RECENZE: BenQ Joybook A52 - nováček na našem trhu

7. 8. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Janeček

Společnost BenQ nedávno představila notebooky Joybook i v České republice, a tak jsme se jim museli hned podívat 'na zoubek'. Jako první se nám do redakce dostal 15,4'' model A52, určený především pro domácí uživatele. Jeho hlavním lákadlem je především cena pod 15 000 Kč bez DPH, za kterou nabízí solidní základ výbavu s procesorem Intel Core Duo, integrovanou grafickou kartou AMD ATI Radeon Xpress 200M a operační systém Windows Vista.

BenQ Joybook A52 - nováček na našem trhu

Základní popis

Často se stává, že popisujeme již velmi dobře známá šasi, která některé řady notebooků sdílí. V tomto případě ale budu popisovat zbrusu nové šasi, které jsme v redakci ještě neměli. Celé je vyrobeno z plastu, který má černou barvu. Spodní díl a vnitřní část jsou matné, víko displeje je lesklé a je na něm chromovaný nápis BenQ. Šasi je poměrně pevné, víko displeje patří mezi ty méně pevné. Je ale třeba si uvědomit, že jde o notebook do domácnosti, který by neměl být namáhán častými nárazy a tlaky. Notebook vypadá hezky, vzhledem k použité barvě spíše solidně než extravagantně.

Konektory jsou rozmístěny následovně: na přední hraně se nachází pouze jeden zvukový vstup a jeden výstup, na levé hraně naleznete slot PCMCIA, jeden USB port a konektory RJ-45 (Ethernet), RJ-11 (modem), na zadní hraně je VGA výstup a další USB port a nakonec na pravé hraně je poslední USB port s optickou mechanikou. Z tohoto výčtu je vidět, že portová výbava není moc bohatá. PCMCIA slot má dvířka místo tradičnější záslepky a příjemné je, že USB porty jsou rozmístěny po všech stranách šasi, tedy pro každé zařízení si můžete vybrat nejvhodnější port. Indikačních LED je na šasi celkem osm, jedna se nachází hned vedle tlačítka pro spuštění počítače a má barvu modrou, jedna vedle přepínače bezdrátových sítí (zelená), ostatní jsou umístěny pod touchpadem na zkoseném panelu a mají barvu zelenou. Indikují stav počítače (zapnutý/uspaný), napájení (nízká kapacita/nabíjení), práci disku a stav CapsLock, ScrollLock a NumLock. Intenzita všech diod je dle mě ideální, v noci rozhodně vadit nebudou. Naopak s jejich viditelností je to trochu horší. Při otevřeném krytu displeje jsou dobře viditelné, při zavřeném krytu jedině z čelního pohledu, takže si nemůžete jednoduše zkontrolovat stav nabíjení, a to je škoda. Víko displeje je zajištěno dvěma západkami ovládanými jedním zámkem. Až se oba panty mírně ochodí, bude možno víko otevřít jednou rukou.

Z hlediska mobility se jedná o středně velký a těžký notebook, který není určen pro každodenní nošení, spíše jen občasné. Rozměry šasi jsou 362 x 260 x 30,5/35,5 mm a váží 2,5 kg, tedy váha je na tuto kategorii (15,4“) výborná. Rozměry napájecího adaptéru jsou 104 x 44 x 29 mm a váží 320 g – rozhodně patří mezi menší adaptéry.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má barvu černou, popisky jsou barvy bíle nebo tmavě modré (kombinace s Fn). Najdeme zde určité odlišnosti od "tradičního" rozmístění. Klávesa Enter je dvouřádková, klávesa Fn je mezi levým Ctrl a klávesou Win, funkční klávesy F1 – F12 ve skupinkách po čtyřech (s velmi malými mezerami) a klávesy Home, PgUp, PgDn a End jsou ve sloupci při pravém kraji klávesnice. Zvláštní je umístění klávesy Del, která nahradila klávesu pravý Ctrl. V pravém horním rohu jsou klávesy Ins, PrtScr, Pause a NumLock. Klávesa NumLock nahradila právě Del a je to její jediná funkce (nemá jinou funkci ve spojení s klávesu Fn).

Touchpad černé barvy je mírně zapuštěn do šasi a jeho plocha je dostatečně velká. Pod ním se nachází dvě tlačítka, která mají stříbrnou barvu (imitace kovu, ale jsou plastová). Na notebooku se nenachází jiné ovládací prvky jako například programovatelná spouštěcí tlačítka, pouze přepínač bezdrátových sítí na přední hraně vedle zvukových konektorů. Má zdrsněný povrch pro snadnější ovládání.

