RECENZE: Acer Aspire One 521 - mini notebook s AMD

2. 11. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Miroslav Hoffmann

Testovaný notebook by mohl být jen dalším zástupcem z dlouhé řady uniformních strojů, v Aceru se ale rozhodli postavit ho na součástkách od AMD. Procesor Athlon je doplněn integrovaným Radeonem, 250GB diskem a 1 GB RAM, doporučená koncová cena je včetně Windows 7 hluboko pod 10 tisíc Kč bez DPH.

Acer Aspire One 521 - mini notebook s AMD

Základní popis

Aspire One 521 patří mezi minoritu mini notebooků postavených na platformě AMD. Naprostá většina jich využívá technologií Intelu a jsem proto velmi rád, že se Acer nebojí odklonu od masy atomových přístrojů a služeb AMD využívá docela často (a tím podporuje konkurenční prostředí). Navíc to má minimálně jeden praktický význam i pro recenzenta (alespoň co se syntetických testů a hardware týče) - nemusí psát článek o něčem, co měl již několikrát v ruce a co bylo již mnohokrát testováno (aneb Atom na sto způsobů). Psaní článku je tak podstatně zajímavější.

Víko notebooku je vyrobeno z černého lesklého plastu, na kterém toho samo o sobě moc zajímavého není. Přesto zavřený přístroj nevypadá nudně - do plastu je velkým fontem vyraženo modelové jméno a v rohu je ještě potisk se jménem výrobce. Navíc je třetina víka pokryta jakýmsi šachovnicovým vzorem, který působí rafinovaně a velmi nenápadně. Na první pohled si ho totiž ani nevšimnete, což je mi osobně hodně sympatické (pokud budete vzor hledat na snímku v galerii, zaměřte se na levou horní část víka). Spodek základny je již z běžného matného plastu. V její přední části jsou mřížky reproduktorů a dva miniaturní otvory pro přístup čerstvého vzduchu. Jedinou zajímavostí je tak velká krytka, která zabírá zhruba dvě třetiny plochy základny a je tak jasné, že tudy bude snadný přístup ke všemu důležitému. Po odebrání krytu se to potvrzuje - přístupný je pevný disk, paměti RAM, Wi-Fi modul a dokonce se i můžete podívat, jak vypadají takové notebookové reproduktory; ty takto přístupné často nebývají. Škoda jen, že se do výčtu kvůli snadnému vyčištění nevešlo také chlazení.

Po odklopení displeje se nekoná žádné nepříjemné překvapení. Základna je naštěstí matná, plast malých opěrek zápěstí má tmavě šedou barvu, ale zbytek vnitřku přístroje je již kompletně černý. Klávesnice je roztažena až úplně do stran, což působí opticky příjemně, pruh plastu nad klávesnicí tvoří samotný akumulátor. Notebook je opravdu maximálně jednoduchý, jediným designovým oživením tak zůstává jakoby skleněné tlačítko zapnutí, jehož obvod je v provozu efektně podsvícen. To už jsme ale u displeje - ten je samozřejmě lesklý, stejně jako jeho rámeček, který ale moc krásy nepobral. Abych to vysvětlil - v poměru k 10,1'' displeji je rámeček velmi široký - dobře by vypadal tak na 15,6'' notebooku.

Vzhledem k tomu, že je v testu levný netbook, musím materiály a zpracování jednoznačně pochválit. Vše perfektně sedí, nikde se nic příliš neprohýbá a plasty působí velmi kvalitním dojmem. Vnější strana víka je dostatečně pevná a k vlnění obrazu na displeji dochází jen při silném tlaku. Samostatně se musím zmínit také o rámečku displeje, který je u mnohé konkurence odbytý neuvěřitelným způsobem. Zde se ovšem ani nehne a vypadá, jako kdyby byl snad k displeji přilepený. Osobně mě kvalita zpracování nijak nepřekvapila - vím totiž, že Acer v této oblasti udělal za několik posledních let obrovský skok kupředu. Nemůžu si odpustit poznámku o mnohé zavedenější konkurenci, která na mě ve srovnání s Acerem působí, jakoby usnula na vavřínech nebo prostě zaspala dobu. Zatímco Acer kvalitu stále zvyšuje, některé tradiční značky stagnují, nebo jde u nich kvalita spíše dolů. Fundované rady různých rádobyodborníků (odpůrců značky) na mnoha fórech na mě pak v tomto světle působí přinejmenším úsměvným dojmem.

