RECENZE: Lenovo ThinkPad R61 - R poprvé širokoúhle

14. 8. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Janeček

R61 je inovovaný ThinkPad R60, který představuje 'business essential' notebook dle Lenova. Kvalitní šasi, platforma Santa Rosa, dedikovaná profesionální OpenGL grafika NVIDIA a poprvé také širokoúhlý displej - to je Lenovo R61 za cenu kolem 36 tisíc Kč bez DPH.

Lenovo ThinkPad R61 - R poprvé širokoúhle

Základní popis

Šasi tohoto notebooku všichni velmi dobře známe. Je to ještě původní koncept vyvinutý v IBM, který je prověřen časem a tisíci uživatelů. Vyznačuje se promyšlenými vlastnostmi a vysokou pevností. Vzhledově se téměř neliší od profesionální řady T od Lenova, rozdíl je především v použitých materiálech. Spodní díl je vyroben z plastu vyztuženého uhlíkovými vlákny a kryt displeje je vyroben ze superelastického polykarbonátu. Displej a vůbec celý notebook je tak velmi dobře chráněn. Jedinou výtku bych měl ke slícování jednotlivých plastových dílů. Plasty se mírně pohybují a trochu skřípají. V této cenové kategorii a u jinak kvalitního šasi je to opravdu škoda. Co se barevného provedení týče, tak notebook je celý vyveden v černé barvě. Design je strohý a především praktický. Mně osobně se velmi líbí, ale jistě bych našel i mnoho odpůrců.

Rozmístění portů vypadá následovně. Na přední hraně naleznete pouze čtečku paměťových karet, na levé hraně PC Card slot a ExpressCard slot, FireWire a jeden USB port, zvukový výstup a mikrofonní vstup, konektory modemu a síťové karty a VGA výstup, na zadní hraně je pouze S-Video výstup a na pravé hraně už jen další dva USB porty a optická mechanika. Sloty PC Card a ExpressCard jsou sdruženy nad sebou a mají šikovnější dvířka namísto záslepky, kterou lze lehce ztratit. Bohužel rozmístění portů mi nepřijde zrovna nejlepší, například VGA výstup by se více hodil na zadní hranu (kvůli kabelu). Celkově se mi také konektory, zejména na levé hraně, zdály namačkané blízko u sebe. Indikačních LED je na šasi více než obvykle. Na víku displeje jsou tři (zelené) a jdou zde umístěny z důvodu viditelnosti při zavřeném víku. Ukazují stav napájení a stav počítače (spánek). Jedna zelená dioda se také nachází u čtečky multimediálních karet a pouze značí, že čtečka je aktivní. Zbytek diod se nachází pod displejem. Je jich tam celkem devět a jsou také zelené, případně mění barvu na oranžovou (napájení). Dvě indikují stav Wi-Fi a Bluetooth, dvě stav NumLock a CapsLock a další práci disku, stav napájení a počítače (spánek). Umístění panelu s diodami je ideální, při práci ho neustále vidíte a můžete rychle zkontrolovat stav určitých funkcí (přitom diody svítí přiměřeně, takže určitě neoslní). Diody na víku displeje hodnotím také velmi kladně a nechápu, proč se ostatní výrobci ještě neinspirovali.

Víko displeje je připevněno dvěma kovovými panty a zajištěno dvěma západkami, které lze odjistit jedním zámkem. Tedy víko lze otevřít jednou rukou. Už od pohledu vypadá velmi robustně a kolem displeje jsou tradičně mírné přesahy.

