RECENZE: MID Android M-002 - opravdu levný tablet

9. 11. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Dotykové počítače bez klávesnice v posledním roce zažívají další boom a ze segmentu drahých zařízení se přesouvají do těch nejnižších cenových příček. Dnes jsme se podívali na ten možná nejlevnější, který je sem oficiálně dovážen. Je poháněn ARM procesorem, běží na něm operační systém Android a stojí necelé 2 500,- Kč bez DPH.

MID Android M-002 - opravdu levný tablet

Základní popis

Po tom, co Apple přišel se svým iPadem, se s různými dotykovými počítači ve světě roztrhl pytel. V ČR to sice není tak vidět, ale nějaké produkty se k nám také dostávají. Někteří výrobci staví svá zařízení na procesorech kompatibilních s architekturou x86 (zde typicky Intel Atom, výjimečně VIA Nano), ale u těch je nevýhodou spotřeba a vyšší nároky na chlazení. Ve výsledku jsou pak taková zařízení tlustší, s ventilátorem (občas) a k rozumné výdrži se musí vybavit dostatečně velkou baterií. Výhodou však může být možnost osazení klasickým desktopovým operačním systémem s běžnými programy.

Jiní výrobci volí cestu procesorů na architektuře ARM. Výhodou je kromě nižší ceny také menší spotřeba a minimální nároky na chlazení. Jsou zde však limitované možnosti kompatibility, takže programy z klasických Windows zde prostě nespustíte. Za pozitivní však lze považovat, že zde běžně používané operační systémy jako Google Android mohou nabídnout ovládání vhodnější pro počítače s dotykovou obrazovkou.

Vzhledem k tomu, že se bavíme o nejlevnějším řešení na trhu, je logické, že testovaný tablet M-002 je vybavený procesorem založeným na architektuře ARM a běží na něm Google Android. Zde se určitě hodí dodat, že za operační systém Android výrobce zařízení nemusí platit žádné poplatky, což je také důvodem jeho velkého rozšíření.

Pokud vám není jasné, který výrobce stojí za tímto zařízením, není se čemu divit. Jde totiž o OEM produkt jedné čínské továrny původně nabízený hlavně přes aukce typu eBay a servery jako dealextreme.com. Na náš trh je tento produkt dovážen další firmou, která k němu také zajišťuje servisní zázemí a záruční servis.

Vzhled je velmi nápadně podobný iPadu. Proti němu je však díky 7'' displeji s poměrem stran 16:9 menší a užší. Čelní strana je celá překryta průhledným plastem a šedý rámeček s nádechem do bronzové barvy je (stejně jako displej) lesklý. Strohý vzhled doplňuje jediné (podsvícené) tlačítko. Ze zbylých stran je zařízení naopak celé bílé.

Na mechanickém provedení lze najít několik nedostatků. Na můj vkus je ochrana displeje příliš měkká na to, že podobná zařízení končí při přenášení někde v brašně (batohu) pohozená s ostatními věcmi. Ostatně příliš pevný není ani zbytek těla. Pokud lehce zatlačíte na zadní stranu, bude na displeji docházet k výraznému vlnění barev. Jiná choulostivá součástka na zařízení není, neboť zde nejsou žádné klouby a jiné spojovací mechanismy.

Výbava je zde poněkud chudší a všechny konektory najdete na spodku. Jde jmenovitě o napájení, sluchátkový stereo-výstup, čtečku paměťových karet micro-SD a proprietární konektor Apple používaný na iPodech, iPhonech a iPadu. Díky poslednímu jmenovanému je možné připojovat některé příslušenství určené k produktům Apple, ale je třeba mít na paměti, že jsou v něm zapojené pouze vývody pro USB a zvukový výstup. Mám velké pochybnosti, zda by si podobné produkty kupovali fanoušci Apple, a PC uživatele by asi mnohem více potěšila přítomnost klasického USB 2.0 konektoru pro připojení flash-disku a různých periferií.

