RECENZE: FSC Amilo PRO V3525 - na internet s HSDPA

29. 3. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jan Nováček

Amilo Pro V3525 je středně veliký 15,4'' notebook určený především do menších kanceláří a pro uživatele požadující komplexní pracovní nástroj s internetovou konektivitou. V jeho útrobách se totiž kromě procesoru Core Duo, rychlého SATA disku a všech dnes běžných rozhraní nachází také UMTS/HSDPA modem pro připojení k internetu přes mobilní sítě 3. generace.

FSC Amilo PRO V3525 - na internet s HSDPA

Základní popis

Fujitsu Siemens Computers Amilo PRO V3525 má líbivý černo-stříbrný design. Uprostřed černého víka je logo výrobce, dole stříbrný lem. Šasi notebooku je vyrobené z tvrdých plastů, působí velmi pevně a nikde se neprohýbá. Celkově je zpracování na vysoké úrovni a zaslouží si pochvalu.

Notebook disponuje všemi základními konektory. Na pravé straně najdeme dva konektory USB 2.0 a optickou mechaniku. Jedná se o DVD Super Multi Double Layer mechaniku podporující i DVD-RAM media. Většinu prostoru zadní strany notebooku zabírá baterie. Zadní strana dále obsahuje druhé dva USB porty, konektor analogového modemu RJ-11 a gigabitového ethernetu RJ-45. Levá strana notebooku ukrývá kromě výstupu chlazení také slot karty PCMCIA typu I/II (krytý záslepkou), slot pro zámek Kensington, TV-out, VGA výstup a vstup napájení. V čelní straně notebooku je umístěna čtečka karet 3 v 1 (SD, MMC a Memory Stick) a zvukový vstup a výstup (oba jsou analogové i S/PDIF).

Všechny indikační diody se nacházejí v levém spodním rohu notebooku, jsou dobře viditelné i při zavřeném víku. Kromě indikace stavu napájení (síť, baterie) jsou zde indikátory stavu Wi-Fi a klávesnice.

Víko notebooku je připevněno dvěma tuhými panty, k jeho otevření je třeba použít obě ruce. Víko celkově působí pevně a odolně, při otevírání se neprohýbá.

Amilo Pro V3525 patří svými rozměry 354 x 256 x 45 mm a hmotností 2,8 kg mezi středně veliké notebooky. Adaptér notebooku má hmotnost 220 g a rozměry 106 x 46 x 30 mm, v brašně tedy mnoho místa nezabere. Notebook se svými rozměry a hmotností příliš nehodí pro každodenní práci v terénu.

Klávesnice a ovládací prvky

Amilo Pro V3525 má pro notebooky Fujitsu-Siemens již tradiční světlou klávesnici s šedivými popiskami. Stejnou šedivou barvou jsou vyznačeny i všechny alternativní funkce kláves. Klávesnice testovaného vzorku má českou i slovenskou lokalizaci, díky tomu obsahují některé klávesy až 5 popisek.

Rozložení kláves je klasické, s velikým dvouřádkovým Enterem, příjemně širokým pravým Shiftem i Backspacem. Klávesy jsou plné velikosti, mají tichý, příjemný chod. Klávesa Fn je umístěna spolu s klávesou Win mezi levým Ctrl a Alt. Klávesy F1 až F12 nejsou rozděleny do skupinek. Klávesy Insert a Del jsou umístěny vpravo nad mile širokou klávesou Backspace. Klávesy PgUp a PgDn jsou poněkud nešťastně umístěny u kurzorových kláves, Home a End jsou dostupné pomocí stejných kláves při současném stisku klávesy Fn.

Nad klávesnicí uprostřed se nacházejí čtyři tlačítka. První zprava je určeno pro zapínání počítače, druhé pro e-mailového klienta, třetí pro spouštění internetového prohlížeče a poslední je určeno pro ovládání Wi-Fi, Bluetooth a UMTS modulu.

Pod klávesnicí je černý, širokoúhlý touchpad se dvěma tlačítky. V pravé části citlivé plochy lze rolovat podobně jako kolečkem myši, rolovací pole ale nejsou na ploše naznačena. Chování touchpadu je možné nastavit pomocí obsáhlého ovladače.