Displej notebooku se při otevírání zaklápí za základnu, v Aceru ale originálně vyřešili zpracování kloubů. Často si zde stěžuji, že typický maximální úhel otevření (cca 135°) je u malé úhlopříčky nedostatečný. Výrobce se s tím ale popral na jedničku, a tak si zde můžete dopřát nějakých 170°. Klouby displeje nemají přehnaně tuhý chod, ale vzhledem k celkové váze přístroje se ani tak otevření jednou rukou nepodaří. Malá úhlopříčka také není tak náchylná na otřesy a nechtěné změny polohy displeje, zde si tedy není nač stěžovat.

V oblasti konektivity se laptop pohybuje ve standardu novějších mini notebooků. Veškeré konektory jsou soustředěny pouze do stran. Na pravé straně jsou odpředu dva audiokonektory, dva USB porty, napájecí konektor, Kensington Lock a zdířka Ethernetu. Opačná strana hostí čtečku paměťových karet (SD/MMC a MS), třetí USB, výdech chlazení, HDMI a VGA výstup. S počtem a umístěním rozhraní jsem u takto levného stroje spokojený, snad bych jen prohodil napájecí konektor s Ethernetem.

Indikátorů je zde poskrovnu, naštěstí jsou ale vypuštěny jen ty méně důležité. Základní barvou většiny z nich je modrá, výjimku tvoří oranžová indikace zapnutí Wi-Fi adaptéru a nízkého stavu baterie či nabíjení ve stejné barvě. Kromě již zmíněného tlačítka zapnutí umístěného vlevo nad klávesnicí jsou ostatní LED v přední hraně základny, což má výhodu v jejich viditelnosti i při zavřeném víku. Najdeme tu kontrolku zapnutí (při uspání bliká), stavu baterie, činnosti pevného disku a Wi-Fi. Zámky klávesnice LED indikaci nemají, změna jejich stavu se ale krátce ukáže na obrazovce. Jediné, co mi tu tedy doopravdy chybí, je kontrolka činnosti webkamery. Intenzita LEDek je ale tak akorát, neoslňují ani v úplné tmě. Přesto, že modrou v této oblasti příliš nemusím, zde mi díky nízké intenzitě vůbec nevadila.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Jak hodnotit mobilitu u 10,1'' přístroje s rozměry 259 x 190 x 23-28 milimetrů a hmotností 1,25 kg? S trochou nadsázky se dá říct, že se vejde do zadní kapsy u kalhot. Notebook je určený ke každodennímu cestování a kombinace rozměrů, hmotnosti, výdrže na baterii a velikosti 40W adaptéru řešeného jako nabíječka k mobilnímu telefonu to beze zbytku umožňuje.

Klávesnice a ovládací prvky

S klávesnicí jsem byl s ohledem na 10,1'' úhlopříčku velmi spokojený. Opět se jedná o pro Acer typický mezityp mezi klasikou a chicletem, který mi docela vyhovuje. Díky tomu, že klávesy jsou úplně ploché (nejsou zkosené jako na klasických klávesnicích) a jsou mezi nimi jen malé mezery, mají dostatečnou velikost pro pohodlné psaní. Černé klávesy mají bílý, dostatečně kontrastní potisk, ale modrá barva funkčních kláves je až příliš světlá a v šeru už nejde poznat, jestli se jedná o modrou či základní bílou. Stěžovat si dnes na rozložení nebudu, klávesnice malého notebooku asi nejde vyřešit lépe, než to provedl Acer (s ohledem na to nebudu kritizovat ani kursorové klávesy poloviční velikosti). Důležité je, že na přístroji se píše opravdu dobře, klávesnice je velmi tichá a nedochází ani k žádnému prohýbání - musím tedy říct, že se opravdu povedla.

