RECENZE: Toshiba Satellite L500 - levně na multimédia

22. 12. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Řada Satellite nabízí širokou škálu multimediálních notebooků, tentokrát se podíváme na dostupného 15,6'' zástupce s označením L500 v konfiguraci s dvoujádrovým procesorem Intel Pentium, dedikovanou grafickou kartou ATI a některými prvky výbavy, které se zatím nestaly úplnou samozřejmostí. Testovaná konfigurace má doporučenou koncovou cenu hluboko pod 15 000 Kč bez DPH.

Toshiba Satellite L500 - levně na multimédia

Základní popis

Notebooky řady Satellite pokrývají prakticky celý segment trhu přenosných počítačů určených pro domácnosti. Nabízí základní modely určené pro nenáročné uživatele stejně jako vyspělejší multimediální notebooky větších i menších úhlopříček. Dnes si představíme model Satellite L500 který stojí někde na pomezí těchto kategorií.

Design 15,6" notebooku zachovává prvky specifické pro celou řadu, opět se tedy setkáváme s lesklými povrchy a celkovým vzhledem, který se snaží působit masivním dojmem. Příjemné je barevné provedení, víko je na vnější straně tmavě šedé doplněné pruhovaným vzorem a charakteristickým nápisem Toshiba, horní stranu základny zdobí také vzor pro změnu v šedostříbrné verzi. Zbývající části základny a rámeček displeje pokrývají typické matné černé plasty. Celkově si design drží mnohé prvky společné pro více modelů řady, jedná se například o výrazné mřížky reproduktorů nebo charakteristická tlačítka touchpadu.

Notebook je vyroben podobně jako většina multimediálních modelů z plastových materiálů, kvalita zpracování je na poměrně dobré úrovni, jen víko displeje a opěrky rukou pod klávesnicí se lehce prohýbají. Klouby víka displeje mají přiměřenou tuhost, maximální vyklopení umožňují do úhlu okolo 130°.

Nabídka rozhraní je docela slušná, na levém boku jsou umístěny 2 audiokonektory, USB port kombinovaný s eSata, HDMI, konektor ethernetu a analogový VGA výstup. ExpressCard slot zde nenajdete, na jeho místě se nachází jenom trvale připevněná záslepka. Na opačnou stranu notebooku výrobce umístil optickou mechaniku, další dvojici USB portů a vstup pro napájecí zdroj. Na přední straně najdete kolečko pro ovládání hlasitosti, čtečku paměťových karet (SD/MMC/MS) a indikační diody pro napájení, nabíjení, aktivní WiFi nebo práci disku. Výbava konektory je lehce nadprůměrná, eSata port potěší a HDMI nebo jiný digitální výstup také stále některým notebookům chybí. Drobným nedostatkem může být pro někoho jen zmiňovaná absence ExpressCard slotu.

Rozměry notebooků 383 x 259 x 39 mm se v podstatě neliší od jiných modelů se stejnou úhlopříčkou, a díky hmotnosti 2,78 Kg se určitě nejedná o nejlepšího kandidáta pro každodenní přenášení. Při použití dobrého batohu ale nemusí být občasné přenášení problém. Dodávaný 90W zdroj se řadí mezi ty větší, váží 508g.

Klávesnice a ovládací prvky

Vzhledem k dostatku místa zvolil výrobce klávesnici s plnohodnotným numerickým blokem, klávesy jsou v šedém matném provedení s černými popiskami. Rozložení se drží českého vzoru používaného většinou výrobců, klávesa se zpětným lomítkem je proto umístěna na úkor zkráceného levého Shiftu a Enter je dvouřádkový. Klávesy pro práci s textem se nacházejí ve společném bloku nad numerickou částí, potěší i umístění F kláves do oddělených skupinek. Stisk kláves je příjemný a psaní bezproblémové, ale klávesnice při něm uprostřed lehce pruží.

Nad klávesnicí se nachází panel ovládacích tlačítek, která umožňují ovládat funkce přehrávače. Další funkce jako je ovládání jasu displeje, bezdrátových sítí nebo vypnutí touchpadu zajišťují pouze Fn zkratky, hlasitost se nastavuje kolečkem na přední straně notebooku.

Širokoúhlý touchpad pochází od Synaptics a není zapuštěný, od okolí lze dotykovou plochu odlišit hmatem jen díky odlišné struktuře povrchu. Velikost touchpadu je dostatečná pro pohodlné ovládání, potěší i rozměrná tlačítka s příjemným ovšem hlasitým stiskem.

