RECENZE: Dell Inspiron M301Z - Mobilní řešení za rozumnou cenu

4. 11. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Larva

V cenové hranici do 15 000,- Kč bez DPH se objevil nový přírůstek s označením Dell Inspiron M301Z. Jedná se o mobilní 13'' řešení na cesty, které se soustředí na tenký design, nízkou hmotnost, rozumný výkon a dostatečnou výdrž bez vnějšího napájení. Může se pochlubit dvoujádrovým AMD Athlon II Neo procesorem, který jsme zatím ještě netestovali. Pojďme se tedy podívat, jak obstojí.

Dell Inspiron M301Z - Mobilní řešení za rozumnou cenu

Základní popis

Na první dojem působí nový Inspiron jako notebook vyšší třídy. Může za to především tenké zpracování, horní víko s designem broušeného hliníku nebo také jemně zaoblené rohy. Vše navíc sedí dobře pohromadě a přestože je šasi z plastu, působí na oko velmi pěkně. Lesklý design, který kromě víka nalezneme i okolo klávesnice, má jen jednu nevýhodu a to náchylnost na otisky a nečistoty.

K celkovému uhlazenému vzhledu přispívá i rozumné rozmístění portů, z nichž jedna část je dokonce schovaná pod krytem. Jedná se o zadní stranu, kde po odklopení plastového krytu nalezneme HDMI a DisplayPort. Tyto konektory někteří uživatelé možná ani nevyužijí, a tak je výrobce prostě schoval, což hodnotím kladně. Zadní strana notebooku díky tomu vypadá zcela "čistě" a krom zdířky pro zámek Kensington a zmíněného krytu tam nic dalšího není. Podobně je tomu i u přední strany, kde se nachází pouze dva reproduktory a signalizační LED diody. Výdech chlazení, napájecí konektor a dva USB porty jsou umístěny na levé straně. Síťový konektor, USB/eSATA a audio konektory nalezneme na pravé straně spolu se čtečkou paměťových karet. Ve výběru konektorů chybí VGA konektor, zřejmě kvůli úspoře místa. Bohužel tento konektor je dnes stále hojně užívaný a může se stát, že by někomu chyběl.

Při pohledu na notebook a jeho tenké tvary se rychle vynoří myšlenka, kde je DVD mechanika. Výrobce jí kvůli úspoře rozměrů do notebooku neintegroval a nabízí jí jako externí zařízení, které je součástí balení. Díky tomu je notebook tenčí, ale je tu další kus HW, který snadno zapomeneme doma.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Hmotnost 1,78 kg a výška těla pouhých 24 mm posouvají mobilitu poměrně vysoko. S těmito rozměry se snadno vejde do většiny brašen či batůžků a ani o něm nebudete vědět. Velikost zdroje nijak nevybočuje z běžných standardů, což je škoda.

Klávesnice a ovládací prvky

To co z hlediska ergonomie zaujme především, je velká pracovní plocha, jejíž velkou část kromě klávesnice zabírá i nezvykle rozměrný touchpad pod ní. Kromě zmíněných dvou prvků a vypínacího tlačítka v levém horním rohu nemá notebook žádné další ovládací součásti. Všechny funkce se tedy ovládají přímo na klávesnici. Ta se může pochlubit velkými klávesami s dostatečným rozestupem mezi nimi. Dalo by se říci, že se jedná o klasickou notebookovou klávesnici, která nijak nevyčnívá, ale za to se na ní píše velmi příjemně.

Klávesy Ctrl, Fn, Win a Alt zaujímají obvyklé pořadí. Směrová tlačítka nejsou nijak zmenšena a přímo nad nimi najdeme i skupinu kláves Delete, Home, Pg Up atd. Enter je jednořádkový. Horní část klávesnice obsahuje kromě ovládání funkcí notebooku jako je jas, bezdrátové technologie či přepínání monitoru také multimediální klávesy pro posun mezi skladbami a změnu hlasitosti. Posledním tlačítkem, o kterém bych se měl zmínit, je to, které vypíná touchpad. Vzhledem k jeho rozměrům a při použití externí myši se tato funkce může hodit. Žádné další "vychytávky" výrobce neimplementoval, ale vzhledem k ceně a zaměření notebooku to není důvod k výtce. I když alespoň přepnutí části klávesnice do numerického módu výrobce mohl neopomenout.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Hlavní zvláštností tohoto modelu je osazení dvoujádrovým AMD procesorem Athlon II Neo K325 s kódovým označením Geneva. Jeho takt je 1,3 GHz a jeho hlavní předností by měla být menší spotřeba (TDP je 12 W). U tohoto notebooku se také můžeme setkat s novou platformou AMD Nile, která se zaměřuje na Ultra-Thin řešení s dlouhou výdrží a také výkon.

