RECENZE: Fujitsu LifeBook S710 FP - černobílý pracant

16. 9. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Miroslav Hoffmann

14'' LifeBook S710 FP je ryze pracovní nástroj s vysokým výkonem a mnoha rozhraními, integrovanými do snadno přenosného balení. Za doporučenou koncovou cenu přesahující 30 tisíc Kč bez DPH dostanete jeden z nejvýkonnějších dvoujádrových procesorů, 4GB RAM nebo rychlý 500GB pevný disk. Relativně vyšší cenu se výrobce snažil vyvážit třeba poctivým zpracováním nebo nadstandardní zárukou.

Fujitsu LifeBook S710 FP -  černobílý pracant

Základní popis

Testovaný notebook hned na první pohled prozradí svou příslušnost ke značce, je totiž vyveden v typických firemních barvách. Víko je jednoduché, jednolitou plochu z hořčíkové slitiny s matnou povrchovou úpravou oživuje pouze stříbrnou barvou natištěné logo výrobce. Zajímavější věci tudíž nalezneme spíše na spodku základny, vyrobeném z černého plastu. Kromě obligátních štítků výrobce, otvorů pro přístup vzduchu a baterie je zde vidět dokovací konektor a několik odnímatelných krytek. Jedna ukrývá pevný disk, originálně je ale řešena ta druhá - v jednom velkém krytu je umístěn ještě jeden menší. Pokud se tedy potřebujete dostat jen k RAM, stačí odšroubovat jeden šroubek. Můžete ale odstranit také celý velký poklop a pak už se naskytne pohled na kompletně obnažené vnitřnosti notebooku, nechybí přístup k ničemu, co byste mohli potřebovat. Není problém tudy vyčistit chlazení, pokud si na to ale netroufáte, je tu ještě jednodušší možnost, kdy nemusíte nic šroubovat - na spodku základny si u výdechu chlazení všimněte dvou proužků z broušené kůže (což je mimochodem příjemný detail, který zabraňuje kontaktu uživatele s povrchem v místě, kde se šasi nejvíce zahřívá) vedle kterých je podlouhlá plastová krytka. Ta se jednoduše vytáhne a chlazení se tudy může vysát.

Po otevření přístroje nalezneme opěrky zápěstí ve stříbrné barvě a klávesnici v barvě bílé, což vzhled tohoto business kousku zajímavě osvěžuje. Hned nad klávesnicí ale opět začíná černá oblast, ve které jsou vidět mřížky reproduktorů a několik hardwarových tlačítek. Pokud se posuneme ještě výš, uzříme matný rámeček displeje a samotný displej, také v matném provedení.

Zpracování notebooku je velmi dobré, kvalitu pocítíte již při prvním uchopení do ruky. Základna je velmi pevná, ani při uchopení otevřeného přístroje za její roh se žádné prohýbání či kroucení nekoná. Jediné slabší místo je pod mechanikou, kde se plast prohne docela lehce, to se ale nevyhne v podstatě žádnému výrobci. Není to však nic hrozného, zvláště když přihlédnu k umístění mechaniky do modulární šachty a tudíž vyloučení veškerých výztuh v této oblasti. Podobné je to také s víkem displeje, které má očekávanou tuhost businessového stroje dosaženou hořčíkovými výztuhami či přímo částmi. K menšímu vlnění barev sice může dojít, ale až při silnějším zatlačení na vnější stranu displeje. Celkově notebook působí pevným a bytelným dojmem, přesně tak, jak se to od firemního stroje očekává.

Displej se při otevírání nezaklápí za základnu, nic tedy nebrání jeho otevření do úhlu nějakých 150 - 160°, víc asi nikdo potřebovat nebude. Klouby displeje mají opravdu optimální tuhost - otevírání jednou rukou nečiní žádný problém a displej zároveň dobře drží ve své poloze, navíc je naprosto imunní vůči otřesům. Díky tomu a matnému povrchu displeje je tak práce s notebookem radostí i v dopravním prostředku. Ideálně nastavená třecí síla kloubů dává navíc tušit, že budou dlouhodobě pracovat, aniž by se změnily jejich mechanické vlastnosti.

