RECENZE: Acer Ferrari One 200 - nejmenší z řady

10. 11. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Po delší době se u Aceru objevil další notebook v řadě Ferrari. Se svou 11'' úhlopříčkou je dokonce ještě menší než stávající modely, v rámci třídy však zůstal zachován vyšší výkon a procesor od AMD. Uvnitř se ukrývá úsporný Athlon X2, velký disk a integrovaná grafická karta Radeon s možností připojení externí grafické karty. Doporučená koncová cena testované konfigurace je zajímavých 13.590,- Kč bez DPH.

Acer Ferrari One 200 - nejmenší z řady

Základní popis

Zprvu Acer vždy představoval pod jménem Ferrari jen klasické, velké notebooky. Později přišel s 12“ modely a nyní pod tíhou módní vlny mini notebooků přichází s 11“ modelem, který je v této řadě (Ferrari) bezkonkurenčně nejmenší.

Ferrari One oproti jiným mini notebookům, které v poslední době vyšly, nevypadá díky svému vzhledu nijak levně. Asi nejvýraznějším prvkem vzhledu je vnější část víka, která je celá ve sportovní červené se znakem automobilky Ferrari uprostřed a v rohu s malým stříbrným nápisem Acer.

Po otevření je notebook daleko decentnější. Rám displeje je lesklý stejně jako 3 mm tlustý rám kolem klávesnice. Zbytek základny je ovšem řešen matnými plasty, což považuji za velmi praktické. Černý vzhled základny „narušuje“ pouze znak automobilky na pravé opěrce a červený rám kolem vypínače. Celkově vzhled působí příjemně a vkusně.

Tvarově Ferrari One vychází z 11“ Aspire One a nejmenší verze Aspire Timeline o stejné úhlopříčce. Ani jeden z nich jsem bohužel sám nerecenzoval, takže nemohu srovnávat, ale Ferrari na mě působí velmi odolně a pevně. Nikde nic nevrže a základna nemá tendence se kroutit, ani když se jí rukama „pomáhá“.

Na čelní straně nejsou žádné konektory. Místo toho tu jsou čtyři indikační diody (Wi-Fi, vypínač, nabíjení baterie, Bluetooth) a přepínače Wi-Fi i BT. Levá strana je také chudší. Před výdechem ventilace je jedno USB a za ním VGA výstup s XGP konektorem (PCIe 8x pro připojení externí grafické karty). Kvůli konstrukci víka se většina konektorů přesunula na pravý bok, kde je čtečka paměťových karet (SD, MMC, MS/Pro), konektory zvukové karty, dvě USB, napájení a LAN.

Mezi konektory zcela jistě vyčnívá XGP. Na trhu je pouze jediný další notebook vybavený tímto konektorem, ale časem se třeba dočkáme a bude takových notebooků víc a externí grafické karty mezi nimi budou kompatibilní. Vzhledem k tomu, že notebook se prodává samostatně, tak mi ve výbavě chybí digitální HDMI výstup, jímž je vybaven mnohý jiný notebook stejné úhlopříčky.

Výbornou mobilitu zajišťuje nízká hmotnost 1,44 kg při rozměrech 285 x 205 x 30 mm. Hmotností tedy Ferrari One nijak nevybočuje z kategorie 10 a 11“ zařízení. K notebooku je přibalen malý 65W napájecí adaptér.

Klávesnice a ovládací prvky

Prostor základny je na šířku bezezbytku vyplněn klávesnicí, která má i přes malé rozměry notebooku velké klávesy a nabízí velký mezerník i enter. Větší kompromis je vidět jen na kurzorových šipkách, které jsou na výšku skoro poloviční, aby se k nim vešly klávesy PgUp a PgDn, které v kombinaci s Fn zastupují také Home a End.

