RECENZE: Dell XPS M1330 - Dell trochu jinak

19. 2. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Pomazal

XPS M1330 od společnosti Dell je 13,3'' notebook s důrazem na mobilitu (i s optickou mechanikou se vejde do 2 kg), multimediální výbavu a design (tedy to, čím většina dosavadních modelů Dell příliš nevynikala) a přitom vhodný i k práci. Měli jsme možnost otestovat hi-endovou konfiguraci s výkonným Core 2 Duo procesorem, dedikovanou grafikou od NVIDIA a rychlým diskem, jejíž cena přesahuje 45 000 Kč bez DPH.

Dell XPS M1330 - Dell trochu jinak

Základní popis

Už na první pohled vypadá XPS opravdu dobře. Testovaný kus má víko provedené v barvě „karmínová červeň“ a přes online konfigurátor si lze dále vybrat z barev Tuxedo black a Midnight blue. Poslední dvě jmenované jsem nikde neviděl, takže mohu jen říci, že karmínová červeň vypadá opravdu efektně a stříbrné logo Dell a stylový nápis XPS ji vhodně doplňují. Bohužel z obrázků není skutečný odstín barvy patrný. Ve skutečnosti je mnohem tmavší a sytější.
Zbytek těla notebooku je proveden ve stříbro-černé barvě, přičemž vše působí velmi sladěným dojmem.

Téměř celé šasi notebooku je z plastu až na pracovní plochu pod klávesnicí, která je vyrobena z hliníku. Je nutné dodat, že přístroj rozhodně nepůsobí lacině, ba naopak.

Dílenské zpracování je na vysoké úrovni; tělo je pevné, kompaktní, nikde se nic neprohýbá ani nevrže. K velmi kompaktnímu dojmu přispívá i optická mechanika v provedení slot-in. Takové provedení ovšem nemá jen své klady, ale i několik záporů, které si popíšeme dále.

Další hlavní vlastností tohoto kousku je jeho mobilita, kterou zaručuje především použití 13,3“ displeje. Rozměry šasi jsou 318 x 238 x 23-34 mm, jedná se tedy o jeden z nejtenčích dostupných notebooků. Hmotnost M1330 se šestičlánkovou baterií se i v našlapané konfiguraci udržela pod 2 kg.

Víko nepoužívá žádné západky ani zámky, otevření lze tedy zvládnout jednou rukou. Menší výtku bych zde měl k absenci jakýchkoli gumových zarážek na spodní straně víka. Při zavření tak přímo doléhá na hliníkovou pracovní desku pod klávesnicí a dle našich zkušeností od různých notebooků je pravděpodobně jen otázkou času, než se toto projeví na jeho poškrábání či jiných defektech.

V nastavené pozici drží displej pevně a nerozhází jej ani menší zatřepání. Díky fyzickému provedení kloubů víka je maximální sklon omezen na přibližně 130 stupňů, což však pohodlnému používání nikterak nebrání.

Pojďme se nyní podívat na nabídku portů. Většina jich je soustředěna na levý bok přístroje. V pořadí odzadu zde najdeme konektor napájení, klasický D-SUB konektor pro připojení externího monitoru, ethernet (RJ 45) konektor, USB 2.0 a dále konektory HDMI a FireWire.

Podstatnou část pravého boku zabírá optická slot-in mechanika, a tak zde zbylo místo už jen na druhý USB 2.0 konektor a slot pro karty ExpressCard/54.

Zadní část vyplňuje baterie a výstup chlazení, takže nezbytné audio konektory a čtečku paměťových karet pro formáty SD, MMC a MS/PRO najdeme tentokráte na straně přední.

Jak je vidět, jednou z slabin notebooku je malý počet USB portů – pouze dva. Rozporuplnou věcí jsou audiokonektory na čele notebooku; osobně jsem s jejich umístěním velmi spokojen. Kabely od sluchátek není třeba táhnout podél těla notebooku a mohou klidně viset pod stolem. S reproduktory je to však již poněkud překážející. Jak jste si jistě povšimli, ve výčtu chybí obligátní port integrovaného modemu. Ano je to tak, modem se tvůrcům do XPS M1330 již nevešel. Pro ty, kterým by chyběl, je zde možnost si při konfiguraci vlastního stroje objednat modem externí (provedení USB) za 160 Kč bez DPH.

