RECENZE: DELL Studio 1537 - elegance za příjemnou cenu

22. 1. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Řada Studio se zaměřuje na slušivé domácí multimediální notebooky. Neotřelý vzhled však nemůže zastínit ostatní vlastnosti - výborné dílenské zpracování, rozsáhlou výbavu a nadstandardní servis. Tento základní model je vybaven rychlým Core 2 Duo procesorem, integrovanou grafickou kartou a velkým diskem. Mezi konektory nechybí ani eSATA a HDMI. Cena je přitom na příjemné úrovni pod 15 000,- Kč bez DPH.

DELL Studio 1537 - elegance za příjemnou cenu

Základní popis

Notebooky DELL se nám sice do redakce nedostanou tak často, ale ty, které se tu ukáží, rozhodně stojí za pozornost. Řada Studio je zaměřená na domácí uživatele a nabízí levnější alternativu k řadě XPS, která je vzhledem velmi podobná, ale liší se použitými materiály (kovové šasi) a výkonnějšími součástmi uvnitř.

Vzhled je velmi pěkný, a ač mám osobně raději business notebooky, tento se mi libí. V otevřeném stavu je tělo notebooku barevně sladěno do stříbrné a černé. Stříbrný povrch je velmi jemný, ale otisky na něm nejsou vidět (taktéž neočekávám, že by mělo docházet k odírání a tmavým flekům). Černý povrch je mírně hrubší a otisky chytá. Nejsou však vidět tak, jako na čistě lesklých materiálech některých jiných notebooků. Vnější strana víka může mít různé barvy. Námi testovaný model měl víko laděné do vkusné oranžovo-červené, jejíž povrch se zdá být gumový. Uprostřed samozřejmě nemůže chybět chromované logo společnosti v kroužku. Nutno říct, že netradiční zbarvení vzbuzovalo velký zájem okolí a „testovací“ ženy v mém okolí oceňovaly vizuální přednosti tohoto notebooku.

Dílenské zpracování je vskutku bezchybné. Všechno na sebe perfektně pasuje a nikde se při manipulaci neozývá žádné vrzání či skřípání. Základna je dostatečně pevná, aby se neprohýbala při manipulaci za roh otevřeného notebooku. Snad jen u výztuže víka je znát, že nejde o žádný extra obrněný business model. Víko sice je měkčí, ale odpovídá to této kategorii notebooků a při běžném používání to ničemu nevadí.

Klouby víka jsou zapuštěné přímo do základny notebooku, takže se při otevírání spodek displeje umisťuje do stejné výšky s klávesnicí. Klouby se zdají být bytelné a jejich chod je plynulý. Vlivem konstrukce je maximální otevření víka jen do úhlu 135°, ale při takto velkém notebooku to nepřináší žádné nevýhody. V zavřeném stavu je víko drženo magneticky.

Veškeré konektory jsou kvůli konstrukci umístěny po stranách. Na čelní hraně je pouze infra přijímač pro použití s dálkovými ovladači Windows Media Center. Většinu pravého boku obsadila tenká štěrbina pro vkládání optických disků. Před ní jsou dvě USB a FireWire 400 a za ní konektor pro připojení napájecího adaptéru. Na levé straně je konektorů mnohem více. Postupně od uživatele to je: ExpressCard 54, čtečka paměťových karet SD/MMC/MS-Pro (SD karta přesahuje o 2 mm), tři konektory zvukové karty, LAN, USB, kombinovaný eSATA/USB port, analogový obrazový výstup VGA a digitální multimediální výstup HDMI.

K výbavě nemám nejmenších výhrad a věřím, že s ní bude spokojen každý z cílové skupiny. Ostatně ještě aby nebyl, když tu vlastně nic nechybí kromě klasického televizního výstupu, který už ovšem z notebooků prakticky úplně vymizel. Chválím za 3 programovatelné audio konektory, přítomnost dnes už opomíjeného FireWire a eSATA. HDMI už je dnes naštěstí v této kategorii standardem.

