RECENZE: Acer Aspire 5745P - multimédia dotykem

25. 11. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Larva

Notebook Aspire 5745p je na první pohled typickým 'domácím univerzálem' s 15,6'' displejem. V jeho výbavě nalezneme procesor Intel Core, dedikovanou grafickou kartu NVIDIA s možností přepnout na integrovanou či třeba větší disk. Oproti konkurenci se ale může pochlubit dotykovým displejem.

Acer Aspire 5745P - multimédia dotykem

Základní popis

Prakticky celý Aspire 5745P je z plastových materiálů. Víko notebooku je sice designově celkem povedené - leskle černá barva s nepatrnými proužky je příjemná volba – po jeho odklopení však ničím nezaujme. Kombinace černé pracovní plochy a šedivého plastu okolo a kolem touchpadu na mě působí trochu zastarale. Šasi je také z plastových materiálů a tomu odpovídá i jeho odezva při manipulaci s víkem. Přesto vzhledem k ceně jde o přijatelný kompromis.

Nabídka portů uspokojí většinu uživatelů, obsahuje ty nejvyužívanější varianty. Čtyři USB konektory, VGA, HDMI a LAN. Stejně jako DVD vypalovací mechaniku a otvory pro výdech chlazení je nalezneme na levé a pravé straně notebooku. Zadní stranu zabírá prakticky celou 6-ti článková baterie a na straně přední nalezneme již pouze otvor čtečky paměťových karet.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Porty jsou rozmístěny celkem rozumě a kladně hodnotím především větší počet USB konektorů, umožňující současné zapojení několika zařízení.

Klávesnice a ovládací prvky

Předností klávesnice je bezesporu její velikost umožňující integrovat numerickou část a přitom zachovat standardní velikost kláves. Výjimkou je horní řada kláves a směrové šipky, které jsou bohužel znatelně menší a chybí i dostatečný rozestup mezi nimi. Najít potřebnou směrovou klávesu pohmatu tak není někdy úplně snadné. Klávesy jsou v "placatém" provedení, což opět designově nijak nezaujme, ale na dobré ergonomii při psaní to nic nemění. Multimediální klávesy nalezneme, jak je tomu nejčastěji na klávesách F3 až F8. Nad Numlockem navíc Klávesy Home až PgDown suplují v kombinaci s tlačítkem Fn funkce ovládání přehrávání skladeb. Volbu úrovně hlasitosti nalezneme na směrových šipkách, stejně jako změnu intenzity podsvícení displeje.

Nad klávesnicí se nachází ovládací část, která je opticky oddělená použitím leskle černého plastu. Na této ploše se nachází zapínací tlačítko, jedno programovatelné tlačítko a třetí, kterým se vysouvá optická mechanika. Nechybí tři signalizační diody a dvojice reproduktorů s označením Virtual Surround Sound.

S touchpadem ve spodní části pracovní plochy se pracuje celkem příjemně. Malý rozdíl je v tom, že obě tlačítka nejsou od sebe oddělena mezerou. V praxi jde opět spíše o specifický prvek designu, který ergonomii výrazně negativně neovlivňuje.
Nejvýznamnějším ovládacím prvkem je však samotný dotykový displej, kterému se budu věnovat v samostatné části.

Konektivita je na standardní úrovni a svým uživatelům nabídne nový Aspire vše od Wi-Fi 802.11b/g, gigabitového Ethernetu až po Bluetooth 3.0.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Jádro výkonu Aspire 5745P je postaveno na kombinaci procesoru Intel Core i3-370M 2,4 GHz a čipsetu Intel HM55 Express. Výkon pro domácí využití by proto měl být více než dostačující, což si ověříme v našich testech.

foto
specifikace čipu

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 32 528
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 745

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 86 293
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 54 335

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 505
  • Rendering (Multiple CPU): 1001
  • Multiprocessor Speedup: 2,18

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3274
  • Rendering (Multiple CPU): 7173
  • Multiprocessor Speedup: 2,19

Windows 7 - CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 6,6
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,9

Výkon notebooku je pro multimediální prostředí má skutečně ještě bohaté rezervy a všechny standardní aplikace běží bez problémů, čemuž přispívají i 4 GB operační paměti ve dvou 2GB modulech. Jejich rozšíření je vzhledem k použití dvou modulů obtížnější, ale stejně jako výrobci i já nepředpokládám, že by u tohoto notebooku měl někdo potřebu zvětšovat zrovna velikost RAM.

