RECENZE: Lenovo ThinkPad T410 - business s 16:10 displejem

31. 8. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Do redakce se dostala 14'' varianta business notebooku ThinkPad T určeného do podnikového sektoru. Notebook má ve výbavě všechna běžně osazovaná moderní rozhraní, výkonný procesor Core i7, grafickou kartu NVIDIA a displej s rozlišením WXGA+ (1440x900). Doporučená koncová cena testované konfigurace se vešla do 40 000,- Kč bez DPH.

Lenovo ThinkPad T410 - business s 16:10 displejem

Základní popis

S poslední generací notebooků Lenovo ThinkPad se toho v rámci rozdělení řad hodně změnilo. Řada R skončila, aby ji v nižších cenových relacích nahradila řada L a ve vyšších zas řada T. ThinkPady L jsou v podstatě to samé co ThinkPady SL a liší se jen přidáním digitálního výstupu obrazu s vyšším rozlišením (DisplayPort) a dokovacím konektorem pro připojení plnohodnotné dokovací stanice. Řada T se rozšířila dělením na klasické modely a na modely s písmenem „s“ na konci názvu, které jsou vybaveny vylepšenou odlehčenou konstrukcí a řadou dalších zajímavých vlastností. Dnes recenzovaná konfigurace T410 sice má do modelů R s cenou daleko, ale nejlevnější T410i se stejnou konstrukcí se pohybují ve stejné cenové hladině (aspoň v rámci 14“), jako byly ThinkPady R před dvěma lety. Je dobré to na začátku zmínit, protože části popisující konstrukci a ergonomii testovaného notebooků jsou shodné i pro modely T410i. Pokud vás zajímá naopak model ThinkPad T510, v recenzi uvedené výsledky výkonových testů platí i pro něj (prodává se ve stejné konfiguraci) a záležitosti konstrukce jsou zas shodné s modelem ThinkPad W510, který zde byl již dříve recenzován.

Vzhled ThinkPadu T410 je velmi podobný tomu, se kterým přišel minulý rok (v rámci řady) přelomový model ThinkPad T400s. Proti předchozímu ThinkPadu T400 má oblejší tvary, mírně zkosené tvary a celkově je uhlazenější. Hlavní koncepce však zůstala zachována, což znamená decentní černý vzhled a funkční design, který si uživatelé ThinkPadů oblíbili.

Při silném zaměření na ergonomii nepřekvapí kompletně matný povrch (i displej). Povrchové plasty základny a rámu displeje mají hrubší vzorek, který je příjemný na dotek a netrpí viditelným chytáním otisků, či tvorbou map od potu. Tyto plasty jsou stejné, jako u byly předchozích generací modelů ThinkPad T. Stejný povrch zůstal také na vnější straně víka. Tím myslím gumové pokrytí, které je odolnější proti poškrábání a neklouže tak jako jiné typy povrchu.

Základní deska je pevně uchycena do slitinového rámu zvaného RollCage a až na tento velmi pevný rám jsou montovány plasty. Díky tomu je základna pevná jako kámen a zároveň povrch notebooku je z plastu, který má proti kovu nižší tepelnou a elektrickou vodivost (což je vhodnější při kontaktu s uživatelem). Na rozdíl od předchozích modelů T400, T61 a T60 už není RollCage i ve víku. Zde se Lenovo vrátilo k původní konstrukci používané v modelech řady T40 s tvrzenými plasty, což umožnilo displej opět vycentrovat v rámci víka. Víko je překvapivě odolné skoro stejně jako předchozí s RollCage. Mírné rozdíly jsou znatelné pouze v prostoru mezi klouby, ale to nejdůležitější – odolnost vůči tlaku z vnější strany – zůstalo stejné.

Celkově T410 působí stejně bytelně jako předchozí generace a jde tedy o velmi odolný notebook, který snese i tvrdší zacházení. Proti předchozím generacím se navíc posunula dále kvalita dílenského zpracování. Plasty dle mého názoru lépe lícují a při zatlačení nikde nic nevrže.

