RECENZE: HP ProBook 4510s - na práci i pro zábavu

1. 10. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Tomáš Hlavnička

Hewlett-Packard spojil vlastnosti svých business Compaqů a multimediálních Pavilionů do zcela nové modelové řady ProBook, určené do nižšího cenového segmentu. Testovaná konfigurace 15,6'' modelu s doporučenou koncovou cenou přes 15 000 Kč bez DPH patří k vybavenějším - disponuje dvoujádrovým procesorem Core 2 Duo, diskrétní grafickou kartou od ATI a slušnou výdrží na baterie. Nejslabší konfigurace začínají s cenou od 10 000 Kč bez DPH.

HP ProBook 4510s - na práci i pro zábavu

Tento model notebook naším testem již jednou prošel (v recenzi HP ProBook 4510s - levně s 3G), ale v jiné konfiguraci a v jiném barevném provedení. Tělo notebooků je u obou stejné, takže kdo již předchozí recenzi četl, může se dnes soustředit především na HW část.

Základní popis

Nová řada ProBook si klade za cíl nabídnout rozumný kompromis za přijatelnou cenu. Bere si tak některé vlastnosti z firemních i multimediálních notebooků a snaží se je skloubit do jednoho cenově dostupného výrobku.

Díky poměrně nekonvenčnímu designu, určitě zaujme i lidi, kteří více dbají na zajímavý vzhled a nechtějí tzv. „černé krabice“, a to i přesto, že design ProBooku je spíše hranatý. Potěší, že HP u tohoto konkrétního modelu šetřilo s lesklými plasty, ty se zde nacházejí pouze v černé barvě kolem rámu displeje a na spodku klávesnice. Matné plasty víka a vršku základny jsou vyvedeny v hladkém vínovém nátěru a dávají tak notebooku celkově atraktivnější podobu. Spodek základny je pak tvořen matným černým plastem.

Konektorová výbava nabízí standardní výbavu, na levé straně přední hrany najdeme audio in/out, čtečku karet (SD/MMC/MS/xD) a přepínač bezdrátových zařízení. Na levém boku se pak nachází dvojice USB portů, nad nimi se vyskytuje záslepka úzké verze ExpressCard slotu následována digitálním HDMI a analogovým D-Sub výstupem. Přes výdech chlazení se dostaneme k ethernetovému portu a úplně vzadu pak nalezneme zdířku na Kensington zámek. Z druhé strany notebooku (bráno odpředu) umístil výrobce opět dvojici USB portů, optickou mechaniku a napájecí konektor. Gumová záslepka mezi USB porty a optickou mechanikou je prostor pro možný konektor dial-up modemu, kterým však tento model osazen není, a tak je záslepka dána napevno. Zamrzí už jen absence eSATA, případně FireWire.

Pevnost plastů je na dobré úrovni stejně jako zpracování samotné. Tenké víko působí trošku vratce a měkce, přesto se defekty na obraze zobrazí až při silnějším tlaku. Jediné potenciálně slabší místo se nachází na spodku základny na hraně šachty optické mechaniky. Spodek je celkově řešen jako jeden kus plastu, není zde tedy možnost jednoduchého upgradu jednotlivých komponent. Víko lze vyklopit do maximálního úhlu okolo 130° a díky absenci zavírací pojistky je nutné používat obou rukou k otevření víka, jinak odpor kloubů při otevírání zdvihá notebook.

Indikační diody zde nemají svoje pevné místo a jsou tak roztroušeny po jednotlivých místech. Indikace pevného disku se nachází vlevo dole z přední strany notebook, hned vedle přepínače bezdrátových zařízení, který má diodu měnící barvu podle svého stavu. Klávesa Caps Lock má na sobě vlastní indikační diodu, zapnutý/suspend stav poznáte pak podle svícení/blikání tlačítka nad klávesnicí.

Mobilita přístroje je dle standardů HP notebooků na slušné úrovni. S vahou 2,59 kg při rozměrech 372 \xD7 259 \xD7 31,5 mm není problém notebook s kvalitním batohem přenášet denně. O něco hůře na tom je dodávaný napájecí zdroj s výkonem 90 W, čemuž odpovídají i jeho rozměry, které jsou naštěstí relativně přijatelné 133 x 58 x 29 mm (390g).

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení klávesnice je řešeno klasickým způsobem. Připomenu dvouřádkový Enter, zkrácený levý Shift a Ctrl v levém rohu. Díky širokoúhlému provedení dokázalo HP vtěsnat i samostatný numerický blok. Zpracování samotné klávesnice je však řešeno docela netradičně, jednotlivé klávesy mají ploché provedení a jsou oddělena poměrně širokými mezerami, na které si je potřeba nejdříve zvyknout, jelikož jejich stisk je lehce odlišný než u klasických notebookových klávesnic.