Psaní na klávesnici je pohodlné a 11“ úhlopříčka evidentně na pořádnou klávesnici stačí. Stisk je jistý a při troše snahy je možné psát velmi tiše. Rozhodně jsem se při psaní necítil nijak omezován proti klávesnicím velkých notebooků. Výtku bych směřoval pouze k prohýbání klávesnice v oblasti kolem písmene Y.

Příliš mi nesedly popisky funkcí Fn klávesy tmavě červenou barvou na černém podkladu. Jsou kvůli nízkému kontrastu špatně čitelné a v horších světelných podmínkách prakticky neviditelné. Také regulace hlasitosti zvuku a světlosti LCD realizovaná kombinací Fn a kurzorových šipek není příliš šťastná, protože jsou k ovládání potřeba obě ruce.

Indikace zámků klávesnice a práce disku mají své místo vlevo nad klávesnicí. Jsou realizovány bílými diodami a jejich světlo naštěstí nijak neoslňuje (ani v noci). Více světla vychází z prostoru kolem vypínače vpravo nad klávesnicí. Po zapnutí svítí prostor kolem vypínače červeně, ale dioda je překrytá matným plastem, takže výsledné světlo není ostré a nijak nevadí.

Touchpad je dostatečně velký a citlivý. Je od společnosti Synaptics, což mimo jiné zaručuje rychlou odezvu na pohyb prstu. Mezi zajímavé nové funkce patří snímání více prstů najednou a podpora gest (funguje také Macovská emulace kolečka myši tahem dvou prstů vedle sebe). Tlačítka jsou pod dotykovou plochou a překrývá je lesklý plast s imitací chromu. Ten bohužel vypadá velmi lacině a rychle se na něj chytají otisky prstů.

Hlavní HW parametry

Většina malých notebooků, které se do redakce dostanou, je vybavena procesorem Intel Atom nebo nějakou ULV (úspornou) verzí Core 2 Duo s nízkou frekvencí. Acer Ferrari One 200 uvnitř nemá od Intelu ani procesor a ani čipset. Oboje dodala firma AMD. Čipset je klasika v podobě kombinace AMD RS780M a AMD SB750. Podobný čipset se nachází ve všech běžných noteboocích se sdílenou grafickou kartou Radeon HD3200. Rozdíl je až v procesoru. Je zde totiž použita alternativa k nízkonapěťovým procesorům Intelu, a to dvoujádrový AMD Athlon X2 L310 s frekvencí 1,2 GHz (2x512kB L2 cache).

V základní výbavě jsou osazeny oba paměťové sloty. Jsou v nich dva moduly o celkové kapacitě 4 GB RAM typu DDR2-800. Z testů je vidět, že v rámci úspor energie mají paměti přiškrcenou propustnosti přibližně na 60% běžných notebooků. V praxi to ale ničemu nevadí.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 14 279
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 704

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 25 684
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 37 370

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 178
  • Rendering (Multiple CPU): 333
  • Multiprocessor Speedup: 1,87

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 3,6
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 4,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 1553 MB/s

Výkon procesoru je podobný stejně taktovanému Core2 Duo. Rendering v testu Cinebench by odpovídal přibližně Core 2 Duo s frekvencí 1,0 GHz, podobné činnosti asi na takovém notebooku bude dělat jen málokdo. Proti Atomu je výkon přibližně o 50-70% lepší v jednovláknových aplikacích a více jak dvojnásobný při použití obou jader.

Při běžné práci jsem prakticky necítil, že by procesor byl brzdou. Většinou se (jako obvykle) čekalo na disk. Hrubá síla procesoru nestačí až v případě HD videí v rozlišení 1080p, ale to není, jak později vysvětlím, žádný problém.

Acer se neomezoval na licenci Windows 7 Starter Edition, kde Microsoft omezuje velikost použitého disku, takže uvnitř najdete poslední 5400rpm model s kapacitou 500 GB od společnosti Seagate.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 121 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 66,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,39 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,8

Klasická síťová karta je od společnosti Atheros a podporuje gigabitovou rychlost. Stejná společnost dodala také bezdrátový Wi-Fi adaptér s podporou draft-n (pouze 2,4 GHz). Na kratší vzdálenosti dále poslouží Bluetooth 2.0 modul.