Po stránce rozhraní je na tom testovaný notebook velice dobře a dokazuje, že i do malého šasi se toho vejde hodně. Na přední straně se nachází universální čtečka karet (SD/MMC, MS), FireWire a také dva audiokonektory. Úplně prázdná nezůstala ani strana zadní, i když tu najdeme jen konektor Ethernetu a KensingtonLock, zbytek zabírá baterie. Pravá strana obsahuje USB, za ním je vidět pevná záslepka neosazeného RJ11 (analogový modem je volitelná položka) a další konektor zámku Kensington. Nad nimi nalezla své místo štěrbina čtečky karet Smart Card, zbytek zabírá optická mechanika a páčka na její vysunutí. Na závěr jsem si nechal stranu levou - odpředu dvě USB (celkem tedy tři), nad nimi ExpressCard ve své větší verzi (54 mm), dále eSATA, moderní DisplayPort, za výdechem chlazení se pod napevno připojenou krytkou skrývá VGA a výčet uzavírá napájecí konektor. Zapomenout nesmím ani na dokovací konektor, ten je tradičně umístěn na spodku základny. K počtu rozhraní ani jejich rozložení nemám žádné výhrady, je vidět, že u návrhu notebooku někdo přemýšlel.

Také indikační prvky jsou v pořádku - na předním okraji základny je indikace zapojení do elektrické sítě, stav napájení a napětí v bateriích (hlavní i přídavné), chybět nesmí ani kontrolka činnosti disku. Zámky klávesnice jsou indikovány vedle hardwarových tlačítek pod displejem, na opačné straně od nich je tlačítko zapnutí se svojí LED. Kontrolky svítí od klasické zelené a oranžové přes červenou a 'moderní' modrou, jejich světlo však nepůsobí rušivě ani v úplné tmě. Přesto k nim několik výhrad mám - chybí kontrolka činnosti webkamery a alespoň samostatné tlačítko spouštějící aplikaci na přepínání/zapínání/vypínání bezdrátových sítí by mohlo být podsvětlené, aby mělo nějakou informační hodnotu.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Mobilita je na velmi dobré úrovni, s rozměry 340 x 245 x 35 milimetrů a hmotností 2,15 kg není každodenní přenášení tohoto 14'' stroje žádný problém. Pokud navíc na cestách oželíte optickou mechaniku, můžete si za celých 60 Kč bez DPH přiobjednat záslepku modulární šachty a mechaniku jí nahradit - pak se bude hmotnost pohybovat na hranici 2 kg. Napájecí adaptér s výkonem 80 W je na můj vkus docela velký a těžký, na druhou stranu to vynahradí pro Fujitsu (i bývalý FSC) již standardním dvoužilovým přívodním kabelem.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je bílá (což u FSC také nepřekvapí) a ve Fujitsu se správně rozhodli pro klasickou konstrukci. Bohužel není využita celá plocha, kterou nabízí 14'' šasi - do modelů této velikosti výrobci často umisťují klávesnice, které by se vešly i do 12'' notebooku. Díky tomuto řešení jsem z této konkrétní měl poněkud stísněný pocit, alespoň že je tu tedy dvouřádkový Enter a odsazené kursorové klávesy. Popisky hlavních i funkčních kláves jsou natištěny relativně světlou šedou barvou, což pro práci v šeru není úplně ideální řešení a navíc to klávesnici znepřehledňuje. Největší problém však vidím v chybějících anglických znacích - viděl bych je tu raději, než ty slovenské. Dovedl bych to pochopit u běžného consumer notebooku, ale u ryze pracovního stroje s cenou dvou průměrných platů to pokládám za závažnou chybu. V ostatních parametrech je klávesnice v pořádku - má standardní rozložení, tichý chod, nikde se významně neprohýbá a navíc je ještě odolná proti polití - celkově jsem se ale neubránil mírnému zklamání.

