RECENZE: DELL Latitude E4300 - nenápadný pomocník

22. 9. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Dnes se podíváme na model z vyšší řady Dellu, 13'' Latitude. Recenzovaný typ nabízí hmotnost okolo 1,5 kg při zachování vysokého výkonu a přítomnosti optické mechaniky. Testovaná konfigurace je vybavena výkonným, i když nízkonapěťovým procesorem Core 2 Duo a rychlým diskem. Cena tohoto modelu začíná od 33 000,- Kč bez DPH.

DELL Latitude E4300 - nenápadný pomocník

Základní popis

Modely Latitude tvoří vyšší řadu business notebooků společnosti DELL. Jsou to tedy notebooky, které se nasazují do firem. Z toho vyplývají vyšší nároky na odolnost a také samozřejmě na kompatibilitu mezi různými modely, vzdálenou správu a speciální příslušenství (dokovací stanice, replikátory,…). Do korporátního sektoru už má DELL pouze jednu vyšší řadu, a to Precision – tato řada se zaměřuje na vysoký výpočetní a grafický výkon (CAD a vizualizační systémy).

První překvapení mě čekalo hned při vybalování. Na test totiž dorazil kus v modrém barevném provedení. Modře jsou barveny všechny vnější hliníkové části (až na část vzadu okolo baterie, která je šedá). Modrá je tak vnější strana víka i spodek a boky základny. DELL dává na výběr ještě z klasické černé a červené. Ačkoli jsem spíše konzervativní uživatel, musím říct, že jsem si na modrou zvykl a notebook se mi s ní líbí. Na celé šasi převládají ostřejší hrany a design působí účelně. Přesto má svůj elegantní nádech, takže se dle mého názoru bude líbit i běžným lidem, kteří jsou jinak technikou nezasaženi.

Po otevření se odkrývají části, které jsou ve všech barevných variantách černé. Jde o vršek základny s klávesnicí a rám okolo displeje. Na tyto části byl místo hliníku použitý plast, což osobně hodnotím pozitivně, neboť nosnou konstrukci beztak tvoří vnější skořápka a plast je příjemnější pro opřená zápěstí, neboť na uživatele nepřenáší tolik tepla.

Všechny použité materiály mají matný povrch a v případě hliníku je použita jakási „třpytivá“ úprava. Ačkoli už je na notebooku znát, že si něco zažil, na víku jsem nenašel jediný škrábanec. Stejně tak žádná část nechytá otisky prstů.

Jistou nedokonalost vidím na vnitřní straně víka, kde chybí gumové polštářky. To vede při častém přenášení k malým škrábancům způsobeným třením víka o základnu. Tyto škrábance naštěstí nejsou na použitém černém povrchu na první pohled vidět.

Vnější skořápka základny s kamennou pevností odolává jakýmkoli pokusům o promáčknutí. Taktéž displej se zdá být ve víku dostatečně chráněný. Plasty opěrek rukou se při silnějším zatlačení mírně prohýbají zejména v místech čtečky SmartCard (levá opěrka), ale nejde o nic, na co by se dalo narazit při běžném používání. Klávesnice je podložena dobře, takže prohýbáním netrpí. Celkově tedy hodnotím konstrukci a odolnost na výbornou, zejména přihlédnu-li k nízké váze celého přístroje.

Klouby víka nejsou zapuštěné do základny. Přesto je úhel otevření omezen (na stále dobrou hodnotu) 150°. V zavřeném stavu je víko drženo magneticky a na vrchní straně je malý výstupek, za který se s ním manipuluje.

Na čelní hraně není umístěn žádný konektor. Je zde pouze čtečka paměťových karet SD/MMC. Levý bok je chudší – nabízí čtečku bezpečnostních karet SmartCard (ty bezkontaktní se přikládají k pravé opěrce ruky pod klávesnicí) a za výdechem ventilace ještě kombinovaný konektor eSATA/USB a analogový výstup grafické karty VGA.

Pravý bok toho nabízí trochu více. Hned u uživatele je optická mechanika a nad ní slot na karty ExpressCard 34. Za nimi jsou ještě dva konektory zvukové karty, FireWire 400 a druhé USB. Zadní stranu sice obsadila z větší části baterie, po jejích krajích jsou však ještě poslední konektory, tedy LAN a konektor napájení.

