RECENZE: Lenovo G550 - multimediální všeuměl

5. 1. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Pro Lenovo jsou charakteristické především firemní notebooky řady ThinkPad, nabízí ovšem také další modely určené pro domácí prostředí. Dnes se podíváme na 15,6'' model s označením G550, kterému multimediální schopnosti rozhodně nechybí. Za doporučenou koncovou cenu pod 15 000 Kč bez DPH nabídne procesor Core 2 Duo a dedikovanou grafickou kartu od NVIDIA.

Lenovo G550 - multimediální všeuměl

Základní popis

Řada ThinkPad má na trhu notebooků dobrou reputaci mezi firemními zákazníky, Lenovo se ovšem rozhodlo oslovit i další skupiny uživatelů, kterým se „černé hranaté krabice“ většinou moc nelíbí, vznikly tak první notebooky směřující i na domácí uživatele a po mininoteboocích jsme se dočkali i velkého multimediálního modelu.

Lenovo G550 je typický multimediální notebook, který se snaží zaujmout už svým vzhledem. Výrobce vsadil na masivní design a leštěné materiály v tmavých odstínech. Odpůrce lesklých povrchů určitě potěší fakt, že existuje i odlišná verze s matnými plasty, na druhou stranu jí chybí některé prvky výbavy.

Testovaná verze využívá lesklé materiály na vnější straně víka a horní části základny, povrch je šedý se specifickým vzorkem, dále je lesklý i displej a černý rámeček kolem něj. S povrchovou úpravou se pojí nevýhoda v podobě náchylnosti na nečistoty a otisky prstů, které alespoň nejsou díky šedému provedení vždy tak moc nápadné. Celkový vzhled je spíše zaoblenější a notebook působí mohutně.

Provedení konstrukce je na hodně dobré úrovni, slitinou vyztužený rám sice nečekejte, ale plasty jsou dostatečně pevné, dobře lícují a základna se nijak neprohýbá. Uchycení víka jako obvykle umožňuje vyklopení do maximálního úhlu okolo 130° v zavřeném stavu je jištěno magneticky.

Výbava notebooku zahrnuje rozhraní dnes běžná u většiny jeho konkurentů, na pravé straně se nachází optická mechanika, jedno USB a vstup pro napájecí zdroj, na opačnou stranu výrobce osadil úzký ExpressCard/34 slot, další dva USB porty, HDMI výstup, D-Sub konektor analogového obrazového výstupu, konektor Ethernetu a výstup chlazení. Na přední straně najdete průduchy reproduktorů, dvojici audiokonektorů, kombinovanou čtečku SD/MMC/MS/xD karet a přepínač bezdrátových sítí. Všechna základní rozhraní tedy notebook má, dovedu si představit, že by uživatelé ocenili i eSATA, případně ještě jedno USB. Méně výhodné je i umístění audiovýstupu na přední straně, zejména pokud zde chcete připojit reproduktory a kabel vám potom překáží.

Svými rozměry 381 x 245 x 36 mm notebook nijak nevybočuje ze své kategorie, hmotnost je mírně pod průměrem, činí 2,5 kg. Mobilita je tak na velmi podobné úrovni jako i jiných 15" modelů, přenášení není problémem, ovšem častější cestování bude méně pohodlné. Dodávaný 90 W zdroj má sice netradiční tvar, rozměry a jeho hmotnost ovšem patří k těm vyšším.

Klávesnice a ovládací prvky

U klávesnice se tentokrát nekonají pokusy s plochým provedením nebo jiné designové výstřelky, je velmi podobná těm, které se používají u firemních modelů tohoto výrobce. Díky tomu se na klávesnici píše velmi pohodlně a rychle, rozložení má dvouřádkový Enter, osazený je i numerický blok. Ten má netradičně pouze tři sloupce kláves, znaky pro matematické úkony se posunuly nahoru, druhý Enter naopak dolů.

Úplně ideální není rozmístění kláves pro práci s textem, PgUp a PgDn se nacházejí v těsné blízkosti kurzorových šipek, při použití Fn zkratky fungují jako Home a End. Samotná Fn klávesa je stejně jako u jiných notebooků tohoto výrobce v levém dolním rohu místo Ctrl, uživatel si musí na prohození těchto kláves zvyknout (v BIOSu to bohužel změnit nelze).

Kromě zapínacího tlačítka a přepínače bezdrátových adaptérů jsou k dispozici jen vyhrazená senzorická tlačítka pro ovládání hlasitosti a malé tlačítko pro zálohování, ostatní funkce obstarávají výhradně Fn zkratky. Nad klávesnicí se nacházejí diody označující aktivní CapsLock a NumLock, další indikace pro napájení, nabíjení, bezdrátové sítě a aktivitu disku je umístěna na přední hraně notebooku.

