RECENZE: Sony VAIO NS11S - stříbrná elegance

16. 10. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Po vzhledové stránce propracované notebooky nabízí Sony i ve své nejnižší řadě nových VAIO modelů. Tento s úhlopříčkou 15,4'' se vyznačuje elegantním i praktickým stříbrným šasi, ve kterém ukrývá Core 2 Duo procesor, 4 GB RAM, velký 250GB disk a základní dedikovaná grafická karta ATI. Přesto však zůstává zachována příznivá cena pod 17 000,- Kč bez DPH.

Sony VAIO NS11S - stříbrná elegance

Základní popis

Ačkoli je notebook laděn celý do stříbrné barvy (vyjma černého spodku základny), nevypadá ani v nejmenším levně. Od ostatních stříbrných notebooků ho totiž odděluje jiný povrch – hrubý vzorek, velmi příjemný na dotek. Tento povrch si zaslouží chválu i pro jeho nenáročnost na údržbu. Nechytají se totiž na něj ani nečistoty, ani pot a ani otisky prstů. V dnešní době, kdy výrobci všude tlačí odporně lesklé povrchy, je něco takového přímo balzám na duši recenzenta :-).

Prvotřídní mechanické provedení podtrhuje absence jakéhokoli prohýbání v případě zvedání otevřeného notebooku za roh základny. Vše drží maximálně pevně a ani při kroucení základny nebo víka není slyšet žádné vrzání a praskání. Na notebook, který je předurčen jen k posazení na stůl, jde o přepychové zpracování.

Ačkoli jsou panty usazeny fixně do základny, maximální úhel otevření je omezen jen na 135°. U takto velkého notebooku by to snad neměl být pro nikoho velký problém, ale zdá se mi to zbytečné. Chod kloubů je tužší a chce to při otevírání používat obě ruce, ačkoli v zavřeném stavu je víko drženo jen magneticky.

Na přední hraně jsou pro Sony tolik typické dvě čtečky paměťových karet (jedna SD, druhá MS/Pro). Pravý bok mimo optické mechaniky nabízí ještě dva USB porty. Na zadní straně je především baterie, ale tentokrát se sem vtěsnala alespoň zdířka napájení, modem a LAN. Většina konektorů je tedy logicky na levém boku. Postupně od uživatele to je ExpressCard 34 slot (krytý plastovými dvířky), FireWire, dvě USB, audio konektory a analogový VGA výstup na monitor. Některým uživatelům by mohla vadit absence digitálního výstupu na monitor (HDMI/DVI), který už by dnes dle mého soudu měl být samozřejmostí u všech 15,4“ notebooků s dedikovanou grafickou kartou. Naopak FireWire potěší, protože už mizí ze standardní výbavy na mnoha noteboocích přicházejících na trh (pokud má člověk kameru nebo profesionální externí zvukovou kartu, je pro něj FireWire v podstatě nutnost).

Na opravdu pohodlné denní přenášení už je 15,4“ notebook trochu velký (ačkoli mezi studenty je to běžný rozměr a ti nosí notebook každý den), ale hmotnost 2,83 kg je stále přijatelná. Překvapivě velký je však napájecí adaptér a nutno říct, že jde v podstatě o jeden z největších adaptérů, co jsem kdy k notebooku viděl. Přestože má výkon 90 W, rozměry by předčil některé zdroje s výkonem 120 W. Ostatně ani hmotnost přes půl kila není zrovna nejmenší.

Klávesnice a ovládací prvky

Tento notebook má jako jeden z mála nových modelů VAIO ještě původní klávesnici. Ta se vyznačuje velkými plochými klávesami, na kterých se dobře píše. Při psaní mají mírně klapavý zvuk, takže úplně nehlučně psát nelze. Jsou však i hlasitější klávesnice, takže nejde o nic strašného. Provedení kláves by nemuselo moc potěšit něžné pohlaví v případě delších nehtů. Ty by se při psaní mohly nepříjemně zasekávat do mezer mezi klávesami. K rozložení nemám žádné výhrady. Potěší velký mezerník, samostatné klávesy pro pohyb v dokumentech a velké kurzorové šipky.

Nad klávesnicí jsou umístěny 3 tlačítka a indikace zámků klávesnice. Mimo zapnutí notebooku slouží tlačítka i k rychlému ztlumení zvuku (mute) a aktivaci AV módu, tedy jakéhosi rozcestníku pro některé multimediální funkce.

Prostorný touchpad je na rozdíl od dražších modelů od společnosti Synaptics, a potěší tedy také přesným chodem a rychlou odezvou. Dotyková plocha je širokoúhlá a podporuje emulaci kolečka myši. Dvě tlačítka pod ní mají jistý stisk a bohužel také hlučnější chod.

