RECENZE: Lenovo ThinkPad T400s - mobilita bez kompromisů

20. 8. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Řada ThinkPadů se rozšířila o odlehčenou verzi 14'' modelu T400. Ta částečně vychází z řady X a ukazuje, kam se nové ThinkPady budou ubírat. I přes minimální hmotnost je zajištěn maximální výkon a výbava, ve které nechybí ani LED podsvícení LCD panelu, rychlé SSD a mezi konektory DisplayPort s eSATA.

Lenovo ThinkPad T400s - mobilita bez kompromisů

Základní popis

Ke konci roku se chystají úplně nové modely ThinkPadů, a takovým mezikrokem je nedávno představený model ThinkPad T400s, což je odlehčený 14“ notebook bez velkých kompromisů ve výkonu a výbavě. Tento model přichází hned s několika změnami, které odkrývají, co nás čeká u nových modelů – upravené klávesnice, nové konektory a úplně nové dokovací stanice.

Písmeno s značí odlehčený model. Něco podobného lze najít i u 12“ modelu ThinkPad X200, kde je verze X200s lehčí a tenčí a uvnitř je klasický procesor nahrazen ULV variantou. T400s se však od T400 vzhledově výrazně liší a také výbava je paradoxně v mnoha ohledech lepší.

Hned na první pohled zaujme tenký profil. Některé hrany se zkosily, případně zaoblily, takže nepůsobí tak „krabicově“, jak někteří označují starší modely. Vzhled se však stále drží původní koncepce, takže je celý notebook v černé barvě a bez jakýchkoli křiklavých designových výstřelků. Vzhled jej tedy jasně definuje do role pracovního nástroje.

Překvapivě se tento notebook líbil i ženám, kterých jsem se během testování zeptal. Řekl bych, že na tom má velkou zásluhu právě minimální tloušťka, protože můj starší (14“) ThinkPad R61 vyvolává u žen spíše opačnou reakci :-).

Bál jsem se, zda se úspory na tloušťce a hmotnosti neprojeví i na celkové odolnosti. Tyto obavy byly zbytečné. Jde o velmi pevný notebook, který je stavěný na drsné zacházení. Za vším stojí silné slitinové výztuže tvořící kostru základny i víka displeje. Přestože je víko velmi tenké, ani při velmi silném zatlačení nedochází k vlnění barev na LCD.

Pokud bych měl T400s přímo porovnávat s T400, co se týká kvality zpracování, T400s by jednoznačně vyhrála. Lenovo se konečně zbavilo některých nedostatků, které se u ThinkPadů objevovaly. Už je konec nedosedajícím plastům opěrek rukou a všechny díly do sebe nyní perfektně zapadají (nikde není žádná zbytečná škvíra).

Také klouby víka mají nyní jemnější chod. Tím by se mohlo částečně omezit namáhání a také opotřebení, kdy je displej trochu jako „houpačka“. Posuvný přepínač zámků víka je umístěn na přední straně základny. Je dobře vymyšlený, takže po posunutí zůstávají zámky odemčené až do otevření víka. Díky tomu stačí na celý proces jedna ruka. Maximální úhel otevření činí 180°.

S tímto modelem došlo k výrazné redukci indikačních diod. Z vnější strany víka zmizela ikona připojeného napájecího adaptéru a zůstala tak pouze indikace režimu spánku a stavu baterie (standardně zelené svícení, v případě nízkého nabití oranžové a v případě nabíjení občasné pobliknutí).

Pod displejem se toho vyházelo ještě více. Zmizely zámky klávesnice (pro CapsLock se dioda přesunula přímo na klávesu) a také ikony zapnutí, režimu spánku, připojeného adaptéru a stavu baterie. Nyní se ze stavového panelu můžete dozvědět pouze stav Wi-Fi a Bluetooth a činnost pevného disku. Diody pro bezdrátové technologie nyní navíc rozlišují rychlost toku dat, což se projevuje rychlostí jejich blikání.