Všechny indikační diody jsou modré (velmi dobře ladí s barevným provedením notebooku) a lze je najít celkem na dvou místech. Přičemž to, které chválím, je v černém panelu nad klávesnicí, a to, které kárám, se nachází na čelní straně notebooku. Zde najdeme kontrolky pro Power ON, práci HDD a indikaci nabíjení.
Na tyto kontrolky při běžné poloze nad notebookem prostě neuvidíte.

Něco jiného je poloha nad klávesnicí, kde jsou kontrolky viditelné vždy. Lze tak vidět stav Bluetooth, Wi-Fi, aktivaci Caps Lock, Num Lock atd.

Posledním indikátorem je LED již zmíněného Wi-Fi Catcheru. Ta má za úkol Vám při vypnutém notebooku dát blikáním vědět, že se v dosahu nachází bezdrátová síť. Je umístěna na pravém boku přístroje hned u posuvného vypínače této funkce.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice rozvržením a provedením odpovídá notebooku této velikostní kategorie a i když jí prakticky nelze nic moc vytknout, je nutné přiznat, že klávesnice některých přímých konkurentů jsou dle mého názoru řešené lépe.

Konstrukce klávesnice je bytelná a jednotlivé klávesy mají velmi příjemný chod. Při poklepání na pracovní desku pod klávesnicí nebo touchpad se nedočkáme žádného drnčení.

Barevné provedení je sladěné se zbytkem přístroje. Klávesnice je tudíž stříbrná, což s černými popisky kláves (modrými pro klávesu Fn) zaručuje dobrou čitelnost i za horšího světla.

Na 13,3palcový notebook je rozložení kláves velmi dobré. Funkční klávesy jsou dokonce rozčleněny do bloků. Menšími bolístkami jsou pouze jednořádkový Enter a menší klávesa Backspace, které by však takto malé být nemusely (viz narážka výše).

Naopak příjemné je umístění klávesy Ctrl zcela vlevo. Další nezbytné klávesy jsou rozmístěny standardně. Tedy Num lock, Prnt Scrn, Insert a Delete po pravé straně hned za koncem bloku funkčních kláves a na ně kolmo navazující klávesy Home, Pg Up, Pg Dn, a End.

Pomocí klávesy Fn lze pak aktivovat tlačítka pro Scroll lockk, Pause a Break, na směrových šipkách ovládání jasu displeje a dále pak funkce jako přepínaní video výstupu, stav baterie atp.

Pokud budeme pátrat po dalších ovládacích prvcích, většinu jich najdeme nad klávesnicí. Jsou zde především dotyková multimediální tlačítka sloužící k základnímu ovládání přehrávání, tlačítko spouštějící Dell multimedia center (obdoba Windows media center) a tlačítko napájení. Funkce jednotlivých multimediálních tlačítek a jejich chování více rozebereme v sekci multimédia.

Na pravém boku najdeme posuvný vypínač bezdrátových rozhraní (jeho funkce se dá velmi podrobně definovat v BIOSu)a dále pak posuvník ovládající funkci Wi-Fi Catcher, jejíž podrobnější popis si schovám do hardwarové sekce.

Jako polohovací zařízení je zde klasický touchpad se dvěma tlačítky a možností posunu (emulace kolečka myši) jak horizontálně, tak vertikálně.

Hlavní HW parametry

Systém pohání čipová sada Intel PM965. Srdcem testovaného stroje byl procesor Core 2 Duo T7500 s jádrem Merom (2,2 Ghz, 4 MB L2 cache, 800 MHZ FSB). V našich testech si dle výsledků vedl velice dobře. Notebook lze nakonfigurovat s procesory Intel v širokém výkonnostním spektru, viz závěr této recenze.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 28 051
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 273

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 53 207
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 32 641

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 5,1

Systém je tedy připraven i na náročné aplikace včetně úprav grafiky, hry a multimédia. Pro běžnou kancelářskou práci je výkon více než předimenzovaný.