Co se týče mobility, Lenovo R61 patří do střední velikostní i váhové kategorie. Čili je možno ho celkem rozumně přenášet, ale na každodenní nošení to není. Rozměry šasi jsou 358 x 255 x 29,7/33,5 mm a váží 2,83 kg. Napájecí adaptér je také středně veliký.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je shodná se všemi notebooky řady ThinkPad a hodně se liší od těch, co do svých notebooků instalují ostatní výrobci. Má některé zajímavé vlastnosti, které ji přibližují klasickým desktopovým klávesnicím a dle mého názoru velmi zefektivňují práci na ní. Klávesnice je rovná, má černou barvu a její popisky mají barvu bílou, případně modrou pro jejich sekundární funkce. Enter je dvouřádkový a jako jediná klávesa má modrou barvu. Klávesa Esc je osamocená v levém horním rohu, funkční klávesy F1 - F12 jsou ve skupinkách po čtyřech odděleny dostatečně velkými mezerami, klávesy Ins, Del, Home, End, PgUp a PgDn tvoří skupinku v pravém horním rohu. Klávesa Fn je trochu netradičně umístěna až za klávesou Ctrl, prý kvůli normě ISO, která neumožňuje rozdělit trojici Ctrl, Win a Alt. Kurzorové šipky mají jiný tvar kláves, jsou menší a zaoblené. Obrácený tvar písmena T šipek je doplněn dvěma klávesami – Back a Forward (zpět a vpřed v prohlížeči). Na klávesnici se píše velmi dobře, zdvih kláves je dobrý a není ani příliš hlasitá. Efektní i efektivní je malá dioda umístěná ve víku displeje, která osvětluje klávesnici při práci ve tmě. Nebude to sice stačit na čtení, ale pro orientaci na klávesnici je to ideální. Zapíná a vypíná se kombinací kláves Fn + PgUp.

Kurzor myši lze ovládat dvěma způsoby. Klasický touchpad zde byl doplněn o TrackPoint. Dohromady se to u Lenova nazývá UtraNav. Nejprve si popíšeme touchpad. Ten právě kvůli TrackPointu a jeho tlačítkům musel být zmenšen, má černou barvu a je mírně zapuštěn do povrchu šasi. Pod sebou má dvě tlačítka, možnost rolování je zajištěna okraji touchpadu. TrackPoint je malý joystick umístěný mezi klávesami G, H a B, který je výhodný pro lidi píšící všemi deseti – nemusí dávat ruce pryč z klávesnice. Má červenou barvu a zdrsněný povrch. Čepičku TrackPointu lze snadno vyměnit, s notebookem jsou dodávány tři čepičky různých velikostí a tvarů. Pod klávesnicí jsou pak ještě další tři tlačítka, levé a pravé myši doplněné uprostřed rolováním (funguje tak, že ho držíte a směr rolování řídíte samotným TrackPointem). Na tento způsob ovládání není mnoho uživatelů zvyklých a pro jeho osvojení bude třeba nějaký čas trénovat, ale myslím, že práce s ním může být efektivnější.

Ostatní ovládací prvky jsou zastoupeny přepínačem bezdrátových sítí na přední hraně a pěti tlačítky nad klávesnicí. Tři z nich (kulatá a šedivá) ovládají zvuk (Mute, zvýšení a snížení hlasitosti), jedno (podlouhlé a modré) zapíná sadu aplikací ThinkVantage a poslední zapíná samotný počítač.

Hlavní HW parametry

Lenovo R61 je postaven na nejnovější platformě Intel Centrino Duo (Santa Rosa). Čipová sada Intel PM965 Express je dobrým základem pro každý notebook a nabízí 800 MHz sběrnici FSB. Jako procesor byl zvolen Intel Core 2 Duo T7100 s jádrem Merom-2M, který pracuje na frekvenci 1,8 GHz a má 2 MB cache druhé úrovně. Jeho TDP je 35 W. V současnosti je to jediný procesor, se kterým bude notebook dodáván, ale model R61 je také vyráběn s čipsetem GM965 s integrovanou grafickou kartou.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 24 151
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 907

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 43 850
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 26 947

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 4,8

Výkon procesoru je dobrý a zařazuje tento notebook do horní poloviny našich tabulek. Kladně ho hodnotí i samotný operační systém Windows Vista. Bohužel se zde znovu projevuje fakt, že 800 MHz FSB nemá žádný přínos, protože starší procesor Core 2 Duo na stejné frekvenci, ale s 667 MHz FSB, dosahuje stejných nebo i vyšších výkonů. Každopádně bude výkon dostatečný pro každého uživatele.