Zda je počítač zapnutý lze nyní zjistit z vypínače, který má svůj obrys zeleně podsvícený a v případě režimu spánku toto podsvícení pulzuje. Připojení napájecího adaptéru a nabíjení baterie však žádnou náhradu nemá, což považuji spíše za nedostatek. Lenovo tvrdí, že se uživatelům nechtělo luštit velké množství ikon, což chápu, protože původní indikační panel byl velmi nepřehledný. Místo totálního „pročištění“ se však konstruktéři mohli podívat ke konkurenci, která má indikaci základních stavů často lépe řešenou. Jedna dioda navíc, která by po připojení adaptéru svítila oranžově v případě nabíjení a zeleně v případě plného stavu baterie, by dle mého názoru nezmátla žádného uživatele a spoustu by naopak potěšila.

Umístění baterie do přední části umožnilo ze čelního panelu vyházet všechny konektory. Na levém boku lze najít pouze kombinovaný vstup/výstup zvukové karty a jedno USB. Na pravém boku je pouze optická mechanika, což znamená, že všechny konektory jsou v zadní části. Vzadu se nachází napájecí konektor, VGA výstup, LAN, USB port napájený i ve vypnutém stavu (označený žlutě), kombinovaný eSATA/USB port, a digitální výstup grafické karty DisplayPort.

K výbavě nemám absolutně žádné výhrady. Částečně mi chybí jen FireWire, které už bohužel notebooky úplně opouští. Chválím zejména za eSATA a DisplayPort, což jsou konektory, u kterých pevně doufám v rozšíření mezi modely všech úhlopříček.

Pro firemní nasazení je důležitá také možnost připojení do dokovací stanice. S tímto notebookem se objevily nové modely dokovacích stanic. Nejvyšší model například nabízí po dvou DVI a DisplayPortech nebo eSATA.

Nejvíce z ThinkPadu T400s budou nadšení lidé, kteří vyžadují maximální mobilitu, ale nechtějí se vzdát optimální velikosti displeje a výkonného procesoru. Ačkoli většina 14“ modelů váží okolo 2,4 kg, tento notebook má hmotnost pouze 1,78 kg a rozměry 335 x 240 x 25-30 mm.

Dobrou mobilitu nekazí ani napájecí adaptér, který má výkon 65 W a patří k těm nejmenším, jaké lze u běžných notebooků potkat. Jeho hmotnost činí přesně 345 g včetně kabeláže.

Klávesnice a ovládací prvky

Musím říct, že tak dobře jako na této klávesnici se mi snad na žádné ještě nepsalo. Řekl bych, že došlo ke znatelnému zlepšení i proti klávesnicím ostatních ThinkPadů. Klávesy mají mezi sebou menší mezery a jejich stisk je příjemnější (i zvukově).

Původní klávesnice ThinkPadů mají Esc nad klávesou F1, funkční klávesy jsou rozděleny do čtveřic po vzoru stolních klávesnic a po vzoru stolních klávesnic bylo i rozložení šestice kláves pro práci s dokumenty (Insert, Delete, Home, End, PgUp, PgDn).

Nová verze klávesnice se liší jen ve dvou detailech. Klávesa Esc je dvouřádková a odsunula funkční klávesy o jednu klávesu doprava. Tato změna určitě potěší nové majitele ThinkPadů, ale ti stávající možná budou potřebovat chvíli na přeučení. Druhá změna mi připadá velmi praktická. Klávesa Delete je nyní také dvouřádková a vytlačila klávesu Insert o kousek doleva. Obě změny vítám, přestože jsem na původní rozložení zvyklý.

Bohužel zůstalo umístění Fn klávesy v levém dolním rohu, kde by správně mělo být Ctrl. Nejde o nic, na co by se nedalo zvyknout, ale při přecházení mezi dalšími notebooky (případně stolní klávesnicí) to může být pro některé uživatele nepříjemné. Lenovo slibuje, že časem půjde funkce Ctrl a Fn na jejich noteboocích prohodit.