Hlavní HW parametry

FSC Amilo Pro V3520 je založen na současném nejrozšířenějším čipsetu Intel 945GM Express, v obou prodávaných konfiguracích nejdeme procesor Intel Core Duo T2250E. Procesor je taktován až na 1,73 MHz, má 533 MHz sběrnici a 2 MB L2 cache.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 18 202
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 13 600

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 36 451
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 27 227

Celkově procesor splnil očekávání a umisťoval se do 30. pozice našeho aktuálního žebříčku. Notebook je rychlým pomocníkem pro běžnou práci.

Testovaný notebook disponoval 512 MB operační paměti typu DDR2 PC4200 (533 MHz). Jednalo se o jeden modul, druhý slot je tedy možno využít pro budoucí rozšíření. Maximální teoretická velikost operační paměti jsou 4 GB, při osazení obou slotů 2GB moduly, které však stále nejsou na trhu. V testu paměť přenesla 1608 MB/s. Tento výsledek paměť vynesl na 30. pozici v našem aktuálním žebříčku.

Osazený pevný disk Seagate Momentus 5400.3 s kolmým zápisem, konkrétně ST980811AS o kapacitě 80 GB s rozhraním serial ATA. Disk se otáčí rychlostí 5400 otáček za minutu, obsahuje 8 MB vyrovnávací paměti. Seagate se chlubí, že disk zvládá i náročné multimediální datové toky, což disk i potvrdil v testu HD Tach. Naopak syntetický test programem HWiNFO32 mu vůbec "nesedl". Na poměry 5400 otáčkového disku je ale celkově opravdu velmi rychlý:

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 64,77 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 37,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,36 ms

Notebook má optickou mechaniku Optiarc DVD RW AD-7540A podporující všechny dostupné typy médií včetně DVD-RAM. K tomu vyniká příjemně tichým chodem. Mechanika má vyrovnávací paměť o velikosti 2 MB, přístupovou dobou 150 ms pro CD a 180 ms pro DVD. Rychlosti pro čtení jsou standardní, pro DVD 8x a CD 24x. CD-R/RW dokáže mechanika zapisovat 24x, DVD+RW 8x, DVD-RW 6x, DVD +/-R 8x, DVD +/-R9 4x a DVD-RAM 5x.

Pro komunikaci se světem je notebook vybaven přímo skvěle. Kromě analogového 56kb/s modemu a gigabitového ethernetu disponuje modulem pro bezdrátové sítě Wi-Fi standardů 802.11 a/b/g (čip Intel 3945abg) a modulem Bluetooth V2.0. Jeho největší předností je UMTS modul pro mobilní sítě 2. a 3. generace. UMTS modulem je Sierra Wireless MC8755, který podporuje technologii UMTS FDD (až 1,8 Mb/s s technologií HSDPA) i starší standardy GPRS/EDGE. V současné době technologii UMTS FDD podporuje v České republice pouze společnost O2, v sítích T-Mobile a Vodafone lze pomocí vestavěné karty využít starší standardy 2,5 generace GPRS/EDGE. Držák karty SIM je pod speciálním krytem na spodní straně notebooku.

Displej a grafika

Notebook disponuje displejem o úhlopříčce 15,4“ s rozlišením 1280 x 800 bodů. Displej má dobrou odezvu, podsvícení i náhledové úhly jsou také na dobré úrovni. Nastavení kontrastu je možné v dostačující míře.

Testovaná konfigurace disponuje integrovanou grafickou kartou Intel GMA 950 s až 128 MB sdílené systémové paměti. Tyto grafické karty nedisponují žádným závratným 3D výkonem.

  • 3DMark 2001: 4740
  • 3DMark 03: 1225
  • 3DMark 05: 409
  • 3DMark 06: 99

Je vidět, že notebook není rozhodně určen pro hraní náročných 3D her. Pro běžnou kancelářskou práci, prohlížení fotek a pouštění videa stačí bez problémů.

