RECENZE: Acer Aspire 7552G - na hry s čtyřjádrovým AMD

29. 7. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

S nejnovějšími procesory od AMD přichází také nové notebooky, mezi které patří i dnes recenzovaný 17'' Acer Aspire. Ten je dle slov výrobce jeho nejvýkonnější model založený na této platformě. Ve výbavě tak najdete čtyřjádrový procesor AMD Phenom II X4, 6GB RAM a výkonnou grafickou kartu ATI. Testovaná konfigurace má doporučenou koncovou cenu pod 30 000,- Kč bez DPH.

Acer Aspire 7552G - na hry s čtyřjádrovým AMD

Základní popis

Poslední roky se často procesory AMD objevovaly jen v levnějších noteboocích kombinované maximálně s low-end grafickou kartou (určitou výjimkou byly dříve u Acer notebooky řady Ferrari). AMD však přišlo na trh s novými procesory, které se snaží proti předchozí generaci nabídnout znatelně vyšší výkon a dostat se i do dalších segmentů trhu s notebooky. Testovaný Aspire 7552G je osazen jedním z nejlepších procesorů AMD – je jím Phenom II Black Edition X4 – a v kombinaci s výkonnou grafickou kartou se snaží zaujmout například uživatele požadující velký herní výkon.

Acer ve své poslední generaci multimediálních notebooků zkusil vsadit na minimalistický design bez zbytečných rušivých prvků. V zavřeném stavu je celý notebook matně černý a víko s hrubším vzorkem zdobí pouze stříbrný nápis Acer uprostřed. Nenápadný vzhled je zachován i po otevření. Základna má tenký okraj lemovaný lesklým černým plastem (dohromady s lesklým rámečkem displeje jde o jediné lesklé materiály šasi) a okolí klávesnice je vyvedeno v tmavě šedé barvě s imitací broušeného kovu.

Minimalismus je patrný také u počtu svítících indikačních prvků. Na čelní hraně jsou pouze dvě modré/červené diody pro indikaci zapnutí a nabíjení baterie. Dále dvě ikony nad klávesnicí informují o zapnutí Wi-Fi a aktivitě pevného disku, a tak je uvnitř nejvýraznějším prvkem kulatý vypínač s tenkou čárkou značící zapnutí.

Vzhled celého notebooku působí jednoduše a příjemně a díky tomu, že nejde o nějaký designový výstřelek, alespoň nehrozí po stránce vzhledu rychlé morální zastarání.

Na poměry multimediálních notebooků je zpracování příkladné. Nedochází k prohýbání klávesnice ani opěrek rukou a nikde nic nevrže. Pokud notebook zvednete otevřený za roh základny, dojde k mírnému kroucení, které je však u tak velkých a těžkých notebooků běžné a nepředpokládám, že by někdo takto nosil 17“ notebook. Víko je sice z plastu, ale při zatlačení z vnější strany dochází k vlnění barev pouze po pravém kraji displeje.

U podobných notebooků se očekává, že většinou budou položené doma na stole a cestovat budou maximálně v kufru auta. Pokud si však koupíte kvalitní brašnu (batoh) a nebudete s notebookem zacházet příliš drsně, věřím, že přežije i časté přenášení.

Klouby víka jsou zapuštěné do základny, což znamená omezení maximálního úhlu otevření přibližně na 135°. V zavřeném stavu je víko drženo magneticky, ale magnet není zas tak silný, takže není problém otevírat notebook jednou rukou.

Konektorová výbava je poněkud chudší, než je běžně zvykem u 17“ notebooků. Na čelní straně je pouze čtečka paměťových karet (SD, MMC, MS, xD). Vlevo jsou konektory zvukové karty, USB, výstupy grafické karty (VGA, HDMI) a za výdechem ventilace ještě LAN a zdířka napájení. Pravý bok dále doplňuje výbavu o tři USB a optickou mechaniku.

Proti dnešnímu standardu nenajdete na tomto Aspire slot pro rozšiřující karty ExpressCard a konektor pro rychlé připojení pevných disků eSATA. Předpokládám, že za tím stojí snaha snížit výrobní náklady a dosáhnout tak dobrého poměru výkon/cena.

17“ z velké části definuje rozměry 415 x 275 x 35-55 mm. Hmotnost 3,38 kg v operativním stavu se neliší od průměru v této úhlopříčce, a to je v ní započtena opravdu velká 9článková baterie. Napájecí zdroj má výkon 120 W a je to taková větší cihlička, která váží včetně kabeláže 766 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Jak už je u 17“ notebooků zvykem, klávesnice je plnohodnotná včetně numerické bloku. Rozložení je pro Acer standardní s klávesami pro pohyb v dokumentu nad numerickým blokem, velkým mezerníkem a kurzorovými šipkami ohraničenými malou mezerou. Klávesy mají konstrukci podobnou klasickým klávesnicím, ale kvůli chybějícím zkoseným okrajům jsou mezi nimi malé mezery.