Fn klávesa nabízí rychlý přístup k některým funkcím notebooku. Ty jsou velmi dobře zpracované a například po stisku Fn+F7 se nepřepíná jen bezmyšlenkovitě mezi jednotlivými výstupy grafické karty, ale objeví se nabídka vytvořených profilů a člověk si rychle může zvolit přesně to, co potřebuje. Podobně šikovně se ovládají i ostatní funkce. U Fn klávesy lze nastavit funkci „jedním prstem“, kdy stačí jednou stisknout Fn a ta zůstává uzamčená do stisku další klávesy.

Pro majitele jiných ThinkPadů mám nepříjemnou zprávu, že byla zrušena klávesová zkratka Fn+F9 pro utilitu EasyEject, která umožňuje rychlé odpojování zařízení bez nutnosti přehmatávat na myš. Dle prohlášení Lenova zmizí v instalaci Windows7 také velmi šikovná utilita Presentation Director pro správu profilů připojených monitorů.

Při práci za zhoršených světelných podmínek potěší vestavěná lampička (Fn+PgUp). Ta svítí silným bílým světlem, které osvětluje pouze klávesnici a nijak neoslňuje uživatele. Osobně mám tento způsob raději než podsvícení jednotlivých kláves, protože zde nasvícený prostor základy částečně vyvažuje kontrast s obrazovkou.

Pod klávesnicí má TrackPoint tři tlačítka. To prostřední může plnit buď klasickou funkci prostředního tlačítka myši, nebo (což je standardně) při držení přepínat do velmi šikovného módu emulace kolečka myši. Po dlouhé době se do Téčkové řady na tlačítka vrací uživateli oblíbené červené proužky.

Prostor pod tlačítky TrackPointu je využit velkou plochou multidotykového touchpadu Synaptics. Ten má pod sebou ještě svá dvě vlastní tlačítka.

Citlivost i reakce touchpadu jsou velmi dobré a proti předchozím modelům přibyla podpora gest. Dotykem dvěma prsty lze ovládat přiblížení v některých programech (textové editory, webové prohlížeče,…) a emulace kolečka myši funguje také pomocí točení prstu po dotykové ploše.

Změnou prošel také povrch dotykové plochy, který je nyní mírně hrbolatý. Jsem však příznivcem hladkých ploch, po kterých prst příjemně klouže, takže tuto změnu beru spíše jako krok zpět.

Hlavní HW parametry

Tenký profil dnes sice u mnoha lidí evokuje použití nějakého nevýkonného ULV procesoru, ale v tomto případě jde o mylné tušení. Do základní desky s čipovou sadou Intel GS45 je zasazen výkonný procesor Intel Core2 Duo SP9400 s frekvencí 2,4 GHz, 6MB L2 cache a sníženou mezní spotřebou (TDP 25 W).

CPU-Z
specifikace čipu

Výkonný procesor je dále doplněn 4 GB RAM složenými ze dvou 2GB modulů typu DDR3-1066. V přeinstalovaném 32bit operačním systému je možné využívat přibližně 3,1 GB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 30 778
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 19 861

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 58 409
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 37 688

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 448
  • Rendering (Multiple CPU): 815
  • Multiprocessor Speedup: 1,82

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 5,3
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 3079 MB/s

Snaha snížit provozní hmotnost na minimum způsobila, že notebook je možné osadit maximálně diskem velikosti 1,8“ místo klasických 2,5“. Protože běžné disky této velikosti nejsou příliš rychlé, Lenovo použilo velmi rychlé SSD. Úložný prostor je velikosti 128 GB a přenosové rychlosti jsou výrazně vyšší než u běžných disků pro notebooky.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 137 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 174 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,19 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,9

foto
rychlost čtení/zápisu v závislosti na velikosti přenášených bloků

Optická mechanika je typu DVD SuperMulti a podporuje zápis na dvouvrstvá média. Kdo optickou mechaniku nepotřebuje, může prostor využít pro druhý disk nebo baterii. Obsah výměnné šachty lze měnit za chodu notebooku a slouží k tomu posuvné prvky na spodku základny.

