RECENZE: Dell Inspiron Mini 10 - s novým Atomem

23. 6. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Od uvedení prvních mini notebooků už uběhla dlouhá doba a trh zaplavilo množství podobných modelů. 10,1'' Inspiron Mini od Dellu se snaží odlišit, a proto kromě aktualizované platformy s procesorem Intel Atom přináší také atraktivní design, širokou nabídku barevných provedení a nezvykle také HDMI výstup. Jeho doporučená koncová cena je pod 10 000 Kč bez DPH.

Dell Inspiron Mini 10 - s novým Atomem

Základní popis

Vzhled Inspironu Mini má některé společné prvky, které se objevují také u velkých multimediálních notebooků Dellu. Tvary notebooku jsou proto zaoblené, využívají se především lesklé materiály a společný je i design vnitřní strany víka, kterou i s displejem překrývá jednolitý průhledný kryt. Vnější strana poměrně širokého víka je zaoblená a pokrytá lesklým jasně červeným povrchem doplněným o logo výrobce. V nabídce jsou i další barevná provedení, můžete si tak vybrat i verzi s modrým, zeleným nebo růžovým krytem, stejně jako klasickou konzervativní černou a bílou. Víko je uchyceno dvojicí kloubů, jejich tuhost je optimální, vyklopení umožňují do maximálního úhlu okolo 130°.

Základna je včetně klávesnice vyrobena z klasického matného černého plastu, v odlišném stříbrném provedení jsou jen plochy pod klávesnicí a široký touchpad. Celkový vzhled notebooku je atraktivní, jedinou nevýhodou je typická vlastnost lesklých povrchů chytat otisky prstů a nečistoty.

Díky rozměrům notebooku a umístění baterie se nachází všechny konektory po stranách, na přední straně základny najdete jen reproduktory.

Na levém boku je čtečka paměťových karet (SD/MMC/MS), jedno USB a konektor napájení. Na opačnou stranu pak výrobce umístil dvojici audiokonektorů, HDMI výstup a konektor Ethernetu. Nabídka portů je podobná jako u jiných mini-notebooků, výjimkou jsou právě obrazové výstupy, analogový d-sub chybí a k dispozici je pouze digitální HDMI. Digitální výstup poskytuje vyšší kvalitu obrazu a je nesporně lepším řešením, na problémy ale mohou narazit uživatelé, kteří by chtěli přístroj používat na prezentacích – většina používaných projektorů je stále vybavena jen analogovým vstupem. Překvapením je pouze jedna indikační dioda, která označuje napájení a nabíjení, zapnutá bezdrátová síť ani aktivita disku nijak označeny nejsou.

Kvalita zpracování je na dobré úrovni, obraz na displeji se ani po silném zatlačení na víko nevlní a ukázková je i pevnost základny. Rozměry 261 x 182 x 29-32 mm jsou srovnatelné s jinými mininotebooky a ani svou hmotností 1,16 kg nevybočuje Inspiron Mini 10 z řady.

Dodávaný 30W zdroj je lehký (180 g), poměrně malý a zapojuje se bez dalšího propojovacího kabelu přímo do zásuvky.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má rozložení pro Dell typické, levý Shift je dlouhý a Enter jednořádkový. Píše se na ní velmi příjemně, klávesy jsou na mininotebook poměrně velké, mají příjemný stisk a hlavně se při psaní nic neprohýbá.
Výrobce vypustil funkci, která umožňovala vytvořit přepnutím Numlocku z části klávesnice numerický blok, chybí také indikační dioda pro Capslock. Klávesy pro práci v textu jsou jako u jiných mini-notebooků realizovány jen pomocí stisku Fn a kurzorových šipek. Fn zkratky zajišťují také ovládaní ostatních funkcí jako je nastavení hlasitosti, jasu displeje nebo zapnutí bezdrátových adaptérů, žádná vyhrazená funkční tlačítka notebook nemá.

Nezvyklé zpracování má touchpad, který postrádá tlačítka, ta jsou přemístěna přímo pod dotykovou plochu a kliknutí se provádí stisknutím touchpadu na levé nebo pravé polovině. Podle mého názoru je tohle řešení spíše efektní než efektivní, touchpad je navíc stejně jako u ostatních mini-notebooků poměrně malý na výšku, a proto hůře ovladatelný. Kromě nestandardního provedení tlačítek disponuje touchpad také podporou multitouch gest.

Hlavní HW parametry

Testovaný mini-notebook už využívá novější verzi platformy Atom, kterou tvoří úspornější čipset s označením SCH US15W (Poulsbo, 2,3 W TDP) a nové procesory. Osazený jednojádrový procesor Intel Atom Z530 pracuje na frekvenci 1,6 GHz a má prakticky stejné parametry (553 MHz FSB, 512 KB L2) jako starší N270, zachována byla i podpora Hyperthreadingu (relativní schopnost paralelně zpracovat dvě vlákna, chcete-li emulace dvoujádrového procesoru). Výhodou novějšího procesoru je snížená spotřeba, TDP kleslo z 2,5 na 2 W a nově také přibyla podpora virtualizace. Výkon procesoru zůstává totožný jako u staršího modelu. Je sice nízký, ale pro nenáročnou kancelářskou práci dostatečný.