Hlavní HW parametry

Notebook uvnitř ukrývá čipovou sadu Intel PM45 a procesor Intel Core 2 Duo T5800. Intel už ve značení procesorů udělal taková zvěrstva, že jen málokdo je ještě schopen se mezi procesory nějak rozumně zorientovat. Model T5800 je v podstatě přejmenovaným modelem T7250 a má tedy frekvenci 2,0 GHz, 2 MB L2 cache a 800 MHz FSB. Omílaná úspornost Montevina platformy se ho zas moc netýká, protože má 35 W TDP.

Oba paměťové sloty jsou zaplněny celkem 4 GB paměti typu DDR2 s frekvencí 800 MHz. Vzhledem k ceně asi nepřekvapí, že nebyly použity novější paměti DDR3. Na této frekvenci však je rozdíl ve výkonu jen minimální (rozdíl je jen ve spotřebě samotných modulů).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 24 488
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 035

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 48 967
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 30 147

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 328
  • Rendering (Multiple CPU): 607
  • Multiprocessor Speedup: 1,85

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 4,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 4,8
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2988 MB/s

Sony montuje do svých notebooků velmi často disky společnosti Toshiba. V tomto notebooku má osazený disk kapacitu 250 GB a s 5400 rpm má přenosovou rychlost mírně pod průměrem (ten dnes činí 50 MB/s). Pomalá je však především průměrná přístupová doba, která se blíží diskům s 4200 otáčkami.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 105 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 47,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,28 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,3

Dvouvrstvá CD/DVD vypalovačka Pioneer má kvůli použitým dvířkům méně šťastně řešené otevírání. Protáhlé tlačítko pod zkosením je potřeba mačkat silněji, aby se podavač vysunul. Celý problém tkví v tuhosti tohoto tlačítka – uživatel získá pocit, že už tlačítko zmáčkl, jenže pouze hnul s celými dvířky (ta mají menší vůli).

V oblasti konektivity se uživatel musí smířit s absencí Bluetooth modulu. Výrobce do notebooku umístil Wi-Fi kartu s podporou standardu draft-n, gigabitovou síťovou kartu a samozřejmě i klasický 56kb/s modem, který v našich končinách už moc využití nenajde. Bezdrátový vysílač je možné vypnout hardwarovým posuvným přepínačem na čelním panelu notebooku – jeho aktivita je udána malou zelenou diodou.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Použitý širokoúhlý displej (Chunghwa CLAA154WB03) s úhlopříčkou 15,4“ a udávanou svítivostí 200 cd/m^2 má lesklý povrch označovaný výrobcem jako X-black (dle mého soudu zde bez valného tlumení odlesků). Nenajdeme zde "pastvu pro oči", jak jsme u notebooků SONY zvyklí. WXGA rozlišení (1280x800) je v dnešní době absolutním minimem a ani vertikální pozorovací úhly nejdou nad průměr nejlevnějších displejů, ale to je vzhledem k ceně tohoto SONY pochopitelné.

Grafická karta je sice dedikovaná, ale jde jen o low-end řešení, které moc výkonu nenabídne. Proti integrovaným grafikám by však měla být lepší akcelerace (HD) videa. Konkrétně jde o ATI Radeon HD3430 s vlastními 256 MB DRR3 paměti připojené 64bit sběrnicí.

Na grafické výstupy je notebook velmi chudý. Samotný analogový VGA konektor je dnes jen absolutním minimem a některé jiné notebooky v této ceně už mají i digitální HDMI; SONY jím nedisponuje a odkazuje na USB port replikátor, který ovšm neposkytuje dostatečný výkon pro hraní her nebo přehrávání filmů v HD kvalitě.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 12 145
  • 3DMark 03: 4307
  • 3DMark 05: 3561
  • 3DMark 06: 1815

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,4
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 4,2

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 386
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1306
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 2519
  • OpenGL Speedup: 6,53

Výkon grafické karty se pohybuje někde na úrovni čipů Radeon HD3470 s DDR2 paměťmi. Velmi náročná hra Crysis byla trhaná i při nízkých detailech a rozlišení 1024x768. Méně náročné hry však je možné hrát bez větších problémů (FEAR, Couter-Strike: Source,...), většinou v nativním rozlišení displeje. Primárně na hry bych však tento notebook ani náhodou nedoporučil.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Vestavěné reproduktory jsou umístěny nad klávesnicí a jsou na notebook docela hlasité. S kvalitou zvuku už to není tak slavné a na poslech hudby to není – nějaký film by ale neměl být problém i ve více lidech. Zvuková karta podporuje maximálně dvoukanálový zvuk a k připojení 5.1 reproduktorů je zapotřebí dokoupit externí zvukovou kartu (například do USB).