Wi-Fi i Bluetooth se zapínají a vypínají samostatně pomocí posuvných přepínačů, které fungují softwarově. Konkrétně Bluetooth má možnost zapnutí také pomocí zkratky Fn+F3.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Lesklý 11“ displej osazený v testovacím kusu byl překvapivě podprůměrný. Svítivostí na tom sice nebyl špatně, ale vertikální pozorovací úhel byl velmi slabý, takže se barvy měnily při každém pohybu hlavy. Barvy byly navíc v základním nastavení úplně vybledlé, což jsem musel řešit změnou gammy v ovladačích grafické karty (ze 100 na 75%).

Vlastní podání bílé i černé bylo v pořádku a zde nemám k displeji výhrady. Taktéž HD ready rozlišení (1366x768) nabízí dostatečný pracovní prostor odpovídající spíše větším notebookům. Sám jsem volil raději cestu zvětšení DPI v operačním systému, protože v základním nastavení již byla písma pro mě příliš malá.

Parametry displeje

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 200 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 50° vertikálně
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 6 ms
  • Podsvícení: LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je AUO B116XW02. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

Na rozdíl od ostatních malých notebooků Je Ferrari One vybaveno integrovaným Radeonem HD3200 se sdílenou pamětí. Technicky je tento čip vybaven 40 unifikovanými shadery s podporou SM 4.0 a DirectX 10. Obrovskou výhodou je hardwarová akcelerace HD videa, kterou jsem otestoval při přehrávání MPEG4 videí v rozlišení 1080p (takových, které procesor hrubou silou sám plynule přehrát nedokázal).

vytizeni cpu pri prehravani HD filmu
vytížení procesoru při přehrávání Full HD videa

Pro připojení externího monitoru je na výběr pouze analogový VGA výstup přestože byla nadělena lepší sdílená grafika. Pokud by integrované řešení někomu nestačilo, lze zvýšit výkon připojením externí grafické karty prostřednictvím XGP konektoru.

Acer v současné době externí grafickou kartu na našem trhu nenabízí, ale situace by se měla změnit během prosince, kdy přijde s modulem vybaveným mobilní grafikou ATI Radeon HD4670. Při pozornějším ohledání jsme si v redakci potvrdili, že jde o stejný konektor jako v případě na začátku roku recenzovaného notebooku od Fujitsu, ke kterému se prodával mobilní Radeon HD3850 v krabičce zvané Amilo Graphic Booster. Nebylo možné vyzkoušet kompatibilitu, ale technologie je v tomto případě standardizovaná, takže by tento konkurenční produkt mohlo být možné připojit. Třeba bychom se časem mohli dočkat situace, kdy si budeme moct vybrat k notebooku externí grafickou kartu dle libosti.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 5725
  • 3DMark 05: 1771
  • 3DMark 06: 1077

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,3
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 4,8

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 197
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 715
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 1310
  • OpenGL Speedup: 6,64

U malých notebooků bývá výkon grafických karet omezený, takže i proti velkým notebookům se sdílenou grafikou je někdy výkon na polovině. Zde to neplatí a použitý Radeon HD3200 nabízí stejný výkon jako ve velkých noteboocích. Na Crysis výkon sice nestačí, ale méně náročné 3D hry jsou hratelné. Kancelářská práce a běžná multimédia jsou samozřejmě bez problému.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory mají své místo na zkosené čelní hraně. Jejich zvuk je čistý a hlasitý a v kategorii malých notebooků jde o nadprůměr. Analogový výstup je pouze stereofonní, ale sluchátkový jack v sobě kombinuje také SPDIF 5.1 optiku pro připojení digitálního receiveru.