Hlavní HW parametry

Testovaná konfigurace byla vybavena dvoujádrovým procesorem Intel Pentium T4300 pracujícím na frekvenci 2,1 Ghz (1MB L2 Cache, 800 Mhz FSB). Ačkoliv se jedná o lowendový procesor, jeho výkon je dostatečný prakticky pro všechny běžné činnosti, vyšší výkon dražších CPU je většinou znatelný až u výpočetně náročných aktivit jako je například zpracování videa, nebo hraní některých her.

Výrobce doplnil procesor překvapivě čipovou sadou s označení Intel GM45, tedy verzí s integrovaným grafickým jádrem. Protože je notebook vybaven dedikovanou grafickou kartou od ATI, bylo integrované GPU trvale deaktivováno, hybridní přepínaní grafických karet známé z některých notebooků proto není možné.

Paměťové sloty jsou obsazeny oba dva, v každém se nachází 2 GB modul staršího typu DDR2 pracující na frekvenci 800 Mhz. Protože je v při instalaci operačního systému na výběr i 64-bitová verze, může uživatel využít celé 4 GB dostupné paměti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 25734
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16448

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 51547
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 32920

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 374
  • Rendering (Multiple CPU): 694
  • Multiprocessor Speedup: 1,85

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 5,0
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,0
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2940 MB/s

2,5" pevný disk pochází jak jinak než také od Toshiby a jeho kapacita činí 320 GB, podobně jako u většiny dnešních notebooků. Plotny se otáčejí rychlostí 5400 ot./min, disk dále disponuje 8 MB vyrovnávací paměti a rozhraním SATA-II.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 194,03 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 45,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,11 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,2

U velkých notebooků je samozřejmostí optická mechanika, osazený model podporuje zápis i čtení všech běžných CD a DVD médií.

Pro připojení k síti lze využít drátový Ethernet, výrobce bohužel osadil jen pomalejší 100 Mbit verzi. Podobně jsou na tom i možnosti bezdrátové konektivity, WiFi zajišťuje Realtek RTL8187B, podporující jen základní standardy b/g, k připojení dalších zařízení lze případně využít také integrované Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej s úhlopříčkou 15,6" má pro multimediální modely charakteristický lesklý povrch a HD Ready rozlišení (1366 x 768). Příjemný je vysoký maximální jas displeje a potěší i sytější barvy. Bohužel pozorovací úhly jsou stejně jako u většiny současných notebooků slabé.

Výrobce zvolil dedikovanou grafickou kartu od ATI, konkrétně model s označením Mobility Radeon HD 4570. Číselné označení vypadá jako by se jednalo o výkonnější mainstreamový model, bohužel ve skutečnosti disponuje stejným jádrem jako lowendová HD 4330. Také paměť typu GDDR3 je připojena pouze 64 bitovou sběrnicí, jediný rozdíl mezi kartami tedy spočívá v odlišných pracovních taktech GPU a pamětí.

GPU-Z

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 16434
  • 3DMark 03: 10819
  • 3DMark 05: 7625
  • 3DMark 06: 4046

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 432
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1618
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 3936
  • OpenGL Speedup: 9,11

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,2
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,3

Grafický výkon je mírně vyšší než u 4330 a dostatečný i pro hraní současných titulů. Uživatel se ovšem bude muset v některých případech smířit s radikálním snížením úrovně detailů a nastavením nižšího rozlišením aby dosáhl požadované hratelnosti. Grafická karta podporuje hardwarovou akceleraci videa a bez problémů zvládá i běžnou kancelářskou práci.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Reproduktory se nachází nad klávesnicí, jejich zvukové podání je mírně nadprůměrné, potěší i relativně vysoká maximální hlasitost. Pro připojení sluchátek, případně mikrofonu lze využít dvojici analogových konektorů na levém boku, digitální zvukový signál je dostupný jen prostřednictvím HDMI výstupu. Velmi příjemně vyřešil výrobce ovládání hlasitosti, Toshiba se opět vrátila k otočnému kolečku na přední straně notebooku. Ačkoliv slouží pouze k softwarové regulaci, jedná se o mnohem pohodlnější řešení, než jsou klasická tlačítka nebo Fn zkratky.

U multimediálního notebooku nesmi chybět ani webkamera, ta je zabudována ve víku displeje a disponuje rozlišením 0,3 Mpx (640 x 480).

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Větráček je umístěný v levém zadním rohu notebooku, vzduch nasává několika průduchy na spodní straně, výdech chlazení pak výrobce umístil na levý bok.