Nad klávesnicí lze nalézt dvojice tlačítek, kde větší z nich slouží k zapnutí notebooku, menší pak na spuštění utility od HP, které jednoduše dovolí spravovat jednotlivý software a drivery pro počítač. Ovládání hlasitosti nebo jasu displeje společně s ostatními funkcemi je řešeno pouze přes kombinaci funkčních kláves.

Slušně zpracovaný je i přítomný touchpad od Synaptics. Touchpad je zapuštěný do těla základny a hrany tak jasně ohraničují jeho rozměry. Tlačítka mají měkký a hluboký stisk, celkově je však práce s touchpadem pohodlná. Přítomna je dokonce i podpora pro vícedotykové ovládání.

Hlavní HW parametry

Srdcem notebooku je procesor Core 2 Duo T6670, jehož pracovní frekvence dosahuje 2,2 GHz (800MHz FSB, 2MB L2 Cache, 35W TDP), doplněn je o čipovou sadou PM45. V přístroji nalezneme celkem 3 GB operační paměti řešené jako kombinaci dvou DDR2-800 modulů s kapacitami 2 GB a 1 GB.

Jedná se o dostatečně výkonné řešení k běžnému použití, procesor navíc disponuje podporou hardwarové virtualizace, kterou je ale nutno zapnout v EFI(BIOS), implicitně je totiž vypnuta.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 27 741
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 935

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 53 792
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 34 484

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 406
  • Rendering (Multiple CPU): 735
  • Multiprocessor Speedup: 1,81

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 5,1
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,1
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2972 MB/s

Uvnitř přístroje pracuje pevný disk od firmy Toshiba s rychlostí 5400 otáček za minutu a kapacitou 500 GB. Disk je připojený přes SATA 3Gbps rozhraní a HP mezi aplikacemi dodává i 3D DriveGuard utilitu na jeho ochranu. Výkon disku rozhodně neurazí a patří k těm rychlejším, výsledky testů trochu kazí lehce podprůměrná přístupová doba.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 149,32 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 60,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,4ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,5

Optická mechanika podporuje zápis i čtení na běžně dostupné formáty CD/DVD, a to včetně DVD-RAM nebo dvouvrstvých médií DVD-R. Nechybí ani LightScribe technologie na vypalování popisků na optická média.

Síťová karta od společnosti Marvell podporuje až gigabitové sítě, bezdrátové připojení pak lze využívat díky Intel WiFi Link 5100 (a/b/g/draft-n). Přítomný je i Bluetooth modul. Volitelně je dostupný i dial-up modem.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

V notebooku se nachází LCD panel s matnou úpravou povrchu a úhlopříčkou 15,6“ (16:9) s LED podsvícením a rozlišením displeje WXGA (1366x768). Podsvícení je rovnoměrné a jas dostatečný a společně s matným povrchem lze notebook používat i v prosvětlené místnosti, na nejnižší úroveň je však už velmi tmavý a zřejmě toho nevyužijete ani za úplné tmy. Co se týče pozorovacích úhlů, dostává se nám klasických vlastností obyčejných TN panelů.

Jako grafická karta poslouží mobilní Radeon HD 4330 s 512MB DDR2 pamětí. Jádro společně s shadery tikají na frekvenci 450 MHz, paměti pak efektivně na 1 GHz. Ačkoliv se jedná o low-endový model s nízkou spotřebou, který je vhodný pro kancelářskou práci, určitě nebudete mít problém spustit na skromnější detaily i nové a náročnější herní tituly. Nechybí UVD čip ve verzi 2.0, grafika podporuje standardy DirectX 10.1 a OpenGL 2.1.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 14 590
  • 3DMark 03: 7381
  • 3DMark 05: 5322
  • 3DMark 06: 2832

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,2
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 4,8

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 462
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1714
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 3924
  • OpenGL Speedup: 8,49

Co se týče možností obrazových výstupů, tak vedle klasického analogového výstupu nalezneme i digitální HDMI.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

S multimediální podporou na tom ProBook není nejhůře. Na notebooku můžete bez problému přehrávat filmy ve vysokém rozlišení, a to i například na fullHD televizorech, právě díky HDMI výstupu. Trošku zamrzí lehce horší kvalita reproduktorů, které mají slabší basy a celkově mi tak přišel zvuk trošku ploší.