Miniaturní touchpad s elektronikou Synaptics oproti klávesnici naopak příliš pohodlný není, ale to je prostě daň za malé rozměry celého šasi. Rozhodně je sympatické, že se v Aceru rozhodli 'upozadit' touchpad a ne klávesnici - připojit si k notebooku malou myšku je přeci jen pohodlnější než cestovat s externí klávesnicí. Přes své malé rozměry podporuje dotyková ploška multi-touch gesta, ale hlavně jsou tu dvě oddělená tlačítka. Ta jsou sice až na samé hraně základny a nemačkají se tudíž úplně nejpohodlněji, pořád je ale jejich použití podstatně komfortnější, než kdyby byla tlačítka sloučena do jednoho.

Kromě efektně podsvíceného tlačítka zapnutí zde není ani jedno další samostatné tlačítko či mechanický přepínač - vše se řeší pomocí klávesových zkratek, z nichž většina má povedenou grafickou odezvu na monitoru. Bezdrátové technologie se díky tomu dají přepínat/vypínat samostatně, docela mi ale vadilo, že notebook pokaždé nastartuje se spuštěnou Wi-Fi bez ohledu na to, zda byla při posledním vypnutí aktivní, či ne.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Základní hardware notebooku je třetí a nejnovější evolucí ultratenké platformy AMD s kódovým jménem Nile, která byla na trh uvedena v květnu tohoto roku. S čipsetem AMD RS880 spolupracuje nízkonapěťový procesor s (jak je u AMD zvykem) snadno zapamatovatelným názvem AMD Athlon II Neo K125. Tento procesor je 'čisté' jednojádro, na paralelizaci pomocí zdvojování instrukčních jednotek v AMD nehrají - nic jako Hyper-Threading u AMD procesorů nenajdeme. Procesor, jehož jediné jádro tiká na 1,7 GHz a obsahuje 1 MB L2 vyrovnávací paměti, má být přímým konkurentem procesorům Intel Atom. Athlon je vyroben 45nm procesem, svou spotřebou však překonává i Atomy dvoujádrové - maximální TDP je stanoveno na 12 W. Z důvodu úspory energie se Neo K125 při nečinnosti umí podtaktovat na pouhých 800 MHz. Celkový výkon byl pro mě příjemným překvapením - procesor drží krok dokonce i s dvoujádrovými Atomy, což je skvělá zpráva. Na druhou stranu jsou ve Windows 7 oproti dvoujádrovému Atomu znát určité prodlevy, které jsou docela obtěžující - odezva v moderním systému je prostě s dvoujádrem lepší. V tomto konkrétním notebooku je však výkon procesoru degradován především nízkou kapacitou RAM. Té je kvůli restrikcím ze strany Microsoftu (podmínky pro použití levné edice Windows 7 Starter) pouhý 1 GB a z něj má ještě grafická karta napevno přidělených 384 MB - pro samotný systém a aplikace tedy zbývá velmi slabých 640 MB (!). Osobně bych notebook ihned po zakoupení osadil 2GB modulem - jsem si jistý, že práce by byla hned o něčem jiném. V souvislosti s tím bych však rád podotkl, že na základní práci je notebook použitelný i v prodejní konfiguraci. Pokud však začnete třeba editovat fotky a do toho máte ještě puštěný prohlížeč, systém swapuje o sto šest. Pokud to shrnu, samotný výkon procesoru není vůbec špatný a na běžnou práci a základní multimédia je výkon naprosto v pořádku (viz Displej a grafika), jednojádrové Atomy mají co dohánět.

cpu-z
specifikace čipu

Co napsat k paměti? Jeden 1024MB modul DDR3 paměti (800 MHz) je pro náročnější nasazení k uzoufání málo, obzvlášť když 384 MB 'ukousne' grafika. Doporučuji hned po koupi upgradovat na 2 GB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 19 064
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 25 640

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: -
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: -

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 269
  • Rendering (Multiple CPU): -
  • Multiprocessor Speedup: -

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 1505
  • Rendering (Multiple CPU): -
  • Multiprocessor Speedup: -

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 3,7
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 3,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2099 MB/s

Maximální velikost pevného disku (Western Digital) je stejně jako operační paměť omezena licenčními podmínkami Microsoftu - u HDD je to 250 GB - a tuto kapacitu využívá i Aspire One. Někomu to může připadat málo, ale já s tím (na rozdíl od RAM) nemám žádný problém, 250 GB mi přijde na netbook dostatečných. Disk Western Digital je připojen přes SATA 3Gb/s, plotny se otáčí rychlostí 5400 otáček za minutu a obsahuje 8 MB vyrovnávací paměti; vše jsou to naprosto standardní parametry. Optickou mechaniku 10,1'' přístroj samozřejmě neobsahuje.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 127 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 65,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,0 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,8