Komunikační schopnosti zahrnují všechny dnešní vymoženosti. Drátová síť podporuje rychlost až 1 Gb/s, Wi-Fi karta podporuje standardy a, b, g a draft-n a Bluetooth modul je ve verzi 2.1.

Bezdrátový vysílač lze vypnout posuvným přepínačem na pravém boku. Samostatné bezdrátové technologie zapíná a vypíná utilita přístupná pomocí zkratky Fn+F5.

V testovacím kusu sice nebyl přítomen 3G modem, ale notebook na něj byl připraven osazením čtečky SIM karet a přivedením antén k prázdnému mini-PCIe slotu na základní desce. Produkční kusy pro ČR jsou již s 3G modemem.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

14,1“ širokoúhlý displej s poměrem stran 16:10 má matný povrch. Matice panelu má rozlišení WXGA+ (1440x900) a vysokou svítivost zajišťuje LED podsvícení. To jsou bohužel jediné výhody použitého displeje. Kontrast je velmi slabý (černá je spíš tmavě šedá) a barevné podání je daleko pod průměrem. Bez softwarového doladění jsou všechny barvy silně do zelena a řekl bych, že jde o stejně slabý displej jako v případě kdysi recenzovaného ThinkPadu T400 (pouze s vyměněným podsvícením).

Grafická karta je integrovaná v čipové sadě Intel GS45, takže jde o Intel GMA X4500MHD. Paměť grafické karty je sdílená a čip si dynamicky alokuje od 32 až 1200 MB podle potřeby.

Schopnosti výstupů jsou na velmi dobré úrovni a mimo klasického analogového VGA je přítomen i digitální DisplayPort, který lze pomocí jednoduché redukce převést na DVI. Není problém připojit dva externí displeje a na každém zobrazovat jinou část plochy (interní displej v takovém případě musí být vypnutý). S pomocí dokovací stanice lze připojit dva externí monitory digitálně jak pomocí DisplayPortů, tak pomocí DVI.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 6917
  • 3DMark 05: 1663
  • 3DMark 06: 1100

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,2
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,8

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 524
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1337
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 1735
  • OpenGL Speedup: 3,31

Ačkoli jsem od čipové sady typu GS čekal spíše horší výkon, jde o jednu z nejrychlejších variant GMA X4500, jakou jsme v redakci měli. Hráči se ovšem nemusí radovat. Pořád je to jen integrovaná grafika, která je 2-3x pomalejší než ty nejslabší dedikované grafiky současnosti. Na běžnou práci a multimédia však výkon bez problému stačí.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Po stranách kolem klávesnice jsou umístěny integrované reproduktory. Jejich zvuk je obecně mezi notebooky někde mírně nad průměrem a v kategorii tenkých notebooků jde o jedny z těch lepších reproduktorů.

Výbava je dále doplněna 2Mpix webkamerou (1600x1200) a duálním mikrofonem ve víku. Nově lze mimo nastavení hlasitosti reproduktorů vypnout i mikrofon tlačítky nad klávesnicí. Ztlumovací tlačítka mají uprostřed tečku, která se při aktivaci rozsvítí oranžově.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

ThinkPady jsou určeny především do náročného pracovního prostředí a s ním souvisí i bezpečnost. Nepřekvapí proto, že jsou přítomny veškeré běžně používané zabezpečovací mechanismy od čtečky otisku prstů přes bezpečnostní TPM čip až po správcovské heslo, které se zakódované ukládá přímo do speciální EEPROM čipu na základní desce.

Autorizaci uživatele lze provádět už v BIOSu a na základě zadaného hesla/otisku systém po nastartování přihlásí příslušného uživatele. Na čtečce otisku prstů nově přibyly dvě diody (zelená a červená), které signalizují, kdy je čtečka aktivní.

