RECENZE: SONY VAIO VGN-N29VN - inovovaný základ

17. 5. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Michal Hausner

Není tomu tak dávno, co začalo i Sony lovit ve vodách levnějších notebooků. Recenzované Vaio však nenese jen prestižní název, ale i odpovídající design a kvalitní komponenty. V testované konfiguraci najdeme procesor Intel Core 2 Duo, DDR2 RAM a SATA disk, jako operační systém byla použita Vista Business. To vše se odrazilo i na ceně, která však stále nepřevyšuje 25 000 Kč bez DPH.

SONY VAIO VGN-N29VN - inovovaný základ

Základní model prošel sice inovací, ta se ale odehrála pouze uvnitř notebooku. Design, celkové rozměry a hmotnost, stejně tak rozmístění a počet portů zůstaly identické s předešlým modelem SONY VAIO N19VP/B, který už naší redakcí prošel. Základní model také zdědil výtečnou klávesnici, ke které až na rozmístění některých kláves nelze mít výhrad. Všechny podstatné změny se tedy odehrály v těle notebooku, tak se podívejme jak se promítly do výsledků testů.

Hlavní HW parametry

Použitou čipovou sadou je osvědčený Intel Express 945GM. Název napovídá možnost použití nejnovějších procesorů Intel stejně tak osazení integrovanou grafickou kartou, rovněž od Intelu. V předchůdci tikal základní procesor řady Intel Core Duo. Výrobce tentokrát vsadil na novější Core 2 Duo. Opět se jedná o nejníže taktovaný procesor z řady, konkrétně model T5200 pracující na maximální frekvenci 1,6 GHz (o 60 MHz méně než předchůdce). Další parametry už jsou shodné, tzn. 2 MB L2 cache a 533 MHz FSB. A jak se tyto hodnoty promítly v testech HWiNFO 32?

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 19 416
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 12 025

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 38 891
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 24 081

Vzhledem k mírně nižší frekvenci oproti předchůdci jsou výsledky testů s pevnou řádovou čárkou vynikající. Při využití jednoho jádra jde o výsledek skoro o 3000 bodů lepší (v případě obou jader je to o více než 5000 bodů). Tento výkonnostní náskok je znatelný a výpočetní výkon je pro běžné potřeby plně dostačující. Naopak v testech s plovoucí řádovou čárkou jsou výsledky o pár stovek bodů horší (tady se přece jen projeví nižší frekvence).

Výrobce nešetřil ani co se týče použitých pamětí. A tak v testovaném modelu najdete dva 512 MB moduly. Jedná se o úsporné DDR2 paměti pracující na efektivní frekvenci 533 MHz. Celková velikost operační paměti 1024 MB v testech propustnosti paměťové sběrnice dosáhla na hodnotu 1942 MB/s. Jedná se o průměrnou hodnotu, ovšem znatelně lepší než předchůdce s jedním 512 MB modulem.

Pevný disk také povýšil, a to na rovných 120 GB. Výrobcem je Fujitsu a jeho kódové označení je NHW2120BH. Parametry disku jsou následující: rozhraní SATA 150, rychlost otáčení ploten 5400 rpm a buffer má velikost 8 MB. To jsou dnes standardní hodnoty a zde jsou výsledky testů:

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 92,08 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 33,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,48 ms

V tomto případě horší přístupovou dobu zachraňuje výborná hodnota skutečné přenosové rychlosti. Tou se Sony řadí k lepšímu průměru. Práce v nových Windows je tak pohodlná a ve většině situací nebudete diskem příliš brzděni.

Očekávaný standard najdete i v případě osazené optické mechaniky. Tou je MATSHITA DVD-RAM UJ-850S. Mechanika zvládá dle výrobce zápis na všechna dostupná média a při provozu neobtěžuje zvýšenou hlučností. Při testech se nevyskytl jediný problém s jejím provozem.

Bezdrátové připojení k síti je možné pouze přes dnes standardní Wi-Fi (802.11 b/g). Naopak připojit se přes kabel můžete pomocí LAN (maximálně však 100 Mbps) nebo archaického modemu. Co zamrzí je absence Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Nebylo by to však Sony, aby i ve svém základním modelu nenabídlo kvalitní displej. Tento má klasické rozlišení WXGA (1280 x 800) na úhlopříčce 15,4“. Použitý širokoúhlý displej nepostrádá technologii X-black (leštěný povrch). Ta i přes drobné neduhy ve formě zrcadlení na slunci nabízí několik výhod. Např. syté podání barev nebo věrné zobrazení černé barvy. Tyto vlastnosti naplno vynikly v nových Windows s jeho grafickým rozhraním Aero. Pozorovací úhly jsou taktéž výborné. Třešničkou na dortu jsou už jen široké možnosti nastavení podsvícení.