Úhlopříčka obrazovky 15,4" si samozřejmě žádá větší rozměry 355 x 265 x 33-43 mm. S hmotností 2,76 kg zapadá Studio mezi ostatní notebooky této velikosti. Na nošení v brašně už je na můj vkus notebook docela těžký, ale s pořádným batohem by neměl být problém i při každodenním transportu. To podporuje i výborný cestovní adaptér s výkonem 65 W a tenkým profilem (405 g). Takto si představuji správný adaptér k notebooku. Na konci kabelu od adaptéru je modrý pruh svítící kdykoli je adaptér připojen do zásuvky.

Klávesnice a ovládací prvky

Použitá klávesnice je proti těm z jiných notebooků mírně netradiční. Odlišný stisk tlačítek však nijak nevadí ani rychlému psaní a lze si na něj velmi rychle zvyknout. Chod kláves je mírně hlučnější a psaní potichu je malým oříškem.

Rozložení klávesnice se mi líbí. Potěší velké kurzorové šipky, velký levý i pravý Shift a mezerník, oddělený blok kláves pro pohyb v dokumentech po pravé straně a horní řada kláves rozdělená do bloků po čtyřech tak, jak jsme zvyklí z klávesnic stolních počítačů. Z horní řady byly vyhozeny klávesy Pause a ScrollLock. Nejsou nijak značeny, ale v kombinaci s Fn je možné je vyvolat. Výhrady mám pouze dvě. První se týká jednořádkového Enteru, na který si zvykám jen horko těžko, a druhá nezvyklého umístění klávesy kontextové nabídky v místě, kde ji snad žádný jiný notebook nemá.

Klávesa NumLk neřeší uzamykání kláves, takže klávesy v prostoru zástupného numerického bloku budou mít stále původní funkci. Přepíná se pouze, zda píší číslice v případě, kdy je stisknuta klávesa Fn.

Klávesa Fn nemá příliš mnoho speciálních funkcí. V kombinaci s kurzorovými šipkami reguluje intenzitu podsvícení displeje, s horní řadou lze přepnout do režimu spánku, zjistit stav baterie, přepnout výstup grafické karty a vysunout médium z optické mechaniky.

Nad klávesnicí je řada dotykových senzorů určených k regulaci hlasitosti, ovládání multimediálního přehrávače a vysunutí optické mechaniky (která přímo na sobě žádné tlačítko nemá). Senzory fungují přesně a svítí, jen když jsou stisknuty. Vedle nich jsou ještě tři stavové diody informující o práci disku a zapnutí Wi-Fi s Bt. Všechny svítící prvky mají stejně jako diody NumLk/CapsLk bílou barvu a nijak při práci neoslňují.

Pod klávesnicí je prostorný touchpad s širokoúhlou dotykovou plochou. Reakce na prst jsou rychlé a přesné a tlačítka se mačkají velmi příjemně (a hlavně tiše). DELL používá speciálně upravené ovladače vytvořené pro touchpady Alps. Mimo klasické emulace kolečka myši horizontálně a vertikálně je také možné tahem prstu po levé straně nastavovat funkci lupy v jednotlivých programech. Kolečko myši lze ovládat nejen tahem po pravé straně touchpadu - v případě, že začnete v tomto místě krouživý pohyb, tak podle směru kroužení se určuje směr. Tento způsob použití je daleko příjemnější než ten klasický. Poslední pěknou funkcí je i možnost emulace prostředního tlačítka současným stiskem levého a pravého najednou.

Hlavní HW parametry

Na základní desce s čipovou sadou Intel GM45 trůní procesor Intel Core 2 Duo T5800 s frekvencí 2,0 GHz, 800MHz FSB a 2MB L2 cache. Jde v podstatě o přejmenovaný procesor Core 2 Duo T7250, který je ještě postaven na starším jádře Merom-2M. V Intelu mají pravděpodobně pocit, že zákazník ještě není dostatečně zmaten, tak s každou várkou nových modelů přejmenují aspoň třetinu produktů.