Ve víku nad displejem se nachází 1,3MPix webkamera (aktivita je signalizována diodou vedle ní) a mikrofon.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Ventilátor nasává vzduch pod notebookem a ohřátý ho následně vyhání výdechem na levém boku. Při úsporném nastavení a kancelářské práci je notebook slyšet jen minimálně – ventilátor se spouští pouze nárazově na malou chvíli a slyšet je tak hlavně disk. Ten do Toshiby nepatří mezi ty úplně nejtišší, ale i tak je to lepší než jakýkoli tichý ventilátor. V zátěži už o sobě ventilátor dá znát a bude slyšet i v místnosti s více lidmi. Slyšet je však jen proudění vzduchu, které samo o sobě není tolik rušivé. V případě hraní her by neměl být problém, protože ventilátor bude bez problému přehlučen zvuky hry.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 32,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,3°C
  • klávesnice vlevo = 31,6°C
  • klávesnice vpravo = 30,8°C
  • spodek maximum = 36,6°C (levá strana)
  • výdech chlazení = 37,1°C
  • napájecí adaptér = 43,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,9°C
  • klávesnice vlevo = 35,5°C
  • klávesnice vpravo = 32,1°C
  • spodek maximum = 43,1°C (levá strana)
  • výdech chlazení = 47,4°C
  • napájecí adaptér = 46,3°C

teplota okolí při měření: 25°C

Pravá část notebooku je díky umístění optické mechaniky chladná prakticky neustále. Ta levá se kvůli méně častému spouštění mírně zahřívá, ale ani při práci s notebookem položeným na nohou to neznamená problémy. Do vršku základny je teplo přenášeno jen v prostoru levé opěrky rukou – poznat to lze až po několika hodinách práce na notebooku. Sám nepatřím mezi lidi, kterým by to dělalo nějaké problémy. Jsou ale citlivější lidé, kteří jsou na to hákliví.

Baterie

Standardní baterie v sobě ukrývá šest článků o celkové kapacitě 49 Wh. Notebook v našem standardním redakčním testu* vydržel jen 2 hodiny a 33 minut. Od Montevina platformy bych možná čekat trochu lepší výsledek, ale je možné, že je na vině použití staršího 35W TDP procesoru místo 25W, které byly v ostatních nedávno recenzovaných VAIO noteboocích. Celkově lze při zapnuté Wi-Fi, intenzivnějším podsvícení a běžné práci dosáhnout času kolem dvou hodin.

U všech nových VAIO notebooků byly baterie kompatibilní, takže předpokládám, že v případě potřeby je možné dokoupit jednak nějakou s větší kapacitou (58 Wh), nebo přímo i s větším počtem článků.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 23 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 44 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 45 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 68 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 22 W

Z výsledků měření mám dojem, že použití 90W adaptéru (navíc tak obrovského) bylo zbytečné. Nějaký menší s výkonem 65 W by úplně stačil (za cenu mírně nižší rychlosti nabíjení při maximálním vytížení).

BIOS a zabezpečení

V nastavení BIOSu chybí jakékoli pokročilé funkce a běžný uživatel do něj pravděpodobně nebude zasahovat, pokud nebude chtít změnit priority bootování. Heslem lze zabezpečit nastavení BIOSu i start počítače.

Ceny a záruka

Jde o nejlevnější novou řadu Sony, takže cena patří mezi ty nižší. Testovaná konfigurace je v prodeji za cenu 16 798,- Kč bez DPH (19 990,- Kč s DPH). Stejně jako ostatní notebooky Sony VAIO má dvouletou záruku s opravou v servisu (bring-in).

Závěr

VAIO NS11S není ve své cenové kategorii zdaleka nejvybavenějším nebo nejvýkonnějším notebookem, přesto však dokáže vyniknout. Nabízí pěkný vzhled s image SONY, kvalitní zpracování i povrchovou úpravu a výbornou klávesnici. Zejména vzhled musím vyzdvihnout. „Testovací“ ženy v mém okolí ho chválily a moc se jim notebook líbil. Celkově shledávám jen pár nedostatků – absence digitálního HDMI výstupu a Bluetooth a méně vhodné rozložení USB portů, které není příliš vstřícné k připojení malé notebookové myši.

Klady a zápory

+ příjemný povrch celého notebooku
+ kvalitní zpracování
+ 4GB RAM a velký disk při dané ceně

- digitální výstup na LCD jen přes USB replikátor portů (malý video výkon)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Sony VAIO VGN-NS11S

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Sony VAIO VNG-NS11S
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo T5800 (2.0 GHz, 2 MB L2, 800MHz FSB)
  • RAM (MB): 4096 DDR2-800 (2x 2048)
  • HDD (GB): 250 (TOSHIBA MK2552GSX, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (PIONEER DVD-RW DVRTD08)
  • LCD: 15.4" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: ATI Radeon HD3430 (256MB, 64bit, DDR3)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000 (Marvell Yukon 88E8055)
  • WiFi: Intel Wireless WiFi Link 5100 (A/B/G/Draft-N)
  • Zvuková karta: RealTek HD Audio
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista Home Premium (32bit, EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh 11.1V / 2h 33min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, MS/Pro, D-Sub VGA, 3x USB, ExpressCard 34, FireWire
  • Rozměry: 355 x 270 x 35 mm
  • Hmotnost (kg): 2.83
Recenze

Diskuse