RECENZE: HP Compaq 6720s - solidní základ

10. 4. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Ondřej Sochůrek

Levný 15,4'' notebook s Intel platformou, základní výbavou postačující pro běžné kancelářské použití, relativně nízkou hmotností a solidní výdrží na baterie. Tak by se dal stručně charakterizovat Compaq 6720S s cenou začínající hluboko pod 15 000 Kč bez DPH.

HP Compaq 6720s - solidní základ

Základní popis

Jak je u HP zvykem, šasi je vyrobeno z poměrně kvalitního tuhého plastu s jednoduchým designem. Tento model je barevně řešen kombinací matné stříbrné a černé barvy. V černé barvě je proveden spodek a boky notebooku, částečně prostor nad klávesnicí a vnitřek víka kolem obrazovky. Stříbrná barva je naopak „zvenku“ víka a také kolem klávesnice a touchpadu. Panty víka jsou umístěny vzadu a jsou zapuštěny do „těla“ přístroje, takže při otevření víka je zadní strana úplně zakryta. Vzhledem k tomuto řešení se na zadní straně nenacházejí žádné porty, pouze baterie. Víko drží při zavření panty, proto zde nenajdete žádný posuvný zámek.

Většina konektorů a výdech chlazení jsou situovány na levou stranu. Počínaje slotem ExpressCard 54 mm, pod nímž se nacházejí vedle sebe tři USB porty. Další je konektor pro připojení k síti RJ45 a konektor pro připojení adaptéru pro napájení. Nesmím zapomenout také na výstup z grafické karty D-Sub pro připojení monitoru. Jak už bylo naznačeno, na levé straně se také nachází výdech chlazení a poslední konektor pro připojení telefonní linky RJ11.

Na pravém boku je pouze umístěna optická mechanika a slot pro zámek Kensington Lock. Čtečku paměťových karet (SD a MMC) a vstupní a výstupní konektor od zvukové karty výrobce umístil do levé části čelní strany.

Z hlediska zaměření na firmy poněkud postrádám dokovací konektor a možnost přídavné baterie, avšak je zapotřebí si uvědomit, že se jedná o entry-level notebook, čemuž odpovídá i jeho cena a výbava.

U 6720s najdeme pouze čtyři signalizační diody, které jsou dobře viditelné. První modrá dioda je velmi přehledně umístěna vedle klávesy Caps Lock a její funkce je vzhledem k tomuto řešení více než jasná. Další dioda je nezvykle umístěna nad konektorem pro adaptér a signalizuje stav nabíjení. Poslední dvě modré diody jsou umístěny ve dvou tlačítkách. První tlačítko slouží k aktivaci a deaktivaci bezdrátové technologie Wi-Fi a Bluetooth. Druhé tlačítko slouží k zapnutí přístroje. Osobně jsem hodně postrádal signalizaci práce disku a aktivace numerického padu.

Jak už bylo řečeno, jedná se o notebook s obrazovkou 15,4”. V této velikostní třídě patří tento model k těm nejvíce mobilním. Potvrdí nám to hmotnost 2,5 kg a rozměry 358 x 267 x 32 mm. I tak se ale díky svým rozměrům příliš nehodí na nějaké větší cestování. Zdroj patří také do menší kategorie a jeho rozměry jsou 104 x 45 x 29 mm.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je v černé barvě s bílými popisky. Kontrast a viditelnost jsou vzhledem k tomuto barevnému provedení dobré. Ctrl je tradičně umístěno v levém dolním rohu klávesnice před Fn. Popisky Fn klávesy a funkcí jsou také bíle, což mně osobně dělalo problém s nalezením toho správného tlačítka. Při stisku kláves uslyšíme celkem hlasité cvaknutí.
Klávesy Insert, Delete, Home, Page Up/Down a End jsou situovány po obvodu klávesnice v horním pravém rohu. Klávesy Enter a Backspace jsou ve velkém provedení. Také potěší rozdělení kláves F1-F12 do skupinek po čtyřech klávesách.

Speciální a multimediální tlačítka u tohoto stroje nenajdete. Jediná dvě tlačítka mimo klávesnici jsou pro zapnutí notebooku a druhé pro aktivaci/deaktivaci Wi-Fi (Bluetooth).

Polohovací zařízení je jako obvykle od firmy Synaptics. Je v černém provedení a pod ním jsou umístěna dvě běžná, zde gumová tlačítka. Na pravé straně touchpadu najdeme v bílé barvě naznačeno, že tato oblast je určena pro vertikální rolování.