Konstrukce kloubů zůstala zachována, takže lze víko displeje vyklopit až do úhlu 180°. Klouby jsou teď oba tlustší a nově v nich jsou vedeny kabely k LCD (místo původního plochého uprostřed). Při pohybu nekladou tak velký odpor, což by mělo zaručit vyšší životnost a minimalizaci ochození projevovaného větší vůlí. V zavřeném stavu je víko drženo dvěma zámky, které lze odemknout posuvným přepínačem, který se z víka přesunul na základnu (podobně jako u modelů ThinkPad X). Po posunutí zůstává přepínač v odemčené poloze až do otevření víka, a tak umožňuje pohodlné otevírání jednou rukou.

Po stránce konektorové výbavy udělala poslední generace velký krok kupředu. Na čelní straně se nachází čtečka paměťových karet (SD, MMC, MS, xD). Levý bok je osazen třemi USB 2.0, LAN a výstupy grafické karty (analogovým VGA a digitálním DisplayPortem). Pravý bok nese hned u uživatele slot ExpressCard 34, eSATA a kombinovaný vstup/výstup zvukové karty. Za nimi je optická mechanika v šachtě UltraBay a za ní mají své místo ještě FireWire 400 společně s posledním (čtvrtým) USB. Zadní část je z velké části obsazena baterií a do prostoru okolo výrobce umístil už jen zdířku napájení a konektor analogového 56kB/s modemu.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Půdorysné rozměry základny se od minulých 14“ modelů nijak nezměnily, a stále platí čísla 335 x 240 mm. Rozdíl je nyní v prostoru pro baterii. Místo 4článkové baterie se nově do těla vejde baterie 6článková (stejná jako byla dříve pouze u 15“ modelů). V této konfiguraci osazená 9článková baterie tak přesahuje z těla o 25 mm a to je stejně jako dříve u 6článkové. Tloušťka zavřeného přístroje činí 30 mm vpředu a 32 mm vzadu. Přístroj je tedy o milimetr tenčí vzadu a o 2 milimetry tlustší vpředu proti předchozímu T400.

Jak už bývá zvykem, kvůli použití dedikované grafiky NVIDIA je k notebooku přibalen větší, 90W napájecí adaptér. Ten váží dohromady s kabeláží 454 g. Jde o stejný adaptér, jaký mají ThinkPady už 3 generace.

Klávesnice a ovládací prvky

(Klávesnice, touchpad i trackpoint jsou naprosto stejné jako u modelu W510, který byl již dříve recenzován. Z tohoto důvodu je tato část recenze převzata v nezměněné podobě.)

Nové ThinkPady používají nejnovější variantu klávesnice, se kterou přišel ThinkPad T400s. Proti předchozí variantě má klávesnice menší mezery mezi klávesami, příjemnější stisk a tišší chod.

Původní klávesnice ThinkPadů mají Esc nad klávesou F1, funkční klávesy jsou rozděleny do čtveřic po vzoru stolních klávesnic a po vzoru stolních klávesnic bylo i rozložení šestice kláves pro práci s dokumenty (Insert, Delete, Home, End, PgUp, PgDn).

Nová verze klávesnice se liší jen ve dvou detailech. Klávesa Esc je dvouřádková a odsunula funkční klávesy o jednu klávesu doprava. Tato změna určitě potěší nové majitele ThinkPadů (je to podobnější ostatním notebookům), ale ti stávající možná budou potřebovat chvíli na přeučení. Druhá změna mi připadá velmi praktická. Klávesa Delete je nyní také dvouřádková a vytlačila klávesu Insert o kousek doleva. Obě změny vítám, přestože jsem na původní rozložení zvyklý.

Umístění klávesy Fn v levém dolním rohu klávesnice zůstalo. Na rozdíl od všech starších modelů je ovšem možné v BIOSu prohodit funkci Fn a levého Ctrl. Pokud byste si chtěli prohodit i samotné klávesy, máte smůlu – mají jinou velikost, takže nejsou zaměnitelné.

Jste-li zvyklí na nějaký ThinkPad se starším operačním systémem, měl bych upozornit, že nové modely s Windows 7 již neobsahují utility EasyEject (zkratka Fn+F9 je nyní volná) a Presentation Director (Fn+F7 otevírá standardní okno OS pro přepínání výstupu grafické karty).