Jako hlavní úložiště zvolil Acer pevný disk Western Digital 500 GB s 5400 otáčkami. To není zrovna nejrychlejší varianta, ale zásadní neduh to není. Ostatně pro multimédia téměř nepostřehnutelný rozdíl.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 103,56 MB/s
  • Windows 7 - Index přenosové rychlosti: 5,7

Celkově na mě působí Aspire 5745P po výkonové stránce jako rozumný standard a hodnotím ho kladně hlavně co se týče poměru cena/výkon.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

15,6 palcový LCD displej disponuje standardním rozlišením 1366 x 768 s nestandardní funkcí, kterou je multitouch dotykové ovládání. V této cenové kategorii je skutečně o neobvyklou záležitost, která nabízí další rozměr v možnosti ovládání vašeho notebooku. Kromě touchpadu, který je přeci jen poněkud „pomalý a nepřirozený“, nabízí dotykový displej okamžitou reakci na kliknutí kdekoli na jeho ploše. Jedním dotykem tak lze rozevírat jednotlivá menu nebo dvojklikem spouštět jednotlivé programy. Standardní dvojklik lze navíc po úpravě nastavení ve Windows změnit na jednoduchý klik a ovládání je pak o to jednodušší.

Lesklý displej však představuje ne zcela ideální povrch pro ovládání prsty. Nevýhoda spočívá v ne zcela plynulém pohybu, jelikož se prsty různě zadrhávají v závislosti na jejich aktuální vlhkosti. Nemluvě o otiscích, které na displeji zůstávají. Funkce multitouch umožňuje ovládat kromě pohybu také zoom či otáčení. Vše je jen o specifickém pohybu dvěma prsty.

V praxi působí dotykový displej atraktivně, především pokud jste se s ním setkali poprvé, bude vás to stále nutit jej čím dál častěji používat. Já se však nakonec přesto vrátil k běžné myši. Důvodem bylo zmíněný neplynulý pohyb po povrchu a navíc u menších ikon či nabídky jsem měl problém se trefit na žádoucí bod. Přesnost dotykové plochy mě moc nepřesvědčila. Na druhou stranu je tu od společnosti Acer integrované rozhraní, které nabízí přívětivější prostředí pro ovládání funkcí pomocí dotykového displeje. Ať už se jedná o přehrávání filmů, prohlížení fotek či hraní některých her, toto rozhraní nabízí větší ikony a to je právě klíč k bezproblémovému ovládání. V samotných Windows jsou některé prvky až moc malé na to, abychom se mohli bezchybně trefit prstem.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st
Jak jsem již zmínil, grafická karta je hybridní. To znamená, že lze přepnout mezi integrovanou Intel kartou a dedikovanou Nvidia GeForce 310M s 512MB vlastní paměti. Oproti integrované nabízí GeForce vyšší výkon především pro hraní her.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 21 205
  • 3DMark 03: 10 595
  • 3DMark 05: 7184
  • 3DMark 06: 3735

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,0
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,1

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Grafický výkon testovaného notebooku odpovídá lehce výkonnějším přenosným počítačům a poradí si proto i s některými novějšími hrami s nastavenými středními detaily kvality obrazu sic není přímo pro hraní her určený. Z hlediska multimédií se nemusíte žádných výkonových nedostatků obávat.

Multimédia

Vzhledem k přítomnosti dotykového displeje, dobrého výkonu a pestré nabídky portů lze říci, že Aspire 5745P je doslova domácí multimediální notebook. Velmi snadno a pomocí pouhého dotyku lze spustit film či prohlížet fotky. To vše a ještě více bez nutnosti se dotknout klávesnice či touchpadu.
Notebook má sice dvojici reproduktorů s označením VirtualSurround, přesto jak je tomu zvykem, nemůžeme čekat nic více než běžný notebookový zvuk. Sledování filmů či hraní her se bez sluchátek či externích reproduktorů neobejde, pokud si chcete zvuk skutečně vychutnat.

Webkamera v horní části víka notebooku je standardní a bohatě postačí na videokonference či natáčení krátkých videozáznamů.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Oblast zabezpečení nenabízí u Aspire 5745P prakticky žádné nástroje či funkce. Kromě nastavení power-on hesla či hesla do BIOSu nemá tento domácí notebook co nabídnout a ani mu to nevytýkám. V tomto případě by se nejspíš stejně jednalo o funkce, které cílová skupina nevyužije.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení notebooku je řešeno standardně nasáváním na spodní straně a vyústěním otvorem na straně levé. Navíc si lze všimnout mřížkovaných otvorů na přední straně notebooku, které by teoreticky mohly usnadnit větrání v případě částečného zakrytí spodních otvorů, například při práci na klíně.