Samotný procesor poskytuje velmi slušný výkon, který o moc nezaostává před nejvýkonnějšími běžně osazovanými mobilními procesory. Jeho výkon je podpořen 2 GB paměti RAM složené ze dvou modulů DDR2-800 pracujících na plné frekvenci.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 24 552
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 076

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 49 072
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 904

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 333
  • Rendering (Multiple CPU): 618
  • Multiprocessor Speedup: 1,85

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 4,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 4,8
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2912 MB/s

Pevný disk Western-Digital s udávanou kapacitou 320 GB roztáčí plotny standardní rychlostí 5400 rpm. Jeho rychlost patří v dnešní době k průměru, ale potěší nižším produkovaným hlukem.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 109 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 50,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,42 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,3

Štěrbinový podavač optické mechaniky naznačuje, že není možné vkládat disky jiné velikosti než základní. Výrobcem je TSSTcorp a jde o mechaniku DVD Super Multi s podporou zápisu na dvouvrstvá média. Vlivem způsobu podávání obvykle bývá hlučnost při maximální rychlosti čtení mírně vyšší. U tohoto notebooku jsem to však otestovat nemohl. Mechanika mi totiž nenačetla ani jedno CD.

Kromě klasické gigabitové síťové karty Broadcom je přítomen i Wi-Fi adaptér s podporou standardů b/g a Bluetooth modul. Bezdrátový vysílač lze vypnout posuvným přepínačem na levém boku. Samostatně lze Bt i Wi-Fi vypnout jen pomocí ikonek traybaru v pravém dolním rohu vedle hodin.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Vestavěný 15,4“ displej má širokoúhlý poměr stran, základní rozlišení WXGA (1280x800) a lesklou povrchovou úpravu. Podsvícení sice není pomocí LED, ale jeho maximální intenzita určitě každého potěší. Je totiž proti jiným podobným notebookům znatelně vyšší (vlastně jsem ani nechtěl uvěřit, že nejde o LED). Malou vadou na kráse je pouze fakt, že i minimální intenzita podsvícení je relativně vysoká (jsou lidé, kterým to nevyhovuje).

Barevné podání je na notebook dobré a kontrast také. Negativem jsou pouze průměrné pozorovací úhly (to se týká zejména toho vertikálního), ale ty jsou slabé na většině notebooků.

Výrobcem udávané parametry displeje

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 220 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 45° vertikálně
  • Kontrast: 300:1
  • Odezva: 8 ms
  • Podsvícení: 1x CCFL

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním kusu - tím je Samsung LTN154AT. Není však zaručeno, že v jiném bude použit stejný displej od stejného výrobce.

Ačkoli se notebook tváří velmi multimediálně, v této konfiguraci je uvnitř pouze integrovaná grafická karta Intel GMA X4500 MHD vestavěná v čipové sadě a využívající sdílenou paměť.

GPU-Z
specifikace čipu

Vedle analogového VGA výstupu je (i přes přítomnost integrované grafiky) osazen i digitální HDMI výstup. Kvalita analogového výstupu je použitelná i pro větší stolní LCD panely. V kombinaci s VGA je možné připojit dva externí monitory a na každém zobrazovat jinou část plochy (interní displej je samozřejmě v takovém případě vypnutý).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 6008
  • 3DMark 03: 2657
  • 3DMark 05: 1336
  • 3DMark 06: 920

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,1
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,8

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 387
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 829
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 1193
  • OpenGL Speedup: 3,08

Naměřené hodnoty nijak nevybočují z průměru, který podávají ostatní notebooky se sdílenými grafikami. Na nejnovější náročné 3D hry to v žádném případě není (ačkoli ty starší je možné hrát často i v nativním rozlišení). Přehrávání videa však není problém a týká se to i HD obsahu.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

V mřížce nad klávesnicí jsou zabudovány dva reproduktory, jejichž zvuk je sice hlasitostí někde nad průměrem, ale kvalita zvukového podání není nejvyšší. Zvuk úplně postrádá hloubky a nižší středy. I tak jde mezi notebooky spíše o průměr. Nadprůměrné jsou rozhodně schopnosti zvukové karty. Ta umožňuje vyvést zvuk digitálně prostřednictvím HDMI a analogově pomocí tří jack konektorů na levém boku. Tyto konektory jsou programovatelné a primárně jsou dva nastaveny jako výstup na sluchátka a jeden jako vstup na mikrofon. Konektory je možné přeprogramovat i na analogový 5.1 výstup prostorového zvuku.

Multimediální vlastnosti jsou podpořeny i přítomností duálního mikrofonu a 2Mpix webkamery ve víku nad displejem. Aktivita webkamery je signalizována bílou diodou vedle objektivu. Tato dioda naštěstí nesvítí intenzivně a ani za tmy nijak neoslňuje (určitě ne více než displej).