Touchpad Alps umístěný pod klávesnicí má stejně jako základna lesklý povrch, ten není při ovládání příliš praktický, prsty kloužou až příliš a navíc se rychle zapatlá. Příjemná nejsou ani tlačítka, která mají dost tuhý a především hlasitý stisk.

Hlavní HW parametry

Kategorii notebookových platforem vévodí Intel, v testovaném modelu se proto setkáte se zástupcem široké rodiny procesorů Core 2 Duo, osazené CPU s označením T6600 pracuje na frekvenci 2.2 Ghz (800 Mhz FSB), je vybavené 2MB L2 cache, jedná se tedy o procesor spíše z nižšího mainstreamu s TDP 35W.

Notebook je vybaven dvojicí 2 GB modulů typu DDR3 pracujících na frekvenci 1066 Mhz, protože ovšem výrobce překvapivě použil 32-bitovou verzi Windows 7, může uživatel využít jen 3 GB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 26 936
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 090

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 53 410
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 34 402

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 390
  • Rendering (Multiple CPU): 722
  • Multiprocessor Speedup: 1,85

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 5,7
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,7
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2745 MB/s

Výkon procesoru je více než dostatečný pro jakoukoliv běžnou činnost a při hraní náročných her vás bude omezovat dříve než procesor grafická karta.

Pevný disk pochází od Seagate, jedná se o klasický 2,5" model s rychlostí otáčení 5400 ot./min vybavený rozhraním SATA2 a 8 MB vyrovnávací paměti. Výkon disku se v současnosti pohybuje lehce nad průměrem.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 66,18 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 63,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,88 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,8

Optická mechanika na pravém boku umí číst i zapisovat všechny běžné typy CD a DVD, podporu Blu-ray ale nečekejte.

Nesmí chybět ani možnosti síťové konektivity, ethernet je bohužel pouze ve 100Mbit verzi, bezdrátový adaptér Intel WiFi Link 5100 AGN ale podporuje všechny používané standardy (a/b/g/n). Pro připojení dalších zařízení lze samozřejmě využít i Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej má úhlopříčku 15,6", jedná se o širokoúhlý typ disponující HD ready rozlišením (1366 x 768), podobně jako většina panelů s těmito parametry disponuje LED podsvícením. Pozorovací úhly jsou relativně slušné, ačkoliv se samozřejmě jedná o TN panel, lesklá povrchová úprava mírně zlepšuje barevné podání, ovšem díky odleskům může být protivná při používaní notebooku venku.

Grafická karta pochází od NVIDIA, konkrétně byl osazen model s označením GeForce G210M. Jedná se lowendový model vybavený 16 unifikovanými shadery a 512 MB vlastní paměti typu DDR3. Ta je ovšem připojena jen pomocí 64bitové sběrnice.

GPU-Z

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 17 011
  • 3DMark 03: 8089
  • 3DMark 05: 5464
  • 3DMark 06: 2847

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 454
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1659
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 2882
  • OpenGL Speedup: 6,35

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,2
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,7


Výkon grafické karty není příliš oslňující, ovšem na starší hry a méně náročné tituly stačí. Například výborně optimalizované Call of Duty Modern Warfare 2 lze hrát při vypnutém vyhlazování a vyšším nastavení detailů i v nativním rozlišení displeje. U her které mají vyšší požadavky, je ale nezbytné razantně stáhnout úroveň detailů a někdy nemusí stačit ani to.

Grafické karty od NVIDIA mají vynikající podporu hardwarové akcelerace videa, na rozdíl od konkurenčních řešení nejsou při použití Media Playeru Classic problémy ani u nestandardního HD videa v mkv formátu.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory jsou umístěny netradičně na přední straně, ačkoliv tomuto notebooku nelze multimediální zaměření upřít, kvalita jejich zvukového podání zaostává a zvuk je dost plochý. Audiokonektory se nachází uprostřed přední strany, slouží jen pro analogové propojení, digitálně lze zvuk vyvést jen z HDMI portu. Potěší regulace hlasitosti dotykovými senzory, mnozí výrobci se poslední dobou omezují pouze na ovládání pomoci Fn zkratek.