Multimediální výbavu završuje 0,3Mpix webkamera (rozlišení 640x480) a mikrofon. Obě zařízení jsou vestavěny do rámu víka nad LCD. Webkamera nemá vlastní diodu signalizující její aktivitu, takže nelze rychle poznat, kdy nahrává.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chlazení notebooku pro mě bylo mírným zklamáním. Hardware uvnitř je poměrně výkonný vzhledem k 11“ úhlopříčce a tenkému profilu. To se projevilo na chodu ventilátoru, který se spouští prakticky ihned po zapnutí notebooku a při jakékoli náročnější činnosti se během chvíle zrychluje na vyšší otáčky.

Bohužel tedy musím konstatovat, že nejde o příliš tichý notebook a v tišší místnosti může být zvuk ventilátoru rušivý. V běžném kancelářském ruchu se naštěstí bezpečně ztratí.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,7°C
  • klávesnice vlevo = 30,3°C
  • klávesnice vpravo = 29,6°C
  • spodek maximum = 33,9°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 33,3°C
  • napájecí adaptér = 36,3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,8°C
  • klávesnice vlevo = 34,1°C
  • klávesnice vpravo = 32,8°C
  • spodek maximum = 39,6°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 46,3°C
  • napájecí adaptér = 39,7°C

teplota okolí při měření: 24°C

Během kancelářské práce se tělo notebooku nikde výrazně nezahřívá. Spodkem základny i přes klávesnici se přenáší jen minimum tepla a práce s notebookem na klíně tak není problém.

V zátěži se teploty nijak nevymykají z průměru jiných malých notebooků s procesory od Intelu (Core 2 i Atom) a nemám zde výhrady.

Baterie

Výdrž baterie je bohužel druhým parametrem, kde se má očekávání nenaplnila. Baterie vybavená šesti lithiovými články o celkové energii 48 Wh dokázala v našem standardním redakčním testu* pohánět notebook přesně 4 hodiny a 33 minut. To dělá spotřebu přibližně kolem 10 W, což je při nenáročném provozu se ztlumeným podsvícením a vypnutou Wi-Fi poměrně vysoká hodnota, bavíme-li se o 11“ notebooku. Ukazuje se, že stejně jako grafický výkon odpovídá i spotřeba běžným velkým notebookům.

Se zapnutou Wi-Fi a 70% jasem je výdrž přibližně o hodinu nižší (13 W). Při přehrávání hudby do sluchátek a připojení k internetu přes mobil pomocí Bluetooth jsem dosáhl výdrže jen kolem dvou a půl hodiny. Nejde tedy o nijak extrémně úsporné řešení na dlouhé cesty.

Nepochopitelnou zvláštností je pro mě pouze jedna povolená frekvence procesoru. BIOS neumožňuje procesoru taktování na jiné (nižší) frekvence. Je možné, že časem se objeví BIOS, který tuto podporu přinese, a spotřeba se tak mírně sníží, ale předpokládám, že rozdíl nebude takový, protože svůj díl na spotřebě má také čipová sada s integrovanou grafikou Radeon HD3200.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 14 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 29 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 28 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 29 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 29 W

Příkon notebooku je omezen na 30 W bez ohledu na maximální výkon adaptéru. Ve vypnutém stavu se tak notebook nabíjí něco málo přes 2 hodiny. V zapnutém stavu při kancelářské práci jde rázem o necelé 4 hodiny a při maximální zátěži se nabíjení prakticky úplně přeruší.

BIOS a zabezpečení

Setup utilita Phoenix SecureCore BIOSu nabízí jen minimum nastavení. Kromě priorit bootovacích zařízení a času lze změnit pouze režim SATA řadiče. Zabezpečení je pouze na úrovni hesel BIOSu a hesla pevného disku.