Hlučnost chlazení je při nenáročné činnosti minimální, větráček sice běží neustále, ovšem ani v tiché místnosti nelze jeho šumění rozeznat od ploten pevného disku. Během hraní her se začne hlučnost postupně zvyšovat, nepřevyšuje ale obvyklou úroveň.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 31,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,3°C
  • klávesnice vlevo = 28,2°C
  • klávesnice vpravo = 27,6°C
  • spodek maximum = 30,4°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 34,2°C
  • napájecí adaptér = 33,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,4°C
  • klávesnice vlevo = 32,8°C
  • klávesnice vpravo = 30,1°C
  • spodek maximum = 34,2°C (levý rok vzadu)
  • výdech chlazení = 44,3°C
  • napájecí adaptér = 47,6°C

teplota okolí při měření: 23°C

Navzdory tichému chlazení se při kancelářské práci notebook zahřívá jen minimálně a zůstává příjemně studený. Po dlouhodobějším zatížení se teploty lehce zvednou, ale výrazněji počítač nehřeje ani na spodní straně. Práce s počítačem položeným v klíně rovněž nečiní problém.

Baterie

K notebooku se standardně dodává šestičlánková baterie s kapacitou 44 Wh. V našem standardním redakčním testu udržela notebook v provozu jen 2 hodiny a 46 minut. K vyšší spotřebě přispívá především použitá grafická karta, vyloučit nelze ani vliv použitého procesoru. Další problém se týká indikace stavu baterie, elektronika oznamuje pouze zbývající kapacitu v procentech, odhad času zbývajícího do úplného vybití bohužel poskytnout neumí.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 28 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 67 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 55 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 92 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 38 W

BIOS a zabezpečení

Možnosti nastavení BIOSu se překvapivě neomezují pouze na obvyklé bootování, umožní vám také aktivovat kompatibilní režim SATA řadiče, dále můžete zakázat použití síťových adaptérů nebo deaktivovat druhé jádro procesoru. Samozřejmě nechybí ani možnost nastavení hesel pro základní zabezpečení, výrobce navíc dodává software, který umí rozpoznat a přihlásit uživatele do Windows na základě obrázku z webkamery.

Příslušenství

Na testované konfiguraci byly předinstalovány starší Windows Vista Home Premium, při instalaci nebo obnovení systému si lze zvolit na výběr mezi 32 nebo 64 bitovou verzí systému. Uživatelé si mohou po zakoupení notebooku požádat o bezplatný upgrade na Windows 7, v tomto případě ale zaplatí 30 € jako manipulační poplatek za zaslání médií.

Součástí předinstalovaného operačního systému jsou také systémové utility a výrobce se bohužel nevyhnul ani obtěžujícímu bloatware v podobě zkušebních verzí různého softwaru.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace Satellite L500-12V se prodává na českém trhu za doporučenou koncovou cenu 13 034 Kč bez DPH (15 510 Kč s DPH).

Výrobce nabízí pod označením Satellite L500 velké množství dalších konfigurací, které mají odlišné procesory, možnost volby integrované grafické karty, nebo jinou povrchovou úpravu (kromě lesklé je v nabídce i matně stříbrná verze).

Standardní záruka je dvouletá, s možností zajištění bezplatného odvozu do servisního střediska.

Závěr

Toshiba Satellite L500 zaujme především pěkným vzhledem a slušnou multimediální výbavou při zachování dostupné ceny. Potěší přítomnost eSata a HDMI, velmi praktické je i ovládání hlasitosti kolečkem. Dobře je vyřešeno také chlazení, které je dostatečně efektivní a zároveň při nízké zátěži velmi tiché.
Výtku tak lze mít pouze k práci s notebookem mimo dosah elektrické sítě, výdrž by mohla být delší a indikace zbývající kapacity bez odhadu času do vybití vás při práci na baterii určitě nepotěší.

Klady a zápory

+ nabídka rozhraní
+ nízké zahřívání

- krátká výdrž na baterii
- chybí ExpressCard

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Toshiba Satellite L500

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Satellite L500 - 12V
  • Instalovaný procesor: Intel Pentium T4300 (2,1 GHz, 1 MB L2, 800 Mhz FSB)
  • RAM (MB): 4096 DDR2-800 (2x 2048)
  • HDD (GB): 320 (Toshiba MK3255GSX, SATA-II, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: Supemulti DVD
  • LCD: 15,6" TFT
  • LCD rozlišení: HD Ready (1366 x 768)
  • Video: ATI Mobility Radeon HD 4570 (512 MB GDDR3)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100
  • WiFi: Realtek RTL8187B (b/g)
  • Zvuková karta: Realtek ALC272
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista Home Premium 32bit/64bit
  • Baterie/výdrž: Li-Pol 44Wh / 2h 47m
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x SD/MMC/MS, 2x USB, 1x USB/eSata, HDMI, D-Sub
  • Rozměry: 383 x 259 x 39 mm
  • Hmotnost (kg): 2,78
Recenze

Diskuse