Psaní na klávesnici je pohodlné a psát lze relativně tiše. Na druhou stranu nejde o ideální klávesnici pro uživatele rychle píšící hmatovou metodou. Klávesy se při mačkání mimo střed mírně naklánějí a měkké klávesy nedávají tak přesně najevo, kdy už je klávesa braná jako zmáčknutá.

Vynechám-li vypínač, není na notebooku kolem klávesnice jediné tlačítko navíc. Ovládání multimediálního přehrávače lze řešit pomocí kombinace Fn a kláves pro pohyb v dokumentu. Správně to však funguje pouze v aplikaci Windows Media Player.

Dotyková plocha Synaptics touchpadu je velká a od okolí ji odděluje zapuštění s mírně vystouplým okrajem. Povrch plochy je hladký, takže po ní prst příjemně klouže. Snímací elektronika reaguje na pohyb prstu bez viditelného zpoždění a pohyb kurzoru je plynulý, takže není, co bych vytkl. Nechybí ani podpora gest pomocí současného snímání více prstů a emulace kolečka tahem po pravé straně dotykové plochy (případně kdekoli dvěma prsty).

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na čipové sadě poslední generace složené ze severního můstku AMD RS880 a jižního můstku SB810. Osazený čtyřjádrový procesor AMD Phenom X2 X920 běží na 2,3 GHz a v případě nečinnosti se umí podtaktovat na 800 MHz. Na rozdíl od procesorů Intel Core i5/i7 se ale neumí přetaktovat, pokud je zatíženo pouze jedno jádro.

K procesoru jsou připojené tři paměťové sloty. Všechny jsou osazeny 2GB moduly typu DDR3-1333, které běží kvůli omezení řadiče v procesoru na frekvenci 1066 MHz.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 25 863
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 34 734

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 103 516
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 138 999

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 358
  • Rendering (Multiple CPU): 1166
  • Multiprocessor Speedup: 3,26

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 1899
  • Rendering (Multiple CPU): 7040
  • Multiprocessor Speedup: 3,71

3D Mark Vantage

  • CPU score: 7644

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,0
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 7,2
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 3421 MB/s

Výkon procesoru je na úrovni střední třídy, takže si poradí se všemi běžnými kancelářskými a multimediálními aplikacemi. Nejlevnější mobilní čtyřjádro Intelu, Core i7 720QM, nabízí výkon v průměru o 30-40% vyšší, takže pro něj není tento Phenom II X4 přímou konkurencí. Výkon odpovídá spíše staršímu Core 2 Quad Q9000 (2,0 GHz). Při porovnání s rychlým dovujádrem v podobě Core i5 520M (2,4 GHz, 2,93 GHz Turbo Boost) vyhrává AMD pouze v multi-thread aplikacích a to jen o necelých 10%. V single-thread aplikacích těží Core i5 s možnosti přetaktování a poráží Phenom v průměru o celých 50%. Na obranu AMD nutno dodat, že jeho procesor je i přes více jader levnější.

Pevné disky jsou uvnitř notebooku rovnou dva a nabízí dohromady úložný prostor 1 TB. Oba disky od WDC mají po 500 GB a jejich plotny se otáčí rychlostí 5400 rpm. Výkonově spadají do průměru a nejsou spojeny do RAID pole (ani zde není taková možnost).

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 146 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 69,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,07 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Optická mechanika není ničím zajímavá. Je to typická DVD SuperMulti s podporou dvouvrstvého zápisu a vysouvacím podavačem. Výrobce se snažil snížit cenu při zachování vysokého výkonu, takže na Blu-ray mechaniku nevyzbylo.

Komunikační schopnosti se také nijak neliší od průměru. Kabelový Ethernet dosahuje rychlostí až 1 Gb/s a bezdrátové schopnosti čítají Wi-Fi /n a Bluetooth modul. Obě bezdrátové technologie se samostatně zapínají a vypínají pomocí utility, která se zobrazí po stisku Fn+F3.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej má úhlopříčku 17“ s poměrem stran 16:9 a lesklým povrchem. Rozlišení matice je základní HD+ (1600x900). Na CAD aplikace by se sice hodilo vyšší rozlišení, ale pro zamýšlené herní a multimediální použití takové rozlišení plně postačuje a velikost jednotlivých bodů se příliš neliší od stolních LCD, takže se na displej dobře dívá i z větší vzdálenosti.