Touchpad Synaptics funguje bez problémů, pohyb kursoru je plynulý a bez zadrhávání. Tlačítka mají optimální zdvih a tuhost a používají se velmi dobře. Mezi tlačítky je umístěna čtečka otisku prstů, která může simulovat středové kolečko. Jedinou připomínku mám k velikosti dotykové plošky - mohla by být o něco větší.

Notebook obsahuje několik mechanických tlačítek, těm dotykovým se výrobce naštěstí vyhnul. Jedno je na přední hraně základny a zapínají/vypínají se jím bezdrátové sítě, ostatní jsou umístěna v řadě nad klávesnicí. Zleva tedy rychlé odhlášení uživatele, centrum nastavení mobilních zařízení, eko režim, spuštění prohlížeče, spuštění aplikace přepínání bezdrátových rozhraní a tlačítko zapnutí. Jak jsem už zmiňoval, tlačítka nejsou podsvícena.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Základem notebooku je moderní 'profesionální' čipová sada Intel QM57, která podporuje některé podnikové technologie, jako je třeba Intel vPro nebo iAMT. Běžné uživatele bude ale zajímat spíše ostatní výbava, např. procesor. Ten je zde zastoupen modelem Intelu s názvem Core i7-620M - nenechte se však zmást sedmičkou v názvu, jedná se o dvoujádrové CPU. To ale vůbec nevadí, bavíme se totiž o nejvýkonnějším mobilním dvoujádru, jaké si dnes můžete běžně pořídit. Procesor je vyroben momentálně nejmodernějším 32nm procesem, obsahuje 4 MB L3 cache a mezní TDP je stanoveno na 35 W. Díky Hyper-Threadingu může zpracovávat čtyři aplikační vlákna současně a také v systému se hlásí jako čtyřjádro. Kombinace technologií Intel SpeedStep a Turbo Boost mu umožňuje pracovat v širokém rozmezí frekvencí. Základních je 2,67 GHz, avšak při nečinnosti může frekvence klesnout na pouhých 1,2 GHz. Vytížení obou jader zvedne kmitočet na 3,07 GHz a konečně významné zatížení pouze jednoho jádra vyústí ve vysokou frekvenci 3,33 GHz.

Již podle těchto parametrů budí procesor respekt, ve skutečnosti je to však ještě o něco lepší. Pokud budu srovnávat s čtyřjádrovým kolegou z vlastní stáje (Core i7-720QM), ukáže se, že rozdíly ve výkonu v neprospěch dvoujádra jsou velmi malé. Pokud umí nějaká aplikace využít většího množství jader, čtyřjádrové CPU se dostane do vedení, ale v průměru zhruba jen o nějakých 10 procent. V jednovláknových aplikacích se však síly obrací a čtyřjádrovému procesoru se dostane od svého papírově slabšího kolegy porážky.

Ve většině aplikací je testovaný Core i7-620M rychlejší než i7-720QM a pokud k tomu přidám nižší spotřebu a nároky na chlazení (a z toho vyplývající vyšší výdrž na baterii), moje volba CPU do notebooku by byla jasná - rozhodování mezi nejsilnějším dvoujádrem a nejslabším čtyřjádrem by vyhrál Core i7-620M. Pokud to tedy pro někoho z předchozího textu nevyplynulo, osazený procesor je velmi výkonný a mezi přenosnými počítači se jedná o špičku, o výkon se nikdo bát nemusí. Jako zajímavost dodám, že od konce září bude k dispozici konfigurace s ještě výkonnějším dvoujádrem - Intel Core i7-640M (2,8 GHz).