Osazená paměť RAM o velikosti 4 GB DDR2 (667 Mhz) představuje maximum, které je systém schopný pojmout. Bohužel instalovaná 32 bitová verze Windows Vista dokáže adresovat maximálně 3,6 GB, a tak paměť nebyla využita naplno. Propustnost pamětí dosáhla v našem testu 2584 MB/s, což odpovídá použitému typu modulů a poskytuje dostatečný výkon pro ostatní komponenty systému. Deska je osazena dvěma sloty, přičemž paměť byla rozdělena do 2x 2GB modulů.

Pevný disk patří k současné absolutní špičce; jedná se o SEAGATE Momentus 7200.2 (ST9200420AS) s kapacitou 200 GB a (jak jeho typ napovídá) s 7200 otáčkami za minutu. Připojený byl přes rozhraní SATA II. Díky těmto parametrům dosáhl v našich testech skvělých výsledků.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 181,9 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 55,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 14,4 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,4

V podstatě všechny naměřené hodnoty patří k výraznému nadprůměru v našem žebříčku. Přenosová rychlost při přenosu z cache disku a průměrná rychlost čtení pak dokonce k tomu nejlepšímu, co prošlo naší redakcí.

Na výběr jsou dále disky s kapacitami od 120 GB až po 320 GB a rychlostí otáčení mezi 5400 a 7200. Specialitou pro opravdové nadšence a ty majetnější z nás je pak Solid State drive s kapacitou 64 GB.

Optickou mechaniku zde máme v provedení slo-in. Jak již bylo popsáno, přináší to jak výhody, tak nevýhody. Nevýhodami je lehce vyšší hlučnost, nemožnost použití 8cm médií a v neposlední řadě nemožnost snadné výměny. Výhodou pak především zpevnění celé konstrukce notebooku.

Mechanika zvládá zapisovat a číst formáty CD/RW, DVD/RW, DVD DL a DVD RAM.
Při přehrávání Audio CD nebo Video DVD se rychlost otáček automaticky sníží, což má příznivý vliv na hladinu hluku při poslechu.

Další HW výbava sestává z integrovaného Wi-Fi modulu Intel Pro Wireless 3945 802.11a/b/g (při konfiguraci lze zvolit i next gen kartu Wireless-N Mini-Card), síťové karta 10/100/1000 a Bluetooth adaptéru Dell Wireless 355 Bluetooth 2.0. Zvuková karta je integrovaná v podobě 82801HB ICH8 - High Definition Audio. Zvolit lze i softwarové vylepšení Sound Blaster Audigy ADVANCED HD Audio, a to za příplatek 370 Kč bez DPH.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej má velikost 13,3“ a disponuje širokoúhlým rozlišením 1280x800 bodů.
Díky použité LED technologii je podsvícení homogenní a displej zároveň příjemně tenký. Jak již bývá zvykem, jedná se o displej s glare povrchem. Video a obrázky jsou tak vždy ostré a mají syté barvy. Podsvícení lze nastavovat v dostatečném rozmezí.

Jako alternativu lze notebook nakonfigurovat s klasickým 13,3“ displejem s katodovým podsvícením. Je však třeba počítat s větší tloušťkou LCD a mírně vyšší spotřebou celého systému.

Grafickou kartu zde reprezentuje GeForce 8400GS se 128 MB vlastní video paměti. Segmentově se jedná o dnešní low-end, i tak ale dokáže dát běžným současným aplikacím dostatečný výkon a celý stroj XPS M1330 tak rázem získává na využitelnosti, což potvrzují i námi naměřené výsledky testu 3D Mark.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 14 000
  • 3DMark 03: 6096
  • 3DMark 05: 3567
  • 3DMark 06: 1524

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,1
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 4,6

Cinebench 9.5
* Shading (CINEMA 4D): 483
* Shading (OpenGL Software Lighting): 1282
* Shading (OpenGL Hardware Lighting): 2115
* OpenGL Speedup: 4,77

Z naměřených hodnot je patrné, že notebook se ctí obstojí při provozu většiny dnešních aplikací přes API OpenGL tak i přes DirectX 9.0c. DirectX 10 sice tato karta plně podporuje, ale silně pochybuji o dostatku výkonu k rozumnému provozování těchto aplikací.