K čtečce paměťových karet je třeba přistupovat obezřetně. Jednou z nevýhod je až podezřele snadná možnost zasunutí karty obráceně (následné vyjmutí je však bez dalších pomůcek prakticky nemožné). Druhý problém se projevuje při správném vložení – občas se karta jednoduše stále dokola připojuje a odpojuje. Pomůže až vyjmutí a opětovné zasunutí.

pohled zleva

Hmotnost zařízení činí 350 g při rozměrech 112 x 185 x 12,5 mm. Je to tedy docela prcek někde na půl cesty mezi netbookem a mobilním telefonem.

K nabíjení se používá pouze přibalený adaptér a nabíjení z počítače pomocí USB není možné.

Ovládání

Výrobce vybavil počítač pouze jediným tlačítkem, což znamená, že téměř výhradně spoléhá na ovládání pomocí dotykové obrazovky. Chybějící Bluetooth a absence USB-host taktéž znamená, že externí klávesnici byste k zařízení nepřipojili, ani kdybyste chtěli.

Na dotykové ovládání je systém Android (zde ve verzi 1.6) připraven dobře již z mobilních telefonů a dalo by se říct, že je vše jednoduché a intuitivní. Je jen smutné, že výrobce osadil pouze jediné hardwarové tlačítko, které při krátkém stisku dělá funkci „zpět“ a při dlouhém nabídne úplně vypnutí. Běžně mají zařízení s Androidem více tlačítek a ta ovládání mohou výrazně ulehčit (například tlačítko „Menu“). Ve světě existuje i jiná verze tohoto zařízení (s identickým hardware), která se nesnaží kopírovat vzhled iPadu a tlačítek má víc, takže předpokládám, že zde šlo výrobci o co nejvěrnější napodobení vzhledu zmíněného vzoru.

Dotyková vrstva využívá rezistivní technologii a reaguje tedy na tlak. Výhodou je možnost ovládaní jakýmkoli předmětem (například stylusem, který však v balení nenajdete), případně v zimě v rukavicích. Nevýhodou je horší citlivost a možnost snímání pouze jednoho prstu. Kdo je na rezistivní displeje zvyklý, toho zde nic nepřekvapí. Sám jsem také neměl problém až na to, že občas nebyl vyhodnocen dotyk kvůli nižší citlivosti. Na displej je potřeba více tlačit.

Virtuální klávesnice je čtyřřadá, a nenabízí separátní tlačítka pro české znaky. Slouží čistě pro textový vstup a nenabízí možnosti jako práce se schránkou (ty fungují při dlouhém podržení prstu v dokumentu u některých aplikací). Kvůli nízké rychlosti M-002 nelze psát na klávesnici rychle, protože vynechává znaky. Jde tedy opravdu jen o řešení pro krátké textové vstupy (například zadání adresy do webového prohlížeče). Psát zde jakýkoli delší dokument (vlastně i obyčejný e-mail) je jen pro silnější povahy.

Hlavní HW parametry

Tou nejdůležitější součástí uvnitř je ARM procesor VIA MW8505 taktovaný na 600 MHz doplněný o 128 MB RAM typu DDR2 a 2GB flash úložiště (paměť lze rozšířit pomocí SD karet o dalších až 32 GB). Parametry RAM a úložného prostoru nelze považovat za oslnivé ani v porovnání s chytrými mobilními telefony. Nicméně u tohoto zařízení nikdo nečeká víc než bezproblémové prohlížení webových stránek, takže to nevidím jako problém.

Za nevhodnou lze ovšem považovat volbu procesoru. Ten totiž není pro podobná zařízení původně zamýšlený, což se projevuje hned v několika ohledech. Tím asi největším problémem je integrovaná grafická karta, která nepodporuje prakticky žádnou akceleraci. Android je graficky poměrně náročný systém a zpracování grafiky hlavním procesorem značně snižuje dostupný výkon pro ostatní aplikace a zároveň znamená jeho vyšší spotřebu. Použitý procesor navíc neoplývá vysokým výpočetním výkonem, což znamená, že jakékoli překreslování grafiky na displeji je velmi trhané (práce s okny, posouvání stránky ve webovém prohlížeči). Většinou se pohybuje okolo 3 fps.

