RECENZE: Sony VAIO CW1S1E - jednoduše stylový

24. 11. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Nový stylový 14'' notebook od Sony se může pochlubit nejen neotřelým designem, ale také slušnou výbavou. Uvnitř ukrývá procesor Core 2 Duo a výkonnou grafickou kartu NVIDIA. V nabídce je hned pět slušivých barev a testovaná konfigurace s Windows 7 má doporučenou koncovou cenu téměř rovných 20 000,- Kč bez DPH.

Sony VAIO CW1S1E - jednoduše stylový

Základní popis

Na trhu není zas moc notebooků, které svým vzhledem dokáží opravdu zaujmout. Sony se snaží, aby jeho notebooky patřily do té menší skupiny, která na člověka hned při prvním pohledu působí neotřele, a nutno dodat, že u mnoha modelů se to daří.

VAIO CW je jasná stylovka a na testovacím kusu to dokazuje už barevná kombinace černé a vínové, která je mezi notebooky netradiční. Přesto musím říct, že i na mě, konzervativnějšího uživatele, působí velmi příjemně a vůbec by mi nevadilo mít notebook v takové barvě. Výrobce dále nabízí (i v ČR) ještě černou, růžovou, modrou a bílou, takže si každý přijde na své. V případě vínové varianty nejsou černé pouze plasty opěrek rukou, touchpad a vnější strana víka. Stejně je na tom také tmavě modrá varianta. U černé, bílé a růžové varianty je danou barvou pokrytý celý notebook. Vzhled hodnotím jednoznačně pozitivně a nemám, co bych mu vytkl (až na lesklé plochy, které jsou lapačem otisků prstů). Zejména mě potěšilo zkosení celého notebooku a vypouklý prostor opěrek. Oba prvky mají příznivý dopad na ergonomii, což jednoznačně vítám.

Základna je vyztužena, takže se při přenášení nekroutí. Mírný nedostatek vidím jen v měkčím plastu na spodku pod optickou mechanikou. Odtud se při silnějším uchopení mohou ozývat vrzavé zvuky. Taktéž opěrky rukou jsou měkčí a po zatlačení se prohýbají, ale to bych jako nedostatek neviděl (na funkci to vliv nemá a zde je malá pravděpodobnost, že by plasty popraskaly). Daleko důležitější je, že klávesnice se neprohýbá.

Klouby víka jsou zapuštěné v základně a mají omezený úhel otevření na 135°. Jejich chod je hladký, takže na otevření stačí s přehledem jedna ruka. V zavřeném stavu je víko drženo magneticky, ale zavírání je plynulé až do úplného zavření. Displej s LED podsvícením je víkem dostatečně chráněn a neprojevují se na něm defekty ani při silnějším zatlačení z vnější strany.

Nebylo by to Sony, kdyby na čelní straně nebyla mimo čtečky SD/MMC karet také samostatná čtečka pro karty MS Pro. Čelní hranu dále zdobí indikační diody (vypínač, baterie, disk) a vypínač bezdrátových technologií. Na levém boku jsou postupně od uživatele dvě USB, FireWire 400 a obrazové výstupy HDMI a VGA. Zbytek prostoru vyplnil masivní výdech ventilace. Na levém boku je výbava chudší. Hned zkraje je ExpressCard ve své užší verzi (34), optická mechanika a za ní ještě dva konektory zvukové karty spolu s posledním (třetím) USB. Na zadní straně výbavu završuje zdířka napájení a konektor pro připojení do počítačové sítě (LAN).

Výbava je standardní pro tuto kategorii. Chybí tu sice eSATA, které stále ještě bojuje o přízeň některých výrobců, ale místo něj je tu aspoň rozhraní FireWire, které také potěší. Digitální výstup HDMI už beru u podobných notebooků jako samozřejmost. V rozložení konektorů se mi líbí USB pro myš na pravém boku úplně vzadu. Většina jiných notebooků VAIO má na pravé straně všechna USB nejblíže k uživateli, což je pro myš s kabelem poněkud nepraktické.

Rozměry jsou poměrně úsporné na 14“ šasi. Přestože je poměr stran displeje 16:9, díky menším okrajům po stranách kolem displeje je šířka notebooku podobná notebookům s 16:10 displejem. Zkosení způsobuje, že vzadu je šasi přibližně o centimetr tlustší než vpředu. V číslech jde o hodnoty 340 x 235 x 30-40 mm při dobré hmotnosti 2,27 kg.