Milým překvapením pro mě byla přítomnost FireWire 400. Na profesionální audio/video technice je totiž stále velmi rozšířené. Kombinovaný konektor eSATA/USB je nyní na všech modelech Latitude E a dalo by se říct, že mezi menšími business notebooky je to stále ještě nadstandard. Slabším místem může být absence digitálního výstupu a možnost připojit pouze dvě USB zařízení. I některé mini-notebooky mají tři USB. Na druhou stranu si přesně nedovedu představit, kam by se další konektory vešly.

Zajímavostí, která by neměla zůstat opomenuta, je přítomnost vodičů pro COM a LPT port uvnitř dokovacího konektoru. U notebooků této velikosti to je výjimka už několik let, ale Latitude E4300 má stejný konektor jako větší modely stejné řady. Dokovací stanice není příliš mobilní zařízení, a tak DELL nabízí také cestovní replikátor těchto starších portů, který jistě ocení ti, kteří pracují někde ve výzkumu/vývoji a potřebují svůj notebook občas připojit na nějaké průmyslové zařízení. Zkusil jsem notebook nabootovat do DOSu a oba tyto porty byly bez problému použitelné, z čehož vyplývá, že jsou nativní bez použití jakýchkoli převodníků.

Latitude E4300 je ideálním společníkem na cesty. Se základní 4článkovou baterií váží pouze 1611 g. K testovanému kusu nebyl přibalen standardní 65W adaptér. Místo něj byl přítomen placatější (a dražší) cestovní adaptér (také 65W) s hmotností 374 g včetně kabeláže.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice 12 a 13“ modelů mají odlišné rozložení tlačítek proti větším bratříčkům. Změna se týká umístění kláves pro pohyb v dokumentech. Home, End, Insert a Delete mají své místo v horní řadě kláves, zatímco PgUp a PgDn jsou umístěny nad kurzorovými šipkami. Ty jsou naštěstí odsunuté směrem dolů, což vytváří malou mezeru, díky které jdou snadno nahmatat.

Ostatní klávesy mají víceméně standardní rozložení. Pouze Mezerník je prodloužen směrem doprava na úkor vyhozené klávesy kontextové nabídky. Tuto klávesu sám používám velmi často, takže podobný krok vůbec nevítám (lze zastoupit zkratkou Shift+F10). Až na tento nedostatek hodnotím klávesnici velmi pozitivně.

Výbornou vlastností je možnost psát číslice na zástupném numerickém bloku pouhým stiskem Fn. Není tak nutné neustále přepínat NumLock. Komu však takové chování nevyhovuje, může jej přepnout v nastavení BIOSu.

Klávesnice je vybavena sadou LED, které ji dokážou podsvítit. Podsvícení se přepíná kombinací Fn s kurzorovou šipkou doprava a na výběr jsou tři módy – vypnuto, zapnuto a automatický. V automatickém režimu se klávesnice rozsvěcí pouze za horších světelných podmínek.

Nad klávesnicí je vlevo celá řada podsvícených indikačních ikon. Konkrétně se zde nachází ukazatele aktivity disku, nabíjení baterie, zapnutí Wi-Fi, Bluetooth a WWAN a zámků klávesnice. Vpravo se naopak nalézají tři tlačítka pro regulaci hlasitosti (doporučuji vypnout grafickou odezvu při regulaci hlasitosti, protože klávesy jinak reagují s několikasekundovým zpožděním), vypínač a tlačítko spouštějící notebook v režimu Latitude On.

Jako správný business notebook dává E4300 na výběr mezi „trackpointem“ (pointing stick) a touchpadem. Elektronika obou zařízení pochází od společnosti Apls stejně jako ovladače, které si DELL upravil.

S touchpadem jsem se na tomto notebooku nedokázal sžít. Jeho dotyková plocha není příliš velká a především v pohybu kurzoru cítím určité zpoždění proti pohybu prstu. Většinu času jsem tak používal trackpoint, který je zde relativně schopně implementován a nechybí ani prostřední tlačítko, které umožňuje rychlou emulaci kolečka myši.

Tlačítka pod touchpadem i trackpointem mají velmi příjemný stisk a vydávají při něm jen slabé klapání.

Hlavní HW parametry

Uvnitř sídlí základní deska s kombinací úsporné čipové sady Intel GS45 a procesoru Intel Core2 Duo SP9400 s frekvencí 2,4 GHz. Díky tomu se může notebook pyšnit výpočetním výkonem podobným velkým notebookům. Nechybí ani dostatek operační paměti – 4 GB. Ty jsou složeny ze dvou 2GB modulů typu DDR3-1066.