Operační paměť má průměrnou kapacitu 1 GB. Jedná se o typ DDR2 o efektivní frekvenci 667 MHz. Notebook nabízí dva paměťové sloty, a protože Lenovo vložilo pouze jeden 1 GB modul, jednoduše budete moci zvýšit kapacitu. Maximální podporovaná kapacita RAM jsou 4 GB. Programem HWiNFO32 jsme naměřili přenosovou rychlost 2 327 MB/s. To je vysoká hodnota, která řadí tento notebook do první desítky našich tabulek.

Notebook je osazen pevným diskem Seagate Momentus (ST9120822AS) o kapacitě 120 GB. Je připojen přes rozhraní SATA, má 8 MB vyrovnávací paměti a rychlost 5 400 ot./min. Naměřené výkony jsou výborné a znovu řadí tento notebook na začátek tabulek. Data na pevném disku jsou chráněna senzorem, který případně zaparkuje čtecí a zapisovací hlavy na bezpečné místo, aby nepoškodily magnetický povrch média (Active Protection System). Ve všech ohledech je tedy notebook Lenovo R61 vyrovnaný a podává dobré až výborné výkony.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 105,21 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 36,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,6 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 4,8

Optická mechanika je tradičně typu DVD Super Multi DL (HL-DT-ST DVDRAM GMA-4082N) a je umístěna ve výměnné šachtě Ultrabay. Podporuje čtení a zápis na všechny dnes dostupné formáty CD a DVD, včetně DVD-RAM a dvouvrstvých médií. Váží 180 g a má 2 MB vyrovnávací paměti. Notebook lze zakoupit i v konfiguraci s combo mechanikou (čtení a zápis CD, pouze čtení DVD).

Komunikace je zajištěna standardním 56 kbit/s modemem, gigabitovou síťovou kartou (Intel 82566MC Gigabit Network), Wi-Fi adaptérem (Intel 4965AG(N) Wireless WiFi Adapter), podporujícím všechny režimy standardu 802.11, tedy a/b/g a návrh režimu n, a Bluetooth modulem.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Řada ThinkPad vždy patřila mezi nejvíce konzervativní notebooky, a proto přišla teprve až s řadou R61 podpora širokoúhlých displejů. Je to krok vstříc uživatelům, kteří si širokoúhlé displeje žádají a to nejenom kvůli multimédiím, ale i kvůli práci. Testovaný kus byl osazen matným 15,4" širokoúhlým LCD panelem o vysokém rozlišení WSXGA+ (1680 x 1050 pixelů). Jeho kvalita je výborná, je velmi ostrý a jeho podsvícení je rovnoměrné. Horizontální pozorovací úhel je výborný, vertikální průměrný. Mimo tento panel lze notebook dostat také se 14,1" a 15" LCD v různých rozlišeních.

ThinkPady se také vyznačují tím, že v případě použití dedikované grafické karty využívají služeb profesionálních OpenGL karet. V tomto případě byla zvolena NVIDIA Quadro NVS 140M se 128 MB paměti. Disponuje podporou DirectX 10, OpenGL 2.1, technologie PowerMizer 7.0 (power management) a byla testovaná se širokou škálou běžně používaných business aplikací. Její výkon je několikrát vyšší než výkon integrovaných řešení. Dosažené body v benchmarcích 3DMark jsou někde na úrovni NVIDIA GeForce Go 7400 nebo AMD ATI Mobility Radeon X600. Výkon je více než dostatečný pro běžné a pracovní využití, karta není určena pro hraní her (přestože i s nimi si jistě obstojně poradí), ale pro práci s grafikou atd.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 12 884
  • 3DMark 03: 5 180
  • 3DMark 05: 3 164
  • 3DMark 06: 1 374

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 4,6

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Multimédia rozhodně nejsou hlavním lákadlem modelu R61, takže přestože se může hodit i pro domácí uživatele, spíše si ho koupí manažeři malých firem nebo jiní pracovníci. V notebooku naleznete pouze zvukovou kartu Intel High Definition Audio, jejíž výstup spolu s mikrofonním vstupem najdete na levé hraně. Vestavěné reproduktory jsou umístěny po stranách klávesnice a integrovaný mikrofon pod klávesou Fn. Reproduktory hrají docela dobře, výhradu mám akorát k umístění mikrofonu, který si uživatel zakrývá rukoua ve kterém jsou slyšet stisky kláves. Hlasitost se ovládá dvěma tlačítky nad klávesnicí, to je příjemné, protože není třeba hledat nějakou kombinaci kláves.