cpu-z
specifikace čipu

RAM je zde v množství 4 GB (2 x 2048), je typu DDR3 a pracuje na frekvenci 1066 MHz. Notebook už spadá do vyšší třídy, a proto by se gigabytů dalo očekávat klidně 6 nebo 8, na druhou stranu by to byl pravděpodobně jen marketingový údaj - tento přístroj není pracovní stanice určená na profesionální střih videa, s nedostatkem volné paměti se určitě nesetkáte.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 40 935
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 21 522

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 109 298
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 69 942

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 598
  • Rendering (Multiple CPU): 1203
  • Multiprocessor Speedup: 2,01

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4137
  • Rendering (Multiple CPU): 6748
  • Multiprocessor Speedup: 1,63

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,7
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5645 MB/s

Pevný disk Seagate se stále ještě mírně nadprůměrnou (obzvlášť ve firemní sféře) kapacitou 500 GB je velmi rychlý a také k tomu má dobré předpoklady - 7200 otáček za minutu, 16 MB vyrovnávací paměti a připojení přes SATA 3 Gb/s. Disk je také docela tichý (rozhodně tedy tišší než mnoho 5400rpm konkurentů) a navzdory vysokým otáčkám si udržuje velmi nízkou teplotu. Až potud tedy spokojenost, jedna věc mě ale zklamala - disk neobsahuje pohybové čidlo, což v případě businessového laptopu za ne zrovna lidovou cenu považuji za nedostatek. Pokud byste tedy chtěli mít jistotu, že kvůli své nešikovnosti nepřijdete o data, můžete si v konfigurátoru za příplatek 6200 Kč bez DPH zvolit 128GB SSD (přesný model však Fujitsu neuvádí).

Přístroj je osazen optickou mechanikou typu DVD Super Multi od Optiarc, která sama o sobě žádnými nadstandardními možnostmi nedisponuje. Je však usazena v modulární šachtě, dá se tedy pomocí pákového mechanismu během vteřiny vysunout a místo ní lze umístit záslepku pro snížení hmotnosti, sekundární baterii, případně další SATA disk.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 92,42 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 85,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,0 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Jako správný business stroj disponuje LifeBook S710 (téměř) kompletní komunikační výbavou - gigabitová síťovka Intel je doplněna Wi-Fi stejného výrobce, a to přímo jedním z nejvyšších modelů, konkrétně se jedná o Intel Advanced-N 6200AGN (a/b/g/n). Notebook tedy splňuje všechny požadavky technologie bezdrátového přenosu obrazu a zvuku Intel Wi-Di a i přesto, že se tím Fujitsu nikde nechlubí, Wi-Di by mělo fungovat. Nutný základ komunikačních technologií je doplněn o Bluetooth 2.1 + EDR a také přípravou pro UMTS modul Sierra Wireless Gobi 2000 (2110 Kč bez DPH v kofigurátoru). Pokud víte, že 3G modul využijete, můžete rovnou koupit konfiguraci 'S7100M0003CZ', která je stejná jako testovaná, ale 3G už obsahuje. Nic však nebrání ani jeho pozdějšímu dokoupení, díky perfektnímu přístupu k vnitřku notebooku zvládnete instalaci i v domácích podmínkách. Slot na SIM je přístupný po odebrání baterie, ne však přímo pod ní, ale z boku - chvíli mi trvalo, než jsem ho objevil.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Výrobcem matného displeje FUJ5612 s LED podsvícením by mělo být samotné Fujitsu. I u profesionálních strojů se už bohužel pomalu přechází na poměr stran 16:9, nevyhnulo se to ani dnes testovanému - při úhlopříčce 14'' má rozlišení 1366 x 768 pixelů. Na čtrnácti palcích je toto rozlišení ještě akceptovatelné, nemožnost zvolit v konfigurátoru rozlišení vyšší (třeba 1600 x 900) ale rozhodně zamrzí. Jinak ale musím displej spíše pochválit. Disponuje mírně nadprůměrnými pozorovacími úhly, širokým rozsahem podsvícení a barvy mi přišly přirozenější, než na mnoha lesklých displejích. Silné podsvícení a matný povrch zajišťují také téměř bezproblémovou práci pod širým nebem.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Grafiky Intel HD integrované v procesorech Core iX jsou podle výkonnosti CPU taktovány na různě vysoké frekvence. No a protože Core i7-620M patří mezi špičku, může jádro GPU využívat nejvyšší možný takt, jaký Intel u svých mobilních grafik používá - tedy až 766 MHz. Grafika díky tomu podává velmi dobré výsledky, které jsou podstatně lepší, než se slabšími modely Core iX. Téměř 2000 bodů v 3DMark 06 je toho jasným důkazem. Pokud nebude v konkrétním případě problém s ovladači (což není u Intelu výjimka), můžete v nízkých detailech vyzkoušet i některé novější hry - i když je jasné, že u tohoto typu notebooku se nejedná o prioritu, ta se nachází někde jinde. Spolehlivý provoz s nízkou spotřebou energie a schopnost plynulého provozu ve Windows Aero, případně akcelerace videa a flashe - to jsou věci, které budou případného majitele pravděpodobně zajímat nejvíce. Důležité tedy je, že s žádnou z těchto věcí nemá grafika sebemenší problém.