Hlavní HW parametry

Joybook A52 je jeden z mála notebooků, který je postaven na jiné platformě než Centrino od Intelu. BenQ zvolilo čipset AMD ATI Radeon Xpress 200M. Nicméně procesor je od Intelu, konkrétně model Core Duo T2250E o frekvenci 1,73 GHz a se 2 MB L2 cache. Frekvence FSB je 533 MHz. Podle údajů výrobce se model A52 dodává také s procesorem Intel Core Duo T2080 a do konce roku 2007 pak s procesorem Intel Core Duo T2130. Procesor T2250E má pouze část notebooků, které jsou skladem u distributora.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 18 452
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 13 631

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 36 917
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 27 278

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 4,6

Výkon procesoru je dobrý a v našich tabulkách ho řadí poměrně vysoko po bok svých stejných kolegů. Na práci s internetem, fotografiemi a sledování videa bude bez problémů stačit.

Operační paměť má kapacitu slušný 1 GB typu DDR2 o frekvenci 667 MHz. Na základní desce jsou k dispozici dva paměťové sloty, v základní konfiguraci je obsazen pouze jeden, tedy je zde možnost rozšíření. BenQ nabízí tzv. bundle, což je nabídka dalšího 1 GB modulu RAM za zvýhodněnou cenu včetně laserové myši L300 zdarma. Programem HWiNFO32 byla naměřena přenosová rychlost 1063 MB/s – to je silně podprůměrný výsledek, kterého dosahovaly i mnohem starší paměti DDR-333. Na vině pravděpodobně bude použitá čipová sada.

Pevný disk od Hitachi (Travelstar 5K160 HTS541610J9SA00) o kapacitě 100 GB je připojen novějším rozhraním SATA. Jeho 2,5" plotny rotují rychlostí 5400 ot./min. a výkon, který jsem naměřil, je velmi dobrý. Přenosová rychlost je nadprůměrná a řadí tento disk na přední příčky našich tabulek, přístupová doba je také výborná.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 96,02 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 36,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,1 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 4,7

V notebooku samozřejmě také naleznete optickou mechaniku typu DVD Super Multi (poněkud netradiční Optiarc DVD RW AD-7530A), která podporuje všechny typy CD a DVD médií, tedy jednovrstvé a dvouvrstvé varianty DVD+-RW a DVD-RAM.

Co se týče možností komunikace, tak v Joybooku naleznete standardní 56 kbit/s modem, 10/100Mbit/s Ethernet kartu (Realtek RTL8139/810x) a Wi-Fi adaptér podporující pouze režimy b/g (Atheros AR5006EG).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Jako displej byl zvolen širokoúhlý displej o běžné úhlopříčce 15,4". Jedná se o lesklou variantu o rozlišení WXGA (1280 x 800) a poměru stran 16:10. BenQ se u něj chlubí dobou odezvy 16 ms. Toto je jediný typ LCD, se kterým můžete Joybook zakoupit. K jeho kvalitám nemám výhrad.

Obrazová data jsou zpracovávána integrovanou grafickou kartou od AMD – ATI Radeon Xpress 200M, která si dokáže nasdílet až 128 MB paměti. Výkon této ne moc často vídané karty je srovnatelný se starším integrovaným řešením Intel GMA950. Při srovnávání výsledků obou zmíněných karet si lze všimnout, že Intel má navrch ve starších benchmarcích (3DMark 2001) a naopak AMD vede v novějších (3DMark 06), ale nejedná se o žádné propastné rozdíly. Výkon grafické karty bude postačovat pro potřeby domácích uživatelů (internet, e-mail, prohlížení fotografií a sledování videa), horší to bude s jejich dětmi, které by si chtěly zahrát jednu z novějších her.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 4484
  • 3DMark 03: 1359
  • 3DMark 05: 632
  • 3DMark 06: 221

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 2,5
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,1

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Multimediální výbava byla pravděpodobně kvůli snížení ceny omezena na minimum, což je trochu škoda pro notebook do domácností. Skládá se pouze ze dvou reproduktorů a zvukové karty s jedním vstupem a jedním výstupem. Webovou kameru a integrovaný mikrofon byste hledali marně. Kvalita vestavěných reproduktorů je subjektivně nepatrně lepší než obvykle, tradičně chybí basy.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení je řešeno standardní cestou – několika vstupy vzduchu na spodku notebooku a jedním výstupem na levé hraně. Dle naměřených teplot pracovalo chlazení velmi dobře. Větrák procesoru byl sice slyšitelný, ale při práci to výrazně vadit nebude. Práci na klíně lze s klidným svědomím doporučit.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 34,8
  • levá strana pod klávesnicí = 33,3
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,6
  • klávesnice vlevo = 31,3
  • klávesnice vpravo = 30,5
  • spodek maximum = 35,8 (kryt RAM)
  • výdech chlazení = 39,3
  • napájecí adaptér = 41,3