V oblasti konektivity tu máme standardní základ, tedy Wi-Fi, Ethernet a Bluetooth - vše dodala společnost Atheros. Wi-Fi umí pásma b/g/n a Ethernet je ve verzi Fast (100Mbit/s), ale Bluetooth je již v nejnovější revizi 3.0. Acer na svém webu zmiňuje i 3G modul u vybraných konfigurací, ale žádná taková se v ČR neprodává. Teoreticky by ale v notebooku měla být alespoň základní příprava (anténa?) a modul by se tak mohl dát doinstalovat.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Lesklý displej LP101WSB-TLN1 vyrábí LG a není na něm nic zajímavého. Vše je naprosto průměrné, včetně jasu - ten by však mohl být o něco vyšší. Při práci venku (kde asi bude takto malý notebook docela často) by se výraznější podsvícení občas hodilo.

  • Úhlopříčka: 10,1''
  • Rozlišení: 1024 x 600
  • Typ obrazovky: TN
  • Podsvícení: LED
  • Jas: 200 cd/m²
  • Kontrast: 400:1
  • Odezva: 16ms
  • Pozorovací úhly (H/V): 90°/50°

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

ATI nabízí v řadě 4200 několik typů integrovaných karet, které se však liší pouze taktovací frekvencí jádra. Nejvýkonnější je HD 4270 (590 MHz), v testovaném Aceru je ale nejslabší kousek z řady - ATI Mobility Radeon HD 4225, ve kterém tepe jádro na 380 MHz (což ani zdaleka neznamená, že HD 4270 je téměř 2x výkonnější). Grafika má k dispozici 40 unifikovaných shaderů (nesrovnávat s NVIDIA) a 384 MB sdílené paměti, tedy DDR3 800 MHz. Výkon se od předchozí generace (HD 3200) příliš nezvýšil, ale novější řada již podporuje DirectX 10.1 a díky implementaci UVD2 dekodéru má také výrazně vylepšenou akceleraci HD videa. Hrubý výkon HD 4225 je na úrovni nejnovější generace grafik Intelu, ATI ale hraje do karet podstatně lepší podpora her v ovladačích.

Zde si ještě dovolím malou poznámku - u nedávno testovaného Asusu Lamborghini s dvoujádrovým Atomem, 4GB RAM a grafikou ION2 (která je podstatně výkonnější než dnešní Radeon) jsem se pozastavil nad neschopností rozpohybovat téměř 6 let starou hru SWAT4 hranou přes internet. Nebyl jsem si jistý příčinou, ale po testu tohoto Aceru ji už znám - relativně nízký výkon atomového CPU v jednovláknových aplikacích. Takto stará hra samozřejmě neumí využít vícejádrový procesor, a proto je Athlon Neo díky podstatně většímu výkonu na jádro ve značné výhodě. Důsledek byl tedy ten, že na testovaném notebooku s jednojádrem, 1 GB RAM a méně výkonnou grafikou byla zmíněná hra mnohem lépe hratelná (i když se ani zde nedá označit za naprosto plynulou).

gpu-z
specifikace grafického čipu

Testy 3D Mark

  • 3DMark 01: 11 006
  • 3DMark 03: 3296
  • 3DMark 05: 2517
  • 3DMark 06: 1513

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,4
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,0

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 302
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1044
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 1947
  • OpenGL Speedup: 6,44

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 1791

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory jsou pod mřížkou na spodku základny a zvuk je tak velmi závislý na podložce, na které je notebook umístěn (při položení na peřinu není slyšet téměř nic). Zvukový projev oproti většině malých laptopů ničím nevyniká, zvuk je plochý a soustředěný pouze na plechové středy - výšky, natož pak náznaky hlubších tónů tu nehledejte. Hlasitost také není příliš vysoká, na hudbu a filmy jsou tedy reproduktory nevhodné (nebo snad jen v nouzi nejvyšší), krátká internetová videa se s nimi ale zvládnout dají. Oproti běžnějším kodekům ALC je zde Conexant HD Audio; jedná se o naprostý základ, který žádné pokročilé volby nenabízí. Zvuk je možné vyvést klasickým 'sluchátkovým' výstupem a nebo digitálně pomocí HDMI.