gpu-z
specifikace grafického čipu

Testy 3D Mark

  • 3DMark 01: - (nelze dokončit)
  • 3DMark 03: 5091
  • 3DMark 05: 3469
  • 3DMark 06: 1986

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,2

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 689
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1329
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 1619
  • OpenGL Speedup: 2,35

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 2157

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

U firemního laptopu není zvukový projev příliš důležitý, je tedy sympatické, že výrobce tuto kapitolu úplně nevypustil a přístroj vyluzuje zvuk, který se dá s "přimhouřenýma ušima" poslouchat. Hlasitost je dostatečná, středy netrpí přílišnou plechovostí, dva malé reproduktory umístěné v základně nad klávesnicí se snaží i o výšky a náznaky basů - jako nouzové ozvučení tedy poslouží dobře. Samotné zpracování zvuku zajišťuje HD kodek RealTek ALC269, jako výstup je možné využít běžný analogový konektor, případně novější alternativu digitálního HDMI, tedy DisplayPort.

Nechybí ani ve víku displeje usazená webová kamerka s duálním mikrofonem. Obrazový čip disponuje rozlišením 1280 x 1024 pixelů pro fotografie i video, přičemž i v nejvyšším rozlišení je obraz překvapivě kvalitní a plynulý. Ovládací program disponuje neobvykle širokými možnostmi nastavení a také několika specialitkami, jako je třeba snímání všeho dění na monitoru počítače nebo použití jako bezpečnostní kamery (pokud kamera zaznamená pohyb, začne nahrávat) - že by toto byl ten důvod, proč kamerce chybí indikační dioda? I přesto, že by hrozilo varování případného vetřelce, informační LED bych zde raději přeci jen viděl.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chlazení je zpracováno běžným způsobem, ventilátor nasává vzduch průduchy v základně a ohřátý ho vyfukuje výdechem v levém boku. Režim chlazení se dá nastavit již na úrovni BIOSu, na výběr jsou dvě možnosti - tiché a výkon. Pokud je vybrané tiché chlazení (standardní volba), ventilátor při nenáročné činnosti většinu času stojí a spouští se jen nárazově na nejnižší otáčky, aby z šasi vyfoukl ohřátý vzduch. V tomto režimu je notebook velmi tichý a s přehledem ho přehluší běžný ruch dne, nejnižší otáčky totiž působí hluk zhruba na úrovni 7200otáčkového disku. V zátěži se otáčky samozřejmě skokově zvýší a o notebooku už budete s přehledem vědět, stále se ale jedná o velmi tichý notebook a pokud vezmu v potaz velikost šasi a výkon v něm ukrytý, jde spíše o jeden z nejtišších. I přes tiché chlazení se šasi přístroje téměř vůbec nezahřívá, dlouhodobá práce s notebookem na nohou je naprosto bezproblémová. Za tiché chlazení a nízkou teplotu povrchu šasi si tedy výrobce zaslouží velkou pochvalu.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28°C
  • klávesnice vlevo = 29°C
  • klávesnice vpravo = 28°C
  • spodek maximum = 31°C (u výdechu ventilátoru)
  • výdech chlazení = 31°C
  • napájecí adaptér = 32°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28°C
  • klávesnice vlevo = 30°C
  • klávesnice vpravo = 29°C
  • spodek maximum = 36°C (u výdechu ventilátoru)
  • výdech chlazení = 38°C
  • napájecí adaptér = 38°C