LED podsvícení potěší velkým rozsahem a velkou maximální svítivostí. Displej netrpí žádným nežádoucím barevným nádechem, takže bílá opravdu působí bíle a černá je poměrně slušná. Největší slabinou displeje tak zůstávají pozorovací úhly. Zejména při pohybu hlavou nahoru/dolů dochází rychle k degradaci barev a vertikální úhel je jen asi 30°, než dojde k invertování tmavých barev.

Grafické operace řeší do slotu zasazená karta ATI Mobility Radeon HD5850 s 1 GB RAM (GDDR3, 128bit), která je na pomezí mezi dnešním hi-endem a mainstreamem. Jde o velký čip s 800 unifikovanými shadery a podporou akcelerace full-HD videí v moderních formátech.

K připojení externího monitoru lze použít starší, analogové VGA a novější, digitální HDMI. Kvalitu VGA výstupu jsem zkoušel u stolního LCD s rozlišením 1680x1050 a v obraze nebyly žádné viditelné vady. HDMI podporuje stejně jako na všech ostatních noteboocích maximálně rozlišení 1920x1200 (případně jiné vyhovující přenosové rychlosti single-link DVI). Oba výstupy lze použít současně v režimu rozšířené plochy za předpokladu, že je vypnutý interní displej.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 22 142
  • 3DMark 03: 24 518
  • 3DMark 05: 12 748
  • 3DMark 06: 9104

3D Mark Vantage

  • 3D Mark score: P5300
  • GPU score: 4809

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,8
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,8

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 397
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1534
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 4331
  • OpenGL Speedup: 10,91

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 4469

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 13,08
  • CATIA (catia-02): 10,64
  • EnSight (ensight-03): 18,68
  • Maya (maya-02): 26,23
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 8,95
  • SolidWorks (sw-01): 21,84
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 5,74
  • UGS NX (ugnx-01): 11,17

Grafický výkon je opravdu slušný, a ač ve starších hrách se příliš neliší od slabšího Radeonu HD5650, v nejnovějších hrách a testech už je znát výraznější rozdíl díky dvojnásobnému počtu pixel procesorů. V současné době si na tomto notebooku zahrajete drtivou většinu her v nativním rozlišení a aspoň středních detailech (výkon této grafiky ve hrách je nastíněn v recenzi modelu Acer Aspire 8943G).

Ačkoli grafická karta není optimalizovaná na použití v CAD aplikacích, díky velkému hrubému výkonu v nich podává použitelné výsledky na úrovni stolní NVIDIA Quadro FX380.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory se skrývají pod děrovaným plastem nad klávesnicí. Jejich zvuk je na poměry notebooků průměrný. Kdybych jej měl srovnat s nedávno testovaným hi-end modelem Acer Aspire 8943G, asi by Aspire 7552G moc dobře nedopadl. Na poměry notebooků však jde o průměr. Ve zvuku asi nejvíc chybí hloubky, pro které by musel být na spodku ještě integrovaný subwoofer.

Pro účely videokonferencí najdete ve víku nad displejem 1,3Mpix webkameru a kousek od ní doleva ještě mikrofon. Kamera vedle sebe nemá žádnou diodu, takže nelze poznat, zda je zrovna aktivní.

Ačkoli většinou modely Acer Aspire mají tři konektory zvukové karty a podporují analogový přenos prostorového zvuku 5.1, zde jsou pouze dva konektory – vstup a stereofonní výstup. Prostorový zvuk tak z notebooku dostanete jedině digitálně jako součást HDMI výstupu.

Chlazení a provozní hluk

Procesor i grafická karta jsou zapojeny do jednoho chladícího okruhu s jedním ventilátorem, který má výdech na levém boku. Vzduch se do chlazení přivádí otvory na spodku notebooku a lepší přísun vzduchu zajišťuje zvednutí zadní části vinou velké baterie.

Při kancelářské práci notebook pomalu není slyšet, neboť se ventilátor buď netočí, anebo jede na nejnižší rychlost, při které je velmi tichý. Při dlouhodobé zátěži v podobě hraní her se ventilátor točí na vyšší rychlost, ale v rámci notebooků s takto výkonnou grafikou je na tom více než dobře. Pokud si u hry necháte zapnuté zvuky, nebudete o ventilátoru vědět.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 34,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 35,3°C
  • klávesnice vlevo = 35,2°C
  • klávesnice vpravo = 34,9°C
  • spodek maximum = 37,1°C (pod touchpadem)
  • výdech chlazení = 37,5°C
  • napájecí adaptér = 47,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 41,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 36,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 43,3°C
  • klávesnice vlevo = 43,0°C
  • klávesnice vpravo = 44,8°C
  • spodek maximum = 46,1°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 51,2°C
  • napájecí adaptér = 51,1°C

teplota okolí při měření: 28°C

V současných vedrech jsou teploty vyšší, ale to není chyba notebooku. Pokud zrovna není takové horko, lze pracovat s notebookem na klíně, ale musí jít jen o práci méně náročnou na výkon. V plné zátěži se totiž dokáže spodek výrazně zahřát.