GeForce 8400GS se tak pro většinu využití displeje vyplatí před integrovanou grafikou Intel X3100, která je také pro tento notebook v nabídce, a to už jen z prostého důvodu, že za 8400GS není účtován žádný příplatek (akce do konce tohoto týdne). Výkonový nárůst je u dedikované grafické karty znatelný, na druhou stranu uživatel musí počítat s lehce zvýšenou spotřebou energie.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Notebook je silně multimediálně zaměřen a odpovídá tomu i jeho výbava. Co se týče portů, najdeme zde multiformátovou čtečku karet SD/MMC/MS/MS-PRO a port FireWire. Co se videa týče, k dispozici je klasický D-SUB pro připojení monitoru (projektoru) a port HDMI, který lze použít k propojení s moderními LCD nebo plasma panely, případně přes vhodnou redukci i s monitory s rozhraním DVI, což je jistě velké plus.

Audio konektory jsou zastoupeny klasickou dvojicí pro připojení externího mikrofonu a sluchátek. Nenechte se zmást z obrázků. Třetí konektor Jack na čelním panelu slouží jen pro připojení jakéhosi prodlouženého kabelu od infračerveného snímače, který lze použít v situacích, kdy přímo nevidíte na čelo notebooku, kde je umístěn integrovaný infračervený přijímač.

Mikrofon je zde samozřejmě i integrovaný a najdeme jej v horním rámu víka displeje. Integrované reproduktory hrají dle očekávání. Tedy poněkud ploše a bez jakýchkoli basů. V této velikostní kategorii notebooků ale těžko hledat něco lepšího.

V multimediálně zaměřeném stroji nesmí chybět webkamera. Tu zde najdeme klasicky také v horním rámu víka displeje. Kamerka má v případě použití displeje s LED podsvícením rozlišení 0,3 Mpix, což postačuje na videohovory. V případě, že si Váš Dell objednáte s klasickým katodovým podsvícením (větší tloušťka displeje), dostanete automaticky kamerku s rozlišením 2,0 Mpix, která nabídne samozřejmě obraz daleko kvalitnější.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Multimediální nadstandard zde tvoří přítomnost aplikace Dell Media Direct, kterou lze spustit i bez hlavního OS za pomoci speciálního tlačítka. Tato aplikace je pak samozřejmě přístupná i v operačním systému.

Nabízí klasické funkce multimediálního centra jako je přehrávání videa (DVD, video z pevného disku), hudby, obrázků, televize a rádia (za přítomnosti TV tuneru). Aplikaci lze plně ovládat přiloženými dálkovými ovladači. První velký je zejména vhodný, pokud je notebook připojen například k externí TV a leží na stole. Druhý, který lze zasunout do slotu pro ExpressCard, je zas vhodný pro přenášení notebooku po prezentacích.

V závislosti na verzi Windows Vista, kterou máte v notebooku instalovanou, je pak pro centralizované přehrávání médií k dispozici i Windows Media Center, který si s dodanými dálkovými ovladači také rozumí, a navíc po letmých zkušenostech musím říci, že je ve většině směrech lepší než aplikace od Dellu s tím rozdílem, že Windows Media Center samozřejmě nelze spustit bez nabootování hlavního OS.

Spíše designovou lahůdkou jsou dotyková modře podsvícená multimediální tlačítka umístěna nad klávesnicí, která jsou určena pro základní ovládání přehrávání a vysunutí média z optické mechaniky. Z různých ohlasů na internetu bylo slyšet, že tato tlačítka mají problémy s odezvou po dotyku. Z prozatímních zkušeností musím říci, že jsem nikdy žádné problémy nezaznamenal a na dotyk tlačítka reagují téměř okamžitě, a to i v případě, že je na popředí puštěna náročná aplikace v podobě nějaké hry. Do jaké míry je toto ovlivněno například HW konfigurací ukáže nejspíše až čas a zkušenosti více uživatelů.

Zabezpečení

Testovaný model byl vybaven čtečkou otisků prstů, což nejen že zvyšuje bezpečnost celého systému, ale i značně zvyšuje komfort používání například při přihlašování na různé zabezpečené webové stránky. Díky dodávané aplikaci lze všechna hesla nahradit jediným přejetím prstu. Čtečka byla volitelná, kvůli velikému zájmu uživatelů již ale je standardní součástí XPS.

Dalším jistě velmi zajímavým prvkem v zabezpečení je funkce Computrace, umožňující lokalizaci a navrácení notebooku po krádeži.