Hlavní HW parametry

Zde se nekoná žádné překvapení ani nic výjimečného – Centrino Duo. Čipset GM965 je z továrny společnosti Intel stejně jako procesor, tím je Core 2 Duo T7250 pracující na frekvenci 2 GHz s jádrem Merom (800MHz FSB a 2MB L2 cache).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 26 627
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 398

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 48 979
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 30 082

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 4,9

T7250 už dnes patří do výkonnostního průměru procesorů, které se do notebooku instalují. Na základní desce se nacházejí dva sloty SODIMM pro operační paměť. Tyto sloty můžeme naplnit až 4 GB RAM DDR2 (2 GB pro jeden slot). Ovšem v této konfiguraci je osazen pouze jeden slot, a to DDR2 modulem od firmy Samsung o velikosti 1024 MB. Jeho efektivní frekvence je 667 MHz s časováním CL5. Propustnost paměti je 2205 MB/s, což patří do slabšího průměru. To potvrzuje skóre paměti ve Windows Vista - 4,5.

Pevný disk firmy Hitachi o velikosti 160 GB nám nabízí průměrný úložný prostor. Plotny disku se otáčejí rychlostí 5400 ot./minutu, což dnes patří ke standardu, stejně jako 8MB vyrovnávací paměť. Tento disk je k základní desce připojen pomocí SATA/150. Naměřené hodnoty v testu jsou zde:

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 103,34 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 36,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,7 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 4,7

Optická mechanika Matshita DVD-RAM SuperMulti – tzn. že přehrává a vypaluje všechny běžné formáty DVD a CD - DVD DL, DVD-RAM, DVD+R, DVD-R/RW a CD-R/RW. Navíc je rozšířena o technologii LightScribe. Technologie LightScribe dokáže na speciální média vypálit černobílý popisek, jaký si navrhnete.

O připojení k bezdrátové síti se stará starší "Centrino" síťová karta Intel PRO/Wireless 3945 a/b/g. Drátové spojení zajišťuje klasická karta Ethernet Intel 82562GT s rychlostí 10/100 MB/s.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Jak se v kategorii nejlevnějších notebooků dá očekávat, HP Compaq 6720s je vybaven běžným LCD o velikosti 15,4 palce. Tento displej má pouze základní rozlišení WXGA (1280x800). Podsvícení obrazovky můžeme regulovat v 10 stupních a kvalitu displeje bych označil za průměr.

O zobrazení se postará integrovaná grafická karta Intel GMA X3100. Nedisponuje žádnou videopamětí, jedná se o klasický UMA (unified memory architecture) systém, kde si grafické jádro dynamicky alokuje prostor v operační paměti systému, a to do 384 MB. To vše ústí ve slabý 3D výkon, ale současně také energetickou a teplotní nenáročnost. Notebook je tak předurčen pro kancelářskou práci či sledování filmů, na které bohatě postačí. Testy v programu 3DMark mluví za vše.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 4147
  • 3DMark 03: 1167
  • 3DMark 05: 698
  • 3DMark 06: 373

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,0
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,2

Notebook lze koupit i v levnější verzi s čipsetem Intel 960GL, který disponuje méně výkonným 3D jádrem.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Levný Compaq rozhodně nemá nic společného s multimédii. Zvuková karta je SoundMAX HD Audio a výstupu této karty poslouží monofonní reproduktor. Při nastavení nižší a střední hlasitosti je zvuk jasný a nechrčí, ale při maximální hlasitosti je už kvalita zvuku horší. Jediný reproduktor tak zvládne základní ozvučení pro prezentace či systémové zvuky Windows.

Zabezpečení a BIOS

Zabezpečení je možné buď heslem nebo zámkem Kenigston Lock.

BIOS je přístupný jak při spouštění notebooku, tak i ze systému Windows pomocí programu HP ProtectTools Security Manager a nabízí celkem bohatou možnost nastavení. Můžeme zde nastavit heslo pro BIOS, ale také heslo pro ExpressCard. Další možností je vypnutí či zapnutí USB portů, ExpressCard nebo čtečky paměťových karet. Samozřejmostí je možnost nastavení pro bootování. Zajímavostí je možnost prohození funkcí kláves CTRL a Fn, je-li některý uživatel zvyklý na opačné uspořádání. Máme možnost volby nativního módu pro SATA rozhraní, aby bylo možno popřípadě nainstalovat starší operační systémy (jako Windows XP) bez nutnosti USB diskety či integrace AHCI ovladačů do instalačního média.