CPU-Z
specifikace čipu

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 31 109
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 19 816

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 59 019
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 37 603

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 441
  • Rendering (Multiple CPU): 810
  • Multiprocessor Speedup: 1,84

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 5,3
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 3023 MB/s

DELL preferuje 7200rpm disky i u notebooků nižších řad, dostupných běžně v obchodech. Nepřekvapilo mě tak, že i tento testovaný model není výjimkou. Použitý disk je od společnosti Seagate a nabízí 200 GB úložného prostoru. Samotné otáčení ploten není příliš hlasité, ale překvapila mě značná hlučnost seeku („rachtání“ při práci s diskem).

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 116 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 65,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,16 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,7

Optická mechanika umístěná v pravém boku je velmi tenká a jde o standardní typ DVD SuperMulti. Na rozdíl od multimediálních notebooků není štěrbinová a nabízí klasický výsuvný podavač. Jeho konstrukce působí laciným dojmem a při vkládání disku se nepříjemně prohýbá.

Pro tuto cenovou relaci je samozřejmostí gigabitová síťová karta. Bezdrátová konektivita testovaného modelu je základní. Nabízí draft-d Wi-Fi adaptér a Bluetooth modul. Jelikož jde o konfigurovatelný notebook, náročnější zákazníci si mohou připlatit za bezdrátový modem WWAN. Volný slot je pro něj na základní desce vždy.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Použitý 13“ širokoúhlý (16:10) displej se může pochlubit matnou povrchovou úpravou a WXGA rozlišením (1280x800). Jeho svítivost je na dostatečné úrovni, aby bylo možné v omezené míře pracovat i pod přímým slunečním světlem (zajišťují LED). Slabší jsou tradičně pozorovací úhly, a to zejména vertikální.

Obraz chytá mírný nádech do zelena a nenabízí příliš věrné barvy. V segmentu business notebooků jde spíše o průměr.

Regulace podsvícení umožňuje nastavení po malých krocích a rozpětí je překvapivě velké. Je také možné nechat nastavení na světelném senzoru pod displejem. Jeho aktivace se provádí kombinací klávesy Fn a kurzorové šipky doleva.

U notebooku této kategorie nemůže překvapit integrovaná grafická karta Intel GMA X4500MHD se sdílenou pamětí. Ta se zaměřuje na nízkou spotřebu, která je samozřejmě na úkor výkonu. Na podobném notebooku však nikdo hry hrát nebude a na tvorbu složitých projektů v CAD systémech také není.

Přímo na těle notebooku se nachází pouze analogový VGA výstup. Digitální výstup je dostupný prostřednictvím dokovací stanice, která nabízí mimo VGA také DVI a DisplayLink.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 6387
  • 3DMark 03: 2910
  • 3DMark 05: 1498
  • 3DMark 06: 956

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,9
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,7

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 525
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1118
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 1536
  • OpenGL Speedup: 2,92

Výkon grafické karty je přizpůsoben využití v podobě kancelářské práce a základních multimédií. U novějších 3D her a CAD systémů jí v závislosti na náročnosti rychle dochází dech.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Vestavěné reproduktory lze najít podle tenkých škvírek na zkosené čelní hraně. Jejich zvuk i hlasitost nijak nevybočuje z průměru (pokud ano, tak jen mírně směrem dolů). Výbavu doplňuje 0,3Mpix webkamera (640x480) nad displejem a mikrofon pod displejem u světelného senzoru.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Řada Precision nabízí prakticky všechny běžně používané typy zabezpečení od administrátorského a systémového hesla a hesla obou pevných disků až po bezpečnostní TPM čip v kombinaci s biometrickým senzorem nad klávesnicí, čtečkou SmartCard a systémem Computrace (zabezpečení proti krádeži).

Chlazení a provozní hluk

Ventilátor nasává vzduch skrz otvory na spodku základny a vyhání jej průduchem na levém boku. Při kancelářské práci se roztáčí jen nárazově po delším čase a běží přibližně 30–60 sekund. Po delším provozu se doba zapnutí a vypnutí dostává do poměru 1:1. Jeho zvuk je „pískavý“ a nepříliš příjemný, ačkoli je hlučnost spíše pod průměrem.