Chlazení a provozní hluk

Na spodku základny je několik mřížkovaných otvorů určených k nasávání vzduchu ventilátorem. Ten postupně prožene vzduch notebookem a vyžene ho masivním průduchem vzadu. Zde se mi příliš nelíbí konstrukční řešení, neboť toto místo je s otevřeným displejem zakryto. Ne, že by jím nemohl vzduch nijak odejít, ale místo vyfukování za notebook je ohřátý vzduch vyfukován na spodní hranu LCD. Nepředpokládám, že by se tím mohlo LCD nějak pokazit, ale průchod vzduchu je takto více slyšet. To je dohromady s hlučným ventilátorem velmi nevhodnou kombinací.

Ventilátor neběží neustále a spouští se při kancelářské práci jen nárazově. Pokud není notebook zahřátý, tak si na první rozběhnutí ventilátoru budete muset počkat relativně dlouho. Jeho start však nelze přeslechnout a teď nemám na mysli jen úplně tichou místnost. V případě vytížení výpočetně náročnější úlohou jede ventilátor téměř neustále. V největší nouzi se pak může zapnout vyšší rychlost, která se však od té nižší liší jen minimálně.

Je pro mě těžké rozhodnout, zda notebook označit jako hlučný, nebo ne. Často jsem se chodu ventilátoru při práci ani nedočkal, ale když už se spustil, s jím produkovaným hlukem jsem moc spokojený nebyl.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,6°C
  • klávesnice vlevo = 29,1°C
  • klávesnice vpravo = 38,0°C
  • spodek maximum = 33,0°C
  • výdech chlazení = 31,1°C
  • napájecí adaptér = 45,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,3°C
  • klávesnice vlevo = 30,0°C
  • klávesnice vpravo = 28,6°C
  • spodek maximum = 32,3°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 38,1°C
  • napájecí adaptér = 44,0°C

teplota okolí při měření: 22°C

Odvod tepla je zajištěn na výbornou a povrch přístroje si drží nízké teploty. Na pohmat je na vrchní straně vlažná pouze pravá opěrka ruky a některé části spodku základny. Není tedy problém ani při práci s notebookem na klíně.

Baterie

Standardní šestičlánková baterie má lehce nadprůměrnou kapacitu 56 Wh a nijak nepřesahuje z těla notebooku. U multimediálního notebooku téměř nikdy neočekávám slušnou výdrž na baterie. O to více mě překvapilo, když tento notebook vydržel v našem standardním redakčním testu* přesně 4 hodiny a 52 minut. I při používání bezdrátového USB modemu se pohybovala výdrž kolem 4 hodin. Pokud by ani taková výdrž někomu neměla stačit. DELL vyrábí i větší 9článkovou baterii s kapacitou 85 Wh. S ní by měla být výdrž ještě o polovinu vyšší.

Pokud chcete zjistit aktuální nabití baterie bez spouštění notebooku, na pouzdře baterie je malé tlačítko a 5 bílých diod. Po stisknutí se rozsvítí počet diod úměrný aktuálnímu nabití. Velmi příjemná věc, škoda, že od ní většina výrobců již upustila.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 15 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 61 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 40 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 67 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 44 W

Notebook má relativně nízkou spotřebu, takže 65W adaptér plně postačuje. Baterie se z nuly nabije na 80% přibližně za hodinu a to i v případě, když je notebook zapnutý. Nabíjení se zpomaluje pouze v případě většího vytížení procesoru/grafické karty. Pak už se logicky naráží na limity napájecího adaptéru.

BIOS a zabezpečení

Do nastavení Phoenix SecureCore BIOSu se lze dostat stiskem klávesy F2 při startu notebooku. Nastavení je však jen velmi skromné, takže tam není nutné vůbec chodit. Pokud by se notebook čirou náhodou přece jen vyskytl ve firmě, správce potěší možnost zablokovat jednotlivé porty a bezdrátové technologie. Možnosti zabezpečení jsou pouze základní – hesla BIOSu, heslo na primární disk. K tomu DELL přidal ještě bezpečnostní systém Computrace (blíže o této technologii jsme psali v článku "Computrace - nachází ukradené notebooky").