V této třídě notebooků je jediným řešením integrovaná grafická karta. Tou je (klasicky) model Intel GMA 950 s až 224 MB sdílené paměti. Její přednosti hledejte v nízké energetické náročnosti při běhu na baterie. Výkonem neoslní, ale na moderní grafické rozhraní Aero plně postačuje. Zde jsou hodnoty v testech 3DMARK:

  • 3DMark 2001: 4506
  • 3DMark 03: 1257
  • 3DMark 05: 544
  • 3DMark 06: 216

S úspěšným koncem sice prošla i nejnovějším testem 3DMARK 06, výsledkem však spadá na úplné dno. Náročnější hry si nezahrajete, ale na ty ani není tento notebook určen. Běžnou práci ve 2D a multimediální aplikace ovšem zvládne s přehledem.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Hlavním plusem Vaia v této oblasti je kvalitní displej. Širokoúhlé provedení je doslova ideální na sledování filmů. Nepříjemnosti vás čekají až při poslechu zvuku. Hlavní problém nevidím v malém výkonu reproduktorů, ale v jejich umístění. Jsou totiž umístěny jakoby vespod (na krajích). To znamená jen jediné, pokud nemáte notebook na rovné a pevné ploše, reproduktory budou lehce zastíněny, v lepším případě budou hrát “do země“. Ovládání hlasitosti je řešeno přes kombinace funkční klávesy a F3/F4. Naštěstí je nejvyšší hlasitost "dostatečně hlučná". O věrné reprodukci zvuku na nejvyšší hlasitosti ale nemůže být řeč.

Nabídka multimediálních konektorů je mírně chudší, než-li bývá zvykem. Na připojení externího monitoru máte pouze jedinou možnost, tou je analogový konektor D-Sub. Audio konektory jsou pouze dva: IN a OUT. Neduh předchůdce v podobě pouze dvou hned vedle umístěných USB portů, bohužel zůstal také. Pro připojení např. digitální videokamery je tu port IEEE 1394 (u Sony pod označením S400). Zajisté se budou hodit integrované čtečky na paměťové karty Memory Stick (MS Pro, MS DUO) a SD.

Zabezpečení

V této disciplíně testované Vaio nevyniká. Stejně jako jeho předchůdce nabízí pouze nastavení základních hesel pro přístup do systému nebo heslo vyžadované bezprostředně po spuštění počítače. Rozhodně se ale nejedná o větší nevýhodu. Studenti, popř. domácí uživatelé, pro které je tento model určen především, takové vymoženosti jako je čtečka otisku prsů nebo TPM čip většinou nevyužijí.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení je vyřešeno na výbornou. Ono také nemá příliš mnoho práce, notebook totiž obsahuje energeticky nenáročné komponenty. Za nízké hodnoty zahřívání můžeme vděčit stejně tak integrované grafické kartě jako i níže taktovanému procesoru navíc s technologií SpeedStep.

S nízkým zahříváním je spojena nízká hladina hluku větráčku chlazení, a to při všech režimech provozu. Při běžné práci je zvuk větráčku nepostřehnutelný. Při vyšší zátěži se větráček sice zapne, hlučností však neotravuje. Zde musím také poznamenat, že i pevný disk je velmi dobře odhlučněn.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,3 °C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,1 °C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,5 °C
  • klávesnice vlevo = 26,6 °C
  • klávesnice vpravo = 28,6 °C
  • spodek maximum = 30,4 °C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 36,8 °C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 29,8 °C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,5 °C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,9 °C
  • klávesnice vlevo = 28,1 °C
  • klávesnice vpravo = 29,6 °C
  • spodek maximum = 32,6 °C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 40,9 °C

teplota okolí při měření: 21,0 °C

Z naměřených hodnot je zřejmé, že ani při větší zátěži se žádná část výrazně nezahřívá. Práce na klíně nečiní samozřejmě žádné problémy, i když tím dojde k částečnému překrytí nasávacích otvorů.

Sony se poučilo, a tak již k notebookům nabízí zdroj standardních rozměrů. Jeho hlavní výhodou je menší zahřívání. I maximální zátěž a současné dobíjení baterie nezvýšilo jeho teplotu nad 49 °C.