foto
specifikace čipu

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 14 605
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 19 628

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 29 160
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 39 117

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 221
  • Rendering (Multiple CPU): 413
  • Multiprocessor Speedup: 1.87

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 1243
  • Rendering (Multiple CPU): 2544
  • Multiprocessor Speedup: 2.05

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 3,9

Procesor disponuje spíše základním výkonem, který si poradí s běžnou kancelářskou prací, surfováním po internetu a práci s multimédii. U náročnějších aplikací je už znát, že se jedná o procesor určený pro výdrž na baterie a ne pro výkon.

Uvnitř notebooku se nachází 2 GB RAM, což je v dnešní době spíše nutné minimum, které však na běžné činnosti stačí. Oba 1GB paměťové moduly jsou dostupné po odšroubování krytu na spodní straně notebooku. Výměna obou modulů za větší by tedy neměla být žádný problém.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 96,64 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 64,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,7 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,7

Pevný disk Seagate Momentus ST9250315AS dává svému uživateli k dispozici 250 GB diskového prostoru a jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 ot./min. V praxi jde o běžný disk nižší třídy. Důvodem k volbě disku s nižšími otáčkami bude pravděpodobně opět spotřeba. Disk je přeci jen trochu pomalejší a je to znát při nabíhání systému a práci se soubory.

Jak jsem již zmínil v úvodu, optická mechanika je k dispozici ve formě externího zařízení. Uložena je v leskle černém plastovém těle, které je velmi náchylné na otisky prstů, nečistoty či škrábance. Navíc k němu výrobce nedodává ani základní pouzdro, a v jakém vizuálním stavu mechanika bude za pár měsíců, záleží jen na tom, jak opatrně s ní budete zacházet.

Z hlediska konektivity má uživatel po ruce všechny běžné technologie jako Bluetooth, Wi-Fi (g/n) a LAN.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Použitý 13,3" displej s rozlišením 1366 x 768 bodů spadá do kategorie střední třídy. V praxi tedy běžný monitor, který nabídne rozumnou kvalitu obrazu, kterému by přesto slušela o něco větší věrnost barev. Především pak pokud plánujeme notebook využívat pro přehrávání filmů.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Multimediálnímu notebooku by neměla chybět také grafická karta s dostatečným výkonem. Dell proto tento Inspiron osadil kartou Radeonem HD4225 s podporou DirectX 10.1 a Shader 4.0. Využívá sdílené paměti, kterou si bere z RAM a tak jí můžeme výkonově srovnávat i s některými integrovanými kartami.

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,0

Grafická karta je sice Radeon s podporou moderních technologií, přesto se však jedná o integrovanou kartu, která není vysloveně určená ani vhodná pro hraní her. V praxi nemá sebemenší potíže s běžnou kancelářskou prací i přehrávání HD filmů.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Notebook je sice zaměřen na mobilitu a multimédia, přesto vzhledem k ceně nemůžeme očekávat žádné extra vlastnosti. Na spodní straně monitoru nalezneme nápis SRS Premium Sound, což v praxi znamená o něco lepší zvuk než je běžné, ale z hlediska věrnosti zvuku a úrovně basů stejně většina uživatelů zvolí sluchátka či externí reproduktory.

Ovládání skladeb a hlasitosti je k dispozici přes část horní řady kláves, jedná se však jen o základní funkce přehrávání a změnu hlasitosti.

