zvukové vstupy/výstupy.

Na klávesnici se nacházejí standardní multimediální tlačítka ovládaná klávesou Fn (ovládání hlasitosti, jasu displeje, atd.). Po pravé straně klávesnice jsou již zmíněná přídavná tlačítka spolupracující s přehrávačem hudby. Můžete s nimi ovládat hlasitost, spustit přehrávač (tlačítko Play/Pause), zastavit píseň a posunout se v seznamu vpřed a vzad. Tato tlačítka považuji za velmi šikovná a myslím, že si na ně každý rychle zvykne.

Z multimediálního vybavení počítače lze zmínit snad jenom integrovaný mikrofon, dva reproduktory na přední hraně, čtečku paměťových karet a integrovanou webkameru na otočném prvku, jejíž CMOS čip o rozlišení 0,3 MPixelu ve výsledku vytváří fotografie 640 x 480, nicméně dodávaná aplikace Acer OrbiCam neumožňuje nahrávat videa.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Vstup vzduchu dovnitř notebooku je řešen standardně naspodu šasi několika vstupy. Na zadní hraně se pak nachází jediný výstup vzduchu. Toto umístění je ideální, teplý vzduch nijak nepůsobí na uživatele nehledě na jeho lateralitu. Ventilátor je po celou dobu provozu, i při zatížení, příjemně tichý.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 35°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29°C
  • klávesnice vlevo = 34°C
  • klávesnice vpravo = 33°C
  • spodek maximum = 38°C (HDD)

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 35°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31°C
  • klávesnice vlevo = 34°C
  • klávesnice vpravo = 34°C
  • spodek maximum = 40°C (HDD)
  • výdech chlazení = 39°C

teplota okolí při měření: 25°C

Baterie

Baterie je typu Li-Ion a má kapacitu 4 000 mAh a napětí 11,1 V. V našem standardním* testu výdrže na baterie udržela notebook v chodu 2 hodiny a 28 minut, což odpovídá jak nižší kapacitě baterie, tak i žravějšímu CPU. Notebook disponuje technologií Acer QuicCharge, kdy 80% baterie se nabije za 1 hodinu a celá baterie pak za 2 hodiny (2,5 hodiny za provozu).

BIOS a zabezpečení

BIOS počítače je dostupný po stisku F2 při startu počítače. Nabízí běžné možnosti nastavení jako pořadí bootování, nastavení času a množství sdílené paměti pro grafickou kartu (64, 128 nebo 224 MB).

Z hlediska zabezpečení na hardwarové úrovni notebook nenabízí žádné možnosti, což je vzhledem k určení notebooku pro domácí uživatele logické.

Příslušenství

Aspire 3690 se dodává s bohatou softwarovou výbavou zahrnující vypalovací a zálohovací program od NTI, softwarový DVD přehrávač Cyberlink PowerDVD, devadesátidenní zkušební verzi bezpečnostního balíku Norton Internet Security od společnosti Symantec a v neposlední řadě sadu programů Acer Empowering Technology starající se o chod celého počítače. Zajímavá je aplikace s názvem Acer Arcade, která změní počítač v multimediální centrum s jednoduchým ovládáním. Umožňuje přehrávat video a hudbu, prohlížet fotografie, to vše na celé obrazovce, případně na obrazovce televize.

Jako operační systém jsou dodávána Windows Vista ve verzi Home Basic. Je dobře, že výrobce zvolil v této konfiguraci 1 GB RAM, protože to je podle našich praktických zkušeností pro tento operační systém minimum, aby byl notebook rozumně použitelný.

Ceny a záruka

Model Acer Aspire 3690 se dodává v mnoha (patnácti!) konfiguracích lišících se v použitém OS (Linux zavaděč, Windows XP nebo Windows Vista), frekvenci procesoru (1,6 – 1,7 GHz), množství operační paměti (256 - 1024 MB) a velikosti pevného disku (60 – 120 GB).

Testovaná konfigurace Aspire 3693WLMi 120 s Windows Vista Home Basic, procesorem Celeron M 430 (1,7 GHz), 1 GB RAM a 120 GB HDD stojí 18 390 Kč bez DPH (21 900 Kč s DPH). Nejlevnější konfigurace s Linux zavaděčem, Celeronem M 420 (1,6GHz), 256 MB RAM, 60GB HD a Wi-Fi má doporučenou koncovou cenu 12 690 Kč bez DPH (15 101 Kč s DPH). Na notebook je od dubna poskytována dvouletá záruka s možností rozšíření programem Acer Advantage.

Závěr

Acer Aspire 3693WLMi je lowendový notebook jednoznačně cílen na domácí uživatele, kteří požadují solidní počítač za rozumnou cenu, a to jim tento stroj může nabídnout. Má dostatečný výkon pro běžnou kancelářskou práci (Word, Excel), lze ho snadno připojit k internetu (modem, LAN a bezdrátová síť) a nabízí jednoduchou aplikaci pro správu a prohlížení multimédií (fotografií, hudby a videa pomocí Acer Arcade).

Klady a zápory

+ poměr výkon/cena
+ multimédia - Acer Arcade, multimediální tlačítka ovládající přehrávač

- chudší výbava rozhraní (žádná z konfigurací nenabízí FireWire nebo Bluetooth)
- grafika se sníženým výkonem

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie

viz galerie u recenze notebooku Acer TravelMate 2493WLMi a pracovní plocha jako u Acer Aspire 5680.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire 3693WLMi 120
  • Instalovaný procesor: Intel Celeron M 430 (1,73 GHz, 533 MHz FSB, 1 MB L2 cache)
  • RAM (MB): 1 GB DDR2
  • HDD (GB): 120 (Hitachi HTS541612J9SA00 SATA, 5 400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD-Super Multi double layer (Slimtype DVDRW SSM-8515S, CD-R/RW, DVD+/-RW DL, DVD-RAM, 2 MB cache)
  • LCD: 15,4" TFT CrystalBrite
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA 950, až 224 MB sdílené paměti
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100
  • Zvuková karta: Intel High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows Vista Home Basic
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4000 mAh / 2 hod 28 min
  • Rozhraní: 3x audio IN/OUT, 4x USB 2.0, 5in1 Card Reader (SD, MMC, MS/MS Pro, xD), 1x PC Card slot (typ II), S-Video, D-Sub
  • Rozměry: 358 x 265 x 29,33/36 mm
  • Hmotnost (kg): 2,77
Recenze

Diskuse