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 35,2
  • levá strana pod klávesnicí = 36,3
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,4
  • klávesnice vlevo = 35,3
  • klávesnice vpravo = 32,8
  • spodek maximum = 40,6 (kryt RAM)
  • výdech chlazení = 49,6
  • napájecí adaptér = 49,9

teplota okolí při měření: 26,3

Baterie

Baterie typu Li-Ion má kapacitu pouhých 2000 mAh při napětí 14,8 V. V našem standardním testu* výdrže na baterie udržela Joybook A52 v chodu jenom 1 hodinu a 34 minut. Na tento výsledek se lze dívat ze dvou úhlů. Na jednu stranu se jedná o domácí notebook, který bude na cesty brán pouze výjimečně (například k přátelům předvést domácí video), tedy hodina a půl je dostatečná. Na druhou stranu je to trestuhodný výsledek, který je v dnešní době zbytečný. Já myslím, že pravda je někde uprostřed. BenQ mohlo použít baterie s vyšší kapacitou a zvýšit tak výdrž alespoň na dvě hodiny, ale vzhledem k cenové kategorii Joybooku mu to nelze vyčítat.

BIOS a zabezpečení

BIOS od společnosti Phoenix je přístupný přes klávesu F2 při startu PC. Nabízí jen omezené možnosti nastavení, například čas a datum, pořadí bootování, hesla administrátora a uživatele a velikost sdílené paměti integrované grafické karty.

Z hlediska zabezpečení lze zmínit pouze hesla BIOS a Kensington Lock.

Příslušenství

Softwarové příslušenství Joybooku se skládá z prohlížeče PDF souborů Adobe Reader 7.0, softwarového DVD přehrávače CyberLink PowerDVD 7 v edici BenQ, vypalovacího balíku Nero Express Essentials 7 (odlehčená verze plného Nera), bezpečnostního balíku Trend Micro PC-cillin Internet Security 2007 (ten nahrazuje častější Norton Internet Security), obrazovkového šetřiče Joybook a aplikace Q-MediaBar 2.

Jako operační systém byl zvolen Windows Vista Home Premium.

Ceny a záruka

Model Joybook A52 v konfiguraci s Intel Core 2 Duo T2250E, 1 GB DDR2 RAM, 100 GB pevným diskem, integrovanou grafickou kartou ATI Mobility Radeon Xpress 200M, 15,4" lesklým displejem a operačním systémem Windows Vista Home Premium stojí 14 600 Kč bez DPH (17 999 Kč s DPH). K dispozici je také model A52E s procesorem Intel Celeron M 440, 512 MB RAM a 80 GB pevným diskem za 11 750 Kč bez DPH (14 499 Kč s DPH).

BenQ poskytuje záruku po dobu dvou let.

Závěr

BenQ Joybook A52 je absolutní novinkou na českém trhu s mobilními počítači. Je určen především pro domácí a nenáročné uživatele, kterým nabízí solidní zpracování, dostatečný výkon a hezký design. Na druhou stranu se uživatelé musí smířit s určitými nedostatky jako jsou krátká výdrž na baterie nebo nevhodné umístění klávesy Del. Přesto Joybook disponuje dobrým poměrem cena/výkon a jeho koupí neuděláte chybu.

Klady a zápory

+ cena/výkon
+ design

- výdrž na baterie
- umístění klávesy Del

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie BenQ Joybook A52

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: BenQ Joybook A52
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T2250E (1,73 GHz, 533 MHz, 2 MB L2 cache)
  • RAM (MB): 1 GB DDR2
  • HDD (GB): 100 (Hitachi Travelstar 5K160 HTS541610J9SA00 SBC0C70P, SATA, 5 400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD Super-Multi (Optiarc DVD RW AD-7530A, DVD+/-RW DL, DVD-RAM)
  • LCD: 15,4"
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: AMD ATI Radeon Xpress 200M, až 128 MB sdílené paměti
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100
  • Zvuková karta: Realtek High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows Vista Home Premium
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 2 000 mAh / 1h 34min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 3x USB 2.0, PC Card Type II, VGA
  • Rozměry: 362 x 260 x 30,5/35,5 mm
  • Hmotnost (kg): 2,5
Recenze

Diskuse