Ostatní prvky zabezpečení se týkají spíše systému BIOS a jsou tedy popsány v samostatné sekci. Notebooku chybí dnes tak populární čip TPM, avšak vzhledem k primárnímu zaměření na multimédia a zábavu lze tento nedostatek odpustit.

Chlazení a provozní hluk

K chlazení přístroje postačuje jediný ventilátor, který vzduch pro chlazení nasává na spodní straně šasi. Výdech teplého vzduchu je situován na zadní stranu, což je ideální řešení.

Hlasitost chlazení se při běžné práci pohybuje v rozmezí od naprosté neslyšitelnosti (chladič se dokáže sám zastavit, pokud je teplota systému nízká) až po lehce slyšitelné, kdy i tak notebook poznáte po zvuku pouze tiché uzavřené místnosti. Při plném vytížení se už ale chlazení dokáže celkem ozvat a nejvyšší otáčky ventilátoru ani v normální místnosti nepřeslechnete.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 37,0
  • levá strana pod klávesnicí = 31,5
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,1
  • klávesnice vlevo = 31,7
  • klávesnice vpravo = 29,5
  • spodek maximum = 36,7 (prostor pod touchpadem)
  • výdech chlazení = 38,7
  • napájecí adaptér = 40,2

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 38,1
  • levá strana pod klávesnicí = 34,6
  • pravá strana pod klávesnicí = 35,3
  • klávesnice vlevo = 33,5
  • klávesnice vpravo = 31,3
  • spodek maximum = 37,8 (prostor pod touchpadem)
  • výdech chlazení = 46
  • napájecí adaptér = 52,3

teplota okolí při měření: 24,0

Teploty naměřené při nízké i vysoké zátěži jsou pro notebook této kategorie přijatelné. Vzhledem k použití hliníkového krytu pracovní plochy pod klávesnicí jsem se obával zejména při vysoké zátěži nepřijatelného zahřívání této oblasti. Obavy se naštěstí nepotvrdily.

Dalším příjemným překvapením je poměrně nízká teplota napájecího adaptéru při běžném provozu. To už ale tak úplně neplatí při vysoké zátěži, kdy se především díky malým rozměrům teplota dostává už poměrně vysoko.

Baterie

Testovaný model měl osazenu šestičlánkovou baterii s kapacitou 56 Wh (11,1 V).
Akumulátor je uložen v zadní části přístroje a lze jej celkem snadno vyjmout pomocí jednoho posuvného tlačítka. Příjemnou featurou je indikace stavu nabití baterie pomocí pěti zelených LED, které lze stiskem dotykového tlačítka aktivovat i při vypnutém notebooku a alespoň orientačně tak zjistit jak dlouho Vám váš miláček ještě vydrží.

V našem standardním redakčním testu* notebook vydržel s touto baterií pracovat 3 h a 55 min (se zapnutým Wi-Fi adaptérem). Vzhledem ke konfiguraci je to velmi dobrá hodnota, která jen podtrhuje mobilní zaměření přístroje.

V nabídce jsou dále akumulátory čtyřčlánkové (37 Wh), určené pro maximální úsporu hmotnosti, a dále akumulátory devítičlánkové s kapacitou 85 Wh pro maximální dobu používání na baterie. Devítičlánkové akumulátory ale již svým rozměrem přesahují půdorys notebooku a mohl by být problém notebook s touto baterií dostat například do standardně dodávaného pouzdra, viz. fotogalerie.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 22 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 56 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 50 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 58 W

BIOS

BIOS je přístupný přes klávesu F2. Krom klasických nastavení jako je priorita bootování, Master hesla a HDD hesla, povolení či zakázání ON board zařízení zde najdeme i několik méně častých funkcí.

Zajímavá je jistě možnost úplné deaktivace Multicore Support, což jistě dokáže ušetřit nějaké to procento energie, pakliže víme, že nebudeme pro práci potřebovat maximální výkon.
S tímto souvisí i možnost povolení/zakázání Intel Dynamic Acceleration technologie a virtualizace

Další zajímavostí je možnost nastavit režim pro pevný disk. Na výběr jsou možnosti Bypass – výkon řídí systém, Quiet – důraz na tichý chod a Performance pro maximální výkon.