teplota okolí při měření: 23°C

Navzdory nehlučnému chlazení se teploty drží v rozumných mezích. Nízká zátěž znamená teplotu mezi 45-55°C u procesoru a 30-35°C u pevného disku. Během hodinové zátěže, při které byl na notebooku nastaven vysoký výkon a běžel na něm 3DMark 03, byla na CPU naměřena teplota maximálně 76/85°C (jednotlivá jádra), teplota pevného disku se v podstatě nezměnila.

Baterie

Akumulátor má v této konfiguraci mírně nadprůměrný výkon 62 Wh (5800 mAh), do některých nižších konfigurací je dodávána baterie s kapacitou 5200 mAh. S měřením výdrže to bylo tentokrát poněkud složitější - při prvním měření notebook vydržel v redakčním testu* 5 hodin a 2 minuty, při tom druhém to však bylo již 6 hodin a 7 minut. Zmíněný rozdíl v měření má na svědomí s největší pravděpodobností antivirus, který při prvním průběhu správně detekoval nízké zatížení a spustil kontrolu na pozadí (v praxi se dá zakázat) a při druhém průběhu nebyl vůbec nainstalovaný.

Další komplikaci způsobila nemožnost přinutit notebook, aby se vypnul až při 3% zbývající energie v baterii - LifeBook si trval tvrdošíjně na svém a odmítal nastavení nižší hodnoty, než 10% a při této hodnotě také došlo k ukončení testu, notebook byl tedy v nevýhodě. Bohužel se nepodařilo zjistit, zda se jedná o nějakou softwarovou chybu (která bude případně opravena) a nebo to byl záměr výrobce. Jen bych ještě doplnil, že měření výdrže probíhalo za podpory aplikace Power Saving Utility, která odpojí nepotřebná zařízení, jako je zvuková karta, adaptér Ethernetu nebo optická mechanika (seznam konkrétních zařízení se dá konfigurovat). Výdrž je možné prodloužit použitím sekundární baterie, která se umisťuje místo optické mechaniky. Podle výrobce by se tak doba běhu bez zapojení do sítě měla prodloužit přibližně o dvě třetiny (odhadem na celkových 8 - 10 hodin). Napájecí adaptér s výkonem 80 W nabije (hlavní) baterii vypnutého přístroje za dvě hodiny přibližně na 60%, plné nabití trvá zhruba 3,5 hodiny. Adaptér má dostatečnou rezervu, nabíjení se nezpomalí ani za chodu notebooku.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nejnižším výkonovém vytížení = 12-13 W
  • Celkový příkon při středním výkonovém vytížení = 18-19 W
  • Celkový příkon při vysokém výkonovém vytížení = 50-55 W
  • Celkový příkon při vysokém výkonovém vytížení + nabíjení = 75-80 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 25 W