Notebook obsahuje kamerku i s mikrofonem umístěným v levé spodní části rámu displeje. Webka disponuje rozlišením 1280 x 1024 pixelů pro fotky a 640 x 480 pixelů pro video. Obraz není příliš kvalitní a ve špatném osvětlení značně klesá snímková frekvence. Nějaké zásadní zpoždění se ale nekoná a celkově se dá obraz označit za typický průměr, jako nedostatek ale vidím chybějící indikátor činnosti webkamery.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Čerstvý vzduch se nasává malými průduchy na spodku notebooku a ohřátý vystupuje z pravého boku základny. Ventilátor se roztočí hned po startu a obvykle se už nezastaví. Při typické kancelářské práci zůstává jeho rychlost na nejnižším stupni, ale ani tak se přístroj nedá označit za vyloženě tichý. Jakmile se notebook středně zatíží (prohlížení internetu s flashovými prvky apod.), větrák už o sobě dává chvílemi docela vědět zvýšenými otáčkami, při hraní her na tyto zvýšené běží pořád. V nočním tichu by mohl ventilátor někoho obtěžovat, ale rozhodně se to nedá srovnávat s velkými plnohodnotnými notebooky - ty bývají většinou hlučnější. Platforma AMD je prostě energeticky o něco náročnější než atomové notebooky (i když ty se také nedají všechny označit za tiché). Šasi přístroje se při běžné práci příliš nezahřívá, práce s notebookem na klíně je tedy bez problému. Při zátěži se výrazněji zahřeje pouze spodek základny v blízkosti výdechu ventilace.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32°C
  • klávesnice vlevo = 33°C
  • klávesnice vpravo = 32°C
  • spodek maximum = 36°C (u výdechu ventilátoru)
  • výdech chlazení = 32°C
  • napájecí adaptér = 33°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32°C
  • levá strana pod klávesnicí = 34°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 33°C
  • klávesnice vlevo = 34°C
  • klávesnice vpravo = 34°C
  • spodek maximum = 41°C (u výdechu ventilátoru)
  • výdech chlazení = 35°C
  • napájecí adaptér = 40°C

teplota okolí při měření: 23°C

Všechny teploty jsou v pořádku - při kancelářské práci se teplota procesoru pohybuje mezi 45-50°C, HDD kolem 38°C. Během hodinové zátěže vystoupala teplota CPU maximálně na 65°C, pevný disk nepřekročil 42°C. Teplotu grafické karty se mi nepodařilo zjistit, buď chybí teplotní čidlo, nebo s ním měřicí programy neumí pracovat.

Baterie

V konfiguraci, která přišla na test, je slabší ze dvou typů akumulátorů nabízených pro tento přístroj. Z výdrže jsem přesto rozhodně zklamaný nebyl, 48Wh baterie udržela v redakčním testu notebook v provozu celých 7 hodin a 6 minut. Zde musím Acer pochválit, že neudává nějaké nadhodnocené časy - inzerovaných 6 hodin je rozhodně reálná hodnota. Naměřených více než 7 hodin tedy není vzhledem k relativně výkonnému procesoru a grafické kartě vůbec špatný čas, se silnějším (63Wh) akumulátorem by bylo možné se dostat až téměř k deseti hodinám. Těchto hodnot je však dosaženo při velmi nenáročném nasazení (editace text. dokumentu), v praxi při asi nejtypičtější činnosti majitele mini notebooku - prohlížení webu přes Wi-Fi - počítejte s výdrží kolem 5 hodin. Na trhu jsou sice i notebooky, které vydrží na baterii déle, ty však obvykle nedosahují výkonu toho dnes testovaného. Napájecí adaptér se vzhledem trochu větší nabíječky k mobilnímu telefonu má výkon 40 W a vypnutý přístroj zvládne nabít za zhruba 100 minut, v zátěži se však doba může i zdvojnásobit

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nejnižším výkonovém vytížení = 8-10 W
  • Celkový příkon při středním výkonovém vytížení = 14 W
  • Celkový příkon při vysokém výkonovém vytížení = 25 W
  • Celkový příkon při vysokém výkonovém vytížení + nabíjení = 40 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 40 W

BIOS a zabezpečení

Do BIOSu se vstupuje klávesou F2 po startu a příliš mnoho voleb samozřejmě nenabídne. Z voleb, které stojí za zmínku, tu je podpora bootování ze sítě a možnost zvolit si pořadí bootovacích zařízení nebo volba módu SATA řadiče, což se hodí zejména při instalaci Windows XP. Z hlediska bezpečnosti je základ dostatečný, nastavit se dá administrátorské heslo, heslo uživatele a především heslo pevného disku.