Zabezpečení

Naopak zabezpečení je v tomto stroji velmi důležité. Je zajištěno nejenom softwarově, ale hlavně hardwarově. O šifrování se stará čip TPM (Trusted Platform Module) ve spolupráci se snímačem otisků prstů (umístěn na ploše pro opření ruky napravo pod klávesnicí), který autentizuje uživatele. Tyto dva samotné prvky velmi zvyšují bezpečnost, ale teprve až software od Lenova (IBM) ThinkVantage dovádí celý bezpečnostní systém k dokonalosti. Více si o jednotlivých aplikacích povíme v části o příslušenství.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení je vyřešeno standardně několika vstupy vzduchu na spodku notebooku a dvěma výstupy po stranách, konkrétně na levé a zadní hraně. Naměřené teploty jsou nízké a ukazují, že systém chlazení pracuje velmi dobře. S klidným svědomím můžu doporučit práci na klíně. Co se týče větráku, tak ten pracoval velmi tiše při mírném i vysokém zatížení. To je příjemné, protože neruší při práci.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,9
  • levá strana pod klávesnicí = 29,8
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,1
  • klávesnice vlevo = 30,1
  • klávesnice vpravo = 29,8
  • spodek maximum = 36,5 (při levém okraji)
  • výdech chlazení = 35,3
  • napájecí adaptér = 48,5

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,3
  • levá strana pod klávesnicí = 30,6
  • pravá strana pod klávesnicí = 32
  • klávesnice vlevo = 32,1
  • klávesnice vpravo = 30,8
  • spodek maximum = 40,1 (uprostřed)
  • výdech chlazení = 39,7
  • napájecí adaptér = 53,2

teplota okolí při měření: 26

Baterie

Baterie Sanyo typu Li-Ion má kapacitu 4 800 mAh při výstupním napětí 10,8 V. V našem standardním testu* výdrže na baterie udržela notebook v chodu 3 hodiny a 26 minut. To je mírně nadprůměrný výsledek. V nabídce Lenova jsou baterie se třemi, čtyřmi, šesti a devíti články. Výdrž na baterie lze dále prodloužit vsazením Li-Pol baterie do šachty Ultrabay.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 35,4
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 57

BIOS

Do BIOSu Phoenix se lze dostat stiskem tlačítka F1 nebo ThinkVantage při startu počítače. Tlačítko ThinkVantage nastartuje Rescue and Recovery centrum, ve kterém je volba pro přístup do BIOS. Tento BIOS má trochu jiné rozložení, než na které je většina uživatelů zvyklá, řekl bych méně přehledné. Ale za to nabízí obrovské možnosti nastavení do posledního detailu. Je možno nastavit různé volby power managementu a povolit/zakázat různá zařízení. Zajímavou volbou je také například diagnostika pevného disku. Takový BIOS bych si přál u každého mobilního počítače.

Příslušenství

Softwarové příslušenství je tradičně velmi silnou stránkou notebooků ThinkPad a to zejména díky sadě aplikací ThinkVantage. Mimo to dostanete ještě 60denní trial Microsoft Office 2007, Adobe Reader 8, Diskeeper 9 (mnohem kvalitnější náhrada za defragmentaci Windows), PC-Doctor 5 for Windows (diagnostika problémů a jejich řešení, testy zařízení), NetWaiting (manažer telefonických připojení), Picasa2 2.6.0 (jednoduchá správa fotografií) a instalaci bezpečnostního balíku Norton Internet Security 2007, která je plně automatická.