Chlazení a provozní hluk

Vstupy chlazení jsou čtyři na spodní straně notebooku a jsou situovány uprostřed. Jak už bylo řečeno, jediný výdech chlazení je umístěn na levém boku. Při nízké zátěži vůbec neuslyšíte ventilátory, protože neběží, a tím pádem je přístroj velmi tichý. Jakmile dojde k plnému zatížení hardwaru, tak se ventilátory roztočí a jsou relativně dost hlasité.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,6
  • levá strana pod klávesnicí = 29,4
  • pravá strana pod klávesnicí = 28
  • klávesnice vlevo = 29,2
  • klávesnice vpravo = 26,2
  • spodek maximum = 30,5 (střed)
  • výdech chlazení = 31,5
  • napájecí adaptér = 39

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,9
  • levá strana pod klávesnicí = 36,5
  • pravá strana pod klávesnicí = 30
  • klávesnice vlevo = 34,9
  • klávesnice vpravo = 31,1
  • spodek maximum = 42,1 (střed)
  • výdech chlazení = 44,6
  • napájecí adaptér = 50

teplota okolí při měření: 23

Vzhledem k váze notebooku a nízkým teplotám na spodní straně stroje je práce na klíně velice pohodlná. Ovšem pouze při běžné nenáročné práci, protože při maximálním vytížení stroje je teplota na spodku notebooku 42°C, a to už je po chvilce nepříjemné.

Baterie

Při koupi notebooku je u něj přiložena šestičlánková lithio-iontová baterie s výkonem 47 Wh a napětím 10,8 V. Výdrž této baterie v testované sestavě je úctyhodné 4 hodiny a 30 minut.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 34 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení a nabíjení = 57 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 52 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení a nabíjení = 66 W

Příslušenství

Základní příslušenství není žádné, ale při koupi notebooku máme možnost si vybrat za příplatek z mnoha doplňků a rozšíření. Jsou to například různé brašny a batoh, druhou primární baterii nebo náhradní adaptér. Možnost rozšířit operační paměť o 512MB, 1GB nebo 2GB modul. Některé uživatele potěší možnost zakoupení USB port replikátoru PX971A. Značkovou HP myš přes USB a zámek Kensington Lock.

Máme možnost si také vybrat operační systém. Především se jedná o systém Windows Vista v několika 32-bitových verzích - Business, Home Basic nebo Home Premium. Další možností je RedFlag Linux nebo FreeDOS. Tento model je také kompatibilní se systémem Windows XP Professional.

Ceny a záruka

Notebook Compaq 6720s nabízí HP v několika konfiguracích. Můžeme si vybrat z řady procesorů Intel Core 2 Duo T5270, T5470, T8100, T8300 (pracovní frekvence jsou od 1,4 GHz do 2,4 GHz, 800 MHz FSB a L2 se pohybuje od 2 MB do 6 MB) a v kombinaci s čipsetem Intel Mobile 965GM. Úplně nejlevnější verze s čipsetem Intel Mobile 960GL jsou osazeny procesory Intel Celeron 530 - 560 (pracovní frekvence jsou od 1,73 GHz do 2,1 GHz, 533 MHz FSB a L2 1 MB).

Další možností výběru je operační paměť, Wi-Fi a nebo pevný disk. Poslední možností volby u hardware máme u obrazovky – zde je volba mezi matným a nebo lesklým povrchem, oboje s rozlišením WXGA (1280x800).

Operační systémy k výběru jsou následující: Windows Vista Home Basic/Premium/Vista Business a Free DOS nebo také RedFlag Linux.

Nejlevnější sestava stojí 12 880,- Kč bez DPH (14 423,- Kč s DPH) a nejdražší pak 30 309,- Kč bez DPH. Cena testované sestavy byla 21 210,- Kč bez DPH (25 240,- Kč s DPH).

Záruční doba je pro koncové uživatele standardně 2 roky s možností rozšíření. Záruka pro baterii je jeden rok.

Závěr

Notebook je ideální jako základní kancelářský pracovní nástroj pro firmy a domácí uživatele nenáročné na hry, má bohaté možnosti konfigurace. Nabízí především dlouho výdrž baterie, na svou velikost dobrou mobilitu a také v dané cenové kategorii kvalitní dílenské zpracování.

Klady a zápory

+ šasi
+ mobilita na 15,4" notebook (hmotnost, výdrž na baterie)

- hlučnější klávesnice
- chybí dioda signalizující práci HDD

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie HP Compaq 6720s

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Compaq 6720s
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo T7250 (2 GHz, 2 MB L2)
  • RAM (MB): 1048 DDR2 667MHz (1x 1024)
  • HDD (GB): 160GB (HITACHI HTS541616J9SA00, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: MATSHITA DVD SuperMulti DL (UJ-861H ATA)
  • LCD: 15,4" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA X3100
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100, Wi-Fi a/b/g
  • Zvuková karta: SoundMAX Integrated Digital HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows Vista Business 32bit
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 47 Wh 10.8V / 4h 30min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT,, SD, MMC,D-Sub, 3x USB, ExpressCard 54
  • Rozměry: 358 x 267 x 32 mm
  • Hmotnost (kg): 2,5kg
Recenze

Diskuse