BIOS a zabezpečení

Do BIOSu se tentokrát vstupuje klávesou Enter a následnou volbou ze zobrazené nabídky (BIOS, diagnostika, boot menu, systémové informace). Jak je u firemních notebooků zvykem, BIOS disponuje širšími možnostmi nastavení, než je tomu v případě domácích modelů. Na záložce 'Advanced' najdeme tedy velké množství nastavení, u přístrojů pro firmy ale bývá nejdůležitější záložka 'Security'. Na té je možné nastavit např. heslo administrátora, uživatele a heslo pevného disku, minimální povolenou délku hesla, povolení bootování z výměnného média, vynucení bootování pouze s kartou Smart Card, povolení TPM modulu atd., položky na záložce 'Boot', jako je třeba nastavení priority bootovacích zařízení, jsou už samozřejmostí. Fujitsu také uvádí, že BIOS je kompatibilní s bezpečnostní službou Computrace.

Bezpečnost zajišťují výše zmíněná hesla (především HDD), největší díl zodpovědnosti však na svých bedrech nese šifrovací TPM čip (který je považovaný za asi to nejlepší běžně dostupné zabezpečení uživatelských dat) v kombinaci se čtečkou otisků prstů.

Příslušenství

V oblasti příslušenství panuje ideální stav - neobdržíte sice žádný bonus např. v podobě brašny, zkušenější uživatele ale rozhodně potěší 5 ks DVD disků, které ke svému notebooku dostanou. Dodávaný systém Windows 7 Professional 64bit je na stříbrné placce v téměř čisté podobě, doplněný pouze o několik nezbytných (což tentokrát nemyslím pejorativně) utilit potřebných např. k jednoduchému ovládání bezdrátových sítí, ale třeba program k ovládání webkamery už za tak důležitý považován není, a proto si ho musíte nainstalovat z podpůrného DVD sami - v systému tím pádem nenajdete ani náznak bloatwaru. Několik trial verzí programů na discích sice najdete (v žádném případě se ale nejedná o žádné toolbary a podobné 'vymoženosti'), jsou ale na jiném DVD než systém a navíc je zřetelně upozorněno, že se nejedná o plné verze. Protože jsou 'sedmičky' ve verzi Professional, máte nárok na downgrade na Windows XP a výrobce disk s nimi prozřetelně do krabice nezapomněl přibalit. V případě XP se nainstaluje opravdu jen čistý systém, ovladače a obslužné aplikace jsou na zvláštním disku. Po delší době se mi zase dostal do ruky notebook, u kterého si mohu při instalaci sám zvolit, co chci mít nainstalováno a co ne. Škoda, že je tato vymoženost souzena většinou pouze dražším firemním strojům, i když chápu, že začátečník asi spíše ocení, že koupí notebook a za 5 minut s ním bez jakýchkoliv úprav může normálně pracovat.

Fujitsu Power Saving Utility
Fujitsu Power Saving Utility

Ceny a záruka

Aktuálně je v prodeji pět předkonfigurovaných sestav, testovaná je uvedena jako první; jedná se o doporučené koncové ceny výrobce:

  • S7100M0002CZ- 33 740 Kč bez DPH (40 488 Kč s DPH) Core i7-620M, 4GB RAM, 500GB/7200rpm HDD, DVD (modular bay), TPM modul, FP reader, Wi-Fi Intel 6200AGN, baterie 5800mAh, Windows 7 Professional 64bit/Win XP Professional 32bit)
  • S7100M0003CZ- 35 820 Kč bez DPH (42 984 Kč s DPH) výbava stejná jako testovaná S7100M0002CZ + navíc UMTS Sierra Wireless Gobi 2000)
  • S7100M0001CZ- 30 600 Kč bez DPH (36 720 Kč s DPH) Core i5-520M, 4GB RAM, 320GB/5400rpm HDD, DVD (modular bay), TPM modul, FP reader, Wi-Fi Intel 6200AGN, baterie 5800mAh, Windows 7 Professional 64bit/Win XP Professional 32bit)
  • S7100M0004CZ- 30 190 Kč bez DPH (36 228 Kč s DPH) (Core i5-520M, 4GB RAM, 320GB/5400rpm HDD, DVD (modular bay), Wi-Fi Intel 6200AGN, baterie 5200mAh, Windows 7 Professional 64bit/Win XP Professional 32bit)
  • S7100MF011CZ- 23 720 Kč bez DPH (28 464 Kč s DPH) (Core i3-330M, 4GB RAM, 320GB/5400rpm HDD, DVD (modular bay), Wi-Fi Atheros b/g/n, baterie 5200mAh, Windows 7 Professional 64bit/Win XP Professional 32bit)