Bezdrátové schopnosti končí u podpory Wi-Fi b/g (rychlost až 54 Mbit/s). Bluetooth a WWAN modem byste uvnitř hledali marně. Na druhou stranu to v této ceně očekával asi málokdo. Nevýhodou při praktickém použití můžou být snad jen situace, kdy byste si chtěli nasdílet připojení z mobilního telefonu. To lze jen vytvořením Wi-Fi AP z mobilního telefonu, což často znamená velmi rychlé vybití jeho baterie.

Možnost připojení k internetu tedy zůstává omezena pouze na místa se signálem Wi-Fi. Systém podporuje připojování i do sítí se zabezpečením WEP a WPA/WPA2 (personal).

Displej a grafika

Lesklý displej má úhlopříčku 7'' a poměr stran 16:9. Jeho matice má rozlišení WVGA (800x480), které můžete znát z jiných tabletů a původního ASUS Eee PC. U podobných zařízení je problém, že se na ně prakticky nikdy nedíváte ze správného úhlu a použitý TN panel má omezené pozorovací úhly. V některých případech tedy může působit vybledle. Pokud se na něj díváte kolmo, jsou barvy dostatečně kontrastní a na prohlížení webových stránek displej plně postačuje.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

O grafické kartě integrované v procesoru VIA MW8505 není co napsat. Umí asi tolik, co grafické karty notebooků před více jak 15 lety, takže nečekejte žádnou akceleraci a už vůbec ne plynulé překreslování grafických prvků operačního systému. Nějaký schopnější akcelerátor by výrazně pomohl, protože Android evidentně není na zařízení bez něj dostatečně připraven (ostatně už první telefon s Androidem uměl akcelerovat i 3D). Rychlost překreslování a systému obecně můžete vidět ve videu dále v článku.

Multimédia

Směrem dozadu je umístěn monofonní reproduktor. Ten slouží spíše na jednoduchá zvuková hlášení a na poslech hudby nebo filmy bude připojení sluchátek (externích reproduktorů) jedinou cestou. Ve výbavě nechybí ani vestavěný mikrofon, který lze nalézt u sluchátkového výstupu.

Přehrávání filmů je velmi limitované schopnostmi grafické karty. Dalo by se říct, že opravdu plynule si na tomto zařízení ve 25 fps nic nepřehrajete. Na (nejen) HD filmy lze s klidem rovnou zapomenout. Naopak Youtube videa ve speciální aplikaci a různá jednodušší videa v 3GP (případně na nižší kvalitu překomprimované MP4) lze přehrávat již v základu. Vždy lze ovšem pozorovat, že zařízení nestíhá vykreslovat všechny snímky a u některých souborů jsem pozoroval mírně rozcházení zvuku a obrazu.

Výdrž baterie a teploty

Vestavěná baterie udržela přístroj v provozu 2 hodiny a 19 minut, při minimální zátěži a zapnuté Wi-FFi. O velké mobilitě tedy nemůže být řeč. Pokud na zařízení budete dělat něco složitější, na 2 hodiny provozu se ani nedostanete. Zde se ukazuje druhý nedostatek zvoleného procesoru, a tím je vyšší spotřeba. U podobného zařízení bych očekával výdrž aspoň kolem 5 hodin.

Provozní hluk je samozřejmě nulový, protože chlazení je pasivní a uvnitř není klasický pevný disk. Zde tedy nelze mít jakoukoli výtku. Horší je to s provozními teplotami, neboť i při nečinnosti dochází k značnému zahřívání zadního krytu, což může někomu být nepříjemné.

Jednou z velkých výhod mobilních zařízení s ARM procesory je prakticky okamžitý start z pohotovostního režimu s minimální spotřebou, který jistě znáte například z mobilních telefonů. Zcela nepochopitelně zde podobná funkce chybí. To znamená, že pokud nebudete chtít na M-002 před každým použitím čekat jeden a půl minuty kvůli startu systému (ano, tak dlouho trvá start z úplného vypnutí), budete muset zařízení nechat zapnuté.