Příslušenství

Standardní dodávané příslušenství je vskutku bohaté. K notebooku dostaneme hned dvě dálková ovládání (jedno velké a jedno menší, které je umístěno v ExpressCard slotu). Dále USB přijímač infračerveného signálu, malá sluchátka typu pecka značky Creative (málokterý výrobce dodává ke svým multimediálním notebookům sluchátka), velmi líbivé pouzdro ušité přímo na rozměry notebooku pro rychlé přenášení a nakonec i pozornost v podobě jakési černé „diplomatky“ s vyrytým logem XPS, kam lze schovat lokalizovanou uživatelskou příručku, DVD se softwarem, záruční list a další věci.

Nadto je možné si přiobjednat i množství volitelného nadstandardního příslušenství. V nabídce jsou například tiskárny, napájecí adaptér do auta, brašny, Bluetooth set externí klávesnice a myši a SW od společnosti Microsoft v podobě MS Office všech verzí, případně HSDPA modul či ultralehký kombinovaný AC/DC adaptér.

SW výbava testovaného notebooku sestávala z Windows Vista Ultimate 32 bit (vzhledem k instalované paměti bohužel) a balíku základního SW společnosti Dell a aplikací třetích stran jako Roxio DVD Burner a Creator atd.

Ceny a záruka

Testovaný model vybavený procesorem Core 2 Duo T7500, 4 GB DDR2 RAM, 200GB 7200ot. diskem, displejem s LED podsvícením a OS Vista Ultimate v CZ verzi lze pořídit za 45 960 kč bez DPH (55 525 s DPH). Na notebook se vztahuje standardní dvouletá záruka a v ceně je také služba Next business day na stejné období.
V rámci této služby k Vám v případě nezaviněné poruchy notebooku do dalšího pracovního dne přijede technik společnosti Dell a v případě, že závadu nebude možné odstranit, notebook Vám vymění za bezvadný. Dle statistik Dellu je servisní zásah z 96% řešen opravou.

Službu Next Business day lze prodloužit za příplatek 2000 Kč bez DPH až na 4 roky. Pro méně šikovné uživatele nebo jen smolaře je zde také možnost pořídit si pojištění proti náhodnému poškození, které na 4 roky vyjde na dalších 5300 Kč bez DPH.

Notebook je možné konfigurovat v širokém cenovém rozpětí. Na výběr jsou procesory Intel od T5250 až po T7500. Paměti od 1 GB až po 4 GB, disky od 120 GB až po opravdu lahůdkový Solid State drive s kapacitou 64 GB za ještě lahůdkovější příplatek 25 310 Kč bez DPH.

Závěr

Dell XPS M1330 nabízí v kompaktních rozměrech vysokou mobilitu a výkon. Uplatnění najde nejen jako univerzální multimediální zařízení (nejlépe s připojením k velkému externímu LCD či panelu s HDMI rozhraním), ale také jako pracovní stroj pro všechny druhy úloh. To vše je zabaleno do velmi líbivého a vypilovaného designu.

Klady a zápory

+ Vysoký výkon a mobilita
+ bohaté multimediální vybavení
+ design a celkové zpracování
+ Při běžné práci velmi tichý provoz

- jen dva USB porty
- slot-in mechanika je hlučnější a nepojme například 8 cm média
- pro někoho může být záporem absence integrovaného modemu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Dell XPS M1330

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Dell XPS M1330 (PP25L)
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T7500 (2,2 GHz, 4 MB L2)
  • RAM (MB): 4096 DDR2-667 (2x 2048)
  • HDD (GB): 200 (ST9200420AS , SATA II, 7200 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (MATSHITA DVD+/-RW UJ-857G - SLOT-IN)
  • LCD: 13,3" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Geforce 8400 GS (128 MB)
  • Modem: není
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi a/b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801HB ICH8 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: Touchpad
  • Software: Windows Vista Ultimate 32bit
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 56Wh /
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x SD, 1x MMC, 1x MS/PRO, D-Sub, 2xUSB, 1x Express Card/54, 1x FireWire, 1x HDMI
  • Rozměry: 318 x 238 x 23-34 mm
  • Hmotnost (kg): 1,95
Recenze

Diskuse