Při práci za zhoršených světelných podmínek potěší vestavěná lampička (Fn+PgUp). Svítí silným bílým světlem, které osvětluje pouze klávesnici a nijak neoslňuje uživatele. Osobně mám tento způsob raději než podsvícení jednotlivých kláves, protože zde nasvícený prostor základny ve tmě částečně vyvažuje kontrast s obrazovkou.

Nad klávesnicí jsou tlačítka pro regulaci hlasitosti zvukového výstupu, zakázání webkamery/mikrofonu, spuštění ThinkVantage ToolBoxu (správa notebooku) a vypínač. Tlačítka pro ztlumení po zmačknutí svítí uprostřed oranžově. Vypínač je zas zeleně podsvícení po svém obvodu.

Indikační diody jsou na spodní hraně víka pod displejem. Jsou zde zeleně svítící ikony Wi-Fi, Bluetooth a práce disku. Další dvě diody jsou ještě na druhé straně víka a jde o indikaci stavu baterie a uspání.

Pod klávesnicí má trackpoint tři tlačítka. To prostřední může plnit buď klasickou funkci prostředního tlačítka myši, nebo (což je standardně) při držení přepínat do velmi šikovného módu emulace kolečka myši.


pracovní plocha detail klávesnice

Prostor pod tlačítky trackpointu je využit velkou dotykovou plochou „multidotykového“ touchpadu Synaptics, který má pod sebou ještě svá dvě vlastní tlačítka (u pracovní stanice bych ocenil tři). Citlivost i reakce touchpadu jsou velmi dobré a proti předchozím modelům přibyla podpora gest. Dotykem dvěma prsty lze v některých programech ovládat přiblížení a otočení.

Povrch touchpadu má výrazné vroubkování, kterým se výrobce snaží hmatově odlišit plochu touchpadu od okolí. Hrubší povrch dotykové plochy mi nesedl, neboť mám při používání touchpadu pocit, jako bych si brousil prsty. Původní hladká plocha mi vyhovovala jednoznačně více.

Hlavní HW parametry

Na výpočetním výkonu si nijak nešetřilo a do desky s čipovou sadou Intel QM57 je zasazen nejrychlejší mobilní dvoujádrový procesor Intel Core i7 620M se standardní frekvencí 2,66 GHz a schopností automatického přetaktování až na 3,33 GHz (Turbo Boost). Tento procesor se s oblibou používá ve většině business notebooků této třídy a nabízí špičkový výkon, který v mnoha případech převyšuje nejnižší modely čtyřjádrových procesorů.

CPU-Z
specifikace čipu

4 GB operační paměti jsou složeny ze dvou 2GB modulů typu DDR3 běžících na frekvenci 1066 MHz. Z důvodu kompatibility se staršími podnikovými aplikacemi je na disku předinstalovaný operační systém Windows 7 v 32bit verzi, a lze tedy z paměti využít pouze 3 GB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 40 764
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 21 403

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 103 257
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 92 600

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 586
  • Rendering (Multiple CPU): 1222
  • Multiprocessor Speedup: 2,08

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3394
  • Rendering (Multiple CPU): 7729
  • Multiprocessor Speedup: 2,28

3D Mark Vantage

  • CPU score: 8539

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,6
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 6,7
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5354 MB/s

Pevný disk Hitachi svou kapacitou 250 GB nijak neoslní. Na druhou stranu na poměry plotnových disků má špičkovou rychlost a nižší přístupové časy. Jeho plotny se otáčí rychlostí 7200 rpm a vyrovnávací paměť má kapacitu 16 MB.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 173 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 84,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,87 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Optická mechanika je typu DVD Super Multi a je umístěna v šachtě UltraBay Slim IV. Z modulů zmizela vysouvací páčka určená k vyjmutí modulu. Vysouvací mechanismus se změnil a k vyjmutí modulu je nutné na spodku notebooku použít dva posuvné přepínače. Takové řešení je jednoznačně méně náchylné k poškození, ale vyžaduje otočení notebooku.

Uvnitř šachty jsou nyní již pouze konektory pro připojení SATA zařízení (optická mechanika, adaptér na druhý pevný disk) a odpadá možnost využití tohoto prostoru pro připojení druhé baterie (tato možnost zůstává u T410s).