Po pětihodinové zátěži hraním nejnovějších her se dostal procesor na teplotu 70°C a grafická karta na teplotu 75°C, což nejsou špatné výsledky.

Baterie

S vyšší spotřebou použitých výkonných součástí se výrobce vypořádal po svém. V této konfiguraci osazuje v základu velkou 9článkovou baterii, která přesahuje 2-3 cm směrem dolů. Tato baterie má kapacitu úctyhodných 99 Wh a notebook udržela v provozu v našem standardním redakčním testu* přesně 5 hodin a 48 minut. S Wi-Fi a vyšším jasem LCD jsem se při procházení webových stránek byla výdrž stále mírně nad 5 hodinami, což u takového notebooku zcela jistě potěší.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 20 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 57 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 73 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 100 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 31 W

Kompletní nabití vybité baterie trvá něco málo přes 3 hodiny a rychlost není ovlivněna tím, co se na notebooku zrovna dělá.

BIOS a zabezpečení

V nastavení použitého BIOSu Phoenix SecureCore toho moc nenajdete. Vchází se do něj stiskem F2 ihned po zapnutí počítače a kromě bootování a hesel BIOSu (uživatel, správce, primární disk) v něm nastavíte maximálně režim SATA řadiče (AHCI, IDE).

Příslušenství

V krabici najdete s notebookem a napájecím adaptérem jen tištěnou dokumentaci. Obnova systému do továrního nastavení je uložena na pevném disku a lze ji vypálit na sadu vlastních DVD.

Předinstalované Windows 7 jsou v edici Home Premium a jde o 64bit verzi. U multimediálních Acerů bývá (špatným) zvykem spousta předinstalovaného balastu, který najdete samozřejmě i na tomto modelu. Počítejte tak s demoverzí antiviru, různými toolbary do Internet Exploreru a hromadou shareware her.

Ceny a záruka

Model Aspire 7552G je nabízen pouze v testované konfiguraci, a to za doporučenou koncovou cenu pohybující se okolo 27 000,- Kč bez DPH (32 400,- Kč s DPH). Záruka platí v ČR po dobu dvou let (i při nákupu na IČ) a po dobu jednoho roku mezinárodně, je typu CAR (dopravu notebooku do servisu hradí výrobce) a opravy zde probíhají v centrálním servisu v Brně.

Závěr

Acer Aspire 7552G je zacílen na běžné domácí uživatele, hráče a studenty. Tedy ty, kteří hledají notebook jako náhradu desktopu a nechtějí se vzdát velkého displeje a výkonu. V dané cenové relaci jde o velmi zajímavý kousek zejména díky výkonné grafické kartě v kombinaci se slušným zpracováním, tichým chlazením a dobrou výdrží na baterie. Úspory se naopak podepsaly na výbavě, ve které nenajdete ExpressCard, eSATA, ani FireWire a Blu-ray mechaniku byste také hledali marně. Přesto má v dané cenové relaci hodně co nabídnout, zejména pro uživatele orientující se na poměr výkon/cena.

Klady a zápory

+ poměr výkon/cena
+ dlouhá výdrž na baterie
+ vzhledem k výkonu tiché chlazení

- chudší výbava (chybí ExpressCard, eSATA, BluRay)
- slabé pozorovací úhly displeje
- rozmístění USB

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer Aspire 7552G

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire 7552G
  • Instalovaný procesor: AMD Phenom II X920 (2.30 GHz, 2 MB L2, 1800MHz HT)
  • RAM (MB): 6144 DDR3-1066 (3x2048)
  • HDD1 (GB): 500 (WDC WD5000BEVT-22A0RT0, 5400rpm, 8MB cache)
  • HDD2 (GB): 500 (WDC WD5000BEVT-22A0RT0, 5400rpm, 8MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (TSSTcorp CDDVDW TS-L633C)
  • LCD: 17" TFT (glare)
  • LCD rozlišení: HD+ (1600 x 900)
  • Video: ATI Mobility Radeon HD5850 (1GB GDDR3, 128bit)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Broadcom NetLink Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Broadcom 802.11n (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC272)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 9000 mAh 11,1 V 99 Wh / 5h 48min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS/xD, 4x USB, VGA, HDMI
  • Rozměry: 415 x 275 x 35-55 mm
  • Hmotnost (kg): 3,38
Recenze

Diskuse