Webkamerka má základní rozlišení 0,3 Mpx (640x480) a kvalitu obrazu který poskytuje rozhodně nelze označit jako oslňující.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Vzduch pro chlazení se nasává několika otvory na spodní straně, větráček ho potom vyfukuje průduchem na levém boku počítače. Při nízkém zatížení se počítač ze začátku chladí prakticky pasivně, ovšem po chvíli provozu se zahřeje, větráček se začne nárazově spouštět a docela hlasitě hlučí. Při náročnější činnosti se už točí pořád a jeho hlučnost je srovnatelná s jinými notebooky.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 30,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,0°C
  • klávesnice vlevo = 29,7°C
  • klávesnice vpravo = 27,5°C
  • spodek maximum = 31,6°C (vlevo vepředu)
  • výdech chlazení = 35,7°C
  • napájecí adaptér = 31,9°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,1°C
  • klávesnice vlevo = 38,7°C
  • klávesnice vpravo = 32,5°C
  • spodek maximum = 39,3°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 47,8°C
  • napájecí adaptér = 44,5°C

teplota okolí při měření: 24°C

Chlazení notebooku je docela efektivní, při nenáročné činnosti zůstávají všechny části jen lehce vlažné, při hraní her se ovšem začne levá část zahřívat docela znatelně, při vyšším výkonovém zatížení je proto vhodné používat notebook na pevné podložce aby se nezakryly průduchy chlazení.

Baterie

Dodávaná šestičlánková baterie disponuje kapacitou 48 Wh, v našem standardním redakčním testu* na ni vydržel notebook běžet solidní 3 hodiny a 56 minut. Při používání Wi-Fi a sníženém jasu displeje lze notebook provozovat mimo dosah elektrické sítě cca 2 hodiny.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 18 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 63 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 57 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 85 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 45 W

BIOS a zabezpečení

Nastavení BIOSu jsou obvykle u multimediálních notebooků omezená, ani Lenovo G550 není výjimkou, za zmínku stojí jen možnost vypnutí AHCI režimu u SATA řadiče a zvolení pořadí bootování.

Podobně je na tom i zabezpečení kromě standardních hesel v BIOSu může někoho zaujmout i možnost přihlašování do systému pomocí webkamery díky předinstalovanému software VeriFace.

Příslušenství

Žádné neobvyklé příslušenství výrobce k notebooku nepřikládá, předinstalován je operační systém Windows 7 Home Premium trochu překvapivě ve 32-bitové edici. Součástí instalace jsou i jednoduché systémové utility a software pro zálohování, pochopitelně nedosahují komplexnosti nástrojů, které se dodávají k firemním ThnikPadům. Předinstalovány jsou i další programy, užitečnost některých trialverzí je ale diskutabilní.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace s označením G550A se prodává za doporučenou koncovou cenu 13 990 Kč bez DPH (16 788 Kč s GPH). V nabídce je dále model G550G se slabším procesorem a integrovanou grafickou kartou za 11 990 Kč bez DPH (14 388 Kč Kč s DPH). Je možné zakoupit i odvozený typ G550L, který dostal matné plasty, chybí mu některá rozhraní (HDMI, čtečka karet, ExpressCard) a dodává se bez operačního systému.

Závěr

Lenovo G550 zaujme všechny, kteří hledají dostupný multimediální notebook s atraktivním designem a solidní konstrukcí. Uživatele určitě potěší pohodlná klávesnice s numerickým blokem, přestože si zachovává zvláštní specifikum Lenova v podobě Fn klávesy na místě Ctrl. Na druhou stranu nejsou některé detaily úplně doladěné, tlačítka touchpadu mají tuhý stisk a jsou velmi hlasitá, navíc by si notebook zasloužil i lepší reproduktory nebo širší nabídku portů.

Klady a zápory

+ velmi dobrá klávesnice
+ kvalita zpracování

- provedení touchpadu (tuhá a hlasitá tlačítka, lesklý povrch)
- slabší reproduktory

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Lenovo G550

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo G550
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T6600 (2,2 GHz, 2 MB L2, 800 Mhz FSB)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (2x 2048)
  • HDD (GB): 320 (Seagate ST9320325AS, SATA-II, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: Supemulti DVD
  • LCD: 15,6" TFT
  • LCD rozlišení: HD Ready (1366 x 768)
  • Video: NVIDIA GeForce G210M (512 MB DDR3)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100
  • WiFi: Intel WiFi Link 5100 AGN (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant Cx20561
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Alps)
  • Software: Windows 7 Home Premium 32bit
  • Baterie/výdrž: Li-Pol 48Wh / 3h 56m
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x SD/MMC/MS/xD, 3x USB, HDMI, D-Sub, ExpressCard/34
  • Rozměry: 381 x 245 x 36 mm
  • Hmotnost (kg): 2,5
Recenze

Diskuse