Pro připojení do sítě drátem je notebook vybaven gigabitovým Ethernetem a analogovým 56kB/s modemem. Možnosti bezdrátového připojení čítají 2,4/5GHz WiFi /n kartu a Bluetooth modul. WWAN modul sice chybí, ale lze jej snadno přidat. Pod krytkou na spodku je volný mini-PCIe slot s přivedenými kabely antény a pod baterkou je ukryta čtečka karet SIM.

Oddělené přepínání bezdrátových technologií je dostupné přes zkratku Fn+F5 a hardwarové vypnutí bezdrátového vysílače zajišťuje malý posuvný přepínač na pravém boku.

Při přecházení mezi více sítěmi uživatelé jistě ocení utilitu ThinkVantage Access Connection, která umožňuje automatické přepínání mezi definovanými profily sítí a na rozdíl od samotných Windows umožňuje také automatické nastavení fixní IP ve vybraných sítích.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Zatímco 15“ modely ThinkPad T510 a W510 přešly na displeje s poměrem stran 16:9 u 14“ modelů T410 a T410s Lenovo zůstalo u 16:10. Přechod na 16:9 by způsobil buď velké okraje nad a pod displejem, nebo zmenšení touchpadu (v tuto chvíli platí, že modely T410 a T510 jsou stejně velké do hloubky a liší se pouze šířkou).

Osazený 14,1“ displej LG Philips LP141WP3-TLA1 má matný povrch a disponuje vyšším rozlišením WXGA+ (1440x900). Při tomto rozlišení jsou jednotlivé pixely stále dostatečně velké pro pohodlné čtení.

Kvalitativně displej spadá spíše do slabšího průměru, pokud jde o saturaci barev a kontrast. Také displej působí dojmem, že neumí zobrazit tolik barev a barevné přechody jsou „kostrbaté“. S tímto jevem už jsem se dlouho u recenzovaných notebooků nesetkal.

Naopak LED podsvícení svou práci odvádí dobře. Maximální svítivost je opravdu dobrá a rozsah nastavení jasu velký. Ač nejde o displej pro práci s grafikou (to není snad žádný v této úhlopříčce), na kancelářskou práci s přehledem postačuje a netrpí nepříjemnými nádechy do zelené barvy jako displeje v dříve testovaných kusech T400 a T400s.

Pozorovací úhly sice nejsou na úrovni 15“ WSXGA+ a HD+ displejů, ale s přehledem překonají mnoho displejů s rozlišením HD (1366x768).

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Stejně jako patří k hi-end business notebookům procesor Core i7 620M, i NVIDIA Quadro NVS3100M (256 MB GDDR3) je v tomto segmentu hojně užívaným řešením. Jde v podstatě o přejmenovanou GeForce 310M, která představuje naprosto základní řešení na poli dedikovaných grafických karet.

GPU-Z
specifikace čipu

K připojení externího monitoru lze použít analogové VGA nebo digitální DisplayPort. Pomocí DisplayPortu lze zobrazit rozlišení až 2560x1600. Oba výstupy lze použít současně v režimu rozšířené plochy, pokud je vypnutý interní displej.

Možnosti připojení externích monitorů lze zlepšit použitím některé z dokovacích stanic. Ty nabízejí další DisplayPort a DVI výstupy. U nejvyšší varianty jsou přímo na dokovací stanici dva DisplayPorty, které lze využít pro současné připojení dvou monitorů s rozlišením až 2560x1600. Pozor však na výstupy DVI, které fungují pouze jako DisplayPort v režimu kompatibility, a tudíž neumožňují rozlišení vyšší než 1920x1200 (single-link DVI).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 23 879
  • 3DMark 03: 10 648
  • 3DMark 05: 7105
  • 3DMark 06: 3721

3D Mark Vantage

  • 3D Mark score: P1108
  • GPU score: 859

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,1
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,0

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 709
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1856
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 2831
  • OpenGL Speedup: 3,99

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 3270

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 7,20
  • CATIA (catia-02): 8,61
  • EnSight (ensight-03): 8,32
  • Maya (maya-02): 20,49
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 8,09
  • SolidWorks (sw-01): 8,34
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 2,04
  • UGS NX (ugnx-01): 2,30

Použitá grafická karta nabízí přibližně dvojnásobný výkon proti integrované Intel GMA HD. Ač jde o poměrně slabý čip, potěší rozsáhlé schopnosti akcelerace různých formátů HD videa a v některých případech také podpora výpočetního rozhraní CUDA.