Příslušenství

K notebooku je přibaleno všechno potřebné. Mimo notebooku a adaptéru je v krabici i potřebná dokumentace a několik DVD, ze kterých můžete systém obnovit do továrního nastavení. Malým bonusem k tomu je ještě pěkná cestovní myš, která se k notebooku připojuje pomocí technologie Bluetooth. Je velmi citlivá a její výbava je taktéž nadprůměrná – kolečkem je možné naklánět i do stran a v prostoru pro palec jsou dvě tlačítka pro přechod mezi webovými stránkami (vpřed a zpět).

Operační systém Windows Vista Home Basic je předinstalován bez jakéhokoli programu navíc. Do systému jsou instalované pouze základní utility nutné k plnohodnotné obsluze notebooku. Je to typická ukázka, že méně je někdy více. Systém není nijak zanesen a je velmi svižný.

Výrobci notebooků si konečně uvědomují, jak je hloupé umisťovat licenční štítek Windows na spodek notebooku, kde se snadno zničí. DELL dat tento štítek za baterii, takže k přečtení údajů je nutné baterii vyjmout.

Ceny a záruka

Ačkoli značka DELL je považována za jednu z těch dražších, cena testované konfigurace je díky akci Vodafone velmi příznivá - především vzhledem k záruce. Doporučená koncová cena je 13 426,- Kč bez DPH (15 977,- Kč s DPH) - platí pouze do vyprodání zásob. U Vodafone je možnost si vybrat z několika barev a také skinu na notebook.

V nabídce Dellu jsou i další konfigurace, které nabízejí vyšší výkon a výbavu. To tohoto modelu se montují i displeje s vyšším rozlišením a LED podsvícením. Stejně tak mají některé konfigurace dedikovanou grafickou kartu a samozřejmě i výkonnější procesor.

Jednou z nejpříznivějších vlastností testovaného notebooku je zmíněná dvouletá záruka s opravou u zákazníka do druhého dne (Next Business Day). To je služba, za kterou je nutné jinde připlácet nemalé peníze, a kdo je na notebooku aspoň trochu závislý, ví, jak nepříjemná je každá závada a dlouhé čekání na vyřízení reklamace v servisu.

Závěr

Notebooky DELL Studio sice jsou nižší řadou této značky, nemám však pocit, že by se někde výrazně šetřilo. Ba naopak – líbí se mi, že si DELL drží určitý vyšší standard i u notebooku určeného primárně do domácnosti na stůl. Po boku líbivého vzhledu tak stojí ještě kvalitní zpracování a slušný servis už v základu. Kdyby chod ventilátoru nebyl tak hlučný, pravděpodobně bych notebooku neměl co vytknout.

Klady a zápory

+ propracovanost do posledního detailu
+ dlouhá výdrž na baterie
+ 2 roky NBD záruka v dané kategorii v ceně

- hlučný chod ventilátoru

Pod čarou

Notebook nám byl zapůjčen v rámci nabídky Vodafone, který nabízí k datovému tarifu za zvýhodněnou cenu dva notebooky DELL s malým USB modemem velikosti běžného flashdisku. Tato nabídka je ovšem omezena pouze do konce ledna.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie DELL Studio 1537

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: DELL Studio 1537
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo T5800 (2.0 GHz, 2 MB L2, 800 MHz)
  • RAM (MB): 2048 DDR2-800 (2x 1024)
  • HDD (GB): 320 (WDC WD3200BEVT-75ZCT2, SATA-II, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (TTSSTcorp DVD+-RW TS-T633A)
  • LCD: 15,4" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA X4500MHD (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Broadcom NetLink Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Dell Wireless 1397 WLAN Mini-Card (b/g)
  • Zvuková karta: IDT 92HD73C1 HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Apls)
  • Software: Windows Vista Home Basic (32, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 5000 mAh 11.1V / 4h 52min
  • Rozhraní: 3x audio IN/OUT, SD/MMC/MS-Pro, VGA, HDMI, 3x USB, eSATA/USB, ExpressCard 54, FireWire 400
  • Rozměry: 355 x 265 x 33-43 mm
  • Hmotnost (kg): 2.76
Recenze

Diskuse