Nyní si pojďme povědět něco k sadě ThinkVantage. Ta obsahuje velké množství jednoúčelových utilit a aplikací, které dohromady velmi zvyšují užitnou hodnotu celého stroje. Takovým centrálním bodem je ThinkVantage Productivity Center, což je menu v černošedých barvách sdružující většinu dále uvedených utilit na jednom místě. A jaké aplikace tedy ThinkVantage nabízí? Jsou to Access Connections (podrobné nastavení všech typů připojení k síti), Help Center (nápověda), Active Protection Systém (nastavení ochranného systému disku – citlivost, notifikace, vypnutí mechanismu při opakované detekci pohybu např. při jízdě autem, animace polohy počítače), Client Security Solution 8 (TPM, šifrování, přihlašování do systému), Create Recovery Media (vytvoření záchranného CD/DVD se zálohou), EasyEject Utility (odebrání výměnných zařízení ze systému), Keyboard Customizer Utility (nastavení klávesnice – např. citlivost některých kláves – Esc, F1 – přenastavení funkce některých kláves, např. při použití externí klávesnice), Maintenance Manager 3 (stav systému, naplánování zálohy a defragmentace), Message Center (krátké zprávy od Lenova), Power Manager, Presentation Director (rychlé přenastavení displeje pro potřeby prezentace atd.), Rescue and Recovery 4 (jedna z prvních aplikací, která nabídla dnes běžné a jednoduché zálohování a obnovu operačního systému), System Migration Assistant 4.2 (přenos nastavení na jiný počítač), System Update 3 (aktualizace) a na závěr ThinkVantage Fingerprint Assistant 4.2 (možnost tvorby a odstraňování identit, tutoriál snímání otisků, nápověda).

Jenom dodám, že ThinkVantage lze spustit i bez operačního systému stisknutím modrého tlačítka při startu počítače. To vám umožní především obnovit operační systém a zazálohovaná data do původního stavu, např. při napadnutí počítače virem.

Jako operační systém jsou nainstalována Windows Vista v edici Business.

Ceny a záruka

Testovaný model v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo T7100, grafickou kartou NVIDIA Quadro NVS 140M, 1 GB DDR2 operační paměti, 120 GB pevným diskem, 15,4" obrazovkou (WSXGA+), Wi-Fi Draft-N adaptérem a operačním systémem Windows Vista Business stojí 35 990 Kč bez DPH (43 tisíc Kč s DPH). K dostání bude také model v konfiguraci s Core 2 Duo T7100, 1 GB RAM (2 x 512 MB), integrovanou grafickou kartou Intel GMA X3100, 14,1" displejem (WXGA+), Wi-Fi adaptérem a/b/g a Windows Vista Business za cenu 27 990 Kč bez DPH (33 500 Kč s DPH).

Standardně je poskytována záruka jeden rok pro firmy a dva ruky pro fyzické osoby (nepodnikatele). Samozřejmostí je možnost rozšíření záruky i na mezinárodní či se servisem u zákazníka.

Závěr

Lenovo ThinkPad R61 je notebook střední třídy – cenově, váhově i rozměrově. Svým designem, hardwarovou výbavou a softwarovým příslušenství se hodí zejména pro profesionální či podnikové uživatele. Novinkou je u něj širokoúhlý displej, který nabízí větší pracovní prostor, případně možný kvalitnější zážitek ze sledovaného filmu. Celkově se jedná o velmi vyvážený notebook s bytelným provedením.

Klady a zápory

+ osvědčené šasi
+ softwarová výbava

- slícování plastů
- rozmístění portů

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Lenovo ThinkPad R61

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené prgramem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo ThinkPad R61
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T7100 (1,8 GHz, 800 MHz, 2 MB L2 cache)
  • RAM (MB): 1 GB DDR2
  • HDD (GB): 120 (Seagate Momentus ST9120822AS, SATA, 5 400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD Super Multi (HL-DT-ST DVDRAM GMA-4082N, DVD+/-RW DL, DVD-RAM)
  • LCD: 15,4"
  • LCD rozlišení: WSXGA+ (1680 x 1050)
  • Video: NVIDIA Quadro NVS 140M, 128 MB VRAM
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000
  • Zvuková karta: Intel High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad, trackpoint
  • Software: Windows Vista Business
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4 800 mAh / 3h 26min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 3x USB 2.0, 4in1 Card Reader, PC Card Type II, ExpressCard, FireWire, S-Video, VGA, dokovací konektor
  • Rozměry: 358 x 255 x 29,7/33,5 mm
  • Hmotnost (kg): 2,83
Recenze

Diskuse