Herní výkon je dostatečný pro hraní nových her. Ty nejnáročnější však poběží jen s velmi omezenou úrovní detailů a v nižším rozlišení.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory jsou stejně jako u předchozích generací umístěny v základně vedle klávesnice. V rámci úhlopříčky patří k tomu lepšímu a na poměry notebooků mají velmi dobré podání středních frekvencí, což se hodí při reprodukci hlasu. Dobrá je také jejich maximální hlasitost.

Mikrofon je duální a můžete ho najít v malých otvorech pod displejem. Webkamera je vestavěna ve výklenku nad displejem, společně s indikační diodou informující o její aktivitě a diodou ThinkLight.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Vstup i výstup zvukové karty je spojen do jednoho 3,5mm jack konektoru. Výhodou je možnost připojení headsetu s mikrofonem jedním kabelem. U klasického mikrofonu však musíte použít redukci, jinak nefunguje. Výstup je stereofonní a vstup monofonní.

Prostorový zvuk je dostupný pouze digitálně jako součást DisplayPortu.

Zabezpečení

ThinkPady jsou určeny především do náročného pracovního prostředí a s ním souvisí i bezpečnost. Nepřekvapí proto, že jsou přítomny veškeré běžně používané zabezpečovací mechanismy od čtečky otisku prstů přes bezpečnostní TMP čip až po Computrace a správcovské heslo, které se zakódované ukládá přímo do speciální EEPROM na základní desce.

Autorizaci uživatele lze provádět už v BIOSu a na základě zadaného hesla/otisku systém po nastartování přihlásí příslušného uživatele. Čtečka otisku prstů je umístěna vpravo od touchpadu a při práci prostřednictvím dvou diod indikuje, kdy je aktivní a zda bylo rozpoznání úspěšně (čtečkou otisků lze notebook také zapnout, pokud byl detekován uložený otisk).

V této konfiguraci podporuje notebook technologii Intel vPro v poslední verzi, která umí notebook vzdáleně nabootovat přes síť z ISO image, podporuje přenos obrazu pomocí VNC bez kooperace s operačním systémem a mnoho dalšího.

Chlazení a provozní hluk

Ventilátor má tradičně své místo v levém zadním rohu, kde jsou také průduchy chlazení. ThinkPady ve vyšších řadách delší dobu používají chladící systém s dvěma průduchy (vlevo a vzadu) pro zlepšení proudění vzduchu. Proti předchozí generaci je ovšem tento ThinkPad při kancelářské práci v základním nastavení hlučnější. Může za to použití hlučnějšího ventilátoru (který vydává jakýsi „svištivý“ zvuk) a nemožnost přepnout na integrovanou grafickou kartu.

Při kancelářské práci tak často (zejména s připojeným napájením) běží ventilátor na střední rychlost, kterou sice v místnosti s běžným ruchem více lidí nemáte šanci zaznamenat, ale v úplně tiché místnosti by mohla být u citlivějších jedinců otravná (je mírně nad úrovní hluku 7200rpm disku). Toto upozornění zde uvádím spíše pro majitele předchozích ThinkPadů, kteří si na tichosti jejich strojů zakládali, protože v porovnání s konkurenčními notebooky jde v hlučnosti o průměr.

Naštěstí nic není neřešitelné. Existuje zde utilita TPFanControl (pozor, používejte pouze, pokud víte, co děláte!), pomocí které lze nastavení ventilátoru měnit. Pasivní chlazení sice nepřichází v úvahu, ale pokud zapnete manuální nastavení a vyberete nejnižší otáčky ventilátoru, notebook se výrazně ztiší (je již slyšet jen disk), přestože teploty procesoru nejdou při kancelářské práci přes 45°C.