Příslušenství

K tomuto levnému mini notebooku by asi mohl těžko někdo čekat nějaké nadstandardní příslušenství, stačit tedy musí napájecí adaptér a několik informačních letáků. Návod stejně jako u většiny konkurence najdete pouze v elektronické podobě, stejné je to i se zálohou předinstalovaného systému Windows 7 Starter umístěnou ve skrytém oddílu pevného disku. Samotný systém obsahuje kromě některých užitečných programů (MS Office Starter) také spoustu (podle mě) zbytečného balastu - např. taková trial verze antiviru McAfee Internet Security je neuvěřitelně otravná a navíc značně zpomaluje chod systému. Do doby, než program odinstalujete (nebo v horším případě koupíte), vás bude vytrvale zásobovat hláškami připomínajícími téměř šíření poplašné zprávy a chybí snad už jen upozornění na samovznícení vašeho notebooku v případě, že neprovedete alespoň aktivaci. Dalším 'povedeným' kouskem je asi 12 předinstalovaných trial verzí (ani se mi to slovo nechce použít) her. Každou z nich můžete hrát maximálně hodinu, pak je nutné hru zakoupit. Až na jednu nebo dvě výjimky to však není žádný trest - nedovedu si představit, že by někdo vydržel hraní třeba i jen tu hodinu, kterou má k dispozici zdarma. Podobná situace se softwarem 'v ceně' však panuje minimálně v consumer segmentu napříč všemi značkami.

Ceny a záruka

Doporučená koncová cena testované konfigurace Acer Aspire One 521-12Dki (AMD Neo K125, 1 GB RAM, 250GB HDD) je 8408 Kč bez DPH (10 090 Kč včetně DPH). K dispozici jsou ještě další dvě konfigurace - 105Dc (9690 Kč s DPH) je však levnější jen o pár korun, je ale osazena znatelně slabším procesorem, ostatní parametry jsou stejné. Z tohoto důvodu bych doporučoval spíše testovanou konfiguraci. Poslední konfigurace 12BDk stojí o 100 Kč více než ta testovaná (10190 s DPH), žádný rozdíl ve výbavě se mi však nepodařilo najít - vše je stejné jako u konfigurace v testu.

Záruka je v délce 24 měsíců i při nákupu na IČO, prvních 12 měsíců platí mezinárodně. Záruční dobu je za příplatek možné rozšířit až na 36 měsíců.

Závěr

Aspire One 521 si na nic nehraje a dostanete přesně to, co můžete od základního netbooku čekat, v tomto případě spíše i něco navíc. Smířit se tedy musíte s ne zrovna ideální ergonomií 10'' notebooků, k níž nepřispívá zejména rozlišení displeje 1024 x 600 pixelů. Samotný výkon je však velmi dobrý, oproti strojům s jednojádrovým Atomem a grafikou Intel GMA 3150 je rozdíl obrovský. Předpoklady svižné práce i s několika současně spuštěnými programy ale komplikuje pouhý 1 GB operační paměti, což je opravdu hraniční hodnota; to se však dá lehce vyřešit dokoupením 2GB modulu. Vzhledem k velikosti je dobrá také klávesnice a líbilo se mi i kvalitní provedení celého stroje. Jedinou pihou na kráse tak kromě nízké kapacity RAM zůstává hlučnější chlazení, které se však s přihlédnutím k výkonu dá odpustit. Mezi levnými mini notebooky se však celkově jedná o velmi povedený stroj.

Klady a zápory

+ kvalitní zpracování
+ solidní výkon
+ dobrá klávesnice

- mírně hlučnější chlazení
- pouze 1GB RAM (občas pomalejší odezva v systému)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Recenze

Diskuse