Čtečka je připravena k použití i v případě, kdy je notebook vypnutý. Po přejetí prstu se vyhodnotí správnost otisku. Pokud notebook otisk rozpozná, zapne se, projde přes všechna hesla a přihlásí uživatele do Windows.

Z nových technologií proti krádeži nechybí podpora Intel Anti-Theft Protection, Computrace a ConstantSecure.

Chlazení a provozní hluk

Speciální návrh chlazení s nádechem i výdechem umístěnými v levém zadním rohu umožňuje efektivní chlazení i v případě, kdy jsou všechny otvory na spodku základny ucpané. Průchod vzduchu řeší jeden ventilátor, který se při kancelářské práci a vhodném nastavení chlazení (nastavuje se ve speciálním Power Manageru) zůstává většinu času vypnutý.

Chod ventilátoru je velmi tichý a i po několika hodinách plné zátěže svou hlasitostí nepřevyšuje hlasitost jiných notebooků při kancelářské práci. V poslední době jde pravděpodobně o nejtišší notebook, který se nám v redakci „otočil“.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,9°C
  • klávesnice vlevo = 31,1°C
  • klávesnice vpravo = 30,0°C
  • spodek maximum = 32,1°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 32,7°C
  • napájecí adaptér = 38,0°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,8°C
  • klávesnice vlevo = 33,0°C
  • klávesnice vpravo = 31,4°C
  • spodek maximum = 37,8°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 38,0°C
  • napájecí adaptér = 43,5°C

teplota okolí při měření: 26°C

Teploty jsou při běžné práci nižší a přes klávesnici se k uživateli nepřenáší prakticky žádné teplo. Při běžné práci se nezahřívá ani spodek základny, což z tohoto notebooku dělá ideálního pomocníka na cestách při práci na klíně. Ani v případě větší zátěže se spodek příliš nezahřívá.

Troufám si tvrdit, že tak dobře provedené chlazení jsem ještě v notebooku neviděl. U tenkých modelů je chlazení často velký problém, který v praxi znamená neustále běžící, hlučnější ventilátory.

Kdo by měl potřebu chlazení nastavit ručně, může použít program TPFanControl, který s tímto modelem bez problému spolupracuje.

Baterie

Použitá 6článková baterie má spíše podprůměrnou kapacitu 44 Wh. V našem standardním redakčním testu* s ní notebook vydržel přesně 5 hodin a 33 minut. S maximálním podsvícením a zapnutém Bluetooth (připojení k internetu přes mobil) klesá výdrž na necelé 4 hodiny.

Výdrž na baterii je možné prodloužit výměnou optické mechaniky za druhou baterii. Ta má kapacitu 29 Wh, takže zvyšuje výdrž přibližně o polovinu.

V současné době notebook trpí chybou, kvůli které v režimu spánku (uspání do RAM) dochází k rychlejšímu vybíjení baterie, než je zvykem. Za 24 hodin klesá kapacita přibližně o 40%. Předpokládám, že by měl tuto chybu časem řešit nový BIOS.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 12 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 58 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 28 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 60 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 48 W

Nabíjení baterie je rychlé i při zapnutém notebooku, z nuly dojde k nabití na 80% přibližně za hodinu. Při maximálním vytížení dochází ke zpomalení nabíjení, což je dáno výkonem přibaleného adaptéru. Pokud je použit větší adaptér s výkonem 90 W, nabíjení je stejně rychlé za každé situace.