Kvůli snížení spotřeby byla vytvořena i u nová čipová sada Poulsbo, došlo k sjednocení severního a jižního můstku, nové je také integrované grafické jádro GMA 500. Podrobnější informace o čipsetu se můžete dozvědět v článku "Intel Poulsbo - úsporný čipset pro Atom".

Počítač je vybaven 1 GB RAM typu DDR2, modul je napevno připájený k desce a není k dispozici žádný volný slot, navýšit kapacitu operační paměti proto nejde.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 10 668
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 5806

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 15 381
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 10 759

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 89
  • Rendering (Multiple CPU): 133
  • Multiprocessor Speedup: 1,51
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 1078 MB/s

Disk pochází nezvykle od Samsungu, jedná se o standardní 2,5 " model s rychlostí otáčení 5400 ot./min, vybavený SATA rozhraním a 8 MB vyrovnávací paměti.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 49,10 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 42,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 20,85 ms

Výkon disku je na současné poměry slabý, problémem je především nízká propustnost rozhraní, která disk zpomaluje. Čipset SCH US15W podporuje pouze starší IDE rozhraní a je proto pravděpodobné, že za komplikacemi stojí nějaký konverzní můstek, pomocí kterého je SATA disk připojený. Pro běžného uživatele to znamená, že by se přenosová rychlost ani v případě výměny disku za rychlejší model nebo SSD prakticky nezvýšila.

Mininotebook je vybaven standardními síťovými rozhraními, ethernet je k dispozici v pomalejší 100 Mbit variantě, bezdrátovou konektivitu zajišťuje Wi-Fi adaptér Dell 1397 (podporuje standardy b/g), nechybí ani integrované Bluetooth. Viditelná je také příprava pro 3G modem, testovaná konfigurace jím ale nebyla osazena.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Inspiron Mini 10 je vybaven 10,1" displejem s rozlišením 1024x576 a LED podsvícením. Lesklý kryt, který překrývá celou vnitřní stranu víka až po okraje, vypadá velmi atraktivně a umožňuje snadné čištění LCD (odpadají hrany na krajích displeje), na druhou stranu odráží okolí až příliš a při otevírání se velmi rychle zapatlají okraje. Vlastní podání displeje se pohybuje v lehkém nadprůměru, příjemný je vysoký maximální jas. Zajímavá je u nás zatím nedostupná alternativa v podobě displeje s vyšším rozlišením HD Ready (1366x768).

Nový čipset přišel i s novým grafickým jádrem GMA 500, podobně jako ostatní součásti bylo optimalizováno především na nízkou spotřebu a navíc se dočkalo podpory hardwarové akcelerace videa. GPU pracuje na frekvenci 200 MHz a podobně jako u jiných integrovaných řešení si nasdílí potřebnou část operační paměti.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 753
  • 3DMark 03: 230
  • 3DMark 05: 77
  • 3DMark 06: -

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 131
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 83
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 51
  • OpenGL Speedup: 0,63


Vzhledem k horším parametrům při srovnání s GMA950 se nedal očekávat výkon příliš vhodný pro hraní her, realita je ale bohužel ještě horší. Při současném stavu ovladačů jsou 3D aplikace prakticky nepoužitelné, grafické testy se sice většinou podařilo dokončit, ale jen se zásadními chybami zobrazení. Podobná je situace i s hrami starými několik let, ty se v ideálním případě podaří alespoň spustit. Trochu lépe dopadla akcelerace videa, při použití podporovaného přehrávače je možné většinou přehrát HD video v 720p rozlišení, které by jinak díky pomalému procesoru nešlo sledovat. Běžné filmy v DivX nebo flashová videa v nižší kvalitě jde samozřejmě přehrát bez komplikací.

Potíže se naštěstí nedotýkají 2D zobrazení, práce nebo surfování po internetu jsou naprosto bezproblémové. Při běžném používání lze naopak vyzdvihnout schopnost zobrazit v případě nutnosti na interním displeji i rozlišení 1024x768.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory byly příjemným překvapením, na mininotebook hrají poměrně slušně a hlasitě. Pokud vám nebudou stačit, máte k dispozici standardní výstup na sluchátka případně i vstup na mikrofon. Regulace a ztlumení hlasitosti jsou zajištěny Fn zkratkami.

Protože výrobce osadil HDMI port lze přes něj vyvést nejen obraz ale pochopitelně také digitální zvuk. Díky této výbavě jde mininotebook kamkoliv přenést a po připojení k moderní televizi použít jako multimediální přehrávač.