V zátěži běží ventilátor prakticky neustále a místy zvyšuje rychlost.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 32,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,1°C
  • klávesnice vlevo = 32,7°C
  • klávesnice vpravo = 32,5°C
  • spodek maximum = 36,1°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 34,3°C
  • napájecí adaptér = 34,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,8°C
  • klávesnice vlevo = 33,7°C
  • klávesnice vpravo = 30,7°C
  • spodek maximum = 41,4°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 44,8°C
  • napájecí adaptér = 38,3°C

teplota okolí při měření: 24°C

Při kancelářské práci je odvod tepla zajištěn dostatečně a přes klávesnici se k uživateli žádné teplo nedostává. Spodek je kovový a po delší době provozu na klíně začne být teplejší. Stále je to však v únosných mezích. Při výpočetně náročnějších činnostech se spodek zahřeje až na teplotu přes 40°C. Pak práci na klíně nemohu doporučit.

Baterie

K notebooku je na výběr ze dvou baterií – 3 a 6článkové. V testovaném kusu byla menší varianta, jejíž výhodou je, že se celá vtěsná do těla notebooku a nikde nepřesahuje. Nevýhodou je její nízká kapacita 30 Wh. Notebook s ní v našem standardním redakčním testu* vydržel pracovat přesně 3 hodiny a 47 minut. Při práci se zapnutým Wi-Fi/BT a maximálním jasem je výdrž někde pod hodnotou 3 hodin. S 6článkovou baterií lze očekávat výdrž přibližně o 80% vyšší.

Komu by vadila vzadu přesahující větší baterie, může zvolit druhou možnost a tou je baterie sekundární (622 g). Ta se připojuje na spodek notebooku přes dokovací konektor, svými rozměry kopíruje půdorys notebooku a přidává další centimetr tloušťky. Má v sobě 6článků a nabízí kapacitu 48 Wh. Dohromady s primární 3článkovou vydržel notebook v standardním redakčním testu* 9 hodin a 5 minut. Celková hmotnost notebooku s oběma bateriemi činí 2,24 kg.

Sekundární baterie se dobíjí buď přímo z notebooku, jakmile se dobije baterie primární, nebo vlastním miniaturním (45W) adaptérem.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 11 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 38 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 29 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 56 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 32 W

Standardně je v BIOSu zapnuto rychlé nabíjení, takže lze dosáhnout z nuly na 90% kapacity přibližně za hodinu.

BIOS

Nastavení nabízí opravdu velké množství voleb od výpisu informací a nastavení jednotlivých zařízení až po logování různých událostí (BIOS, DellDiag, Thermal a Power).

V systémové konfiguraci je možné ovlivnit režim bootu síťové karty, aktivovat ASF 2.0, nastavit sériový a paralelní port (v dokovací stanici nebo replikátoru legacy portů), vybrat jeden z režimů SATA řadiče (ATA, AHCI, IRRT), aktivovat napájení USB ve vypnutém stavu a zakázat jednotlivá zařízení (USB, mikrofon, eSATA, Module Bay, rozšiřující karty a FireWire)

V položce Performance můžete vypnout SpeedStep a nastavit Akustický mód disků (standardní, tichý, výkonný). Položka Wireless umožňuje deaktivovat jednotlivá bezdrátová zařízení. Vzhledem k zacílení produktu nechybí položka Virtualization Support, která má volbu jak na zapnutí virtualizace, tak i na povolení přímého přístupu k I/O pro virtualizovaný systém.

Pomocí voleb u položky Power Management lze nastavit probouzení notebooku. Notebook se může zapínat automaticky po připojení napájení, v nastavený čas a pomocí USB/LAN/WAN.

Speciálně chválím za možnost přemapovat ScrollLock na externí klávesnici na Fn. Podobnou funkci jsem kdysi před lety používal na noteboocích Toshiba a později u většiny výrobců potichu z BIOSů zmizela.

Příslušenství

K řadě Latitude je možné dokoupit velké množství dalšího příslušenství. Namátkou zmíním několik typů dokovacích stanic, cestovní replikátor starých portů (PS/2, COM, LPT), podstavec pod monitor pro umístění notebooku s dokovací stanicí, sekundární baterii, externí výměnnou šachtu s DVD mechanikou (možnost vložit také pevný disk) připojitelnou jedním kabelem do USB/eSATA portu a různé typy nabíjecích adaptéru včetně tenkého cestovního, který lze připojit také v autě nebo letadle. Některé příslušenství z výše zmíněného jsme dostali s notebookem a je mu vyhrazen samostatný článek.