BIOS

Lenovo pro ThinkPady používá silně upravený Phoenix BIOS. Úvodní obrazovka upozorňuje na možnost stisku modrého tlačítka, které zapíná systém ze záchranného oddílu disku (obnova operačního systému a některé užitečné utility pro záchranu poškozeného systému). Během startu notebooku fungují také další klávesy, z nichž asi nejdůležitější je klávesa F1 pro vstup do nastavení. Nutno říct, že toho nastavení je tu opravdu hodně. V nabídce Network je mimo možnosti zapnout probouzení ze sítě i poněkud méně obvyklá možnost ze sítě aktualizovat i celý BIOS (vhodné především do větších firem). Zajímavá je rovněž položka Keyboard/Mouse nabízející možnost zakázání jednotlivých polohovacích zařízení, nastavení odděleného chování numerického bloku pro externí a interní klávesnici a zapnutí funkce „jedním prstem“ pro Fn klávesu (vhodné pro tělesně postižené). V nabídce Power je možnost výběru ze dvou profilů chování ventilátoru separátně pro napájení ze sítě a z baterie (Power Manager v operačním systému tato nastavení obchází).

Z dalších voleb bych určitě zmínil ještě možnost přepnutí kompatibilního módu pro SATA řadič a možnost zapnout virtualizaci na procesoru. Pokud by někomu náhodou vadily pípající zvuky, které ThinkPad vydává při některých činnostech (hibernace, připojení AC adaptéru), i ty je možno v BIOSu vypnout.

Příslušenství

K notebooku je v krabici přibalen 65W napájecí adaptér s trojkolíkovou koncovkou, sada manuálů a dvě další čepičky trackpointu pro uživatele, kterým ta základní nevyhovuje.

Obraz tovární instalace Windows Vista Business je ukryt na skrytém oddílu disku a lze jej z tohoto oddílu obnovit. V případě potřeby lze tento obraz vypálit z operačního systému na několik DVD.

Ceny a záruka

Testovaný model se od produkčního kusu pro ČR liší po stránce hardware pouze v absenci 3G modemu. Konfigurace pro český trh (2808-CYG) má doporučenou koncovou cenu 42 990,- Kč bez DPH (51 158,- Kč s DPH) a je k ní přímo v balení dodávána také sada disků pro downgrade na Windows XP.

V základu je k notebooku nabízena carry-in záruka v době trvání 3 roků. Záruku je možné dále prodloužit nebo rozšířit o další služby (on-site servis, pojištění proti náhodnému poškození).

Závěr

Cílovou skupinou notebooku ThinkPad T400s budou jednoznačně lidé požadující výkon a výbavu běžných notebooků v tenkém těle s minimální hmotností. Vyšší cena notebook předurčuje spíše do rukou manažerů a lze ji ospravedlnit použitím moderních technologií (například rychlé SSD) a výbornou ergonomií v podobě téměř nehlučného chodu a špičkové klávesnice. Na tomto notebooku je tak přímo radost pracovat. Radost částečně kazí jen displej, který je při standardním nastavení se silně nazelenalým nádechem, a pro někoho také zredukované indikační ikony pod displejem.

Klady a zápory

+ ticho (minimální hluk i při dlouhodobé zátěži CPU)
+ výborná klávesnice
+ špičkové mechanické provedení
+ výkon a výbava (DisplayPort, eSATA)

- parametry LCD panelu
- v úsporném režimu se rychle vybíjí baterie
- chybí indikace připojeného adaptéru (a nabíjení baterie)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Lenovo ThinkPad T400s

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo ThinkPad T400s
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo SP9400 (2.4 GHz, 6 MB L2, 1066MHz FSB)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (2x2048)
  • SSD (GB): 128 (Samsung MMCRE28G8MXP-0VB, MLC)
  • DVD: DVD Super-Multi DL (MATSHITA DVD-RAM UJ862AC)
  • LCD: 14.1" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA+ (1440 x 900)
  • Video: Intel GMA X4500MHD (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Intel(R) 82567LM Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel Wireless WiFi Link 5300 (A/B/G/Draft-N)
  • Zvuková karta: Conexant HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad + trakpoint (Synaptics/UltraNav)
  • Software: Windows Vista Business (32bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 3900 mAh 11.1V / 5h 33min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, D-Sub, 2x USB, eSATA/USB, DisplayPort
  • Rozměry: 335 x 240 x 25-30 mm
  • Hmotnost (kg): 1.78
Recenze

Diskuse