V základní výbavě nechybí 1,3 Mpx webkamerka umístěná ve víku displeje.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chlazení je u tohoto notebooku kompletně pasivní, na spodní straně notebooku se nachází pár průduchů a uvnitř se točí jenom disk. Počítač tak dokáže být neslyšný, bohužel to značně kazí nepříjemné pískání, které se občas začne zevnitř ozývat. Otravné je to především v tichém prostředí.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,3°C
  • klávesnice vlevo = 29,8°C
  • klávesnice vpravo = 33,8°C
  • spodek maximum = 35,9°C (pravá polovina)
  • výdech chlazení = -
  • napájecí adaptér = 42,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 37,3°C
  • klávesnice vlevo = 31,2°C
  • klávesnice vpravo = 38,1°C
  • spodek maximum = 41,1°C (pravá polovina)
  • výdech chlazení = -
  • napájecí adaptér = 44,3°C

teplota okolí při měření: 24°C

Přestože je notebook chlazený jen pasivně, nejsou jeho teploty nijak vysoké. Až pod delším náročném zatížení se začne znatelněji zahřívat pravá část, kde je umístěný procesor a čipová sada. Nepříjemné to ale není ani při práci s počítačem v klíně.

Baterie

Standardně je tento mini-notebook vybaven tříčlánkovou baterií s kapacitou pouhých 24 Wh. V našem standardním redakčním testu* udržela tato baterie notebook v chodu 2 hodiny a 54 minut. Vzhledem k očekáváním vyšší úspory energie u nového Atomu je tento výsledek spíše zklamáním. Podobnou výdrž s malou baterií mají i notebooky založené na původní platformě.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 12 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 30 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 31 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 21 W

Zdroj má dostatečnou rezervu, takže ani nabíjení zapnutého notebooku nebude výrazně delší.

BIOS a zabezpečení

BIOS poskytuje obvyklé možnosti nastavení, kromě nastavení hesel a pořadí bootování a jde vypnout USB porty a integrovaná zařízení, případně zakázat funkci Speedstep (podtaktovaní procesoru). Zajímavou možností je možnost využít k zabezpečení službu Computrace.

Příslušenství

Mini-notebook se dodává s předinstalovaným operačním systémem Microsoft Windows XP Home Edition (UMPC). Výhodou je že se výrobce vyhnul obtěžujícímu bloatware a zahrnul do instalace jen nezbytné utility. Záloha systému a ovladače jsou přiloženy na CD.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace se prodává za doporučenou koncovou cenu 8 991 Kč bez DPH (10 700 Kč s DPH) a je na českém trhu dostupná kromě červeného v dalších pěti barevných provedeních (zelená, modrá, růžová, bílá, černá). V nabídce je také Dell Mini 10v se starší verzí platformy Atom (N270), analogovým VGA výstupem místo HDMI a předinstalovaným Ubuntu linuxem za doporučenou koncovou cenu 7899 Kč bez DPH (9400 Kč s DPH).

Na náš trh se chystá i Mini 10 s HD displejem, k disposici bude koncem června za cenu 9495 Kč bez DPH (11 300 Kč s DPH).

Poskytovaná záruka je na mini notebooky opravdu neobvyklá, neboť se jedná o dvouletou záruku typu NBD.

Závěr

Dell Inspiron Mini 10 je zajímavým mini notebookem, který zaujme nejen svým atraktivním vzhledem, ale také výbavou. Díky HDMI portu z něj lze lehce udělat přenosně multimediální centrum a přitom uživateli stále nabídne všechny ostatní výhody malého přenosného počítače.

Bohužel nástup nové platformy není bezchybný, špatné grafické ovladače mají rezervy nejen při akceleraci videa a vyšší úspornost nové platformy se příliš neprojevila. Problematický je také řadič, který zbytečně brzdí výkon disku.

Klady a zápory

+ záruka typu NBD
+ pasivní chlazení
+ HDMI výstup
+ dobrá klávesnice

- nedodělané grafické ovladače
- nižší výkon disku

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Dell Inspiron Mini 10

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Dell Inspiron Mini 10 (N09.MINI10.0002R)
  • Instalovaný procesor: Intel Atom Z530 (1,66 GHz, 512 KB L2, 533 Mhz FSB)
  • RAM (MB): 1024 DDR2-533 (1x 1024)
  • HDD (GB): 160 (Samsung HM160HI, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: -
  • LCD: 10,1" TFT
  • LCD rozlišení: WSVGA (1024 x 576)
  • Video: Intel GMA 500
  • Modem: -
  • LAN: 10/100 (Realtek RTL8102E/RTL8103E)
  • WiFi: Dell 1397 (b/g)
  • Zvuková karta: Realtek ALC269
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Elantech)
  • Software: Windows XP Home Edition (UMPC)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 24Wh / 2h 54min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x SC/MMC/MS, HDMI, 3xUSB
  • Rozměry: 261 x 182 x 29-32 mm
  • Hmotnost (kg): 1,16
Recenze

Diskuse