Přibalený 90W adaptér je sice trochu větší, ale jeho hmotnost je dohromady s kabeláží přijatelných 416 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Sony patřím k prvním výrobcům, kteří začali používat chicklet klávesnice s oddělenými klávesami místo běžných klávesnic. Klávesnice na VAIO CW má výborný stisk a psaní na ní je velmi příjemné. Jde jednoznačně o jednu z těch lepších klávesnic z toho, co lze v noteboocích najít. V případě potřeby je možné psát velmi tiše, ale mírného klapání se zbavit nikdy nejde.

Rozložení kláves je dobré. Potěší velký mezerník, Enter, Backspace i pravý Shift. Horní řada kláves je malými mezerami rozdělena do bloků po čtyřech a kurzorové šipky jsou mírně odsunuté od zbytku klávesnice, takže se dají vždy snadno najít. Ke kompromisu došlo pouze v případě kláves pro pohyb v dokumentech, které jsou realizovány jako sekundární funkce kurzorových šipek při stisku Fn.

Nad klávesnicí jsou vedle vypínače ještě další tři tlačítka - Web, Display Off a VAIO. První spouští ve Windows prohlížeč a při vypnutém notebooku startuje do odlehčené linuxové distribuce vybavené pouze webovým prohlížečem. Druhé vypíná a zapíná podsvícení displeje. Třetí slouží ke spuštění programu VAIO Media Gallery. Pod tlačítky jsou ještě tři malé, zelené diody indikující zámky klávesnice. Všechny diody (tedy i ty na čelním panelu) nesvítí nijak intenzivně a žádná nemíří přímo na uživatele.

Na touchpadu se nešetřilo. Jeho elektronika je od společnosti Synaptics, což znamená naprosto minimální zpoždění kurzoru proti pohybu prstu. Dotyková plocha je velká a má povrch, po kterém prst příjemně klouže. Emulace kolečka myši se provádí tahem prstu po pravém kraji dotykové plochy (při delším posunu je možné pokračovat krouživým pohybem). Tlačítka touchpadu vydávají při stisku jen příjemné duté klapání.

Hlavní HW parametry

Uvnitř notebooku je základní deska postavená na platformě od Intelu. Konkrétně na kombinaci čipové sady Intel PM45 a procesoru Intel Core 2 Duo P7450 s frekvencí 2,13 GHz (1066MHz FSB, 3MB L2 cache). Jde o procesor střední třídy, což naznačuje i chybějící podpora virtualizace. Ta však u běžných uživatelů nemá velký význam. Výkonově by měl stačit na veškerou běžnou práci a nějaké kratší video na něm také bez problémů upravíte.

Procesor se sám umí při nečinnosti podtaktovat (násobičem) na frekvenci 1,6 GHz. Notebook však umí snížit frekvenci až na 800 MHz pomocí změny frekvence sběrnice FSB. Tím umožňuje zvýšit úsporu energie, když zrovna není potřeba výkon.

CPU-Z
specifikace čipu

Na základní desce jsou dva sloty pro paměťové moduly. Oba jsou už v základu osazeny pamětí o celkové kapacitě 4 GB a jde o moderní typ DDR3-1066.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 26 043
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 565

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 51 784
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 32 502

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 374
  • Rendering (Multiple CPU): 686
  • Multiprocessor Speedup: 1,84

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 5,7
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,8
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 3379 MB/s

Pevný disk má dnes již standardní kapacitu 320 GB a je to běžný 2,5“ model s rychlostí otáčení 5400 rpm. S touto kapacitou by měl výrazně převyšovat nároky většiny běžných uživatelů.

Optická mechanika pracuje s disky CD a DVD. Jde o typ DVD SuperMulti s podporou zápisu na dvouvrstvé disky. Od Sony už bych v takovém notebooku možná čekal spíš čtečku Blu-ray, která by mu sedla zcela jistě daleko víc.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 89 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 64 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,31 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,7

Připojení kabelem zajišťuje gigabitová síťová karta. Bezdrátové funkce se aktivují posuvným přepínačem na čelní straně notebooku. Samostatně se pak zapínají prostřednictvím utility VAIO Smart Network. Notebook je vybaven bezdrátovou kartou Wi-Fi s podporou standardu draft-n (v 2,4GHz i 5GHz pásmu) a Bluetooth modulem.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Lesklý displej má úhlopříčku 14“ a poměr stran 16:9. Je vybaven maticí s rozlišením HD ready (1366x768). Podsvícení zajišťuje technologie LED, což znamená vysokou maximální svítivost. Díky tomu lze displej v omezené míře používat i ve venkovních prostorech pod sluncem.

Barvy displeje jsou příjemné a podání černé i bíle je na velmi dobré úrovni. Pozorovací úhly jsou jen průměrné, ale zrovna v nich vynikají často pouze větší displeje s vysokým rozlišením. Celkově jsem neměl během používání k displeji žádné výhrady.