Příslušenství

Na rozdíl od „velkých“ Ferrari notebooků součástí balení není další příslušenství (např. myš). Z volitelného příslušenství stojí za zmínku externí grafická karta ATI Mobility Radeon HD4670. Výrobce hovoří o dostupnosti během prosince a doporučené koncové ceně 4277 Kč bez DPH (5090,- Kč s DPH).

Předinstalovaný operační systém Windows 7 Home Premium je v 64bit verzi a zdá se, že u tohoto operačního systému již bude 32bit verze spíše výjimkou. Se systémem je bohužel nabaleno velké množství zbytečných programů (včetně různých shareware her), které doporučuji odebrat, aby systém začal být doopravdy svižný.

Obnova do továrního nastavení se řeší stiskem Alt+F10 po zapnutí notebooku. Obraz tovární instalace je ukryt přímo na disku a obnova vyžaduje jen minimální zásah uživatele (zvládne ji tedy každý).

Ceny a záruka

Notebook je na našem trhu pouze v jedné konfiguraci, a to té testované. Výrobcem doporučená koncová cena konfigurace činí 13 590 Kč bez DPH (16 172,- Kč s DPH).

Základní záruka je typu CAR (kurýr odveze a přiveze) a její doba trvání je 1 rok (standardní 2 roky pro fyzické osoby nepodnikatele).

Závěr

Je otázkou, kam přesně by měl být Acer Ferrari One 200 zařazen. Dle mého názoru určitě nepatří mezi levné mini notebooky založené na procesorech Atom. Výkonem jednotlivých součástí jde o klasický velký notebook a výjimku tvoří pouze procesor s nižší frekvencí – mini notebooky se s Ferrari One 200 nemohou výkonem měřit.

Odhlédneme-li od speciálního vzhledu Ferrari, nabízí se srovnání s notebooky vybavenými nízkonapěťovými procesory (CULV) Intel Core 2 Duo. Ty mají podobný výpočetní výkon a v případě sdílené grafiky Intel GMA X4500 znatelně nižší grafický výkon. Vystačí si však s nižší spotřebou a na podobnou baterii dosahují v našem standardním redakčním testu téměř dvojnásobné výdrže, což už u malého notebooku může být velmi důležitý parametr pro mnoho uživatelů. Pro Ferrari však mluví funkční akcelerace HD videa.

Konektor XGP pro připojení externí grafické karty se zdá být v této kategorii notebooků spíše kuriozitou a je otázkou, zda (a jak moc) bude grafická karta limitovaná nižší frekvencí procesoru. Podobným řešením stále fandím, ale myslím si, že přítomnost HDMI výstupu by byla pro většinu lidí přínosnější.

Kdo hledá pěkný malý notebook s rozumným celkovým výkonem a nevadí mu nižší výdrž (v rámci konkurence se stejnou úhlopříčkou), ten by mohl být s Ferrari One 200 spokojen. Z hlediska segmentu mini notebooků se jedná o zajímavé oživení.

Klady a zápory

+ odolné šasi
+ příjemná klávesnice
+ Ferrari vzhled
+ XGP konektor

- nížší výdrž na baterie
- hlučnější chod ventilátoru
- chybí HDMI

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer Ferrari One 200

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Ferrari One 200
  • Instalovaný procesor: AMD Athlon X2 L310 (1.20 GHz, 2x512 MB L2, 800MHz HT)
  • RAM (MB): 4096 DDR2-800 (2x2048)
  • HDD (GB): 500 (Seagate ST9500325AS, 5400rpm, SATA-II)
  • DVD: -
  • LCD: 11,1" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: ATI Radeon HD3200 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Atheros AR8131 PCI-E PCI-E Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Atheros AR5B93 (b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC272)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista 7 Home Premium (64bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh 10,8 V / 4h 33min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, 3x USB, VGA, HDMI
  • Rozměry: 285 x 205 x 30 mm
  • Hmotnost (kg): 1,44
Recenze

Diskuse