Všechny tyto konfigurace lze velmi detailně upravit ve webovém konfigurátoru, čítajícím snad stovky položek. To je samozřejmě velká výhoda, ale běžný uživatel asi sáhne raději po předpřipravené konfiguraci - procházení velkým množstvím položek volitelného hardware a příslušenství se může stát velmi brzy frustrujícím. Zhruba za měsíc by měly být v prodeji další konfigurace, lišící se hlavně osazenými procesory. Obrovskou výhodou všech konfigurací je záruka typu On-site (oprava u zákazníka) v délce trvání 3 roky v základní ceně (i při nákupu na IČO), není problém dokoupit ani krytí náhodného poškození či náhradu notebooku při odcizení. Výrobce přitom po registraci dává 6 měsíců krytí náhodného poškození zdarma (ke všem svým laptopům) a další služby nabízí za skvělé ceny - jako příklad uvedu krytí náhodného poškození v délce 36 měsíců za bezkonkurenčních 1566 Kč bez DPH (1880 Kč včetně DPH) nebo to samé a navíc s náhradou v případě krádeže za 2483 Kč bez DPH (2980 Kč s DPH).

Závěr

Vysoký výkon, kvalitní zpracování, dobrá výdrž na baterii, široká nabídka rozhraní a konfigurací či tříletá On-site záruka (+ další možnosti jejího rozšíření) - to jsou asi ty hlavní přednosti testovaného notebooku. Přístroj se hodí pro každého, kdo tyto vlastnosti ocení více než grafický výkon nebo moderní 'stylový' design. Hmotnost a rozměry vybízí k častému cestování, a to tomuto LifeBooku nečiní žádné problémy, stejně jako práce venku na denním světle. Negativ zde naštěstí moc není, i když je pravda, že některá, jako je třeba 'pouhé' HD ready rozlišení nebo slabší klávesnice bez anglických popisků, mohou být pro někoho zásadní. Jak moc, to už si ale musí každý rozhodnout sám.

Klady a zápory

+ kvalitní zpracování
+ vysoký výpočetní výkon
+ vzhledem k výkonu velmi tiché chlazení
+ možnost úpravy konfigurací do nejmenších detailů
+ 3 roky On-site záruky v ceně

- pouze HD ready rozlišení
- horší klávesnice
- relativně vyšší cena

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu LifeBook S710 FP
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-620M (2,67GHz, 4MB L3, DMI 2,5GT/s)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (2 x 2048)
  • HDD (GB): 500 (Seagate ST9500420AS, 7200rpm, SATA-II, 16MB cache)
  • DVD: Super-Multi (modular bay)
  • LCD: 14,0" TFT (matte)
  • LCD rozlišení: HD ready (1366 x 768)
  • Video: Intel HD Graphics
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Intel 82577LM Gigabit Network Connection)
  • WiFi: a/b/g/n (Intel Centrino Advanced-N 6200 AGN)
  • Zvuková karta: RealTek ALC269
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit) + XP Professional (32bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 62Wh / 5h 02m (6h 7m - viz recenze)
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, MS/MS PRO, 3x USB, eSATA, ExpressCard 54mm, VGA, DisplayPort, FireWire, Smart Card reader, Docking connector
  • Rozměry: 340 x 245 x 35mm
  • Hmotnost (kg): 2,15
Recenze

Diskuse