Grafická karta GeForce GT 230M od společnosti NVIDIA nabízí výkon střední třídy. Jádro běží na frekvenci 450 MHz a je vybaveno 48 stream procesory. K němu je 128bit sběrnicí připojeno 512 MB paměti GDDR3 s frekvencí 680 MHz. Grafika podporuje mimo 3D rozhraní také NVIDIí tolik zmiňované PhysX a CUDA. Daleko užitečnější ovšem bude pro většinu lidí akcelerace HD videa ve formátech MPEG4, H.264 a VC-1.

Obrazové výstupy mají oba místo na levém boku. Analogový signál produkuje VGA a digitální HDMI. VGA výstup je na tomto notebooku jen takovou nouzovkou a reálně poslouží maximálně u XGA projektoru. Už při zkoušce s monitorem o rozlišení 1680x1050 byl obraz silně mázlý do strany a bylo vidět, že výstupní obvody tak trochu nestíhají. S HDMI je situace samozřejmě bezchybná a do rozlišení 1920x1200 si poradí se vším v „digitálně čisté“ kvalitě.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 22 438
  • 3DMark 03: 15 510
  • 3DMark 05: 10 453
  • 3DMark 06: 5642

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,3
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,3

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 448
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1529
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 2940
  • OpenGL Speedup: 6,57

Na 14“ notebook je výkon velmi dobrý. Postačuje na většinu dnešní her včetně těch nejnáročnějších, u kterých bude samozřejmě nutné omezit detaily. S herními stroji se samozřejmě rovnat nemůže, ale je to rozumný kompromis mezi spotřebou a výkonem. Akcelerované prostředí Windows 7, kancelářská práce a ostatní multimédia samozřejmě pro grafiku neznamenají žádný problém.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Integrovaná zvuková „karta“ Realtek nabízí jen základní funkce, takže u výstupu nelze očekávat víc než dva kanály sterea. Dva malé reproduktory nad klávesnicí mají průměrnou hlasitost a výrazně „plechový“ zvuk, jak je bohužel u Sony zvykem. Situaci zachraňuje grafická karta, která prostřednictvím HDMI umožňuje digitální prostorový výstup.

Mikrofon má místo vedle 0,3Mpix webkamery. Ten není úplně bez chyby, neboť v nahrávce zanechává silný šum (nejspíš od neustále běžícího ventilátoru).

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chlazení je i s ventilátorem v prostoru u levého zadního rohu. Nasávání vzduchu probíhá otvory ve spodku, ačkoli přímo pod ventilátorem žádný otvor není. Ohřátý vzduch se vyhání levým bokem. Ventilátor se spouští prakticky ihned po zapnutí a nikdy se nevypíná. V zátěži je hlučnost standardní, ale v případě kancelářské práce by ventilátor přece jen mohl být trochu tišší. V běžném kancelářském hluku jej sice neuslyšíte, ale v tiché místnosti je nepřeslechnutelný.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,3°C
  • klávesnice vlevo = 29,7°C
  • klávesnice vpravo = 29,3°C
  • spodek maximum = 33,0°C (levý přední roh)
  • výdech chlazení = 34,6°C
  • napájecí adaptér = 35,3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 27,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,9°C
  • klávesnice vlevo = 30,5°C
  • klávesnice vpravo = 28,3°C
  • spodek maximum = 34,3°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 44,8°C
  • napájecí adaptér = 43,6°C

teplota okolí při měření: 24°C

Ventilátor se sice nikdy nezastaví, ale má to aspoň jednu světlou stránku. Notebook není horký ani při kancelářské a ani při výpočetně náročné činnosti, což někteří určitě také ocení. Minimálně ti, kteří s notebookem často pracují na klíně.

Baterie

Použitá baterie sice má 6 článků, ale její kapacita je pouhých 40 Wh. Pro srovnání; u 4článkových baterií bývá kapacita většinou 36-38 Wh. S touto baterií vydržel testovací kus v našem standardním redakčním testu* přesně 3 hodiny a 10 minut. S vyšším podsvícením a zapnutými bezdrátovými technologiemi nepřejde výdrž daleko přes 2 hodiny, což je pro mě v dnešní době zklamání.

Je možné, že v produkčních kusech budou baterie s vyšší kapacitou. Sony vyrábí kompatibilní baterie se stejným počtem článků a kapacitou přes 50 Wh (pro jiné modely).