Jedinou chybkou na jinak dokonalém chlazení je umístění otvoru pro odvod teplého vzduchu. Ten je na pravé straně a v případě praváků bude ofukovat ruku s myší. Teploty vystupujícího vzduchu ale naštěstí nejsou nikterak závratné.

Baterie

Osazená baterie je v současnosti standardního typu Li-Ion. Její kapacita je běžných 4400 mAh a udávané napětí 11,1 V. I díky použití energeticky úsporných komponent vydržela ve standardním* redakčním testu notebook napájet po dobu 4 hodin a 2 minut. To je mezi srovnatelnou konkurencí vynikající hodnota.

Zajímavé je srovnání s předchůdcem. Ten totiž vydržel běžet na baterie o zanedbatelnou minutu déle. To společně s výkonnějšími komponentami dává za pravdu, že nové Windows Vista jsou energeticky šetrnější. Volnější uložení baterie zůstalo bohužel také. Praktické je její vyjímání, a to pomocí uvolnění jedné pojistky a jednoho zámečku.

Příslušenství

Tradičně bohaté příslušenství od Sony se nevyhnulo ani tomuto modelu. V krabici kromě notebooku samotného a napájecího adaptéru najdete ještě DVD pro Upgrade systému Windows Vista a tištěný manuál (v elektronické podobě je přímo na disku). Všechny ostatní dodané programy stejně jako operační systém jsou zálohovány přímo na disku. Obnovit je můžete jednoduše pomocí nástroje VAIO Recovery Utility verze 2.6. Další dodané programy jsou:

Zvuk - SonicStage® CP 4.2

Video a televize - DVgate™ Plus 2.3, WinDVD® 8.0 pro VAIO

Fotografie - Google Picasa

Vypalování disků CD, DVD - Easy Media creator 9, Click to DVD™ 2.6

Aplikace Office - Adobe® Reader® 8.0, Microsoft® Works 8.5, Microsoft® Office 2003 SBE (Try & Buy)

Zabezpečení a další - Norton Internet Security™ 2007 (s 90 dny aktualizace virové databáze zdarma) a balíček softwaru Google

Ceny a záruka

U nás je dostupná jediná a to testovaná konfigurace SONY VAIO VGN-N29VN/B. V konfiguraci s Intel Core 2 Duo T5200, 2 x 512 MB DDR2 RAM, 120GB SATA diskem, 15,4“ širokoúhlým leštěným displejem a OS Windows Vista Business je k dostání za doporučenou koncovou cenu 24 292 Kč bez DPH (tedy 28 900 Kč s DPH). Výrobce tedy cenu položil dostatečně nízko. A je jen na vás, jestli dáte přednost značkovému notebooku před ještě o něco levnější konkurencí. Záruka je standardní 2 roky s možným rozšířením na 3 nebo 4 roky (samozřejmě za příplatek).

Závěr

Podle Sony je tento notebook určen především studentům. Těm ho můžu také směle doporučit. Při častém cestování přijde vhod dlouhá výdrž. Stejně tak tiché a účinné chlazení, kvalitní displej (ideální na sledování filmů) a vyvážený výkon jsou jednoznačné plusy. Naopak pouze dva USB porty nebo pro časté přenášení přece jen větší rozměry a hmotnost mírně kazí výborné hodnocení tohoto modelu. Jako multimediální notebook se také výborně hodí do domácností.

Klady a zápory

+ výdrž na baterie
+ nízké zahřívání a hlučnost
+ kvalitní displej

- pouze 2 USB porty

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie SONY VAIO VGN-N29VN

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: SONY VAIO VGN-N29VN
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T5200 (1.6 GHz, 2 MB L2, 533 MHz FSB)
  • RAM (MB): 1024 DDR2 - 533 MHz (2x 512)
  • HDD (GB): 120 (FUJITSU NHW2120BH, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: MATSHITA DVD-RAM UJ-850S
  • LCD: 15,4" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel Graphics Media Accelerator 950, sdílená do 224 MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, Wi-Fi b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows Vista Business
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh; 11,1V / 4h 2min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x externí monitor, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x Modem, 1x LAN, 1x ExpressCard 34/54, 2x USB 2.0, 1x (MS) Memory Stick, 1x (MS Pro) Memory Stick Pro, 1x Memory Stick DUO, 1x (SD) Secure Digital
  • Rozměry: 364 x 264,5 x 29/38.9 mm
  • Hmotnost (kg): 3
Recenze

Diskuse