Hlučnost chlazení je v mírné zátěží jen nepatrná i přes to, že se větráček nikdy nezastaví. V případě zátěže se hlučnost, jak je tomu nejčastěji, zvyšuje až na rušivou úroveň pokud sledujeme tiché pasáže filmu. Stále však jde o přijatelnou míru. Podívejme se, jak si poradil s teplotami.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 32,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,2°C
  • klávesnice vlevo = 31,5°C
  • klávesnice vpravo = 30,5°C
  • spodek maximum = 32,5°C (u výdechu chlazení)
  • výdech chlazení = 39,3°C
  • napájecí adaptér = 40,3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 34,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 35°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,5°C
  • klávesnice vlevo = 37,5°C
  • klávesnice vpravo = 35,3°C
  • spodek maximum = 38,4°C (levá strana)
  • výdech chlazení = 51,7°C
  • napájecí adaptér = 45,9°C

teplota okolí při měření: 23,9°C

Teploty v zátěži jsou vcelku nízké a s notebookem se dá pracovat i na klíně. Ve větší zátěži se však začíná ohřívat levá strana a notebook je lepší odložit zpět na stůl. Konečné teploty nedosahují žádných extrémů a efektivitu chlazení proto hodnotím jako dobrou.

Baterie

V zadní části notebooku nalezneme 6-ti článkovou baterii s kapacitou 48 Wh. V našem standardním testu s ní vydržel notebook zapnutý celkem 4 hodiny a 4 minuty, což je s přihlédnutím k ceně a výkonu notebooku adekvátní hodnota a Aspire 5745P se za ní nemusí stydět.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 27 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 71 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 53 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 99 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 49 W

BIOS

Nabídka BIOSu je velmi strohá, nabízí základní informace o systému, nastavení hesla pro přístup, režim bootovaní a tím tato nabídka i končí. Pro běžného a zřejmě i cílového uživatele tedy opět dostačující.

Příslušenství

K notebooku není dodáváno žádné extra příslušenství. Jako operační systém byl zvolen Windows 7 Home Premium ve 64-bitové verzi, která je schopna alokovat instalované 4GB operační paměti. V softwarové nabídce nalezneme kromě balastu ve formě trial verzí antivirů a podobných utilit důležitý software, nebo-li rozhraní pro dotykové ovládání, které znatelně přispívá k ovladatelnosti pomocí prstů. Jedná se o balíček TouchPortal obsahující aplikace pro surfování po internetu, prohlížení videí a fotek, kreslení, hraní her a třeba i prohlížení zeměkoule ve stylu Google Earth.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace Acer Aspire 7545p s Procesorem Intel Core i3-M370 a grafickou kartou GeForce 310M je možné zakoupit za doporučenou koncovou cenu přibližně 18.325,- Kč bez DPH (21.990,- Kč s DPH). K notebooku dostanete standardní dvouletou záruku (1+1 Acer Advantage).

Závěr

Acer Aspire 5745P nabízí domácí multimediální notebook s dotykovým rozhraním. Za poměrně nízkou cenu dostanete dostatečný výkon pro všechny kancelářské či běžné multimediální aplikace. Kromě toho si notebook poradí i s průměrně náročnými hrami a potěší tak i mladší skupinu uživatelů. Kompromisem je pak o něco levnější provedení šasi, které je určeno spíše pro domácí použití s občasným přenášením, nežli jako multimediální notebook pro práci na cestách.

Klady a zápory

+ dotykový displej
+ poměr cena/výkon

- citlivost displeje při ovládání prstem

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer Aspire 5745P

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire 5745P
  • Instalovaný procesor: Intel Core i3-370M (2,4 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 MB DDR3-533 (2x 2048MB)
  • HDD (GB): 500GB (Western Digital WD5000BEVT, 5400ot, SATA II)
  • DVD: Matshita UJ890AS DVD-+RW/DL
  • LCD: 16,4" LED; dotykové ovládání MultiTouch
  • LCD rozlišení: WXGA (1366 x 768)
  • Video: Nvidia GeForce 310M (512MB vlastní paměti)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000
  • WiFi: Acer Wireless/Bluetooth (802.11b/g)
  • Zvuková karta: Nvidia HD
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows 7 Home Premium 64-bit
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48Wh / 4h 4min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x SD/MS/MMC/xD, 4x USB, HDMI, LAN, VGA
  • Rozměry: 379 x 250 x 36 mm
  • Hmotnost (kg): 2,75
Recenze

Diskuse