Bohužel i u tohoto notebooku je neduh typický pro mnoho nových notebooků Sony VAIO. Baterie se sama vybíjí, přestože je notebook vypnutý. Pokud si večer notebook nabijete a dáte do brašny, další den ráno bude mít baterie po zapnutí o 10% méně. Děje se to při hibernaci i úplném vypnutí a nepomůže ani po vypnutí vyjmout a znovu vložit baterii. Jediným řešením je tak nechat baterii po celou dobu mimo notebook.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 37 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 41 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 58 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 18 W

Druhou slabinou hned po výdrži baterie je rychlost jejího nabíjení. Reálně jde do baterie při nabíjení jen 16 W, což v překladu znamená dobu nabíjení skoro 3 hodiny.

BIOS a zabezpečení

BIOS je od společnosti Aptio a v jeho nastavení není prakticky vůbec nic. Setup utilita nabízí jen změnu času a priorit bootovacích zařízení. Toto nastavení lze zabezpečit heslem, stejně jako lze zadat heslo na start celého počítače. Tím ovšem možnosti zabezpečení končí. U cílové skupiny to však nevidím jako nedostatek.

Příslušenství

S notebookem je dodáván jen napájecí adaptér a základní tištěná dokumentace. Operační systém je předinstalován na pevném disku i s obrazem tovární instalace pro pozdější obnovu. Volba výrobce padla na 64bit verzi Windows 7 Home Premium. Jako doplňkové příslušenství je možné dokoupit bezdrátovou myš nebo foťák v barvách notebooku.

Na disku je k systému nabalena hromada dalších programů. Některé jsou vyloženě zbytečné (demoverze antivirů, různý bloatware). Zajímavá přidaná hodnota se objeví po stisku tlačítka VAIO. Spustí se program VAIO Media Gallery, který umožňuje efektivní procházení fotek, hudby i videa. Méně zkušené uživatele potěší možnost snadného a rychlého vytvoření a sestříhání vlastní produkce dle vestavěných šablon.

Tento notebook podporuje rychlý start pomocí malé linuxové distribuce, ve které je pouze webový prohlížeč (spouští se tlačítkem web místo klasického vypínače). Systém se umí bez problému připojit na 2,4GHz i 5GHz Wi-Fi sítě a webový prohlížeč (odrůda Firefoxu) podporuje české rozložení klávesnice a flash. Zkoušel jsem přehrávání HD videí na youtube.com a nedělalo to notebooku žádný problém. Můžete tak také třeba stahovat na USB zařízení a pod. Bohužel má toto řešení jednu vadu na kráse. Displej svítí stále na maximum, což rychleji vybíjí baterku a hlavně je to zbytečné (a nepříjemné pro oči).

Ceny a záruka

Doporučená koncová cena testované konfigurace činí 20 160,- Kč bez DPH (23 990,- Kč s DPH). Další barevné varianty mají stejnou konfiguraci a taktéž cena je stejná. Záruka je pro všechny varianty standardní s opravou v servise a v základu má dobu trvání 2 roky.

Závěr

Sony VAIO CW je vkusným notebookem s líbivým vzhledem. Za rozumnou cenu nabízí slušnou výbavu i výkon. Zajímavostí je zkosený tvar a vystouplé opěrky zápěstí pro lepší ergonomii při psaní na výborné klávesnici. U 14“ notebooku potěší slušný grafický výkon, který postačuje na většinu dnešních her. Ten je ovšem v kombinaci s malou baterií vykoupen nízkou výdrží na baterie, kterou mírně komplikuje také následné pomalé nabíjení. Pokud ovšem nehledáte notebook na dlouhé cesty bez napájení, tento určitě stojí za povšimnutí.

Klady a zápory

+ příjemná klávesnice
+ neotřelý vzhled
+ dobrý grafický výkon na 14“ notebook

- nízká výdrž na baterie
- pomalé nabíjení

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Sony VAIO CW1S1E

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Sony VAIO CW1S1E
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo P7450 (2.13 GHz, 3 MB L2, 1066MHz FSB)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (2x2048)
  • HDD (GB): 500 (Seagate Momentus 5400.6, 5400rpm, 8MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (PIONEER DVD-RW DVRTD09)
  • LCD: 14" TFT (glare)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: NVIDIA GeForce GT 230M (512MB GDDR3, 128bit)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Marvell Yukon 88E8057 PCI-E Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel WiFi Link 5100 AGN (a/b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC262)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista 7 Home Premium (64bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 3600 mAh 11,1 V / 3h 10min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, MS/Pro, 3x USB, VGA, HDMI, ExpressCard 34
  • Rozměry: 340 x 235 x 30-40 mm
  • Hmotnost (kg): 2,27
Recenze

Diskuse