Lze si samozřejmě nastavit vypínání displeje při nečinnosti, ale i s vypnutým displejem se výdrž nepochybuje daleko nad 3 hodinami (a zařízení se stále znatelně zahřívá).

Operační systém

Ve flash ROM paměti je uložen operační systém Android 1.6 (SDK ve verzi 1.9) s podporou instalace aplikací oficiální cestou pomocí Android Marketu. Mezi předinstalovanými aplikacemi stojí za zmínku kromě webového prohlížeče také IM aplikace Fring, Skype, eBook reader, Google Mapy, emailový klient a přehrávač videí z Youtube (tj. aplikace, které obvykle na zařízení s Androidem najdete v základu). Systém běží více méně v základní podobě a výrobce se jej nesnažil nijak upravit pro své zařízení. Pokud jste již tedy pracovali s někým zařízením s Androidem, pravděpodobně vás nemá co překvapit.

Pro lepší popis poslouží krátké video (8 minut, bez komentáře), které ukazuje rychlost odezvy operačního systému a jeho ovládání:

V Androidu se standardně nedají ukončovat aplikace, což znamená, že všechny spuštěné stále běží na pozadí a systém je náhodně odstřeluje, až když dojde paměť. Ve výsledku je tedy po určité době znát určité zpomalení odezvy. Doporučuji tedy stáhnout si některou z aplikací, která ukončování běžících procesů umožňuje.

V Android Marketu je aplikací požehnaně, ale mnoho z nich je připraveno primárně pro mobilní telefony, které často mívají jiné rozlišení, takže se na obrazovce tabletu ne vždy zobrazují korektně. Některé aplikace pak mají ještě problém s nízkým výkonem grafického čipu. Přesto je nabídka pro nenáročného uživatele poměrně slušná.

Příslušenství

V krabici společně s M-002 a tištěnou dokumentací najdete napájecí adaptér a 30P-USB kabel pro připojení k počítači.

Ceny a záruka

Na našem trhu se zařízení prodává za cenu 2 491,- Kč bez DPH (2 990,- Kč s DPH) a prodejce k němu poskytuje standardní dvouletou záruku.

Závěr

MID Android M-002 je tím nejlevnějším na trhu a je tak k němu i třeba přistupovat. Nemá cenu čekat, že může nabídnout to samé, co dražší produkty v této kategorii. Šetřilo se na mnoha místech, což se výrazně podepsalo na celkové uživatelské přívětivosti a použitelnosti. Za nejpalčivější problémy lze považovat velmi pomalé reakce systému a slabou výdrž na baterie na úrovni herních notebooků.

Před nákupem je tedy dobré zvážit, co od tohoto zařízení čekáte. M-002 může mít smysl pro velmi nenáročné uživatele, kteří nepotřebují výdrž větší než 2 hodiny a chtějí jen prohlížet webové stránky (případně sledovat sociální sítě) na něčem s větším displejem, než má běžný mobilní telefon.

Klady a zápory

+ cena
+ nízká hmotnost

- velmi nízká výdrž na baterie
- slabý výkon procesoru a pomalá odezva (+ vynechávání písmen při psaní)
- chybí více HW tlačítek pro pohodlné používání

Foto galerie MID Android M-002

Technická data

  • Testovaná konfigurace: MID Android M-002
  • Instalovaný procesor: VIA MW8505 (600 MHz)
  • RAM (MB): 128 DDR2
  • SSD (GB): 2 (MLC)
  • LCD: 7" TFT (glare)
  • LCD rozlišení: WVGA (800 x 480)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: 802.11g (b/g)
  • Polohovací zařízení: touchscreen (rezistivní)
  • Software: Google Android 1.6 (CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion / 2h 19min
  • Rozhraní: 1x audio OUT, micro-SD, 30P (USB client, audio OUT)
  • Rozměry: 112 x 185 x 13 mm
  • Hmotnost (kg): 0.35
Recenze

Diskuse