Multimedia

Multimédii toto Amilo Pro neoplývá a ani k nim není určeno. Zvuk zajišťuje standardní dvojice stereo reproduktorů, které najdeme mezi klávesnicí a displejem. Přes svojí malou velikost mají čistý zvuk. Hlasitost se ovládá pouze přes druhou funkci kláves F6/F7 a F5 (vypnutí). Kromě integrované čtečky karet 3v1 potěší i integrovaný mikrofon. Pro připojení externího zvuku je k dispozici jeden audio vstup a výstup. Oba jsou analogové i digitální S/PDIF.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení je u Amila Pro V3525 řešeno dobře. Hlavní vstup chlazení je zespodu notebooku v levém zadním rohu. Další vstupy chlazení jsou v krytu operační paměti a v krytu u Wi-Fi a UMTS modulu. Při práci na klíně není pravděpodobné zakrytí všech vstupů a nehrozí tedy přehřátí. Výstup chlazení je v levém boku notebooku, uživatele praváka tak při práci s externí myší nepálí ohřátý vzduch do ruky.

Při běžné práci je notebook velmi tichý, větráček chlazení se zapne jen sporadicky. Při vysoké zátěži běží větráček častěji, přesto je jeho chod tichý a nijak neruší.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 35,6 °C
  • levá strana pod klávesnicí = 34,1 °C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,8 °C
  • klávesnice vlevo = 34,1 °C
  • klávesnice vpravo = 31,8 °C
  • spodek maximum = 33,3 °C (kryt operační paměti)
  • výdech chlazení = 41,3 °C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 37,5 °C
  • levá strana pod klávesnicí = 37,1 °C
  • pravá strana pod klávesnicí = 34,6 °C
  • klávesnice vlevo = 36,7 °C
  • klávesnice vpravo = 36,1 °C
  • spodek maximum = 39,2 °C (kryt operační paměti)
  • výdech chlazení = 45,2 °C

teplota adaptéru: 36,1 °C

teplota okolí při měření: 21,3 °C

Celkově byla teplota na nízké úrovni. Při delším zatížení se pouze mírně zahřívá střed klávesnice a touchpad, práci to však nevadí.

Baterie

Baterie notebooku složená ze šesti článků má kapacitu 4400 mAh při napětí 10,8 V. V našem standardním redakčním testu notebook vydržel dobré 3 hodiny 42 minut.

Baterie se nachází v zadní části notebooku, kde je zajištěna dvěma zámky jistícími se navzájem. K notebooku je možno dokoupit větší baterii o kapacitě 5200 mAh.

BIOS

Přístup do BIOSu je přes klávesu F2 při startu počítače. Je v něm možno nastavit základní parametry nastavení, jako je bootovací sekvence, hesla pro HDD, spuštění a přístup k samotnému BIOSu. Co se týče zabezpečení, notebook kromě zmíněných hesel v BIOSu nabízí pouze slot zámku Kensington. Čtečkou prstů ani žádným TPM modulem počítač nedisponuje.

Příslušenství

Notebook se dodává s předinstalovaným operačním systémem Windows XP Professional. Kromě DVD s operačním systémem se na přiložených médiích nacházejí softwarové utility jako je NERO 6, Norton Internet Security 2006, software k UMTS modulu a k modulu Bluetooth.

Ceny a záruka

Fujitsu Siemens Amilo Pro V3525 je nabízen s operačním systémem Windows XP Professional, nebo se základem operačního systému Linux. Doporučená koncová cena testované konfigurace s Windows XP Professional je 26 020,- Kč bez DPH (30 964,- Kč s DPH), verze s operačním systémem Linux je o 2 000,- Kč levnější (22 970,- Kč bez DPH).

Závěr

Notebook FSC Amilo Pro V3525 je středně veliký notebook určený zejména do malých kanceláří. Vyznačuje se líbivým designem, kvalitním zpracováním a vyniká integrovaným modulem UMTS, díky kterému zde pojem "mobilita" nabývá jiných rozměrů.

Klady a zápory

+ UMTS modul
+ konstrukční provedení

- až příliš tuhé panty displeje

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Recenze

Diskuse