V zátěži jde o velmi tichý notebook bez nutnosti cokoli nastavovat. Ventilátor se sice zrychlí, ale proti jiným notebookům je hlučnost velmi nízká.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 32,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,3°C
  • klávesnice vlevo = 30,3°C
  • klávesnice vpravo = 29,0°C
  • spodek maximum = 33,4°C (pod touchpadem)
  • výdech chlazení = 33,5°C
  • napájecí adaptér = 37,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 35,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,8°C
  • klávesnice vlevo = 36,6°C
  • klávesnice vpravo = 31,1°C
  • spodek maximum = 40,8°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 52,8°C
  • napájecí adaptér = 48,7°C

teplota okolí při měření: 26,7°C

Přes klávesnici a opěrky rukou se na uživatele nepřenáší téměř žádné teplo a spodek notebooku při kancelářské práci zůstává také jen vlažný. Není tedy problém pracovat s notebookem na klíně i delší dobu.

Při dlouhodobé zátěži je více tepla znát v levé části klávesnice, která je nad chlazením, a stejné místo je nejteplejší i na spodku. Teploty se díky konstrukci chlazení příliš nemění, když se ucpou otvory chlazení na spodku, ale stejně doporučuji mít notebook při takové práci položený na stole, nebo pevné, rovné podložce.

Baterie

Testovaná konfigurace je vybavena větší, 9článkovou baterií s kapacitou 94 Wh. Tato baterie přesahuje (na rozdíl od 6článkové) z těla notebooku o 25 mm. Vysoká kapacita umožnila notebooku provoz v našem standardním redakčním testu* po dobu 7 hodin a 20 minut. Při běžné práci s vyšším jasem LCD a zapnutou Wi-Fi je stále reálný výsledek přes 5 hodin.

Pokud by někomu taková výdrž nestačila, Lenovo nově zavedlo možnost připojení tenké sekundární baterie na spodek notebooku prostřednictvím dokovacího konektoru. Tyto sekundární baterie se prodávají samostatně.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 15 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 66 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 47 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 87 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 44 W

Nabití úplně vybité baterie na 90% trvá přibližně dvě hodiny bez ohledu na zátěž procesoru a grafické karty. Při použití 65W adaptéru vás bude notebook při startu upozorňovat, že menší výkon adaptéru způsobuje zpomalení nabíjení (lze vypnout pomocí F3). V praxi se však nabíjení zpomalí pouze při velké výkonové zátěži. Při kancelářské práci se baterie nabije stejně rychle.

BIOS

ThinkPady nabízí rozsáhlé nastavení BIOSu (upravený Phoenix BIOS), do kterého se dostanete stiskem klávesy F1 po zapnutí notebooku. Možnosti konfigurace jsou následující:

Síť

  • probouzení z LAN (vypnuté, zapnuté, pouze s připojeným napájením)
  • aktualizace BIOSu z LAN
  • povolení BIOSu síťové karty
  • přímý přístup k disku (DMA)
  • zakázání bezdrátových funkcí

PCI

  • nastavení přerušení pro jednotlivá IRQ

USB

  • vypnutí podpory USB BIOSem
  • vypnutí stálého napájení USB portů
  • nastavení stálého napájení USB portů (iPod/iPhone, BlackBerry, ostatní)

Klávesnice/myš

  • zakázání trackpointu a/nebo touchpadu
  • prohození Fn a Ctrl
  • zapnutí funkce „jedním prstem“ pro Fn
  • vypnutí odděleného přepínání interního numerického bloku

Zobrazení

  • nastavení výchozího výstupu grafické karty

Napájení

  • zakázání probouzení událostmi baterie
  • vypnutí Intel SpeedStep + nastavení jeho režimu pro baterii/AC
  • nastavení režimu chlazení pro baterii/AC (maximální výkon, vyvážené)
  • ztlumení optické mechaniky
  • vypnutí správy napájení CPU, PCI a PCIe

Zvukové události

  • pípnutí při změně napájení
  • pípnutí při docházející baterii
  • pípnutí, pokud systém čeká na heslo (v BIOSu)
  • pípnutí, pokud je stisknuto příliš mnoho kláves najednou

Paměť

  • povolení rozšířeného testu paměti

SATA

  • nastavení SATA řadiče (AHCI, kompatibilita)

Procesor

  • vypnutí podpory více jáder
  • vypnutí podpory HT (Hyper-Threading)
  • vypnutí podpory virtualizace
  • Vypnutí VT-d (VT-d = přímý přístup k rozhraním při virtualizaci)

Intel AMT

  • zakázání AMT
  • nastavení čekání RPAT
  • typ terminálu (standardně VT100+)

Příslušenství

Notebook byl dodán s 90W napájecím adaptérem. Obnova tovární instalace operačního systému Windows 7 Professional je ukryta na pevném disku a dostanete se k ní stiskem modrého tlačítka po zapnutí notebooku. Při obnově je na výběr česká a anglická varianta 32bit verze. V rámci licence lze použít i 64bit verzi systému, ale je nutné použít originální (dokoupené) recovery DVD.