Vzhledem k tomu, že se jedná o konfigurovatelný notebook, dodané příslušenství si volí uživatel dle své potřeby (je možné k objednávce přibalit i externí monitor nebo klávesnici). Testovaný kus měl předinstalovaný operační systém Windows Vista Business (32bit) a v krabici byly také instalační disky nejen k tomuto OS, ale také k Windows XP Professional. Další softwarová výbava zahrnovala jen to nejnutnější. Obnova z přibalených DVD je trochu komplikovanější, než jak tomu bývá u notebooků pro běžné uživatele (do domácností). První médium obsahuje čistý operační systém a další dvě mají ovladače a aplikace. Možná za to může jen moje neschopnost, ale nikde jsem nenašel možnost automatické instalace, takže jsem jednotlivé ovladače musel proklikat ručně, což je otázka přibližně půl hodiny.

V kapitole o klávesnici jsem zmínil tlačítko Latitude On. Tímto tlačítkem lze notebook zapnout ve speciálním režimu, kdy je místo hlavního procesoru pohonnou jednotkou řešení založené na procesoru ARM v kombinaci se speciální linuxovou distribucí. Takové řešení má za cíl jediné – šetřit baterii a nabídnout dlouhou výdrž.

Zajímavý nápad je bohužel mírně ubit omezením na jednu aplikaci, která umí zobrazit maily a kalendář z MS Outlooku. Pokud Outlook nepoužíváte, je Latitude On k ničemu (ani nejde spustit). Kvůli tomu jsem tuto funkci nemohl hlouběji otestovat.

Ceny a záruka

Notebook si lze nakonfigurovat a zakoupit na webu DELL.cz. Po vyřízení objednávky se v továrně notebook sestaví a pošle přímo k zákazníkovi. Základní osekaná konfigurace začíná na ceně 33 172,- Kč bez DPH (39 474,- Kč s DPH). Pokusil jsem se nakonfigurovat testovanou sestavu (bez dalšího příslušenství) a dostal jsem se na cenu 42 373,- Kč bez DPH (50 423,- Kč s DPH).

V základu je notebook dodáván s 3letou zárukou on-site NBD (oprava u zákazníka). Tuto záruku je možné rozšířit o služby CompleteCare.

Závěr

Latitude E4300 je kvalitním lehkým notebookem na cesty a důstojným zástupcem řady určené do business sektoru. I přes svůj štíhlý profil nabízí výpočetní výkon na úrovni velkých notebooků a s výjimkou digitálního výstupu grafické karty nabízí i podobnou škálu konektorů. Uživatelé na cestách jistě ocení výbornou klávesnici a displej s LED podsvícením a vyšší svítivostí. Třešničkou na dortu je pak rozsáhlá paleta služeb a specializovaného příslušenství. Na všem se dá najít nějaká ta chybka a v tomto případě bych ji viděl v použitém ventilátoru a jeho zvuku, který by nemusel sednout citlivějším jedincům.

Klady a zápory

+ elegantní štíhlý design
+ výkon a výbava plnohodnotného notebooku
+ příjemná klávesnice
+ rozsáhlá nabídka dalšího příslušenství a služeb

- zvuk ventilátoru
- pouze dvě USB

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie DELL Latitude E4300

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: DELL Latitude E4300
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo SP9400 (2.4 GHz, 6 MB L2, 1066MHz FSB)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (2x2048)
  • HDD (GB): 200 (Seagate ST9200423ASG, SATA, 7200 rpm, 16 MB cache)
  • DVD: DVD Super-Multi DL (TSSTcorp DVD+/-RW TS-U633A)
  • LCD: 13,3" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA X4500MHD (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Intel(R) 82567LM Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel Wireless WiFi Link 5300 (A/B/G/Draft-N)
  • Zvuková karta: IDT 92HD71 HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad + pointing stick (Alps/DELL)
  • Software: Windows Vista Business (32bit, CZ) + Windows XP Professional
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 2700 mAh 11.1V / 4h 47min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, D-Sub, 1x USB, eSATA/USB, ExpressCard 34
  • Rozměry: 310 x 225 x 25-30 mm
  • Hmotnost (kg): 1.61
Recenze

Diskuse