Ve víku displeje se nachází webkamera, kterou lze fotit a natáčet až v 2MPx rozlišení. Avšak nasnímaná videa v rozlišení větším než 0,3 MPx již nejsou plynulá a dají se nahrávat pouze v režimech 8 nebo 5 snímků za vteřinu.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Nasávání chlazení je řešeno netradičně seshora základny, takže není problém notebook položit na klín nebo nerovný povrch. Volitelně můžete v EFI (BIOS) nastavit, zda-li se má větráček točit při zapojeném napájení neustále. V úplném klidu notebook hlučný není, to hlavní co uslyšíte bude pevný disk, který patří k hlučnějším. Když spustíte jakoukoliv aplikaci, větráček se sepne nehledě na nastavení a jen tak se točit nepřestane. Při zátěži, jako je například hraní her, už dokáže být hlučnější. Kdy však větráček rozhodně nepřeslechnete je při spouštění notebooku, kdy se točí na plné otáčky.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 25,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 23°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25°C
  • klávesnice vlevo = 24,5°C
  • klávesnice vpravo = 23,6°C
  • spodek maximum = 28,3°C (nalevo)
  • výdech chlazení = 28,6°C
  • napájecí adaptér = 28,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,5°C
  • klávesnice vlevo = 32,7°C
  • klávesnice vpravo = 28,1°C
  • spodek maximum = 42,3°C (nalevo)
  • výdech chlazení = 51,1°C
  • napájecí adaptér = 38,5°C
  • teplota okolí při měření: 21°C

Notebook je v klidu takřka ledově chladný a ani po hodině permanentního hraní náročných her tomu nebylo o moc jinak. Nejvíce tepla vychází z výdechu chlazení, což značí, že chlazení funguje, jak má, a teplota se nehromadí uvnitř stroje. Jelikož nám pomalu nastal podzim, byla okolní teplota při měření nižší, než na co jsme byli zvyklí z nedávných parných letních dnů, což se na teplotě stroje určitě též podepsalo a je nutno brát tento fakt v úvahu.

Baterie

V testované konfiguraci s dedikovanou grafickou kartou a 8článkovou baterií s kapacitou 63 Wh vydržel ProBook 4510s v našem redakčním testu* běžet nepřetržitě 6 hodin a 4 minuty.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 14 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 71 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 40 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 96 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 52 W

Baterie se dokáže nabít na hodnotu 80% přibližně za jednu hodinu a rychlost nabíjení není přímo závislá na zatížení systému, ale při maximálním vytížení dáte bezpochyby silně zabrat napájecímu adaptéru.

BIOS(EFI) a zabezpečení

Zastaralý BIOS byl nahrazen novějším EFI systémem, který disponuje grafickým rozhraním s podporou kurzoru. Tradičně lze měnit pořadí bootovacích zařízení, kterých je na výběr mnoho, a nabootovat jde snad z každého myslitelného zařízení, dále je zde možnost změnit SATA řadič do kompatibilního módu a zaheslování přístupů. Přítomna je i možnost vypnutí jednotlivých hardwarových prvků a portů rozhraní. Samozřejmě nechybí volby na zapnutí podpory virtualizace a nastavení větráčku, které jsou zmiňovány výše.

Příslušenství

K notebooku včetně licence na předinstalované 32bitové Windows Vista Home Premium dostanete i software od HP na správu utilit. Dále je v systému několik trial verzí, například 60denní zkušební verze na MS Office nebo bezpečnostní software McAfee. K notebooku též automaticky dostanete malou utěrku na případné nečistoty.

Ceny a záruka

Hewlett-Packard udává doporučenou cenu pro námi testovanou konfiguraci za 16 378 Kč bez DPH (19 490 Kč bez DPH). Nejslabší konfigurace 4510s modelů (s Celeron Dual Core a Windows Vista Home Basic) pak začínají na 10 580 Kč bez DPH (12 590 Kč bez DPH).

Záruka typu CAR (Collect and Return) je jednoletá při nákupu na IČO, dvouletá v případě koncových zákazníků nepodnikatelů. Záruku lze prodloužit až na 3 roky, případně rozšířit o službu NBD nebo ochranu proti náhodnému poškození.

Závěr

HP se snaží nabídnout vše v jednom za relativně nízkou cenu, samozřejmě s kompromisy na všech frontách. Nelze očekávat vysoký výkon jako u čistě multimediálních strojů, stejně tak precizní zpracování nebo docking jako je tomu u business modelů. Přesto si své majitele bezesporu najde, zejména například mezi studenty, kteří potřebují mobilní stroj s delší výdrží za nízkou cenu, ale zároveň se nechtějí připravit o občasnou zábavu.

Klady a zápory

+ dlouhá výdrž na baterii
+ možnost rozšíření záruky

- méně pohodlné zpracování klávesnice

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie HP ProBook 4510s

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Recenze

Diskuse