Programová výbava je stejná jako na ostatních ThinkPadech. Základem je nyní Lenovo ThinkVantage ToolBox, který se spouští stiskem modrého tlačítka nad klávesnicí. Tato aplikace nabízí přístup k operacím, jako jsou zálohování, aktualizace ovladačů. Dále zde najdete také různé nástroje pro diagnostiku.

Mezi ty nejzajímavější předinstalované aplikace řadím Systém Update (šikovná automatická instalace a aktualizace ovladačů), Access Connection (správa připojení od analogového modemu, přes síť až po WWAN) a Client Security Solution (správa hesel a otisku prstů).

Ceny a záruka

V současné době jsou na trhu z T410 zde testovaná konfigurace 2518-Q6G za doporučenou koncovou cenu 39 850,- Kč bez DPH (47 820,- Kč s DPH) a slabší 2518-ETG (Core i5 520M, 2GB RAM, 14" 1280x800, 320GB HDD, integrovaná grafická karta) s DKC 29 850,- Kč bez DPH (35 897,- Kč s DPH). V rámci modelu T410i (model s méně výkonnými komponentami) je dostupná konfigurace 2518-P9G s procesorem Intel Core i3 370M (zbytek shodný s 2518-ETG) za 26 750,- Kč bez DPH (32 177,- Kč s DPH).

Všechny konfigurace mají v základu 3letou záruku s opravou v servisu, kterou lze dále prodloužit nebo rozšířit (on-site oprava u uživatele, ochrana proti náhodnému poškození).

Závěr

Lenovo ThinkPad T410 je typický nekompromisní business notebook, který obstojí v ergonomii, výkonu i výdrži na baterie. Lenovo ukazuje, že notebooky dělat umí, a pokud vynechám vynechání podpory přepínání grafických karet z toho plynoucí důsledky (vyšší spotřeba a nároky na chlazení při kancelářské práci), jde o přinejmenším stejně dobrý stroj, jako byl ThinkPad T400. Jednoznačně chválím za výbornou klávesnici, pro kterou se na trhu notebooků jen těžko hledá konkurence, a použití displeje s poměrem stran 16:10, který je na práci s dokumenty jednoznačně vhodnější (než 16:9). I přes vysoký výpočetní výkon je výdrž na baterie velmi dobrá, díky použití 9článkové baterie.

Klady a zápory

+ výborná klávesnice (+ trackpoint)
+ displej s poměrem stran 16:10
+ velmi odolné provedení
+ dlouhá výdrž s 9článkovou baterií

- „svištivý“ zvuk ventilátoru
- nelze přepnout na integrovanou grafickou kartu (na rozdíl od předchozí T400)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Lenovo ThinkPad T410

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo ThinkPad T410
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7 620M (2.66 GHz, 4 MB L3, 2,4 GHz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (2x2048)
  • HDD (GB): 250 (HITACHI HTS725025A9A361, 7200rpm, SATA-II, 16MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (MATSHITA DVD-RAM UJ892)
  • LCD: 14,1" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA+ (1400 x 900)
  • Video: NVIDIA Quadro NVS3100M (256MB GDDR3, 64bit)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/100 (Intel 82577LM Gigabit Network Connection)
  • WiFi: Intel Centrino Ultimate-N 6300 AGN (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant Cx20585 HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad + trackpoint (Synaptics, UltraNAV)
  • Software: Windows 7 Professional (32bit, CZ/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 94 Wh / 7h 20min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, 4x USB, eSATA, VGA, DisplayPort, ExpressCard 34, Firewire 400
  • Rozměry: 335 x 240 x 30-32 mm (baterie +25 mm)
  • Hmotnost (kg): 2,47
Recenze

Diskuse