Kvalita webkamery, umístěné na horní straně monitoru je průměrná a nemám proto žádných výtek.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Inspiron M301Z se na zabezpečení nijak nezaměřuje a kromě nastavení hesla v BIOSu žádné další bezpečnostní prvky nenajdeme.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení je řešeno nasáváním na spodní straně a výdechem na levé u konektoru napájení. U výdechu není tedy žádná překážka, což je dobře. V praxi má notebook dvě tváře. Jednu můžeme vidět v úsporném režimu, kdy provádíme základní operace a máme snížený takt procesoru, tedy v situaci, kdy jsme na cestách. V takovém případě je notebook poměrně tichý a přitom stíhá chladit zařízení. Pokud však notebook zatížíme, úroveň hlučnosti znatelně roste až do zřetelné úrovně. Na druhou stranu však stále zachovává rozumné teplotní hranice.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,1°C
  • klávesnice vlevo = 32,5°C
  • klávesnice vpravo = 31,8°C
  • spodek maximum = 33,8°C (zadní strana uprostřed)
  • výdech chlazení = 35,2°C
  • napájecí adaptér = 31,4°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 36,5°C
  • klávesnice vlevo = 36,5°C
  • klávesnice vpravo = 37,3°C
  • spodek maximum = 39,3 (zadní strana uprostřed)
  • výdech chlazení = 50°C
  • napájecí adaptér = 44,7°C

Teplota okolí při měření: 23,1°C

V nízké zátěži je teplota notebooku v normě a dá se s ním pracovat na klíně. V zátěži teplota stoupá spolu s hlasitostí, ale chlazení je navrženo tak, že teploty nepřesáhnou únosnou hranici a je evidentní, že chlazení je i přes stísněné prostory uvnitř notebooku, vzhledem k jeho rozměrům, navrženo velmi dobře.

Baterie

Notebook je po odpojení externího napájení udržován šestičlánkovou baterií Li-ion o kapacitě 44 Wh. S ní vydržel notebook v našem standardním testu 4 hodiny a 53 minut.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 12 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 50 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 26 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 63 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 38 W

BIOS

Možnosti BIOSu u Inspironu M301Z nejsou nijak závratné. Kromě možností základního nastavení bootování a zaheslování přístupu do BIOSu nemá moc co nabídnout. Přesto to není u tohoto modelu nijak závažný nedostatek.

Příslušenství

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Home Premium a základní softwarovou výbavou, která obsahuje, kromě Roxio vypalovacího programu či trial verze antivirového programu, také program Dell Data Safe umožňující zálohovat data a obnovovat počítač do předchozího stavu či továrního nastavení.

V příslušenství nesmí chybět ani zmíněná optická mechanika, jejíž přítomnost hodnotím kladně, jelikož existují i notebooky, ke kterým mechaniku standardně nedostaneme a je nutné jí dokupovat.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace s procesorem Athlon II K325, 2 GB RAM a 250 GB pevným diskem je k dostání za doporučenou koncovou cenu 15 025 Kč bez DPH (18 107 Kč s DPH). K notebooku patří také dvouletá záruka Next Business Day Onsite (servisní zásah do druhého dne přímo u zákazníka). Do budoucna by měly být k dispozici i další konfigurace např. s 4GB RAM a 500GB pevným diskem nebo i se silnějším procesorem Athlon II Neo K625.

Závěr

Inspiron M301Z splnil, co si předsevzal, a nabízí nám mobilní řešení s dostatečným výkonem pro většinu běžných aplikací, velkou výdrž na baterie a líbivý low-profile design. Pokud hledáte kancelářského společníka na cesty, který Vám na nich bez problému přehraje i nejrůznější multimédia, pak tu máte jednoho kandidáta. Bonusem je dvouletá záruka s opravou do druhého dne přímo u Vás doma či zaměstnání.

Klady a zápory

+ záruka onsite v dané cenové kategorii
+ mobilita a ergonomie

- nižší výkon
- hlučnost v zátěži

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Dell Inspiron M301Z
  • Instalovaný procesor: AMD Athlon II Neo K325 (1,3 GHz, 1 MB L3)
  • RAM (MB): 2048 MB DDR3-399 (2x 1024MB)
  • HDD (GB): 250GB (Seagate Momentus ST9250315AS, 5400ot, SATA II)
  • DVD: 8X DVD+/-RW (externí)
  • LCD: 13,3" WLED
  • LCD rozlišení: WXGA (1366 x 768)
  • Video: ATI Radeon HD 4225
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000
  • WiFi: Dell Wireless 1501 (802.11g/n) Mini Card ROW, Dell Bluetooth 365 Card
  • Zvuková karta: ATI HD
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows 7 Home Premium
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 44Wh / 4h 53min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x SD/MS, 2x USB, USB/eSATA, HDMI, DisplayPort
  • Rozměry: 328 x 235 x 24 mm
  • Hmotnost (kg): 1,78
Recenze

Diskuse